wijnliefhebbers

Volledige versie: Degustatie bij Tienne
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Een beknopt overzichtje van de revue wijntjes die passeerde vorige week zondag bij Tienne.


Beaucastel Blanc 2004, Châteauneuf du Pape


Deed me qua neus onmiddellijk denken aan een Chenin Blanc. Florale impressies van acacia, hazelnootjes, gedroogde rozijntjes, pompelmoeszeste en een bittertje in de finale. Miste misschien wat friste en wat diepte.

Château Calon Ségur 1986


Toetsje eucalyptus, beetje animaliteit, champignons, rood fruit, sigarenkistje, zijdig, perfect versmolten wijn, lichtjes droog in de finale.

Rol Valentin 2007, St.-Emilion Grand Cru


Rokerig, kruidig, zwarte olijven, cassis, nog een streng bittertje in de finale. Pittige tannine.

Chambolle-Musigny 2009, Domaine Heresztyn

Wat appelsienzeste, vanille, rokerig, aardbei, framboos, sappig maar tevens goeie structuur .

Château Malartic Lagravière 2008

Vruchtenlikeur, zwarte kers, zwarte olijven, frangipane, kiezel, heel veel materie. Deze wijn moet nog enkele jaren verteren.

Château Giscours 1975

Gedroogde pruimen, bos, rood fruit, champignons, aanvankelijk vegetaal puntje, heel fris. Super !

Charmes-Chambertin 2002, Frédéric Magnien

Voor mij misschien wel de topper van de namiddag. Putje, gebrande toets, animaal, rood fruit, witte peper, ijzer , heel pure wijn met sterk uitgesproken mineraliteit. Top.

Château Saint Pierre 1995


Zwart fruit, koffie, grafiet, rokerig en nog stevige tannine.

Château Gloria 1995

Meer rood fruit, kruidig, zachter/ verder geëvolueerd dan de St Pierre, de tannines komen wat verder in de finale.

Château Figeac 2006

Kirsch, frangipane, kruidig, mineraal maar nog heel streng. Te vroeg. Doet zuiders aan.

Château Gazin 1999

Gedroogde specerijen, exotisch, nog jeugdig, stevige wijn. Groots !

Barolo Ravera 1995, Azienda Agricola Elvio Cogno

De wijn verbleef enkele uren in karaf. Rozijntjes, zuren en een tannine muur, nog droogtrekkend in de finale.

Domaine Sénéchaux 2007, Châteauneuf du Pape


Frangipane, kirsch, tannines +++, een wijn met heel wat bewaarpotentieel en een zeer mooie P/Q.
Uit de Cazes stal (Lynch Bages).

Seigneurs du Ribeaupré, Gewürtztraminer, Trimbach 2001

Moeilijk herkenbaar als Gewürtz, een zoet toetsje, heel wat finesse. Een meer dan waardige afsluiter !



Bedankt voor de overheerlijke namiddag ! Een dikke merci en een knuffel voor Christine, ook een geduchte wijnliefhebster. We mochten genieten van een versterkende schotel varkenswangetjes met frietjes en drie magnifieke salades ! Vul maar aan Cool
Puike proeverij! Om onze voorzitter te parafraseren: "De helaasheid van mijn afwezigheid bij het proeven van deze grootheden stemt mij droef."
Een Figeac'ske begod...
Toeval wil dat ik de dag ervoor varkenswangetjes met frietjes gemaakt heb!
Er zitten wel schoon dingen in het rijtje daar!
(27-04-2013 11:26 AM)doc schreef: [ -> ]Een beknopt overzichtje van de revue wijntjes die passeerde vorige week zondag bij Tienne.


Beaucastel Blanc 2004, Châteauneuf du Pape


Deed me qua neus onmiddellijk denken aan een Chenin Blanc. Florale impressies van acacia, hazelnootjes, gedroogde rozijntjes, pompelmoeszeste en een bittertje in de finale. Miste misschien wat friste en wat diepte.

Château Calon Ségur 1986


Toetsje eucalyptus, beetje animaliteit, champignons, rood fruit, sigarenkistje, zijdig, perfect versmolten wijn, lichtjes droog in de finale.

Rol Valentin 2007, St.-Emilion Grand Cru


Rokerig, kruidig, zwarte olijven, cassis, nog een streng bittertje in de finale. Pittige tannine.

Chambolle-Musigny 2009, Domaine Heresztyn

Wat appelsienzeste, vanille, rokerig, aardbei, framboos, sappig maar tevens goeie structuur .

Château Malartic Lagravière 2008

Vruchtenlikeur, zwarte kers, zwarte olijven, frangipane, kiezel, heel veel materie. Deze wijn moet nog enkele jaren verteren.

Château Giscours 1975

Gedroogde pruimen, bos, rood fruit, champignons, aanvankelijk vegetaal puntje, heel fris. Super !

Charmes-Chambertin 2002, Frédéric Magnien

Voor mij misschien wel de topper van de namiddag. Putje, gebrande toets, animaal, rood fruit, witte peper, ijzer , heel pure wijn met sterk uitgesproken mineraliteit. Top.

Château Saint Pierre 1995


Zwart fruit, koffie, grafiet, rokerig en nog stevige tannine.

Château Gloria 1995

Meer rood fruit, kruidig, zachter/ verder geëvolueerd dan de St Pierre, de tannines komen wat verder in de finale.

Château Figeac 2006

Kirsch, frangipane, kruidig, mineraal maar nog heel streng. Te vroeg. Doet zuiders aan.

Château Gazin 1999

Gedroogde specerijen, exotisch, nog jeugdig, stevige wijn. Groots !

Barolo Ravera 1995, Azienda Agricola Elvio Cogno

De wijn verbleef enkele uren in karaf. Rozijntjes, zuren en een tannine muur, nog droogtrekkend in de finale.

Domaine Sénéchaux 2007, Châteauneuf du Pape


Frangipane, kirsch, tannines +++, een wijn met heel wat bewaarpotentieel en een zeer mooie P/Q.
Uit de Cazes stal (Lynch Bages).

Seigneurs du Ribeaupré, Gewürtztraminer, Trimbach 2001

Moeilijk herkenbaar als Gewürtz, een zoet toetsje, heel wat finesse. Een meer dan waardige afsluiter !



Bedankt voor de overheerlijke namiddag ! Een dikke merci en een knuffel voor Christine, ook een geduchte wijnliefhebster. We mochten genieten van een versterkende schotel varkenswangetjes met frietjes en drie magnifieke salades ! Vul maar aan Cool

Doc vergat de binnenkomer, Roederer Brut, die we zeer konden apprecieren. strogeel kleur, rijke neus met amandel, nootjes, gist, rijpe appel. In de mond dezelfde lichtzoetige appeltoets, maar de wijn eindigde mooi droog en had genoeg ondersteunende zuren. Ik gaf m 91
De Beaucastel Blanc was mooi, maar niet top. Honing, hars, hazelnoot en een vettig mondgevoel leidden ons eerst richting chenin blanc, later merkten we een beetje gebrek aan fraicheur. Tienne had er meer van verwacht en ik kon dat perfect begrijpen.
Calon 1986, een hint animaliteit, specerijen, mooie tertiaire toets ( champignon), wat eucalyptus, blauwe bes... Zeer veel materie, licht droogtrekkend op t eind maar zeer mooie wijn. Alweer een bewijs dat 86 in het rijtje 89, 90 hoort... In punten scoort ie nog hoger (92)
Rol Valentin, een minder bekend maar zeer kwalitatief domein, had gebrande toetsen, koffie, zwarT fruit, brooddeeg. In de mond een prachtige materie, om op te bijten, heel compact maar bijzonder eetbaar Wink . Ik dacht aan een linkeroever 2008, t was een rechteroever 2007 watte 90++
De Chambolle was ultiem subtiel in de neus, werd beter en beter, zeer preciese wijn, 91/100
Malartic 2008 brachten we eigenaardig genoeg thuis als Pessac 2008, al gokten we op Chevalier.
Toch was ik verrast toen ik het etiket zag, ik dronk de wijn twee weken terug en had toen het gevoel dat ie veel meer 'open' was. Misschien had Tienne hem gedecanteerd en waren de zuren en tannines vrijgelaten...? Toch ruim 91 hoor.
Giscours 1975, zoals Doc schreef. Schoolvoorbeeld van een klasevolle, fijne, gedistingueerde gerijpte Bordeaux.
De Magnien Chambertin had de geur van nen ouwen pinnewaar, lees een geëvolueerde pinot noir. Van topjaar 2002 dan nog, een dijk van een wijn. 93
Dan een eerder toevallige vergelijking tussen twee wijnen van hetzelfde huis, Ch St Pierre en Glori a, allebei 1995. Hier bleek duidelijk de superioriteit van de St Pierre, nog wat stugger maar met meer diepgang en complexiteit. De Gloria was perfect op dronk maar eenvoudiger. Besluit: 1995 Medoc: Cru Bourgeos drinken, de betere GCCs nog een aantal jaren rust gunnen.
De Gazin was zoals ik me hem herinnerde, zie hier http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/tag/chateau+gazin
Na het eten dronken we nogal achteloos Figeac 2006, te jong uiteraard maar toont wel zijn klasse en toekomst. Benieuwd hoe die de tweede dag was...
De Barolo vond ik wat onevenwichtig, na 18 jaar in fles zou er toch een zekere balans mogen zijn. Ontgoochelend.
Over de Senechaux werd elders al gesproken. Ch9 van het niveau van Janasse en co.
Afsluiter Trimbach mooi, zuiver, edel.
Merci Tienne!!!
Bedankt voor het redactiewerk!

