Gisteren een bezoekje gebracht aan de Caves de familie Beyer in Equisheim. De verschillende Rieslings GC hebben me helemaal verleid.
De Beyers laten na Grand Cru op hun etiketten te vermelden.
" the Beyers take the view that the excellence of their wines was established long before the introduction of the somewhat devalued Grand Cru designation". Na een uitgebreide babbel met een van de dochters leer ik dat de familie levert aan de betere restaurateurs, ook in België: Villa Lorraine, Comme Chez Soi, Bruneau, Karmeliet en vroeger ook aan het T Oud Konijntje. De hoge verwachtingen blijken na tasting ook te worden ingevuld:
- AOC Riesling Les Ecaillers 2007: na walsen spat de mineraliteit uit het glas. Verder ook een intense fruitigheid (ananas) & lichte (zeker niet storende) petrolgeur. Mondgevoel: hoog in zuren die perfect balanceert met de intense fruitigheid & mineraliteit. Topwijn!
- AOC Riesling Comtes D'Eguisheim 2005: Enorme doordringende vuursteengeur gecombineerd met de zachte aroma's van exotisch fruit.
In de mond nog iets te zuur maar bulkt van potentieel. Deze wijn heeft nog een 4 à 5 tal jaar nodig vooraleer ie 'top' is.
- AOC Riesling R. De Beyer 2004: één van de dochters van de wijnboer wijst me erop dat deze wijn perfect op dronk is. En dat is ie ook. Na walsen een duidelijke perzikgeur & terug de herkenbare vuursteen. Mondgevoel: enorm intense smaken met erg lange afdronk. Hier smaak je echt de terroir. Wijn perfect in evenwicht. Na iedere slok, smeekt de wijn naar meer. Momenteel mijn toppertje in m'n kelder.
LeonBeyer ( de oude Beyer) was inderdaad een sterke persoonlijkheid die zelf de Elzaswijnen kan promoten in de Belgische topresto's en die de Elzas aldaar letterlijk en figuurlijk op de kaart heeft gezet
Het Huis Beyer is steeds trouw gebleven aan gastronomische wijnen en wensten droog te vinifiëren ( cfr Josmeyer)
De laatste jaren leek de dynamiek wat uit het huis te gaan ( zoon marc had niet de persoonlijkheid van zijn vader verteld mij een plaatselijk wijnboer uit Eguisheim) , en kwamen zij wat in de schaduw van oa. Zind-Humbrecht, Faller, Deiss en Mann ; maar het doet mij plezier te horen dat hun betere cuvés nog steeds weerspiegelen wat top elzas wijn moet betekenen , nl droge, aromatische en krachtige wijnen die tijd nodig hebben om tot volle ontplooiinig te komen
Inderdaad. Ze blijven trouw aan hun traditie, in tegenstelling tot nogal wat wijnboeren met wijnen met, naar mijn gevoel, teveel restsuikers
AOC Riesling R. De Beyer 2004
Prachtige terroirewijn: zuren, mineraliteit, fruit perfect in balans. Om maar over de afdronk te zwijgen. Top!
Na dag 3 nog steeds mooi: geëvolueerd wel met nu ook die typische ananastoets. Maar nog altijd heel erg mooi in balans. Jammer dat het flesje leeg is
Cuvée Les Ecaillers - 2007
Intense strogele kleur verraadt al de mate van extractie.
In de neus die typische Riesling neus: erg frisse tonen van citrus, beetje ananas & perzik, erg mineralig ook. Matig intense neus maar zeer gelaagd!
Vrij intens mondgevoel waar terug die gelaagdheid naar voor komt. Zuurtje op z'n plaats maar zeker niet overdreven. Denk dat de wijn 'op dronk is'. OP de website staat die ie zeker 10 tot 15 jaar meegaat, ik durf dit echter te betwijfelen. Nu te drinken!
Op dag 2 waren de zuurtje nog wat minder wat maakte dat de wijn iets minder fris overkwam...
Les Comtes des Eguisheim Gewurztraminer 2007 gisteren opengetrokken. Vorig jaar gekocht aan een 32 euro, voor wat een uitstekend jaar zou moeten zijn.
Duidelijk geëvolueerd geurpalet met boenwas, nootjes, autolyse, honingzondersuiker. Daarnaast kruidigheid (curry) en gele appel, in de verte mango. Geen typische Gewurz neus, waar de 11 jaar veroudering ook wel voor iets zal tussen zitten.
