wijnliefhebbers

Volledige versie: Colli di Lapio, Lapio (Campania)
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Colli di Lapio, Lapio (Campania)

Het kleine wijnhuis Colli di Lapio (jaarlijks 50.000 flessen) is gesitueerd in Arieniello, een gehucht van Lapio. De wijngaarden zijn gelegen op 550 m boven zeeniveau en genieten van een droog en winderig klimaat. Dit en de kalkrijke kleigrond van Lapio waarin de wijnstokken geworteld zijn liggen aan de basis van authentieke terroirwijnen van topniveau. De grote verschillen tussen nacht- en dagtemperatuur komt de kwaliteit enkel ten goede. Sinds de oprichting in 1994 groeide onder impuls van Romano Clelia en oenoloog Angelo Pizzi Colli di Lapio, waar men steeds 100% biologisch te werk gaat, uit tot het absolute tophuis in Campania
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fiano di Avellino DOCG 2010

Een briljante strogele kleur. In de neus aanvankelijk zeer gesloten en neutraal. "Is dit een wijn van meer dan 15 euro?" Snel de karaf in en niet veel later mooie aroma's van meloen, grapefruit en verse kruiden in de neus. De smaak is delicaat en heel mineralig met mooi verweven toetsen van grapefruit en witte bloemen. Decanteren of een jaartje kelderrust zullen deze mooie evenwichtige wijn nog beter tot zijn recht doen komen.

Uitermate mooie wijn bij zeevruchten, de betere visgerechten, asperges,... een rijpe en iets oudere Fiano zou het naar verluid ook uitstekend bij kalfsvlees moeten doen.
Gisteren opnieuw een fles Fiano di Avellino DOCG 2010 gekraakt. Uitmuntende Fiano, ik vond hem trouwens veel "opener" en uitbundiger dan een maand geleden.
(17-06-2013 07:34 PM)Innesto schreef: [ -> ]Gisteren opnieuw een fles Fiano di Avellino DOCG 2010 gekraakt. Uitmuntende Fiano, ik vond hem trouwens veel "opener" en uitbundiger dan een maand geleden.

Waar vind je die wijn? En men maakt er ook aglianico veronderstel ik?
Ze hebben dit domein bij Superiore. Momenteel enkel twee Aglianico's in voorraad, waarbij meteen het antwoord op uw tweede vraag gegeven is Smile
(20-06-2013 01:19 PM)33S schreef: [ -> ]Ze hebben dit domein bij Superiore. Momenteel enkel twee Aglianico's in voorraad, waarbij meteen het antwoord op uw tweede vraag gegeven is Smile

Smile thanks
Taurasi "Vigna Andrea" DOCG 2005

100% Aglianico

Een diepe robijnrode tot granaatrode kleur. In de neus heel complex: aroma's van rode vruchten, kersen, bessen alsook hints van kruiden, peper... zeer delicaat parfum. In de mond intens, aanhoudende smaak van het fruit, krachtig maar elegant, mooi versmolten tannines, stijlvolle afdronk,...

Solo vreesde ik dat te wijn wat te delicaat ging zijn in combinatie met de gerijpte stukken entrecote maar het tegendeel was waar. Zowel de wijn als het vlees tilden elkaar naar een nog hoger niveau.

Schitterende Aglianico, krachtig met een ongelofelijke finesse. Dit lijkt wel een perfecte mix van Piemonte (Nebbiolo) en Toscane (Sangiovese en BDX-blends).

Gekocht bij Superiore: 25,50 euro
(03-05-2015 11:34 AM)Innesto schreef: [ -> ]Taurasi "Vigna Andrea" DOCG 2005

100% Aglianico

Een diepe robijnrode tot granaatrode kleur. In de neus heel complex: aroma's van rode vruchten, kersen, bessen alsook hints van kruiden, peper... zeer delicaat parfum. In de mond intens, aanhoudende smaak van het fruit, krachtig maar elegant, mooi versmolten tannines, stijlvolle afdronk,...

Solo vreesde ik dat te wijn wat te delicaat ging zijn in combinatie met de gerijpte stukken entrecote maar het tegendeel was waar. Zowel de wijn als het vlees tilden elkaar naar een nog hoger niveau.