Ook voor ons was het een onvergetelijke namiddag.
Gezellig wijnen proeven in het gezelschap van de haute vinance van het forum.
Keuvelen en lachen in een ongedwongen sfeer en aansterken met een lekker gerecht.
Achteraf bekeken leek het bij momenten wel: 'is het nu 70, 80, 90 of 2000.'

Eerlijk gezegd stond ik wat kritisch tegenover die oude wijnen.
Maar ik moet mijn mening helemaal bijstellen.

Na de Roederer brut premier die me nog nooit ontgoochelde, en de Beaucastel blanc 2004 waar ik toch meer van verwachtte (miste idd zuren en diepgang) was de Calon Ségur 1986 een zeer mooie binnenkomer in rood. Ik had deze bewust op kop gezet omdat ik er niet te veel van verwachtte. De wijn op basis van 90% CS en 10% M had de tand des tijds zeer goed doorstaan. Jammer van de lichte droogtrekking op het einde maar toch een zeer mooie wijn.

De Rol Valentin 2007 (90% M / 10 CF) scoorde beter dan mijn eerste fles.
De eerste had ik geopend en direct ingeschonken. De wijn miste toen diepgang en evenwicht. Deze keer had ik de fles de dag ervoor een uur karaf gegeven, terug in de fles, de kurk erop en op een koele donkere plaats gezet. De diepgang en het evenwicht had de wijn nu wel. Het sterke proefpanel werd hierdoor op het verkeerde been gezet.
Een zeer mooie 2007.

Na een twijfelende aanzet bloeide de Chambolle M 2009 van Heresztyn heel mooi open.
Zeer mooie fraicheur, finesse,framboos. Zeer elegante wijn.
Op dag twee nog steeds mooi maar minder fris, rijper aanvoelend en niet meer zo elegant.

De Malartic 2008 was een flesje van Bert en ik dacht dat hij een tweetal uurtjes karaf kreeg. Tweede keer dat ik deze wijn dronk en tweemaal top. Krachtige gestructureerde wijn waarvan ik er graag wat in mijn kelder zou hebben Sad

De Giscours 1975 vond ik zeer mooi. Prachtige geëvolueerde bordeaux. Zelfs na een tijd in het glas was er geen verval. Top!

Bordeaux met wat jaren op de teller is super, maar een Bourgogne is dit ook.
De Charmes-Chambertin 2002 van F. Magnien was puur genieten.

De Gloria en St-Pierre uit 1995 was een zeer mooie toevallige proefervaring.
De wijnen lagen in de zelfde lijn maar de Gloria was idd iets gemakkelijker en had een ronder mondgevoel.

De Figeac 2006 was één van de moeilijkste wijnen. Ik vond hem te gesloten om echt te kunnen genieten. Zelfs de dag nadien.

Ook de Gazin 1999 was prachtig. Toch nog zeer jeugdig aandoend, zacht met mooie diepgang. Scoorde voor mij veel beter dan de ontgoochelende 2000 die ik ooit dronk.

De Barolo was niet uit 1995 maar uit 1996. Idd ferme zuren. Geen gemakkelijk wijn maar toch een mooie proefervaring.

De Sénéchaux 2007 is een CDP zoals ik ze graag drink. Bakken rijp fruit en de nodige fraicheur. De wijn vraagt wel een paar uur karaf om mooi open te komen.

De Gewurz Seigneurs de Ribeaupierre van Trimbach uit 2001 mocht er ook zijn.
Veel strakker dan bv een Sauternes. Elegante zuivere wijn. Kan waarschijnlijk nog ouderen.


Bedankt aan de genodigden voor hun inbreng en aanwezigheid, en Christine voor de lekkere verzorgde maaltijd.
(27-04-2013 07:13 PM)Mt schreef: [ -> ]Puike proeverij! Om onze voorzitter te parafraseren: "De helaasheid van mijn afwezigheid bij het proeven van deze grootheden stemt mij droef."

De helaasheid van uw afwezigheid wordt gecompenseerd met een vervangende proeverij!
(28-04-2013 10:14 PM)Tienne schreef: [ -> ]De helaasheid van uw afwezigheid wordt gecompenseerd met een vervangende proeverij!

applaus
Was idd een super-gezellige namiddag met grootse wijnen in een leuke compagnie... Wat wil een mens nog meer...
(28-04-2013 10:14 PM)Tienne schreef: [ -> ]Gezellig wijnen proeven in het gezelschap van de haute vinance van het forum.

Ik lees hier (niet zo) toevallig deze topic en nu pas valt me deze waarlijk schitterende woordspeling op...
applaus
(05-07-2013 10:54 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-04-2013 10:14 PM)Tienne schreef: [ -> ]Gezellig wijnen proeven in het gezelschap van de haute vinance van het forum.

Ik lees hier (niet zo) toevallig deze topic en nu pas valt me deze waarlijk schitterende woordspeling op...
applaus

Deze woordspeling ging eigenlijk niet volledig op ... dus werd er nog een extra proeverijtje georganiseerd.

We gingen van start met de S de Suiduiraut 2010.
Deze Bordeaux blanc sec, 70%SB - 30% S, heeft een heel lichte kleur met groene tint. Zeer frisse aanzet (agrumes, limoen) gecounterd door een breder mondgevoel, lichte fumée en vanilletoets. In de afdronk komen de frisse zuren opnieuw terug. Zeer elegante wijn.

De volgende kwam uit de Colruyt kelderresten: Chassagne Montrachet 1cru les Caillerets 2008 van JM Morey.
Diepgele kleur
Deze wijn vond ik zeer gereserveerd en moeilijk in te schatten.
In de niet expressieve neus rozijntjes. Vrij koel in de mond, licht bittertje, mineralig, zuren maar vettiger in de afdronk. Het laatste wat we dachten
was chardonnay....
Christine serveerde ons hierbij gebakken shartong op een bedje van sla en een toefje mayo.

Tijd voor een frigorest van Vinejo: Riesling van weingut Leitz 2010
Een blik naar Matten en we zeiden beiden Riesling.
Zeer frisse volle wijn, heel intens in het middenstuk. Rijke maar mooie droge wijn.
Loepzuiver.

Tijd om een flesje te openen dat Doc vorig jaar voor me meebracht (bedankt!)
Tempier Bandol rosé 2010
Niet licht zalmroze maar echt diep zalmroze.
Zeer intense wijn. Diepe volle smaak. Fluwelig mondgevoel.
Als extraatje: gebakken tonijn, farfalle en ratatouille.

Tijd om over te gaan naar rood:
Vieux Chateau Certan 1979
Jo besluit na de eerste gewaarwordingen om er de
Feytit Clinet 1982 naast te zetten.
De VCC heeft aanvankelijk een prominente ijzertoets, maar die later verdween. Eerst vond ik de wijn vrij schraal. Gerookte toets, zeer strak en fris in het middenstuk met op het einde een koffietoets. Wordt wel beter na een tijd in het glas.
De Feytit Clinet had een intens mooier rijper aroma en een zalig fluwelig mondgevoel. A pleaser.

Matten trakteerde ons dan op een NSG Roncières 2007van Chevillon
Bij het ruiken dacht ik onmiddellijk aan bourgogne. Ik had het gevoel dat dit een stevige wijn zou zijn en zette daarom de Vosne Romanée Maizières 2010 van Anne Françoise Gros ernaast.
Twee verschillende stijlen.
De Chevillon vond ik zeer knap. Dit vind ik zeer toegankelijk. De wijn zit zeer knap in elkaar. Goed evenwicht. Mooi rood fruit (niet al te expressief). Het mondgevoel is zacht en lang. Mooie diepte (ik dacht niet aan 2007).
De Maizières was meer fruitgedragen (kers en aarbei) . Intens en rijp, zeer koel. Scherper en nerveuzer. NIet de structuur van de Chevillon maar zeer elegant.

Toevallig had ik ook een Feytit Clinet openstaan de 2007
Donkere kleur, rijp zwart fruit. Nu al lekker en toegankelijk.
Deze 2007 verdient zeker een plaatsje in je kelder.
Op dag twee was het evenwicht wel zoek.

Vinejo schonk ons toen nog een flesje uit.
Deze vond ik supergeconcentreerd, fullbodied, intens en lang.
Rijpe aanzet onmiddellijk gecounterd door een koelere (bordeaux)toets.
Bordeaux 2009? 2008?
L07/08! Dan kan het enkel nog de Trilogie zijn.
Deze intense weelderige wijn had op dag twee nog niets aan kwaliteit ingeboet!.

Als laatste schonk ik nog een Smith Haut Lafitte 2008.
De griffier in mij was toen al een tijdje passed out.
Ik heb genoten van deze wijn zoals van deze tasting.

Christine verzorgde ons tussendoor nog een lekkere maaltijd:
Gemarineerd varkenshaasje met worteltjes, boontjes, bloemkool en kroketjes.
(08-07-2013 11:20 AM)Tienne schreef: [ -> ]
(05-07-2013 10:54 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-04-2013 10:14 PM)Tienne schreef: [ -> ]Gezellig wijnen proeven in het gezelschap van de haute vinance van het forum.

