15-04-2013, 02:07 PM
Ik had dus beloofd om een verslagje op het forum te zetten over onze Champagne-trip van dit weekend. Here it goes:
Champagnehuizen:
- Chauvet (Rilly-la-Montagne): Zeer hartelijk onthaal door de wijnbouwer zelf, die ons meteen op sleeptouw nam in zijn zeer mooie kelders (11 meter diep). De man is duidelijk gepassioneerd en vertelt enthousiast over het productieproces en zijn verschillende cuvees (o.a. 1 cuvee waarvoor hij een deel op nieuwe eik opvoedt; beetje zijn dada ;-). voor de tip, Tom !
Zijn Champagnes (voornamelijk op basis van Pinot Noir) zijn goed: aromatisch, fris maar toch met een zekere complexiteit.
- Tritant (Bouzy): Ook weer zeer hartelijk ontvangen, door een kranige dame van +/- 70, de dochter van stichter Alfred Tritant. Haar uitleg was wat minder technisch dan bij Chauvet en de kelders ook wat minder spectaculair, maar het geheel had wel iets meer authenticiteit.
De Champagnes zijn stevig en complex met een wat eigen karakter. Overall een zeer goed kwaliteit en de beste Rosé Champagne die we dit weekend dronken. Ze maken een stille wijn: Bouzy Rouge, op basis van Pinot Noir. Het was wat moeilijk om deze te beoordelen wegens wel zeer koel geserveerd, dus kon ik niet anders dan daar ook een paar flessen van mee te pakken ;-).
- Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.
Prijs is 18 euro/fles (let op; geen bancontact, VISA, of wat dan ook: als je, zoals wij, geen cash geld bij hebt, moet je naar de bank lopen ;-).
We zijn onder de indruk en kopen (met 2 koppels) 7 kartons. En Mme Fallet-Prévostat doet ons nog gewoon 2 flessen cadeau; zomaar !
En als klap op de vuurpijl geeft ze ons een rondleiding in de kelders, waar dus 7 jaargangen Champagne liggen te rijpen. Een paar dingen die we te weten komen tijdens de rondleiding: hun jongste wijnstokken zijn 50 jaar oud, hun oudste 80 jaar (!), ze gebruiken oude foeders uit de Elzas voor de fermentatie, hun Champagne rijpt 7 jaar (sur lattes) en voor de dosage gebruiken ze alleen rietsuiker. Maw, de kwaliteit die we geproefd hebben komt niet vanzelf.
Ik zou het iedereen aanraden om eens langs te gaan want dit is echt 100% puur en authentiek. Maar ik zou niet te lang wachten, want deze mensen gaan het helaas geen 20 jaar meer uitzingen.
- Henriet-Bazin (Villers-Marmery): Huischampagne van Pasqualinno zaliger en ook één van mijn favoriete Champagnes. We werden wel vriendelijk ontvangen, maar het was zeer druk, waardoor we geen rondleiding konden krijgen. We hebben hun champagnes nog eens geproefd en die zijn nog altijd van hoog niveau, met veel smaak en karakter. Het gamma is redelijk groot; van fris tot stevig en complex. Zeker een aanrader, maar ik had toch graag wat meer gezien/gehoord over de vinificatie. Maybe next time !
- Etienne Lefevre (Verzy): Qua ontvanst is dit een beetje een “specialleke”. Zowel de ontvangstruimte als de gastvrouw balanceren wat tussen Franse “chique” en kitsch. Ook hier kunnen we de kelders niet bezoeken wegens de grote drukte (ze ontvangen hier ook toeristenbussen) en de voorbereidingen van de botteling, die zondag zou beginnen. De mevrouw is wel vriendelijk, maar het geheel komt toch een klein beetje “gemaakt” over.
Maar de Champagnes zijn lekker, zij het misschien toch wat minder complex dan bv. Henriet-Bazin.
- G.H. Mumm: Dit zat in het pakket met ons hotel, dus het bezoek was gratis (normaal 13 €). Hier kunnen we kort over zijn: dit is gesneden op maat van de toeristen die weinig of niks van wijn kennen. Bij het bezoek hoort ook een degustatie van 1 glas “Cordon rouge”. In vergelijking met wat we de rest van het weekend dronken was dit: commercieel, vlak en karakterloos, maar dat zal wel niemand verbazen.
Eten:
- Le Mesnil: 3-gangen voor 29 €; zeer lekker en verzorgd, met zeer goeie service. We dronken een lokale Champagne van Gonet (47 €) en een Cotes du Rhone 2009 van Guigal (18 € voor een halfje). Aanrader ( Vinejo !).
- Le Spark (Reims): zat ook in het pakket van ons hotel. Is wel wat duurder dan Le Mesnil, maar ook iets verfijnder qua keuken. We dronken een Champagne van Janissot die OK was; wijnkaart was niet zo interessant en redelijk duur: we probeerden een glas huiswijn (bad idea ;-).
- Le Champ des Galipes (Verzy): Het enige restaurant in Verzy (dat was ook de reden dat we er geweest zijn). Absoluut te MIJDEN !!! Alle schotels (vis, rundsvlees, gevogelte) kregen dezelfde trieste garnituur, heel kleine porties, bakwijze van vlees en vis niet OK. Kortom: don’t go there !!!
Champagnehuizen:
- Chauvet (Rilly-la-Montagne): Zeer hartelijk onthaal door de wijnbouwer zelf, die ons meteen op sleeptouw nam in zijn zeer mooie kelders (11 meter diep). De man is duidelijk gepassioneerd en vertelt enthousiast over het productieproces en zijn verschillende cuvees (o.a. 1 cuvee waarvoor hij een deel op nieuwe eik opvoedt; beetje zijn dada ;-). voor de tip, Tom !
