29-04-2013, 01:12 PM
Na 3 jaar had ik gisteren een blij weerzien met de wijnen van de coöperatieve Vignerons d'Estézarques, gevestigd dicht bij Avignon. 10 wijnboeren verenigen zich met het doel om op een kostenefficiënte manier échte kwaliteitswijnen te maken. Dit kan niet altijd gezegd worden van coöperatieven. Hun filosofie: lutte raisonée (alleen synthetische hulpmiddelen in de wijngaard als het strikt noodzakelijk is, gerichtheid op preventie eerder dan op behandeling van ziektes), omgevingsgisten, geen klaring en geen filtering. Iedere wijnbouwer heeft een cuvée van zijn eigen druiven, dus dat wakkert ambitie aan. En het laat zich proeven, dat is het belangrijkste. Er zijn een aantal invoerders in België, waaronder recentelijk wijnhandel Vanroelen, waar ik een aantal van deze wijnen dit weekend kon proeven (http://bit.ly/18530PE). Domaine d'Andezon 2011, die met een stier op het etiket, had veel tijd nodig om open te komen, en dan vond ik hem héérlijk (Syrahgedomineerd). De Pierredon 2011 is een instant-charmeur (Grenachegedomineerd), iets ruwer-natuurlijker omdat hij geen houtrijping had zoals de Andezon. Er is ook een 100% Cinsault die menig wijnproevers charmeerde. Zeer betaalbare wijnen. Prachtig project van deze wijnbouwers. Waarom heeft iedere wijnbouwer in godsnaam een eigen vinificatie-installatie, en alles daarop en daaraan (allerlei machines, bottelinstallatie, opslagplaats, ...) nodig? Ook de verkoop en marketing is hier gecentraliseerd, met alle voordelen vandien. Of stel ik dit project te positief voor?
Voor een fotootje op mijne Facebook: http://on.fb.me/10NP6Bj
Voor een fotootje op mijne Facebook: http://on.fb.me/10NP6Bj