Ik lees hier (niet zo) toevallig deze topic en nu pas valt me deze waarlijk schitterende woordspeling op...
applaus

Deze woordspeling ging eigenlijk niet volledig op ... dus werd er nog een extra proeverijtje georganiseerd.

We gingen van start met de S de Suiduiraut 2010.
Deze Bordeaux blanc sec, 70%SB - 30% S, heeft een heel lichte kleur met groene tint. Zeer frisse aanzet (agrumes, limoen) gecounterd door een breder mondgevoel, lichte fumée en vanilletoets. In de afdronk komen de frisse zuren opnieuw terug. Zeer elegante wijn.

De volgende kwam uit de Colruyt kelderresten: Chassagne Montrachet 1cru les Caillerets 2008 van JM Morey.
Diepgele kleur
Deze wijn vond ik zeer gereserveerd en moeilijk in te schatten.
In de niet expressieve neus rozijntjes. Vrij koel in de mond, licht bittertje, mineralig, zuren maar vettiger in de afdronk. Het laatste wat we dachten
was chardonnay....
Christine serveerde ons hierbij gebakken shartong op een bedje van sla en een toefje mayo.

Tijd voor een frigorest van Vinejo: Riesling van weingut Leitz 2010
Een blik naar Matten en we zeiden beiden Riesling.
Zeer frisse volle wijn, heel intens in het middenstuk. Rijke maar mooie droge wijn.
Loepzuiver.

Tijd om een flesje te openen die Doc vorig jaar voor me meebracht (bedankt!)
Tempier Bandol rosé 2010
Niet licht zalmroze maar echt diep zalmroze.
Zeer intense wijn. Diepe volle smaak. Fluwelig mondgevoel.
Als extraatje: gebakken tonijn, farfalle en ratatouille.

Tijd om over te gaan naar rood:
Vieux Chateau Certan 1979
Jo besluit na de eerste gewaarwordingen om er de
Feytit Clinet 1982 naast te zetten.
De VCC heeft aanvankelijk een prominente ijzertoets, maar die later verdween. Eerst vond ik de wijn vrij schraal. Gerookte toets, zeer strak en fris in het middenstuk met op het einde een koffietoets. Wordt wel beter na een tijd in het glas.
De Feytit Clinet had een intens mooier rijper aroma en een zalig fluwelig mondgevoel. A pleaser.

Matten trakteerde ons dan op een NSG Roncières 2007van Chevillon
Bij het ruiken dacht ik onmiddellijk aan bourgogne. Ik had het gevoel dat dit een stevige wijn zou zijn en zette daarom de Vosne Romanée Maizières 2010 van Anne Françoise Gros ernaast.
Twee verschillende stijlen.
De Chevillon vond ik zeer knap. Dit vind ik zeer toegankelijk. De wijn zit zeer knap in elkaar. Goed evenwicht. Mooi rood fruit (niet al te expressief). Het mondgevoel is zacht en lang. Mooie diepte (ik dacht niet aan 2007).
De Maizières was meer fruitgedragen (kers en aarbei) . Intens en rijp, zeer koel. Scherper en nerveuzer. NIet de structuur van de Chevillon maar zeer elegant.

Toevallig had ik ook een Feytit Clinet openstaan de 2007
Donkere kleur, rijp zwart fruit. Nu al lekker en toegankelijk.
Deze 2007 verdient zeker een plaatsje in je kelder.
Op dag twee was het evenwicht wel zoek.

Vinejo schonk ons toen nog een flesje uit.
Deze vond ik supergeconcentreerd, fullbodied, intens en lang.
Rijpe aanzet onmiddellijk gecounterd door een koelere (bordeaux)toets.
Bordeaux 2009? 2008?
L07/08! Dan kan het enkel nog de Trilogie zijn.
Deze intense weelderige wijn had op dag twee nog niets aan kwaliteit ingeboet!.

Als laatste schonk ik nog een Smith Haut Lafitte 2008.
De griffier in mij was toen al een tijdje passed out.
Ik heb genoten van deze wijn zoals van deze tasting.

Christine verzorgde ons tussendoor nog een lekkere maaltijd:
Gemarineerd varkenshaasje met worteltjes, boontjes, bloemkool en kroketjes.

Een schitterende namiddag, indeed. Ik plaats binnenkort nog wat extra info over de gedronken wijnen in de respectievelijke topics!
Toch even aanstippen dat de keuzes wijn-gerecht uitmuntend waren:
De Chassagne paste wondermooi bij de tong en de Tempier rosé werd- zo mogelijk- nóg beter bij de tonijn met ratatouille...!
Gisteren was het verzamelen geblazen ten huize Tienne voor een namiddag hard werken Rolleyes

Sancerre 2014, Cuvée Tradition, Gérard Boulay

mineraal, zeste, vegetale toets, klein beetje mineraal. Zeer frisse aanzet, zat hoog in zuren, had voor mij zelfs een ietwat zilte toets, en ook een bittertje in de afdronk. Strakke sauvignon. Ik was zelfs niet helemaal overtuigd dat dit sauvignon was, maar Jo zei : mooie Sauvignon, zo gelijk één van Gérard Boulay. Lap... respect

Pignocco 2015, Verdicchio di Castelli di Jesi, Stefano Antonucci

deze wijn zong een duette met de vorige. Heel floraal in de neus. In de mond een stuk zachter, fruitiger. Italië hadden we gevonden, maar wie denkt nu aan Verdicchio?! Aangename, zachte wijn.

La Petite Côte 2012, Condrieu, Yves Cuilleron

bommetje in de neus, zeer rijk. Abrikoos. Slagroom zei Jo, en waarlijk! Iets later ook wat frangipanetoetsen. In de mond een heel zalvende wijn, maar niet te log. Viognier zit normaal laag in zuren, en ook deze wijn was vol, maar had genoeg fraicheur om te blijven boeien. Eén van de betere viogniers die ik al gedronken heb!

Riesling, Niedermenniger Herrenweg 2010, Markus Molitor (Saar-Mosel)

lichte petrol, abrikoos, ananas, mineraal, zelfs sinaasappel. Rijke neus met een mooie koude-impressie. In de mond ook heel rijk, en die zalige spanning tussen mollig en zuren waarin riesling zo uitblinkt. Ik ben blij dat ik een niet-riesling liefhebber heb kunnen overtuigen hiermee Wink

Le Sabbie dell'Etna 2014, Etna Rosso, Firriato

rijpe kers, wat zoethout, rokerig, rozen, rubbertje. In de mond heel fruitige aanzet, vrij stevige zuren en een lichte houttoets. Tannines nauwelijks merkbaar. Dit kwam heel bekend voor. Ik kwam uit bij Etna rosso, en dat was het ook. In die zin is dit toch vrij uniek : warm en fris komen hier mooi samen. Bourgondisch, maar toch niet niet bourgogne...

Vosne-Romanée "Maizières" 2009, A-F Legros

Tijd om met steviger werk te beginnen, moet Tienne gedacht hebben. In de figuurlijke zin dan... Een redelijk geëvolueerde neus, met herfstaroma's à gogo, rijpe rode besjes. In de mond mooi frisse aanzet, goede zuurtjes, en toch ook weer vrij geëvolueerd al. We waren dan ook heel verrast dat dit "nog maar" 2009 was.

Le Clos 2006, Crozes-Hermitage, Delas

toevallig tweede keer dat ik een wijn drink van dit huis, dat ik voordien niet kende. Hier dus de Crozes, ook al liet niets in deze wijn vermoeden dat dit een Crozes was, want dit was een heel gestructureerde wijn, met stevige tannines. De gevreesde 2006-tannines waren dus ook hier weer merkbaar. Anders toch wel mooi, met rood fruit, wat koffie. Maar je voelt dat het fruit hier begint af te glijden, terwijl de tannines er nog stevig in zaten. Benieuwd hoe deze wijn in een andere jaargang smaakt want los van de tannines toch mooie wijn.

Vosne-Romanée 2006, Régis Forey

ook hier een tertiaire neus. Het fruit was op de terugweg. Stevige zuurtjes. Blijkbaar was deze wijn in zijn jeugd een stuk toegankelijker, meer op het fruit. Niet geheel duidelijk hoe hij zal evolueren.

Clos de l'Oratoire 2004, Saint Emilion Grand Cru

geconcentreerde neus, mengeling van rood en zwart fruit, nog redelijk duidelijke houttoets, beetje munt. Elegante wijn. Ondanks de jaren op de teller, toch nog veel materie. Nu al mooi, en ik zie dit nog beter worden binnen enkele jaren.

Malescaut-St Exupery 2004, Margaux

ongelooflijk hoe deze wijn zijn afkomst verraadde. Pure elegantie = Margaux. Iedereen kwam hier op uit en ook de jaargang werd snel gevonden. Een wijn die nu op zijn toppunt zit. Zeer mooi versmolten Bordeaux-boeket. Zacht, evenwichtig, elegant. Top!

Château St-Pierre 2001, St Julien

weer een mooie Bordeaux-neus. Beetje evolutie in de neus, ceder. Elegante wijn, evenwichtig. Ook hier een zeer mooie bordeaux. Staat nog redelijk stevig in zijn schoenen. Nu zeer mooi, maar kan er nog wel even tegen, denk ik.

