wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine l' Agapé, Riquewihr
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Binnenkort op de blog wat meer over dit domein, gerund door mijn leeftijdgenoot, de sympathieke Vincent Sipp.
Ik dronk de Grand Cru Rosacker 2011, die is op zijn best op de vierde dag. Appelsienzeste in de neus, met mooie minerale toets. Ook wit fruit en citrus, kruidige toets (curry), een zeer mooi en zuiver aroma. De wijn zit perfect in elkaar, de molligheid is perfect in zuren verpakt.Die zuurtjes houden de afdronk ook mooi droog. Heerlijk goedje, gekocht op het domein aan 18 euro.
91
(09-04-2013 01:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Binnenkort op de blog wat meer over dit domein, gerund door mijn leeftijdgenoot, de sympathieke Vincent Sipp.
Ik dronk de Grand Cru Rosacker 2011, die is op zijn best op de vierde dag. Appelsienzeste in de neus, met mooie minerale toets. Ook wit fruit en citrus, kruidige toets (curry), een zeer mooi en zuiver aroma. De wijn zit perfect in elkaar, de molligheid is perfect in zuren verpakt.Die zuurtjes houden de afdronk ook mooi droog. Heerlijk goedje, gekocht op het domein aan 18 euro.
91

Goed dat zijn domein niet domain Sipp heet, zo zijn er al een paar (Jean Sipp, Louis Sipp). Benieuwd naar je volgend blogbericht.
(09-04-2013 01:26 PM)de populist schreef: [ -> ]
(09-04-2013 01:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Binnenkort op de blog wat meer over dit domein, gerund door mijn leeftijdgenoot, de sympathieke Vincent Sipp.
Ik dronk de Grand Cru Rosacker 2011, die is op zijn best op de vierde dag. Appelsienzeste in de neus, met mooie minerale toets. Ook wit fruit en citrus, kruidige toets (curry), een zeer mooi en zuiver aroma. De wijn zit perfect in elkaar, de molligheid is perfect in zuren verpakt.Die zuurtjes houden de afdronk ook mooi droog. Heerlijk goedje, gekocht op het domein aan 18 euro.
91

Goed dat zijn domein niet domain Sipp heet, zo zijn er al een paar (Jean Sipp, Louis Sipp). Benieuwd naar je volgend blogbericht.

En Sipp Mack, dat hij vroeger gemeenschappelijk uitbaatte. Louis Sipp is zijn nonkel, ook zeer goed, iets klassieker misschien.
(09-04-2013 01:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Binnenkort op de blog wat meer over dit domein, gerund door mijn leeftijdgenoot, de sympathieke Vincent Sipp.

Ondertussen geplaatst:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...ewihr.html
Ik kreeg nog een verduidelijking van Vincent Sipp over de familiebanden:

"Pour info, Louis Sipp est le nom de mon arrière grand père et a été crée par Jean (mon grand père) et Auguste (son frère). Les gérants actuels de Louis Sipp sont donc mes petits
cousins..."
er is ook nog lingerie sipp in ingersheim ; ik ben er nog niet langsgeweest

de riesling kirchberg ribeauville van louis sipp uit 2001 is nog altijd van mijn favorieten , spijt dat ik er toen in 2005 niet meer van gekocht heb Slurp
(14-04-2013 06:11 PM)peter schreef: [ -> ]er is ook nog lingerie sipp in ingersheim ; ik ben er nog niet langsgeweest

de riesling kirchberg ribeauville van louis sipp uit 2001 is nog altijd van mijn favorieten , spijt dat ik er toen in 2005 niet meer van gekocht heb Slurp

Er zijn nog zoveel lekkere wijnen op deze aardbol. Geniet van diegene die je wel hebt. Ik ben ervan overtuigd dat er ook juweeltjes tussenzitten.
Hier open: Pinot noir Expression 2011
Een heel preciese wijn met bijna een Reynaudneuske (rijp rood fruit en wat peper). Perfecte balans tussen zuren en fruit. Zéér knap en knapperig.
(20-04-2013 08:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier open: Pinot noir Expression 2011
Een heel preciese wijn met bijna een Reynaudneuske (rijp rood fruit en wat peper). Perfecte balans tussen zuren en fruit. Zéér knap en knapperig.