Zijn Champagnes (voornamelijk op basis van Pinot Noir) zijn goed: aromatisch, fris maar toch met een zekere complexiteit.
- Tritant (Bouzy): Ook weer zeer hartelijk ontvangen, door een kranige dame van +/- 70, de dochter van stichter Alfred Tritant. Haar uitleg was wat minder technisch dan bij Chauvet en de kelders ook wat minder spectaculair, maar het geheel had wel iets meer authenticiteit.
De Champagnes zijn stevig en complex met een wat eigen karakter. Overall een zeer goed kwaliteit en de beste Rosé Champagne die we dit weekend dronken. Ze maken een stille wijn: Bouzy Rouge, op basis van Pinot Noir. Het was wat moeilijk om deze te beoordelen wegens wel zeer koel geserveerd, dus kon ik niet anders dan daar ook een paar flessen van mee te pakken ;-).
- Fallet-Prévostat (Avize): We hadden het adres, maar hebben toch serieus moeten zoeken om het te vinden; zo onopvallend (geen bord, geen reclame, niks). We worden vriendelijk ontvangen door mevrouw (+/- 80 jaar oud), die ons de “ontvangstruimte” binnenleidt: denk aan de woonkamer van je grootmoeder met plastieke tafeldoek met bloemekes, antieke kastjes, krakende stoelen en gedateerd behangpapier: je gaat letterlijk 50 jaar terug in de tijd. Madamme heeft ons daarna haar twee cuvees laten proeven: Brut (6g suiker) en Extra-Brut (4 g suiker) en toen werden we van onze stoel geblazen: Qua diepte, complexiteit en smaakrijkdom was dit gewoon een categorie hoger dan alle andere Champagnes die we dit weekend geproefd hebben.
Prijs is 18 euro/fles (let op; geen bancontact, VISA, of wat dan ook: als je, zoals wij, geen cash geld bij hebt, moet je naar de bank lopen ;-).
We zijn onder de indruk en kopen (met 2 koppels) 7 kartons. En Mme Fallet-Prévostat doet ons nog gewoon 2 flessen cadeau; zomaar !
En als klap op de vuurpijl geeft ze ons een rondleiding in de kelders, waar dus 7 jaargangen Champagne liggen te rijpen. Een paar dingen die we te weten komen tijdens de rondleiding: hun jongste wijnstokken zijn 50 jaar oud, hun oudste 80 jaar (!), ze gebruiken oude foeders uit de Elzas voor de fermentatie, hun Champagne rijpt 7 jaar (sur lattes) en voor de dosage gebruiken ze alleen rietsuiker. Maw, de kwaliteit die we geproefd hebben komt niet vanzelf.
Ik zou het iedereen aanraden om eens langs te gaan want dit is echt 100% puur en authentiek. Maar ik zou niet te lang wachten, want deze mensen gaan het helaas geen 20 jaar meer uitzingen.
- Henriet-Bazin (Villers-Marmery): Huischampagne van Pasqualinno zaliger en ook één van mijn favoriete Champagnes. We werden wel vriendelijk ontvangen, maar het was zeer druk, waardoor we geen rondleiding konden krijgen. We hebben hun champagnes nog eens geproefd en die zijn nog altijd van hoog niveau, met veel smaak en karakter. Het gamma is redelijk groot; van fris tot stevig en complex. Zeker een aanrader, maar ik had toch graag wat meer gezien/gehoord over de vinificatie. Maybe next time !
- Etienne Lefevre (Verzy): Qua ontvanst is dit een beetje een “specialleke”. Zowel de ontvangstruimte als de gastvrouw balanceren wat tussen Franse “chique” en kitsch. Ook hier kunnen we de kelders niet bezoeken wegens de grote drukte (ze ontvangen hier ook toeristenbussen) en de voorbereidingen van de botteling, die zondag zou beginnen. De mevrouw is wel vriendelijk, maar het geheel komt toch een klein beetje “gemaakt” over.
Maar de Champagnes zijn lekker, zij het misschien toch wat minder complex dan bv. Henriet-Bazin.
- G.H. Mumm: Dit zat in het pakket met ons hotel, dus het bezoek was gratis (normaal 13 €). Hier kunnen we kort over zijn: dit is gesneden op maat van de toeristen die weinig of niks van wijn kennen. Bij het bezoek hoort ook een degustatie van 1 glas “Cordon rouge”. In vergelijking met wat we de rest van het weekend dronken was dit: commercieel, vlak en karakterloos, maar dat zal wel niemand verbazen.
Eten:
- Le Mesnil: 3-gangen voor 29 €; zeer lekker en verzorgd, met zeer goeie service. We dronken een lokale Champagne van Gonet (47 €) en een Cotes du Rhone 2009 van Guigal (18 € voor een halfje). Aanrader ( Vinejo !).
- Le Spark (Reims): zat ook in het pakket van ons hotel. Is wel wat duurder dan Le Mesnil, maar ook iets verfijnder qua keuken. We dronken een Champagne van Janissot die OK was; wijnkaart was niet zo interessant en redelijk duur: we probeerden een glas huiswijn (bad idea ;-).
- Le Champ des Galipes (Verzy): Het enige restaurant in Verzy (dat was ook de reden dat we er geweest zijn). Absoluut te MIJDEN !!! Alle schotels (vis, rundsvlees, gevogelte) kregen dezelfde trieste garnituur, heel kleine porties, bakwijze van vlees en vis niet OK. Kortom: don’t go there !!!