Haut-Bailly 2012, Pessac-Leognan

blauwe bes in de neus, wat cichorei. Voor mij ook een tikkeltje lactisch. Wat ceder ook. Na de vorige twee bordeaux op dronk voel je dat dit nog jeugdig is en wellicht zijn beste kant nog niet laat zien. Maar het fruit is er, de materie, de structuur, de zuren. Alle ingrediënten dus om heel mooi te worden. A suivre...

Côte-Rotie 2006, Bernard Burgaud

mooi rood fruit in de neus, wat leder, een vegetale toets. In de mond rijp fruit, stevige zuurtjes, maar deze keer heel mooi geïntegreerde tannines, ondanks het jaartal. 2006 is verschillende keer op tafel gekomen en deze was duidelijk de meest evenwichtige. Mooie wijn!

Cuvée Confidence 2012, Vinsobres, Constant-Duquesnoy

heel rijpe neus met kers, wat peper, kruidig. In de mond was dit voor mij moeilijk. Heel krachtig, hoekig. Zeer stevige tannines. Ik ben dan ook geen zuidelijke rhone fan. Maar de rhoneliefhebbers konden deze wijn wel duidelijk smaken.

Tempier 2011, Bandol

door de overgang naar rhone bij de vorige wijn, zaten we op hetzelfde spoor hier. De neus was dan ook heel rijp. Ook in de mond heel veel rijp fruit, en stevige tannines. Na een tijdje kwam Jo toch op Bandol uit. Een wijn die duidelijk ook nog een lang leven beschoren is.

Petite Syrah (jaar?), Napa Valley, Girard Winery

rijpe kers in de neus, wat koffie. De kersen kwamen terug in de mond, een lichte houttoets ook nog. Vrij warm, maar redelijk wat zuren om de wijn in evenwicht te houden. Sommigen zaten in Frankrijk, ik zat in Italië. Not... we zaten in Amerika! Leuk om dit te kunnen proeven. Is denk ik de tweede keer dat ik Petite Syrah drink? Er zat ook wat primitivo in. Dan toch een beetje Italië Rolleyes

Ch9P Réserve Auguste Favier 2012, Domaine Saint Préfert

fijne neus, rode bessengelei. Ook in de mond rijp rood fruit, vrij elegant, goede zuren. Zuidelijke rhone is dan wel niet mijn ding, maar deze chateauneuf weet ik toch wel te appreciëren door zijn finesse!

En hiermee was onze werkersdag gepasseerd, lekker gespijsd door Christine (merci !!). Verder hebben we de actualiteit haarfijn geanalyseerd, een filosofische discussie gevoerd over landelijke vs stedelijke stront, en op de terugweg de proeverij nog verdergezet in de auto applaus

Merci Tienne!!
Bedankt voor t accurate verslag, olivier! Ik vul aan met mijn korte noties in t groen

(27-11-2016 08:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren was het verzamelen geblazen ten huize Tienne voor een namiddag hard werken Rolleyes

Sancerre 2014, Cuvée Tradition, Gérard Boulay

mineraal, zeste, vegetale toets, klein beetje mineraal. Zeer frisse aanzet, zat hoog in zuren, had voor mij zelfs een ietwat zilte toets, en ook een bittertje in de afdronk. Strakke sauvignon. Ik was zelfs niet helemaal overtuigd dat dit sauvignon was, maar Jo zei : mooie Sauvignon, zo gelijk één van Gérard Boulay. Lap... respect

Floraal, vegetaal, citruszeste, onrijpe ananas, mooie spanning met tintelende zuurtjes, droog, in de mooie afdronk eerst zeste, citrusspekjes, dan rijp fruit - My kind of SB Slurp 89

Pignocco 2015, Verdicchio di Castelli di Jesi, Stefano Antonucci

deze wijn zong een duette met de vorige. Heel floraal in de neus. In de mond een stuk zachter, fruitiger. Italië hadden we gevonden, maar wie denkt nu aan Verdicchio?! Aangename, zachte wijn.

Bloemig, vanille, kweepeer, zacht en lichtvoetig in de mond maar toch vrij intens, fruitige afdronk. Elegante wijn die Olivier in Italië plaatste- toen dit werd bevestigd door Tienne dacht ik aan een chardonnay uit het noorden...
88


La Petite Côte 2012, Condrieu, Yves Cuilleron

bommetje in de neus, zeer rijk. Abrikoos. Slagroom zei Jo, en waarlijk! Iets later ook wat frangipanetoetsen. In de mond een heel zalvende wijn, maar niet te log. Viognier zit normaal laag in zuren, en ook deze wijn was vol, maar had genoeg fraicheur om te blijven boeien. Eén van de betere viogniers die ik al gedronken heb!

Slagroom a gogo, ranzige boter ook wel, zeer rijke neus met ook exotisch fruit (de obligate abrikoos kwam ook opzetten), ook de mond is rijk en vol maar wordt niet té zwaar, droge afdronk. Niet echt mijn stijl wijn maar wel een Viognier-klepper, dus een Grande cote pour ce Petite Cote, 92

Riesling, Niedermenniger Herrenweg 2010, Markus Molitor (Saar-Mosel)

lichte petrol, abrikoos, ananas, mineraal, zelfs sinaasappel. Rijke neus met een mooie koude-impressie. In de mond ook heel rijk, en die zalige spanning tussen mollig en zuren waarin riesling zo uitblinkt. Ik ben blij dat ik een niet-riesling liefhebber heb kunnen overtuigen hiermee Wink

Lemoen, sinaasappel, mineraal, alles heel subtiel en fris, subliem! Ook in de mond een schitterende precisie, zuurtjes die knisperend dansen rond het verse fruit, een lange afdronk die wordt vergezeld van een discreet bittertje. Dit is een wijn die me pakte. Bert was onmiddellijk overtuigd dat dit Riesling was, ik kon alleen maar ja knikken en genieten.
93


Le Sabbie dell'Etna 2014, Etna Rosso, Firriato

rijpe kers, wat zoethout, rokerig, rozen, rubbertje. In de mond heel fruitige aanzet, vrij stevige zuren en een lichte houttoets. Tannines nauwelijks merkbaar. Dit kwam heel bekend voor. Ik kwam uit bij Etna rosso, en dat was het ook. In die zin is dit toch vrij uniek : warm en fris komen hier mooi samen. Bourgondisch, maar toch niet niet bourgogne...

Straf, den Oli was in form, alweer klop erop! En inderdaad, dat Bourgondische zat er weer in. Ik noteerde aardbeien, specerijen, rozen, heel rijp fruit maar toch fris in de mond, een wijn met een mooie Italiaanse lijn, en een typisch elastiekske.
De naam sabbie del Etna verwijst naar zanderige ondergrond, iets wat ook bvb de wijnen van Rayas-des Tours hebben. En inderdaad, deze wijn kon je wel degelijk Reynaudiaans noemen qua stijl. 89

Vosne-Romanée "Maizières" 2009, A-F Legros

Tijd om met steviger werk te beginnen, moet Tienne gedacht hebben. In de figuurlijke zin dan... Een redelijk geëvolueerde neus, met herfstaroma's à gogo, rijpe rode besjes. In de mond mooi frisse aanzet, goede zuurtjes, en toch ook weer vrij geëvolueerd al. We waren dan ook heel verrast dat dit "nog maar" 2009 was.

Redelijk evolutieve neus met dode bladeren, kandijsuiker, gedroogde pruimen, tabak,... Heel mooi mondgevoel echter, evenwichtig met toch wat dominerende zuurtjes, vegetaal toetsje. 90

Le Clos 2006, Crozes-Hermitage, Delas

toevallig tweede keer dat ik een wijn drink van dit huis, dat ik voordien niet kende. Hier dus de Crozes, ook al liet niets in deze wijn vermoeden dat dit een Crozes was, want dit was een heel gestructureerde wijn, met stevige tannines. De gevreesde 2006-tannines waren dus ook hier weer merkbaar. Anders toch wel mooi, met rood fruit, wat koffie. Maar je voelt dat het fruit hier begint af te glijden, terwijl de tannines er nog stevig in zaten. Benieuwd hoe deze wijn in een andere jaargang smaakt want los van de tannines toch mooie wijn.

Rijp gestoofd fruit, koffie, kool, cassis, agrume, grafiet. Beetje rustiek in de mond maar een mooie afdronk, lichte droogtrekking wel. Eerder Guigal-stijl dan Chapoutier (voor de ingewijden Wink ) 89

Vosne-Romanée 2006, Régis Forey

ook hier een tertiaire neusl. Het fruit was op de terugweg. Stevige zuurtjes. Blijkbaar was deze wijn in zijn jeugd een stuk toegankelijker, meer op het fruit. Niet geheel duidelijk hoe hij zal evolueren.

Herfst in de neus, humus, leder, dan Luikse stroop (cfr Bert) en floraal. De wijn is wat hoekig, veel materie maar (nog) niet echt in evenwicht, tannines lijken ook niet 100% rijp. 87-88(+?)

Clos de l'Oratoire 2004, Saint Emilion Grand Cru

geconcentreerde neus, mengeling van rood en zwart fruit, nog redelijk duidelijke houttoets, beetje munt. Elegante wijn. Ondanks de jaren op de teller, toch nog veel materie. Nu al mooi, maar ik zie dit nog beter worden binnen enkele jaren.

