wijnliefhebbers

Volledige versie: De invloed van de omgeving
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik drink hier een wijn die me wel bevalt maar toch wat gesloten lijkt, in de
de mond ook wat bitters. Ik loop even naar buiten op het terras, ruik aan de wijn en... een veel mooier aroma! Meer fruit, frisse geur! Zelfs in de mond is hij beter. Terug binnen heb ik weer het eerste gevoel. Ik liet de test doen door mijn dochter en zij werd hetzelfde gewaar (" he, buiten heeft hij meer geur!")
Heeft iemand hier al iets gelijkaardigs ervaren? Kan het dat binnen de moleculen zo dicht tegen elkaar plakken dat de wijnaroma-moleculen er moeilijk tussen kunnen? Onderschatten we niet te veel het belang van de plek waar je de wijn drinkt? Er zijn voorbeelden van degustaties waar verschillende topwijnen werden gedronken maar waar geen enkele wijn de verwachtingen inlostte... Kan dat liggen aan de luchtsamenstelling van de omgeving...?
Kan dit ook niet te maken hebben met hoe ons brein dingen waarneemt? Ben toevallig sinds enkele dagen een boek aan het lezen waarin een aantal proefjes zo een dingen uitleggen... Als je bijvoorbeeld zin in iets hebt (zeg nu een glas wijn) interpreteer je dat dit glas dichterbij staat dan dat dit in werkelijkheid is. Heb je geen zin erin schat je de afstand verder in. Met het zonnetje nu, zou het niet kunnen dat je de dingen mooier interpreteert dan wanneer je ergens binnen gaat zitten en geen (of minder) invloed van de zonnestralen hebt?

Just my 2 ct's :-)
(07-04-2013 05:43 PM)Tom T schreef: [ -> ]Kan dit ook niet te maken hebben met hoe ons brein dingen waarneemt? Ben toevallig sinds enkele dagen een boek aan het lezen waarin een aantal proefjes zo een dingen uitleggen... Als je bijvoorbeeld zin in iets hebt (zeg nu een glas wijn) interpreteer je dat dit glas dichterbij staat dan dat dit in werkelijkheid is. Heb je geen zin erin schat je de afstand verder in. Met het zonnetje nu, zou het niet kunnen dat je de dingen mooier interpreteert dan wanneer je ergens binnen gaat zitten en geen (of minder) invloed van de zonnestralen hebt?

Just my 2 ct's :-)

Interessante piste, meer zelfs, ik heb hier ook even aan gedacht. Maar toch hoor, een paar keer uitgeprobeerd en telkens weer t zelfde resultaat. Binnen schijnt t zonnetje trouwens ook hoor ;-)
(07-04-2013 06:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-04-2013 05:43 PM)Tom T schreef: [ -> ]Kan dit ook niet te maken hebben met hoe ons brein dingen waarneemt? Ben toevallig sinds enkele dagen een boek aan het lezen waarin een aantal proefjes zo een dingen uitleggen... Als je bijvoorbeeld zin in iets hebt (zeg nu een glas wijn) interpreteer je dat dit glas dichterbij staat dan dat dit in werkelijkheid is. Heb je geen zin erin schat je de afstand verder in. Met het zonnetje nu, zou het niet kunnen dat je de dingen mooier interpreteert dan wanneer je ergens binnen gaat zitten en geen (of minder) invloed van de zonnestralen hebt?

Just my 2 ct's :-)

Interessante piste, meer zelfs, ik heb hier ook even aan gedacht. Maar toch hoor, een paar keer uitgeprobeerd en telkens weer t zelfde resultaat. Binnen schijnt t zonnetje trouwens ook hoor ;-)

Hier ook ze, maar als je buitenzit heb je toch meer het "zomergevoel" erbij. Nu denk ik inderdaad ook wel dat de luchtkwaliteit daar voor iets kan tussenzitten. Niet dat het bij jou thuis een muffe boel is he ;-) Maar buiten heb je continu aanvoer van verse lucht in en rond het glas. Een beetje zoals je wijn in een karaf gieten om meer lucht te krijgen?