Schitterende Aglianico, krachtig met een ongelofelijke finesse. Dit lijkt wel een perfecte mix van Piemonte (Nebbiolo) en Toscane (Sangiovese en BDX-blends).

Gekocht bij Superiore: 25,50 euro

Campagnia een gebied dat altijd in de schaduw heeft gestaan van de groten zaoals Toscana, Piemonte...
Een wijnstreek die niet alleen een groot potentieel heeft voor topwijnen maar ze ook reeds heeft zowel in de witte als rode versies.
En nog betaalbaar. Rolleyes
(03-05-2015 01:15 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(03-05-2015 11:34 AM)Innesto schreef: [ -> ]Taurasi "Vigna Andrea" DOCG 2005

100% Aglianico

Een diepe robijnrode tot granaatrode kleur. In de neus heel complex: aroma's van rode vruchten, kersen, bessen alsook hints van kruiden, peper... zeer delicaat parfum. In de mond intens, aanhoudende smaak van het fruit, krachtig maar elegant, mooi versmolten tannines, stijlvolle afdronk,...

Solo vreesde ik dat te wijn wat te delicaat ging zijn in combinatie met de gerijpte stukken entrecote maar het tegendeel was waar. Zowel de wijn als het vlees tilden elkaar naar een nog hoger niveau.

Schitterende Aglianico, krachtig met een ongelofelijke finesse. Dit lijkt wel een perfecte mix van Piemonte (Nebbiolo) en Toscane (Sangiovese en BDX-blends).

Gekocht bij Superiore: 25,50 euro

Campagnia een gebied dat altijd in de schaduw heeft gestaan van de groten zaoals Toscana, Piemonte...
Een wijnstreek die niet alleen een groot potentieel heeft voor topwijnen maar ze ook reeds heeft zowel in de witte als rode versies.
En nog betaalbaar. Rolleyes

inderdaad, ik vind Campanië ook een heel interessante regio, die nog op mijn lijstje staat van "moet ik dringend beter leren kennen!"
En ook de regio waar het meest beweegt op vlak van autochtone druivenrassen. Ga er volgende maand naar toe, weliswaar geen wijntrip, maar hoop toch wat ontdekkingen te doen in de lokale horeca.
(17-06-2013 07:34 PM)Innesto schreef: [ -> ]Gisteren opnieuw een fles Fiano di Avellino DOCG 2010 gekraakt. Uitmuntende Fiano, ik vond hem trouwens veel "opener" en uitbundiger dan een maand geleden.

Dit weekend de 2011 gedronken. Mooi geëvolueerd en kan me ook wel vinden in 'uitbundig'. Zeer rijp, met de typische rokerige toets en hazelnoot in de afdronk. Heel complex met lange, rijke afdronk, mocht misschien wel nog iets meer zuren hebben, maar dat heeft waarschijnlijk met het oogstjaar te maken. Zeer benieuwd om eens een minder warme jaargang van deze wijn te proeven.

Ian d'Agata vindt dit één van de beste witte wijnen van Italië en wie ben ik om die man tegen te spreken?
Een paar weken terug op vakantie de Fiano 2014 gedronken (25 euro op restaurant kusknipoog ) bij een overheerlijke pasta met inktvis (en inkt).

Ondanks de mindere jaargang toch boordevol rijp, maar vers wit fruit en een heel goed glas wijn. Binnen een drietal jaar zal deze wijn complexer zijn, maar ook een tikkeltje minder fris.
(02-06-2016 09:38 AM)33S schreef: [ -> ]Een paar weken terug op vakantie de Fiano 2014 gedronken (25 euro op restaurant kusknipoog ) bij een overheerlijke pasta met inktvis (en inkt).

Ondanks de mindere jaargang toch boordevol rijp, maar vers wit fruit en een heel goed glas wijn. Binnen een drietal jaar zal deze wijn complexer zijn, maar ook een tikkeltje minder fris.