Ijzer, zwart fruit, ceder, grafiet, amandel. heel knap in de mond, op t einde nog wat tannines die moeten versmelten. We dachten aan Pomerol of linkeroever... 91-92

Malescaut-St Exupery 2004, Margaux

ongelooflijk hoe deze wijn zijn afkomst verraadde. Pure elegantie = Margaux. Iedereen kwam hier op uit en ook de jaargang werd snel gevonden. Een wijn die nu op zijn toppunt zit. Zeer mooi versmolten Bordeaux-boeket. Zacht, evenwichtig, elegant. Top!

Vooral ongelooflijk hoe eerst Olivier en dan ook de anderen zowel AOP als jaargang ontdekten! Af en toe zit er dus toch wat logica in de herkomst en terroir van een wijn. Petje af. En ook petje af voor deze Malescot, hij was inderdaad schitterend. Scoorde m ruim 93.

Château St-Pierre 2001, St Julien

weer een mooie Bordeaux-neus. Beetje evolutie in de neus, ceder. Elegante wijn, evenwichtig. Ook hier een zeer mooie bordeaux. Staat nog redelijk stevig in zijn schoenen. Nu zeer mooi, maar kan er nog wel even tegen, denk ik.

Blauwe bes, gerookt, perfect versmolten in de mond (leek een iets verder geëvolueerde en daardoor nog perfectere versie van de vorige wijn). stijlvolle klasse, Bordeaux rules, 94!

Haut-Bailly 2012, Pessac-Leognan

blauwe bes in de neus, wat cichorei. Voor mij ook een tikkeltje lactisch. Wat ceder ook. Na de vorige twee bordeaux op dronk voel je dat dit nog jeugdig is en wellicht zijn beste kant nog niet laat zien. Maar het fruit is er, de materie, de structuur, de zuren. Alle ingrediënten dus om heel mooi te worden. A suivre...

Agrume, chicorei, cassis, zoethout, marsepein, heel fris in de mond, rood fruit, knapperige tannines, wat droogtrekking op t einde. Heel fijn, te jeugdig en daardoor minder complex dan het potentieel doet vermoeden. 91++

Côte-Rotie 2006, Bernard Burgaud

mooi rood fruit in de neus, wat leder, een vegetale toets. In de mond rijp fruit, stevige zuurtjes, maar deze keer heel mooi geïntegreerde tannines, ondanks het jaartal. 2006 is verschillende keer op tafel gekomen en deze was duidelijk de meest evenwichtige. Mooie wijn!

Hier noteerde ik enkel ook iets over landelijke faeces, bosaambei, toch zeer verfrissend en op t einde heerlijke zuurtjes. 92!

Cuvée Confidence 2012, Vinsobres, Constant-Duquesnoy

heel rijpe neus met kers, wat peper, kruidig. In de mond was dit voor mij moeilijk. Heel krachtig, hoekig. Zeer stevige tannines. Ik ben dan ook geen zuidelijke rhone fan. Maar de rhoneliefhebbers konden deze wijn wel duidelijk smaken.

Verf, zwart fruit, kruidig, laurier, pruim, eucalyptus, gerookt, enfin, complexe neus dus. Fruitgedreven in de mond met veel materie en een warmtegevoel in de finale. Mooi! 90-91

Tempier 2011, Bandol

door de overgang naar rhone bij de vorige wijn, zaten we op hetzelfde spoor hier. De neus was dan ook heel rijp. Ook in de mond heel veel rijp fruit, en stevige tannines. Na een tijdje kwam Jo toch op Bandol uit. Een wijn die duidelijk ook nog een lang leven beschoren is.

Niks genoteerd, enkel 'redelijk wat alcohol'. Zelfs geen score genoteerd (de wijn zat volgens mij in een wat moeilijke fase)

Petite Syrah (jaar?), Napa Valley, Girard Winery

rijpe kers in de neus, wat koffie. De kersen kwamen terug in de mond, een lichte houttoets ook nog. Vrij warm, maar redelijk wat zuren om de wijn in evenwicht te houden. Sommigen zaten in Frankrijk, ik zat in Italië. Not... we zaten in Amerika! Leuk om dit te kunnen proeven. Is denk ik de tweede keer dat ik Petite Syrah drink? Er zat ook wat primitivo in. Dan toch een beetje Italië Rolleyes

We dachten aan een Chateauneuf of zelfs Bandol. Heel mooie wijn, niks meer genoteerd verder.

Ch9P Réserve Auguste Favier 2012, Domaine Saint Préfert

fijne neus, rode bessengelei. Ook in de mond rijp rood fruit, vrij elegant, goede zuren. Zuidelijke rhone is dan wel niet mijn ding, maar deze chateauneuf weet ik toch wel te appreciëren door zijn finesse!

Idem vorige ;-)

En hiermee was onze werkersdag gepasseerd, lekker gespijsd door Christine (merci !!). Verder hebben we de actualiteit haarfijn geanalyseerd, een filosofische discussie gevoerd over landelijke vs stedelijke stront, en op de terugweg de proeverij nog verdergezet in de auto applaus

Merci Tienne!!

Danke T&C...!
mij zijn de bosaambeien ook bijgebleven, gelukkig niet op aromatisch vlak maar wel de bespreking van het fenomeen
memorabel
thank you Tienne & Christine !
(28-11-2016 07:24 PM)Vince schreef: [ -> ]mij zijn de bosaambeien ook bijgebleven, gelukkig niet op aromatisch vlak maar wel de bespreking van het fenomeen
memorabel
thank you Tienne & Christine !

Bosaambeien krijg je enkel maar door overvloedig Côte-Rotie te drinken. Het is dus een aristocratische aandoening.Smile
(28-11-2016 07:45 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(28-11-2016 07:24 PM)Vince schreef: [ -> ]mij zijn de bosaambeien ook bijgebleven, gelukkig niet op aromatisch vlak maar wel de bespreking van het fenomeen
memorabel
thank you Tienne & Christine !

Bosaambeien krijg je enkel maar door overvloedig Côte-Rotie te drinken. Het is dus een aristocratische aandoening.Smile
Ik heb maar 2 CR liggen. Gelukkig maar!
Maar....... Wat als... nu iedereen bosaambeien wilt? Dan gaan de prijzen weer omhoog in de Rhone. Bedankt hoor, Francis! Angry En we zijn weer vertrokken voor een vurige discussie, niet? Woehahaha
(29-11-2016 09:38 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(28-11-2016 07:45 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(28-11-2016 07:24 PM)Vince schreef: [ -> ]mij zijn de bosaambeien ook bijgebleven, gelukkig niet op aromatisch vlak maar wel de bespreking van het fenomeen
memorabel
thank you Tienne & Christine !

Bosaambeien krijg je enkel maar door overvloedig Côte-Rotie te drinken. Het is dus een aristocratische aandoening.Smile
Maar....... Wat als... nu iedereen bosaambeien wilt?

Zou me niet verbazen. De Côte-Rotie was super en had 's anderendaags nog niets aan kwaliteit ingeboet.
(28-11-2016 03:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bedankt voor t accurate verslag, olivier! Ook van mijnentwege!
Ik vul aan met mijn korte noties in t groen

(27-11-2016 08:52 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren was het verzamelen geblazen ten huize Tienne voor een namiddag hard werken Rolleyes

Sancerre 2014, Cuvée Tradition, Gérard Boulay

mineraal, zeste, vegetale toets, klein beetje mineraal. Zeer frisse aanzet, zat hoog in zuren, had voor mij zelfs een ietwat zilte toets, en ook een bittertje in de afdronk. Strakke sauvignon. Ik was zelfs niet helemaal overtuigd dat dit sauvignon was, maar Jo zei : mooie Sauvignon, zo gelijk één van Gérard Boulay. Lap... respect

Floraal, vegetaal, citruszeste, onrijpe ananas, mooie spanning met tintelende zuurtjes, droog, in de mooie afdronk eerst zeste, citrusspekjes, dan rijp fruit - My kind of SB Slurp 89

Pignocco 2015, Verdicchio di Castelli di Jesi, Stefano Antonucci

deze wijn zong een duette met de vorige. Heel floraal in de neus. In de mond een stuk zachter, fruitiger. Italië hadden we gevonden, maar wie denkt nu aan Verdicchio?! Aangename, zachte wijn.

Bloemig, vanille, kweepeer, zacht en lichtvoetig in de mond maar toch vrij intens, fruitige afdronk. Elegante wijn die Olivier in Italië plaatste- toen dit werd bevestigd door Tienne dacht ik aan een chardonnay uit het noorden...
88


La Petite Côte 2012, Condrieu, Yves Cuilleron

bommetje in de neus, zeer rijk. Abrikoos. Slagroom zei Jo, en waarlijk! Iets later ook wat frangipanetoetsen. In de mond een heel zalvende wijn, maar niet te log. Viognier zit normaal laag in zuren, en ook deze wijn was vol, maar had genoeg fraicheur om te blijven boeien. Eén van de betere viogniers die ik al gedronken heb!