Leuke discussie :-)
Ik heb ook al meermaals gemerkt dat een wijn me buiten meer smaakt maar vraag me niet hoe het komt. Ik zou het vooral niet te ver zoeken. Lekkere frisse buitenlucht die zich vult met heerlijke aroma's, ruikt beter dan binnenlucht met diezelfde aroma's?
(07-04-2013 04:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ik drink hier een wijn die me wel bevalt maar toch wat gesloten lijkt, in de
de mond ook wat bitters. Ik loop even naar buiten op het terras, ruik aan de wijn en... een veel mooier aroma! Meer fruit, frisse geur! Zelfs in de mond is hij beter. Terug binnen heb ik weer het eerste gevoel. Ik liet de test doen door mijn dochter en zij werd hetzelfde gewaar (" he, buiten heeft hij meer geur!")
Heeft iemand hier al iets gelijkaardigs ervaren? Kan het dat binnen de moleculen zo dicht tegen elkaar plakken dat de wijnaroma-moleculen er moeilijk tussen kunnen? Onderschatten we niet te veel het belang van de plek waar je de wijn drinkt? Er zijn voorbeelden van degustaties waar verschillende topwijnen werden gedronken maar waar geen enkele wijn de verwachtingen inlostte... Kan dat liggen aan de luchtsamenstelling van de omgeving...?
Straks allemaal eens proberen, met het glas binnen, met het glas buiten. Ik begin er onmiddellijk aan. Ik heb trouwens altijd het omgekeerde gehoord, dat buiten moeilijker proeven is omdat de neus door de wind wordt meegenomen. Met luchtdruk zal het niet te maken hebben tenzij je in een ruimtevaartstation woont. Enfin, we zijn weer bezig...
@Kris: zo erg stinkt het hier nu ook weer niet hoor bij ons binnen Wink
@Populist: idd, het omgekeerde heb ik ook al gedacht en zelfs gewaar geworden. Amper wind op ons terras echter. En echt een andere neus, die wijn. Benieuwd naar de conclusie van je experiment...
(07-04-2013 07:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Kris: zo erg stinkt het hier nu ook weer niet hoor bij ons binnen Wink
@Populist: idd, het omgekeerde heb ik ook al gedacht en zelfs gewaar geworden. Amper wind op ons terras echter. En echt een andere neus, die wijn. Benieuwd naar de conclusie van je experiment...
De wijn gooit zijn winterse dons van zich af en bloeit open zoals de krokussen in onze tuin. De geur van de lente vervoegt de geur van de wijn. Windstil, Lohsa Morelinno di Scansano Poliziano 2005, een lichte Toscaanse zeebries.
(07-04-2013 07:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Kris: zo erg stinkt het hier nu ook weer niet hoor bij ons binnen Wink
@Populist: idd, het omgekeerde heb ik ook al gedacht en zelfs gewaar geworden. Amper wind op ons terras echter. En echt een andere neus, die wijn. Benieuwd naar de conclusie van je experiment...
De wijn gooit zijn winterse dons van zich af en bloeit open zoals de krokussen in onze tuin. De geur van de lente vervoegt de geur van de wijn. Windstil, Lohsa Morelinno di Scansano Poliziano 2005, een lichte Toscaanse zeebries.

JT

(07-04-2013 07:26 PM)de populist schreef: [ -> ]
(07-04-2013 07:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Kris: zo erg stinkt het hier nu ook weer niet hoor bij ons binnen Wink
@Populist: idd, het omgekeerde heb ik ook al gedacht en zelfs gewaar geworden. Amper wind op ons terras echter. En echt een andere neus, die wijn. Benieuwd naar de conclusie van je experiment...
De wijn gooit zijn winterse dons van zich af en bloeit open zoals de krokussen in onze tuin. De geur van de lente vervoegt de geur van de wijn. Windstil, Lohsa Morelinno di Scansano Poliziano 2005, een lichte Toscaanse zeebries.
(07-04-2013 07:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]@Kris: zo erg stinkt het hier nu ook weer niet hoor bij ons binnen Wink
@Populist: idd, het omgekeerde heb ik ook al gedacht en zelfs gewaar geworden. Amper wind op ons terras echter. En echt een andere neus, die wijn. Benieuwd naar de conclusie van je experiment...
De wijn gooit zijn winterse dons van zich af en bloeit open zoals de krokussen in onze tuin. De geur van de lente vervoegt de geur van de wijn. Windstil, Lohsa Morelinno di Scansano Poliziano 2005, een lichte Toscaanse zeebries.

Misschien ligt het aan mijn ogen maar ik heb de indruk dat ik alles dubbel zie... Wink
Ba nee jong, da zijn uw ogen! Wink
Ba nee jong, da zijn uw ogen! Wink
(07-04-2013 06:55 PM)de populist schreef: [ -> ]............ Met luchtdruk zal het niet te maken hebben tenzij je in een ruimtevaartstation woont. Enfin, we zijn weer bezig...

't Zou kunnen.
Maar dronk ooit op de top van Piz Palu een Riesling Hugel uit een magnum.
En dat smaakte toch zo heerlijk.
Ik had wel die fles fles niet tot op die hoogte van 3.901 m meegesleurd.Rolleyes
Enfin, we zijn weer bezig...
Koppelingen