Vakantie in Italië, het leven kan schoon zijn... En volgend trekken wij er ook weer naartoe applaus

Aan 25€ kan je trouwens niet klagen op restaurant! Doet er mij aan denken dat ik ook nog wat fiano's heb die eens soldaat gemaakt mogen worden.
Colli di Lapio di Romano Clelia Vigna Andrea 2008

Het wachten wordt beloond, mooie wijn met wat beet die alleen maar beter wordt, aan het beging van zijn drink window 91+
Fiano di Avellino 2015

Zit in een heel mooie fase momenteel en is naar mijn mening nu beter dan 1 à 2 jaar geleden. Wat rijker en krachtiger dan veel andere fiano's (toch zeker dan de ook wel mooie Kratos 2015 van Luigi Maffini die ik een paar dagen later dronk), maar heeft met het ouder worden zeker aan complexiteit en finesse gewonnen. Aanrader.
(06-01-2020 03:55 PM)33S schreef: [ -> ]Fiano di Avellino 2015

Zit in een heel mooie fase momenteel en is naar mijn mening nu beter dan 1 à 2 jaar geleden. Wat rijker en krachtiger dan veel andere fiano's (toch zeker dan de ook wel mooie Kratos 2015 van Luigi Maffini die ik een paar dagen later dronk), maar heeft met het ouder worden zeker aan complexiteit en finesse gewonnen. Aanrader.

De meeste Fiano's hebben inderdaad baat bij wat flesrijping. Toen onze 2016 pas binnen kwam, was die eigenlijk wat ontgoochelend wegens amper aroma, maar nu bloeit die helemaal open met heerlijk mineralig exotisch fruit al klinkt dat contradictorisch.
Misschien schreef ik hier al eens dat ik ooit met Antoine zaliger zijn oudste Congregazione's proefde, 2000 en 1998, de ene op hout, de andere op staal gerijpt, maar beide bijzonder lekkere, krachtige wijnen en nog vol leven. Samen met Verdicchio en Garganega de mooiste witte druif van Italië. (?)
Ik opende gisteren bij een polpo alla luciana (octopus gestoofd in tomaat met kappertjes en olijven) een Greco di Tufo Alexandros 2016 van Clelia Romano.

Kleur: licht goudgeel
Neus: citrus, pompelmoes, wit steenfruit, peer, en een beetje honing.
Mond: de aanzet is op het fruit, dan neemt de fraîcheur over die vervolgens een duet begint met een mooie ziltigheid. Lange afdronk op die ziltigheid. Wijn en gerecht vormden een heerlijke synergie.
Op moederdag past een wijn gemaakt door moeders. Hoewel Clelia Romano en haar dochter Carmela Cieri vooral gekend zijn voor hun Fiano belooft deze Taurasi Andrea (genoemd naar de kleinzoon) straks voor vuurwerk te zullen zorgen bij al het geweld op de barbecue. Dit is jaargang 2011, net geopend. Al meteen een stuivende neus met rode en zwarte kersen, bramen, pruim, rozenblaadjes, de typische kruidigheid van aglianico (wat ze in Italië met "balsamico" omschrijven) en wat leder en potloodslijpsel.

Mooie fraicheur en krachtige tannine. Tegelijk stevig en verfijnd, rustiek in zijn kruidigheid, maar o zo klassevolle definitie van het - na 10 jaar nog steeds jonge - fruit. Un nobile contadino...

Durf ik te zeggen dat een goed gemaakte Taurasi de Italiaanse Bandol is?
Dit weekend de Fiano di Avellino 2018 uitgeschonken.

Voor een witte wijn die al 4 jaar op fles zit is dit nog steeds piepjong. Strakke citrus en peer, een ziltige toets, iets kalkachtigs en een klein beetje kruidigheid. Mooie lengte. Eerder op de strakheid dan op de rondeur.

2018 wordt door Ian d'Agata als een klein jaar beschreven voor de witte wijnen uit Campania; Paolo de Cristofaro, een local met een zeer informatieve weblog en een impressionante hoeveelheid proefverslagen van oude jaargangen vindt het één van de grootste jaren van de laatste 20...

Dit is in elk geval een strakke, elegante fiano die nog heel wat verdere evolutie kan doormaken.
Koppelingen