Slagroom a gogo, ranzige boter ook wel, zeer rijke neus met ook exotisch fruit (de obligate abrikoos kwam ook opzetten), ook de mond is rijk en vol maar wordt niet té zwaar, droge afdronk. Niet echt mijn stijl wijn maar wel een Viognier-klepper, dus een Grande cote pour ce Petite Cote, 92

Riesling, Niedermenniger Herrenweg 2010, Markus Molitor (Saar-Mosel)

lichte petrol, abrikoos, ananas, mineraal, zelfs sinaasappel. Rijke neus met een mooie koude-impressie. In de mond ook heel rijk, en die zalige spanning tussen mollig en zuren waarin riesling zo uitblinkt. Ik ben blij dat ik een niet-riesling liefhebber heb kunnen overtuigen hiermee Wink

Lemoen, sinaasappel, mineraal, alles heel subtiel en fris, subliem! Ook in de mond een schitterende precisie, zuurtjes die knisperend dansen rond het verse fruit, een lange afdronk die wordt vergezeld van een discreet bittertje. Dit is een wijn die me pakte. Bert was onmiddellijk overtuigd dat dit Riesling was, ik kon alleen maar ja knikken en genieten.
93


De wijn had inderdaad een zalige spanning tussen mollig en zuren en een enorme lengte. Een prachtig evenwicht dat de Idig 2010 van Christmann uit een vorige samenkomst wat miste.

Le Sabbie dell'Etna 2014, Etna Rosso, Firriato

rijpe kers, wat zoethout, rokerig, rozen, rubbertje. In de mond heel fruitige aanzet, vrij stevige zuren en een lichte houttoets. Tannines nauwelijks merkbaar. Dit kwam heel bekend voor. Ik kwam uit bij Etna rosso, en dat was het ook. In die zin is dit toch vrij uniek : warm en fris komen hier mooi samen. Bourgondisch, maar toch niet niet bourgogne...

Straf, den Oli was in form, alweer klop erop! En inderdaad, dat Bourgondische zat er weer in. Ik noteerde aardbeien, specerijen, rozen, heel rijp fruit maar toch fris in de mond, een wijn met een mooie Italiaanse lijn, en een typisch elastiekske.
De naam sabbie del Etna verwijst naar zanderige ondergrond, iets wat ook bvb de wijnen van Rayas-des Tours hebben. En inderdaad, deze wijn kon je wel degelijk Reynaudiaans noemen qua stijl. 89


Ik vond deze beter dan de ook mooie Etna uit de colruyt. Deze was rijper en kruidiger en zinderde mooi lang na. Wat mij betreft een koopje aan de 12.40 euro die ik betaalde.

Vosne-Romanée "Maizières" 2009, A-F Legros

Tijd om met steviger werk te beginnen, moet Tienne gedacht hebben. In de figuurlijke zin dan... Een redelijk geëvolueerde neus, met herfstaroma's à gogo, rijpe rode besjes. In de mond mooi frisse aanzet, goede zuurtjes, en toch ook weer vrij geëvolueerd al. We waren dan ook heel verrast dat dit "nog maar" 2009 was.

Redelijk evolutieve neus met dode bladeren, kandijsuiker, gedroogde pruimen, tabak,... Heel mooi mondgevoel echter, evenwichtig met toch wat dominerende zuurtjes, vegetaal toetsje. 90

Le Clos 2006, Crozes-Hermitage, Delas

toevallig tweede keer dat ik een wijn drink van dit huis, dat ik voordien niet kende. Hier dus de Crozes, ook al liet niets in deze wijn vermoeden dat dit een Crozes was, want dit was een heel gestructureerde wijn, met stevige tannines. De gevreesde 2006-tannines waren dus ook hier weer merkbaar. Anders toch wel mooi, met rood fruit, wat koffie. Maar je voelt dat het fruit hier begint af te glijden, terwijl de tannines er nog stevig in zaten. Benieuwd hoe deze wijn in een andere jaargang smaakt want los van de tannines toch mooie wijn.

Rijp gestoofd fruit, koffie, kool, cassis, agrume, grafiet. Beetje rustiek in de mond maar een mooie afdronk, lichte droogtrekking wel. Eerder Guigal-stijl dan Chapoutier (voor de ingewijden Wink ) 89

Vosne-Romanée 2006, Régis Forey

ook hier een tertiaire neusl. Het fruit was op de terugweg. Stevige zuurtjes. Blijkbaar was deze wijn in zijn jeugd een stuk toegankelijker, meer op het fruit. Niet geheel duidelijk hoe hij zal evolueren.

Herfst in de neus, humus, leder, dan Luikse stroop (cfr Bert) en floraal. De wijn is wat hoekig, veel materie maar (nog) niet echt in evenwicht, tannines lijken ook niet 100% rijp. 87-88(+?)

Clos de l'Oratoire 2004, Saint Emilion Grand Cru

geconcentreerde neus, mengeling van rood en zwart fruit, nog redelijk duidelijke houttoets, beetje munt. Elegante wijn. Ondanks de jaren op de teller, toch nog veel materie. Nu al mooi, maar ik zie dit nog beter worden binnen enkele jaren.

Ijzer, zwart fruit, ceder, grafiet, amandel. heel knap in de mond, op t einde nog wat tannines die moeten versmelten. We dachten aan Pomerol of linkeroever... 91-92

Malescaut-St Exupery 2004, Margaux

ongelooflijk hoe deze wijn zijn afkomst verraadde. Pure elegantie = Margaux. Iedereen kwam hier op uit en ook de jaargang werd snel gevonden. Een wijn die nu op zijn toppunt zit. Zeer mooi versmolten Bordeaux-boeket. Zacht, evenwichtig, elegant. Top!

Vooral ongelooflijk hoe eerst Olivier en dan ook de anderen zowel AOP als jaargang ontdekten! Af en toe zit er dus toch wat logica in de herkomst en terroir van een wijn. Petje af. En ook petje af voor deze Malescot, hij was inderdaad schitterend. Scoorde m ruim 93.

Château St-Pierre 2001, St Julien

weer een mooie Bordeaux-neus. Beetje evolutie in de neus, ceder. Elegante wijn, evenwichtig. Ook hier een zeer mooie bordeaux. Staat nog redelijk stevig in zijn schoenen. Nu zeer mooi, maar kan er nog wel even tegen, denk ik.

Blauwe bes, gerookt, perfect versmolten in de mond (leek een iets verder geëvolueerde en daardoor nog perfectere versie van de vorige wijn). stijlvolle klasse, Bordeaux rules, 94!

Alleen spijtig dat we deze wijn niet volledig soldaat maakten. Het restje was nog mooi maar kon niet meer tippen aan de klasse die deze wijn dag 1 had.
Toch wel zonde!


Haut-Bailly 2012, Pessac-Leognan

blauwe bes in de neus, wat cichorei. Voor mij ook een tikkeltje lactisch. Wat ceder ook. Na de vorige twee bordeaux op dronk voel je dat dit nog jeugdig is en wellicht zijn beste kant nog niet laat zien. Maar het fruit is er, de materie, de structuur, de zuren. Alle ingrediënten dus om heel mooi te worden. A suivre...

Agrume, chicorei, cassis, zoethout, marsepein, heel fris in de mond, rood fruit, knapperige tannines, wat droogtrekking op t einde. Heel fijn, te jeugdig en daardoor minder complex dan het potentieel doet vermoeden. 91++

Côte-Rotie 2006, Bernard Burgaud

mooi rood fruit in de neus, wat leder, een vegetale toets. In de mond rijp fruit, stevige zuurtjes, maar deze keer heel mooi geïntegreerde tannines, ondanks het jaartal. 2006 is verschillende keer op tafel gekomen en deze was duidelijk de meest evenwichtige. Mooie wijn!

Hier noteerde ik enkel ook iets over landelijke faeces, bosaambei, toch zeer verfrissend en op t einde heerlijke zuurtjes. 92!

Cuvée Confidence 2012, Vinsobres, Constant-Duquesnoy

heel rijpe neus met kers, wat peper, kruidig. In de mond was dit voor mij moeilijk. Heel krachtig, hoekig. Zeer stevige tannines. Ik ben dan ook geen zuidelijke rhone fan. Maar de rhoneliefhebbers konden deze wijn wel duidelijk smaken.

Verf, zwart fruit, kruidig, laurier, pruim, eucalyptus, gerookt, enfin, complexe neus dus. Fruitgedreven in de mond met veel materie en een warmtegevoel in de finale. Mooi! 90-91

Stevige knaap met 15.5% alcohol.

Tempier 2011, Bandol

door de overgang naar rhone bij de vorige wijn, zaten we op hetzelfde spoor hier. De neus was dan ook heel rijp. Ook in de mond heel veel rijp fruit, en stevige tannines. Na een tijdje kwam Jo toch op Bandol uit. Een wijn die duidelijk ook nog een lang leven beschoren is.

Niks genoteerd, enkel 'redelijk wat alcohol'. Zelfs geen score genoteerd (de wijn zat volgens mij in een wat moeilijke fase)


Ik was toch eveneens verrast. De 2012 en 2013 leken me veel frisser.

Petite Syrah 2013, Napa Valley, Girard Winery

rijpe kers in de neus, wat koffie. De kersen kwamen terug in de mond, een lichte houttoets ook nog. Vrij warm, maar redelijk wat zuren om de wijn in evenwicht te houden. Sommigen zaten in Frankrijk, ik zat in Italië. Not... we zaten in Amerika! Leuk om dit te kunnen proeven. Is denk ik de tweede keer dat ik Petite Syrah drink? Er zat ook wat primitivo in. Dan toch een beetje Italië Rolleyes

We dachten aan een Chateauneuf of zelfs Bandol. Heel mooie wijn, niks meer genoteerd verder.