En...naast welke Volnay ? Smile
(20-04-2013 09:01 PM)doc schreef: [ -> ]
(20-04-2013 08:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hier open: Pinot noir Expression 2011
Een heel preciese wijn met bijna een Reynaudneuske (rijp rood fruit en wat peper). Perfecte balans tussen zuren en fruit. Zéér knap en knapperig.

En...naast welke Volnay ? Smile

Neenee, daarvoor heb ik een betere Cuvée klaarstaan, de Helios. Die heeft barrique gehad zoals in Bourgogne...
Riesling GC Schoenenbourg 2010

Gedronken naast een Shoenenbourg 2010 van Bott Geyl.
Deze wijn was iets minder toegankelijk, veel kruidiger met fijne gerookte toetsen.Vee rook (blind) petrol. In de mond ook fruit (abrikoos) maar dit is een ernstigere wijn dan de Bott Geyl. Toch straf dat twee wijnen van eenzelfde helling uit eenzelfde jaargang tóch zo verschillend kunnen zijn.
Twee dagen nadien bijzonder lekker, topdruif riesling alle eer aandoend.
90+
Sublieme sylvaner applaus
(21-09-2013 12:19 AM)vinejo schreef: [ -> ]Sublieme sylvaner applaus

Druif die inderdaad in de handen van een goede wijnmaker zeer lekkere wijnen kan opleveren Slurp
(21-09-2013 12:19 AM)vinejo schreef: [ -> ]Sublieme sylvaner applaus

Alweer in t glas gehad, de sylvaner 2011:
Frisse neus met groene appel, gember, mooie zilte toets en wat vegetaliteit.
Heel sappige structuur met aanwezige maar zachte zuurtjes. Finesse.
Zelfs zonder zonnig terras is dit voor nog geen 7 euro puur drinkgenot.
Ik zit in de Elzas , misschien dat ik ook eens bij Vincent sipp van domaine agape binnenwip ....
(29-10-2013 02:32 PM)peter schreef: [ -> ]Ik zit in de Elzas , misschien dat ik ook eens bij Vincent sipp van domaine agape binnenwip ....

Doen! En spreek maar over dit forum, hij zal t zich wel herinneren.
Net terug van domaine agape. Heb er pinot blanc 2012 gekocht. Heel smeuïg, beetje geur van gist en wit fruit, mooie droge middellange afdronk.
Ben dan vooral naar de riesling gegaan. De 2012 expression was al mooi, met fijne zuurtjes, droog gevinifieerd en evenwichtig. In de grand cru onthou ik vooral de florale, minerale rosacker 2011, reeds zeer toegangkelijk en charmant. Top vond ik de osterberg 2010, veel exotisch fruit maar vooral gezegend met een stevige aciditeit, die deze wijn mooi in evenwicht houdt. Een wijn die nog jaren verder kan. De schoenenbourg 2010 , een terroir plein sud zoals men zegt, dus warm en hoog in alcohol heeft een tweede malolactiscbe gisting ondergaan, hierdoor wat ronder, minder vive, dan de osterberg. Ik prefereer de osterberg. Een hele sympathieke man overigens, zin voor humor maar ook ernstig als het moet. Een aanrader, dit domein. Tot slot voor mijn zus de gewurztraminer expression gekocht: veel rozenwater, litchies en kruiden maar vooral niet plat zoet en met fraicheur. Dit gaat nog met exotische gerechten.
Zaterdag zowel de sylvaner als de riesling Osterberg gedronken. Leuk is dat de sylvaner op dezelfde grand cru- hellingen is aangeplant dan de riesling maar dus, omdat ze geen edele druif is, nooit grand cru kan zijn.
Nochtans is deze wijn, 6-7 euro op domein, een heerlijkheid. Zeer frisse neus, appeltjes, vegetaliteit, zilte toets. Elegant en perfect evenwichtig in de mond. Paste pérfect bij alle soorten hapjes!
De riesling paste even goed bij de hapjes én gerechten, maar was uiteraard helemaal anders - de typische rieslingtoetsen met heel wat materie, de fles was zeer snel leeg.
Verschil sylvaner en riesling bij het zalmgehakt met wasabisaus: na de sylvaner kwam het gerecht nog even terug, na de riesling was het de wijn die in de mond bleef hangen. Allebei zeer aangenaam op een andere manier.
Sowieso alweer bevestiging van de topkwaliteit van deze wijnbouwer.
In België ergens te koop?

