20-05-2013, 10:29 AM
Blijkbaar nog steeds een misverstand bij wijndrinkers én wijnhandelaars: synthetische kurken sluiten wijn niet TEVEEL af van zuurstof (dus geen reductieve geurtjes ten gevolge hiervan zoals bij eerste generatie schroefdoppen), maar juist TE WEINIG. Dit is geen probleem bij onmiddellijke consumptie. Bij een slechte afsluiting gaat mettertijd ook het beschermende vrije sulfiet in de fles verloren, wat oxidatie nog es in de hand werkt. Over dit oxidatieve fenomeen bij synthetische stoppen is veel onderzoek, dus laat er geen twijfel over bestaan (cf voor referenties http://bit.ly/160WZFm). Ik ben ervan overtuigd dat men in de toekomst kunststoffen zal vinden die het afsluitende werk wel goed zullen doen (maar op dit vlak is er de laatste decennia weinig vooruitgang gemaakt, misschien komen er ideeën vanuit de ruimtevaart). Probleem is ook dat synthetische kurken gemakkelijk (fruit)smaken absorberen uit de wijn en dat gaat vrij snel (flavour scalping wordt dit fenomeen genoemd; schroefdop en kurk hebben dit veel minder). Ik las nu op de blog van Van der Auwera dat er synthetische kurken op de markt komen die natuurvriendelijker zijn en recycleerbaar (http://bit.ly/ZU2cXF). Het bedrijf Nomacorc slaagde erin uit suikerriet polyethyleen te maken. Laat de concurrentie tussen kurk, schroefdop en synthetische stop maar spelen! Voorlopig is synthische stop (terecht!) in het verliezende kamp. En dat de drinker goed geïnformeerd mag blijven over de voor- en nadelen van elk afsluitingsmiddel.