Een folieke uit de Carpevinodegustatie.

Ch9P Réserve Auguste Favier 2012, Domaine Saint Préfert

fijne neus, rode bessengelei. Ook in de mond rijp rood fruit, vrij elegant, goede zuren. Zuidelijke rhone is dan wel niet mijn ding, maar deze chateauneuf weet ik toch wel te appreciëren door zijn finesse!

Idem vorige ;-)

En hiermee was onze werkersdag gepasseerd, lekker gespijsd door Christine (merci !!). Verder hebben we de actualiteit haarfijn geanalyseerd, een filosofische discussie gevoerd over landelijke vs stedelijke stront, en op de terugweg de proeverij nog verdergezet in de auto applaus

Merci Tienne!!

Danke T&C...!
Vorige zaterdag had Tienne nog eens enkele (zeer) oudgedienden van blog en forum uitgenodigd om samen nostalgisch terug te blikken op ons gezamenlijk wijnverleden en de uitzonderlijke vriendschapsbanden die daaruit zijn ontstaan. De tranen vloeiden overvloedig.
Gelukkig enkel in onze wijnglazen.

We begonnen met bubbels:

Heart Elegante neus met lichte brioche (zonder gluten volgens Kempie), mineraliteit, wit fruit en agrume. Deze schuimer (vroeger in t voetbal op de speelplaats was dat een speler die niet mee verdedigde) start zacht maar zuurtjes en de sterke pareling houden het geheel mooi fris. Perfect bij het hapje van pata negra met verse crottin en granny smith.
Nathalie Falmet Champagne brut. ((80% PN, 20% chardo)

Heart Mooie neus met beetje reductie, peer, mineraal. In de mond is dit bijna "luchtig", de materie is mooi verdeeld over de volle lengte van de wijn. De afdronk is mooi met frisse zuurtjes. Knap! 90
Patrick Piuze, Chablis 2015

Heart Goudgeel kleur, 'vuil' neuzeke, kippenbouillon © Bert, vuursteen, iets vluchtig (transmigrantig opperde Kempie), abrikoos. In de mond deed deze wijn denken aan een Noordelijke Rhone, heel evenwichtig en fris. 91-92
Berlioz Chignin Bergeron Les Frigons 2014

Heart ...en toen werd het stil aan tafel.
Al bij het eerste snuifje bereikte Venne bijna een hoogtepunt.
We kregen een goudgeel gekleurde wijn in het glas met een aroma waar je...dus stil van werd. Een fijne romige en gerookte toets, honing, abrikoos. Een enorm zacht, mondstrelend gevoel in de mond, enorme materie maar zo genuanceerd, een wijn die bleef komen. Net als Venne. 97
Guigal Condrieu La Doriane 2010

Heart Troebel lichtrode wijn. Speciaal neusje, hm, natuurlijke wijn natuurlijk. Animaal, aards, rijp rood fruit, cacao. Zuiver in de mond met kers en fijne zuren. "Een wijn met een mooie taille". Geniaal omschreven door Kempie. 89
B. et S. Tissot, Cotes de Jura DD 2015

Heart Donker kersenrood. Grafiet, vleugje paprika, zwart fruit, peper. Een mysterieuze wijn met veel sap maar ook korrelige tannines. Ondergetekende was nogal zeker dat dit een cabernet franc was. Not. 60% negrette, 40% syrah. En 89 punten.
Don Quichotte Le Roc 2015, Fronton.
Onze glazen vonden elkaar bij het toasten op de gezondheid van een welbekend en gerespecteerd forumlid cheers

Heart Een wijn met een rijp aroma van rood en zwart fruit, beetje snoeperig, licht kruidig. Soepel en zacht in de mond maar zeer precies. Genoeg fraicheur. Een heerlijke doordrinkwijn maar toen dit de nieuwe chochou van LpdV bleek te zijn was ik toch wat ontgoocheld-- is het dit maar? Edoch, blij dat ik dit eindelijk eens geproefd heb. 87
La Terasse d Elise Enclos, Herault 2015

Heart Natuurlijke wijn? Jawel. Zwart fruit, grafiet, olijven. Enorm fris in de mond, maar de zuurtjes springen nog naar alle kanten. Creozoot in de afdronk (typisch vin nature). Een wijn die volgens mij in een heel moeilijke, puberale fase zat en daardoor minder tot zijn recht kwam. 88+
Mathieu Barret Brise Caillou 2011

Heart Kouwe koffie, blauwe bes, toast, caramel. In de mond bloemetjes en zwart fruit, iets te weinig punch, eerst nogal gladjes maar dan droogtrekkende tannines.
Sommige waren hier nogal wild van, persoonlijk vond ik dit wel lekker maar wat te commercieel, karakterloos. 88+
Atilla Gere, Kopak Villany 2013

Heart Complex aroma met gerookte toetsen, mineraal, bosfruit, kruidnagel, koffie, gerookte hesp. Lang in de mond maar toch nog wat wringende hoekigheid. Zeer lange afdronk. Deze wijn heeft nog 3 jaar nodig om tot volle wasdom te komen. Verrassing toen we het jaartal zagen (normaal al beter op dronk) 91+
Haut Bailly Pessac 2004

Heart Een zeer kruidig aroma deze keer, met ook aardbeikes. Zeer toegankelijk en sappig in de mond, warm maar met een sublieme fraicheur. Waw. 92+
St Prefert Charles Guiraud Chateauneuf 2010

Heart een iets robuuster aroma, braambes, koffie, tabak, zwarte chocolade. Bij aanvang prikken de zuurtjes nog wat, later wordt dit zachter met veel sap en materie maar ook een mooie ruggengraat. 92
Clos des Fee, Le Clos 2011

Heart Kruidig (peper), zoethout, grafiet, sigarenkistje. Subliem evenwicht in de mond, enorm lang, fijn, zeer fris, prachtige afdronk. Deze wijn is top en bewijst dat 2003 veel mooier bewaart dan verwacht. 93-94
Chateau Duhart Milon Paullac 2003

Heart Aardse neus, dode bladeren, rubbertje, later kandijsuiker. In de mond rood fruit, materie, trekt zeer droog. Ik dacht aan nebiollo maar was verrast dat ook sangiovese zulke prominente tannines kan vertonen. Niet mijn favoriet. 89
Il Poggione Brunello 2001

Heart Last but definitely not least! We drinken het nog weinig, maar wat kan Sauternes fantastisch zijn!! Een tophuis uit een topjaar... 96
Lafaurie Peyragey 2007

Schitterende wijnen, exquise gerechten, hilarische gesprekken.
Veel meer moet en kan het leven niet zijn.
Heel veel dank aan de gulle gastheer en dito gastvrouw.
respect
(10-02-2018 11:03 AM)vinejo schreef: [ -> ]Don Quichotte Le Roc 2015, Fronton.
Onze glazen vonden elkaar bij het toasten op de gezondheid van een welbekend en gerespecteerd forumlid cheers

Werd deze cuvée speciaal voor het forumlid in kwestie gebotteld? Vast een heel goede verhouding prijs-kwaliteit!

Prachtige lineup, mooie verslag. Krijg er alweer dorst van. Wat bedoel je overigens met 'creozoot in de afdronk'?
(10-02-2018 11:37 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(10-02-2018 11:03 AM)vinejo schreef: [ -> ]Don Quichotte Le Roc 2015, Fronton.
Onze glazen vonden elkaar bij het toasten op de gezondheid van een welbekend en gerespecteerd forumlid cheers

Werd deze cuvée speciaal voor het forumlid in kwestie gebotteld? Vast een heel goede verhouding prijs-kwaliteit!

Prachtige lineup, mooie verslag. Krijg er alweer dorst van. Wat bedoel je overigens met 'creozoot in de afdronk'?

Creozoot is een wijnboervriendelijke omschrijving van 'vuilen asbak'.
Heel wat 'natuurlijke wijnen' hebben creozoot in de afdronk.
Prachtige tasting applaus

De Doriane is inderdaad TOP. Onlangs de 2015 mogen degusteren. Niet meer normaal ....

Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de St. Prefert Charles Guiraud 2010. Een wijn die steevast in de top twee eindigt van willekeurige tasting. Deze wijn scoort overall echter wel hoger dan 92+ punten. Jeb Dunneck heeft hem zelfs 100/100 gescoord. Wellicht geen perfecte fles geweest watte
Interessant om te zien dat Condrieu toch wel wat op leeftijd mag zijn; je leest vaak dat Viognier niet echt een fantastisch bewaarpotentieel wordt toegeschreven, en in mijn ervaring klopt dit voor een groot deel wel. Misschien toch een keer zot doen en een flesje bestellen op 1jour1vin.

Van Barret heb ik al verschillende wijnen gedronken, meestal een beetje boif, maar met momenten subliem (oa. een Cornas die ik drie jaar geleden op Renaissance dronk en die met momenten nog steeds een benchmark is).
Het ezelsbruggetje om nebbiolo correct te schrijven is: 2 ballen en 1 lul ;-)
Over de Condrieu La Doriane 2010 van Guigal zei Parker in 2011; 'flirts with perfection' en dat is idd de perfecte beschrijving in drie woorden.