Wordt stilaan tijd dat ik de koopstop nog eens doorbreek Smile
(19-08-2014 08:56 AM)Dc schreef: [ -> ]In België ergens te koop?

Wordt stilaan tijd dat ik de koopstop nog eens doorbreek Smile

Men verkoopt hem wel ergens maar t was meer een evenementenwinkel dan een wijnshop, ben vergeten waar, moeilijk te vinden op google ook, als ik t weet zal ik t melden ;-)
Inderdaad, ik kan ook niet meer op de naam komen maar het is een soort cadeauwinkeltje, waar ze ook o.a. chocolade enzo verkopen. Hun assortiment van l'agapé is trouwens ook maar zeer beperkt, ik dacht maar een 3-tal verschillende wijnen.
Deze avond blind de Helios Pinot noir 2011 geschonken naast een Pernand Vergelesses 1r cru van Pavelot.
Men vond de wijnen kwalitatief gelijkwaardig met een lichte voorkeur voor de Helios, die men een iets grotere complexiteit toedichtte.
Opvallend: Alle 8 de proevers dachten dat de Helios van Agapé de Bourgogne was (tweede-en derdejaars, dus geen beginners - moet wel zeggen dat het geen grote Bourgognedrinkers zijn maar wie wel nog vandaag..? )
Persoonlijk dacht ik toch dat de Bourgogne herkenbaar was maar goed, ik dronk dus niet blind. De Pernand had voor mij dat typische putje en wee rijp fruit, de Elzasser vertoonde meer kruidigheid.
Misschien een geruststelling voor de bijna wanhopige Bourgognefan...: er is ook elders nog pinot-leven mogelijk...
(27-05-2017 01:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Binnenkort op de blog wat meer over dit domein, gerund door mijn leeftijdgenoot, de sympathieke Vincent Sipp.
Ik dronk de Grand Cru Rosacker 2011, die is op zijn best op de vierde dag. Appelsienzeste in de neus, met mooie minerale toets. Ook wit fruit en citrus, kruidige toets (curry), een zeer mooi en zuiver aroma. De wijn zit perfect in elkaar, de molligheid is perfect in zuren verpakt.Die zuurtjes houden de afdronk ook mooi droog. Heerlijk goedje, gekocht op het domein aan 18 euro.
91

Deze 2011 Rosacker 4 jaar later weer in het glas.
Dit is zo n wijn die in zijn jeugd schitterend was maar vandaag toch wat van zijn charme heeft verloren. Hoewel hij me nu, op de derde dag alweer, beter bevalt dan bij aanvang.
De minerale toets is omgezet in wat petrol, iets waar ik geen fan van ben. Verder in de neus gelukkig ook nog veel fruit, pompelmoes en citruszeste, abrikoos en ananas. Vleugje honing ook.
Het fruit komt sappig terug in de mond, veel materie met typisch tintelende rieslinzuurtjes. Wat me echter wat stoort, ook vandaag nog, is het pompelmoesbitter dat naar t einde toe wat teveel doorsmaakt. En ondanks het feit dat deze wijn als droog is gelabeld(zie foto) word ik in de afdronk precies wat restsuiker gewaar.
Maar goed, hij smaakt alvast veel beter dan de vorige twee dagen. Een wijn die dus wat tijd nodig heeft. Toch laat ik mijn Alsace rieslings niet te lang liggen uit schrik dat de petroltoets teveel zou overheersen.
Ik had vorige dagen al schrik dat ik mijn favoriete Alsace - domein wat ging moeten afvallen maar op de derde dag kan ik deze wijn toch een welverdiende...tromgeroffel... 89 geven.
(31-10-2013 08:04 PM)peter schreef: [ -> ]Top vond ik de osterberg 2010, veel exotisch fruit maar vooral gezegend met een stevige aciditeit, die deze wijn mooi in evenwicht houdt. Een wijn die nog jaren verder kan. De schoenenbourg 2010 , een terroir plein sud zoals men zegt, dus warm en hoog in alcohol heeft een tweede malolactiscbe gisting ondergaan, hierdoor wat ronder, minder vive, dan de osterberg. Ik prefereer de osterberg.