De papillen detecteren een strakke vinificatie, zuren in balans, de molligheid die ik had verwacht was niet echt te vinden.
Gisterenavond gecombineerd met Vietnamees, wat voor mij geen goede combinatie was. De wijn is te strak & fijn voor de pikante smaken. Ik vond hem toen ook te vlak, weinig inhoud, mooier in de neus dan de mond.
Net eens herproefd (vanaf dat er een 1 voor het uur staat, mag het), en dit is toch een delicate wijn die zéér lang blijft hangen. Specerijen, de curry die terugkomt, mooi verouderd, fijne wijn, mooier dan gisteren en voor mij perfect op zich te drinken zonder gerecht. En dat terwijl Gewurz nu niet echt mijn favoriete druif is om het met een understatement te zeggen.
Mooie wijn!
Voor de geïnteresseerden, tasting notes & (zeer) summiere technische fiches:
https://www.leonbeyer.fr/Media/Fiches_De...G-Bis.htm#
(27-10-2018 10:39 AM)Jerver schreef: [ -> ]Les Comtes des Eguisheim Gewurztraminer 2007 gisteren opengetrokken. Vorig jaar gekocht aan een 32 euro, voor wat een uitstekend jaar zou moeten zijn.
Duidelijk geëvolueerd geurpalet met boenwas, nootjes, autolyse, honingzondersuiker. Daarnaast kruidigheid (curry) en gele appel, in de verte mango. Geen typische Gewurz neus, waar de 11 jaar veroudering ook wel voor iets zal tussen zitten.
De papillen detecteren een strakke vinificatie, zuren in balans, de molligheid die ik had verwacht was niet echt te vinden.
Gisterenavond gecombineerd met Vietnamees, wat voor mij geen goede combinatie was. De wijn is te strak & fijn voor de pikante smaken. Ik vond hem toen ook te vlak, weinig inhoud, mooier in de neus dan de mond.
Net eens herproefd (vanaf dat er een 1 voor het uur staat, mag het), en dit is toch een delicate wijn die zéér lang blijft hangen. Specerijen, de curry die terugkomt, mooi verouderd, fijne wijn, mooier dan gisteren en voor mij perfect op zich te drinken zonder gerecht. En dat terwijl Gewurz nu niet echt mijn favoriete druif is om het met een understatement te zeggen.
Mooie wijn!
Voor de geïnteresseerden, tasting notes & (zeer) summiere technische fiches: https://www.leonbeyer.fr/Media/Fiches_De...G-Bis.htm#
Lekkere TN, Jerver
(27-10-2018 10:39 AM)Jerver schreef: [ -> ]Les Comtes des Eguisheim Gewurztraminer 2007 gisteren opengetrokken. Vorig jaar gekocht aan een 32 euro, voor wat een uitstekend jaar zou moeten zijn.
Duidelijk geëvolueerd geurpalet met boenwas, nootjes, autolyse, honingzondersuiker. Daarnaast kruidigheid (curry) en gele appel, in de verte mango. Geen typische Gewurz neus, waar de 11 jaar veroudering ook wel voor iets zal tussen zitten.
De papillen detecteren een strakke vinificatie, zuren in balans, de molligheid die ik had verwacht was niet echt te vinden.
Gisterenavond gecombineerd met Vietnamees, wat voor mij geen goede combinatie was. De wijn is te strak & fijn voor de pikante smaken. Ik vond hem toen ook te vlak, weinig inhoud, mooier in de neus dan de mond.
Net eens herproefd (vanaf dat er een 1 voor het uur staat, mag het), en dit is toch een delicate wijn die zéér lang blijft hangen. Specerijen, de curry die terugkomt, mooi verouderd, fijne wijn, mooier dan gisteren en voor mij perfect op zich te drinken zonder gerecht. En dat terwijl Gewurz nu niet echt mijn favoriete druif is om het met een understatement te zeggen.
Mooie wijn!
Voor de geïnteresseerden, tasting notes & (zeer) summiere technische fiches: https://www.leonbeyer.fr/Media/Fiches_De...G-Bis.htm#
In 2013 ben ik daar langs geweest. Toen wel wat gekocht. De meeste flessen waren redelijk op dronk en mijn laatste 2007 (wel een riesling) heb ik een jaar of 3 geleden gedronken. Ik had toen ook niet het gevoel dat de fles nog langer moest liggen. Maar alles wat ik van Beyer dronk was wel gemaakt op finesse, dat kan ik beamen.