De Haut Bailly 04 moest idd om ideaal te zijn nog drie jaar in de kelder blijven liggen zijn.

Duhart Milon 03 was voor mij de beste rode van de dag, nauw gevolgd door Saint-Préfert.

Omkaderd met topgerechjes, topgezelschap en ambiance was dit alweer een uitmuntende degustatienamiddag.
(10-02-2018 01:59 PM)WilD schreef: [ -> ]Prachtige tasting applaus

De Doriane is inderdaad TOP. Onlangs de 2015 mogen degusteren. Niet meer normaal ....

Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de St. Prefert Charles Guiraud 2010. Een wijn die steevast in de top twee eindigt van willekeurige tasting. Deze wijn scoort overall echter wel hoger dan 92+ punten. Jeb Dunneck heeft hem zelfs 100/100 gescoord. Wellicht geen perfecte fles geweest watte

We dronken de wijn bij de maaltijd, ik denk dat dit een beetje zijn klasse heeft gemaskeerd. Persoonlijk zou ik nooit zulke kleppers tijdens het eten geven. Was zeker geen off bottle.
Nu, 92+ kan ook nog 100 worden he ;-)
(12-02-2018 11:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-02-2018 01:59 PM)WilD schreef: [ -> ]Prachtige tasting applaus

De Doriane is inderdaad TOP. Onlangs de 2015 mogen degusteren. Niet meer normaal ....

Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de St. Prefert Charles Guiraud 2010. Een wijn die steevast in de top twee eindigt van willekeurige tasting. Deze wijn scoort overall echter wel hoger dan 92+ punten. Jeb Dunneck heeft hem zelfs 100/100 gescoord. Wellicht geen perfecte fles geweest watte

We dronken de wijn bij de maaltijd, ik denk dat dit een beetje zijn klasse heeft gemaskeerd. Persoonlijk zou ik nooit zulke kleppers tijdens het eten geven. Was zeker geen off bottle.
Nu, 92+ kan ook nog 100 worden he ;-)

Hoe zit het met de Doriane 2016?
Kopen aan 62,90€ ?
De 2016 scoort bij de professionals lager dan de 2010 en 2015. Deze twee jaargangen waren superb. Heb de 2016 echter nog niet in mijn glas gehad.

Bottled in June 2017, the 2016 Condrieu la Doriane is entirely barrel-fermented in new oak. This vintage seems more restrained and less rich than some others, but it remains marked by smoky, grilled apricot aromas and flavors. It’s nicely balanced and not overly opulent, retaining a sense of elegance on the long, spicy finish.

Of ik persoonlijk 62,90 voor de 2016 zou betalen denk ik niet. Ik vrees dat hij het nivo van de 2010 / 2015 niet gaat behalen en dan vind ik dit, ondanks dat dit een correcte marktprijs is, toch 'serious money'. Neemt echter niet weg dat dit een prachtige wijn blijft !!

Just my 2 cents.
(13-02-2018 12:27 PM)WilD schreef: [ -> ]De 2016 scoort bij de professionals lager dan de 2010 en 2015. Deze twee jaargangen waren superb. Heb de 2016 echter nog niet in mijn glas gehad.

Bottled in June 2017, the 2016 Condrieu la Doriane is entirely barrel-fermented in new oak. This vintage seems more restrained and less rich than some others, but it remains marked by smoky, grilled apricot aromas and flavors. It’s nicely balanced and not overly opulent, retaining a sense of elegance on the long, spicy finish.

Of ik persoonlijk 62,90 voor de 2016 zou betalen denk ik niet. Ik vrees dat hij het nivo van de 2010 / 2015 niet gaat behalen en dan vind ik dit, ondanks dat dit een correcte marktprijs is, toch 'serious money'. Neemt echter niet weg dat dit een prachtige wijn blijft !!

Just my 2 cents.

Je 2 cents zijn voor mij goud waard.
Thanks
Zaterdagnamiddag trakteerde Tienne ons alweer op een prachtige proeverij.

Ik overloop kort de gebeurtenissen.

Wijn 1
Antoine Sanzay, Les Salles Martin Saumur 2014
Een wijn met een verrassende evolutie zowel in kleur als in neus. We dachten aan een chardonnay uit de Jura door de duidelijk aanwezige nootjes, het bleek een chenin uit Saumur. Zeer mooie wijn toch.

Wijn 2
William Fevre Chablis Grand Cru Les Preuses 2007
Putje, boter, een halve appel, lactisch, appelsien, vanille. In de mond komt het lactische terug (karnemelk zei Vince, en dat was er klop op). Perzik ook, en gerookte toetsen en vleugje karamel in de afdronk.
Een heerlijke wijn, en het bewijs dat een goede Chablis veel tijd nodig heeft om te tonen wat hij in zijn mars heeft.

Wijn 3
Domaine Lombard Brezeme blanc 2016
Gebrande toetsen, paplaurier. Heel complex en lang in de mond, minder versmolten dan vorige. Gemaakt van marsanne, rousanne en 5% viognier. Móoi!!

Wijn 4
Mee Godard Morgon Cote du Py 2017
Floraal in de neus, kruidig ook, wat nieuw leder zelfs. Heel mondvullend en zacht, met een mooie persistentie. Een beetje zoals een vriend die zegt “Ik ben ermee weg” maar dan tot je plezier nog een hele tijd blijft hangen.
Schitterende wijn, een stuk boven de Corcelette van dezelfde wijnbouwster.

Wijn 5
Ahrweiler Forstberg Julia Bertram 2016
Ik schreef hier “appelsienschil” en “Hohoho!”
De rest van de beschrijving laat ik over aan degene die deze wijn van bij het eerste snuifje als spatburgunder herkende.
Top.

Wijn 6
Chevillon Nuits Saint Georges Les Roncieres 1r cru 2012
Heel aantrekkelijke neus met aardse toetsen, bos en leder, mineraal ook, heel fris in de mond, lengte en balans. We waren wel verwonderd over de (verre) evolutie van de kleur.
Maar voor de rest alles wat je verwacht van een topBourgogne.

Wijn 7
Delas Freres Domaine des Tourettes Hermitage 2012
Kon het nog mooier na Chevillon? jawel hoor.
Een wijn met een complex aroma van grafiet en kruiden, stenig ook, deed zelfs wat denken aan een Pomerol (maar gezien de kleur wisten we dat dit geen Bordeaux was). Heel mooi en volumineus in de mond, de overvloedige materie is mooi verdeeld en zorgt voor een heel aangenaam, gespreid monggevoel. Ik dacht aan een top Gevrey Chambertin, de rest van de tafel zat in de Noordelijke Rhone. Kudos to de rest van de tafel!

Wijn 8
Daniel Boquenet Nuist St Georges Aux St Julien 2009
Medicinaal, munt, zwart fruit, in de mond terug wat chewing gum (Hollywood), vederlicht maar complex in de mond, heel licht tannineus naar de afdronk toe. Blijkbaar is Aux st Julien het hoogst aangeschreven Villages perceel in NSG. Dat werd hier duidelijk want we vonden deze wijn van Premier Cru niveau.

Wijn 9
Chateau Haut Bergey Pessac 2008
Vince herkende hier meteen 2008 in, straf. Dat betekende dus een klassieke Bordeaux, redelijk koel maar met genoeg charme om te bekoren. Miste in de mond wel wat evenwicht (licht droogtrekkende tannine) om volledig te overtuigen.

Wijn 10
Jammer. De Leoville Barton 2007 was behoorlijk gekurkt.
Wie er kon doorproeven beweerde echter dat dit heel mooi was geweest.
Beetje zoals je vroeger een film op televisie bekeek maar de antenne een slechte ontvangst kreeg. Veel geruis en sneeuw, maar uiteindelijk wist je toch op t einde of het een goede film was en hoe het afliep (de butler had het gedaan).

Wijn 11
Chateau Pichon Baron Longueville Pauillac 2004
Ook een heel klassieke wijn, een boeket waar je blijft aan snuiven, redelijk vlezig en lang, op t eind nog wat lichte tannine. Zeer goed maar niet top.

Bij de smakelijke spaghetti dronken we nog een lekkere Fleurie van PM Chermette, Les Garants 2017.

Dank aan Tienne voor het deskundig verdrijven van onze latente herfstdepressie. Censor
(06-10-2019 09:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]Wijn 8
Daniel Boquenet Nuist St Georges Aux St Julien 2009
Blijkbaar is Aux st Julien het hoogst aangeschreven Villages perceel in NSG.

Bron? Mijn stem zou zeker gaan naar de climats net onder de premier crus aan de noordzijde, de voortzetting van Vosne-Romanée 1°cru "Les Chaumées", dus Bas de Combe, Barrières, Lavières en zeker ook Allots.
(07-10-2019 12:58 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-10-2019 09:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]Wijn 8
Daniel Boquenet Nuist St Georges Aux St Julien 2009
Blijkbaar is Aux st Julien het hoogst aangeschreven Villages perceel in NSG.

Bron? Mijn stem zou zeker gaan naar de climats net onder de premier crus aan de noordzijde, de voortzetting van Vosne-Romanée 1°cru "Les Chaumées", dus Bas de Combe, Barrières, Lavières en zeker ook Allots.

Bron= twee Bourgognefreaks
Pagina's: 1 2
Koppelingen