Straf, ik heb vanavond deze wijnen (ook uit 2010) naast elkaar laten proeven om het belang van terroir te benadrukken. De wijnen toonden zich krek zoals hierboven beschreven door Peter. Sommigen dachten bij wijn twee zelfs even aan een pinot gris.
Twee totaal andere wijnen, beiden heel mooi op hun manier.
We hadden nog wat zuurkool in de koelkast liggen, dus besloten we gister om choucroute te maken voor het echt te warm wordt voor dat gerecht.

Bij het eten schonken we twee riesling GC's van Domaine Agapé: de Alsace Grand Cru Osterberg 2015 en de Alsace Grand Cru Schoenenbourg 2015.

Beide wijnen pasten goed bij het gerecht ('what groes together, goes together (of groeit choucroute niet aan de bomen?), maar verschilden onderling sterk van elkaar.

De Osterberg was zachter en droger, moest het hebben van citrus, appel en tropisch fruit in combinatie met florale tonen in de neus, en had meer zuren dan zijn collega-Grand Cru. De Schoenenbourg toonde zich iets molliger, wat zoeter - hoewel nog duidelijk een droge wijn en had - zeker vlak na openen, daarna wat minder - de kenmerkende petrolgeur.

Twee mooie wijnen die goed op dronk zijn, maar ook nog een paar jaar mee kunnen. De Osterberg won het voor mij op punten.
Vandaag overschot van de Osterberg in het glas met aspergerisotto, zuurdesembrood en cantharellensmout. Geweldige match Slurp
(29-05-2021 07:48 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vandaag overschot van de Osterberg in het glas met aspergerisotto, zuurdesembrood en cantharellensmout. Geweldige match Slurp

Cantharellensmout. Nu maak je me wel benieuwd wat dat is? Smile
(29-05-2021 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Cantharellensmout. Nu maak je me wel benieuwd wat dat is? Smile

Een paar jaar geleden kregen we bij een diner op een terras in Gengenbach (Zwarte Woud) wat brood en cantharellensmout (smout = reuzel), iets wat ons altijd is bijgebleven als een erg lekker beleg op een stukje brood.

Aangezien er nog wat smout in de koelkast stond (overschot van de choucroute) en er vanochtend op de markt cantharellen waren, toch eens geprobeerd om zelf te maken. Cantharellen in stukjes gesneden en kort gebakken met wat look, tijm, peper en zout. Daarna onder de smout gemengd (die meteen wat smolt) en even laten staan. Erg lekker op een stuk zuurdesembrood. In plaats van smout kan je natuurlijk ook boter gebruiken.
(29-05-2021 08:41 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(29-05-2021 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Cantharellensmout. Nu maak je me wel benieuwd wat dat is? Smile

Een paar jaar geleden kregen we bij een diner op een terras in Gengenbach (Zwarte Woud) wat brood en cantharellensmout (smout = reuzel), iets wat ons altijd is bijgebleven als een erg lekker beleg op een stukje brood.

Aangezien er nog wat smout in de koelkast stond (overschot van de choucroute) en er vanochtend op de markt cantharellen waren, toch eens geprobeerd om zelf te maken. Cantharellen in stukjes gesneden en kort gebakken met wat look, tijm, peper en zout. Daarna onder de smout gemengd (die meteen wat smolt) en even laten staan. Erg lekker op een stuk zuurdesembrood. In plaats van smout kan je natuurlijk ook boter gebruiken.

Dat klinkt heel smakelijk! Merci, 3*
Koppelingen