wijnliefhebbers

Volledige versie: Quinault l'Enclos
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
ik ben de 2002 jaargang aan het degusteren, de eerste 2 dagen een grote ontgoocheling, het pallet zelf ging nog, maar de nadronk was een ramp, dat zelfs eindigde met een vies smaakje, maar ik moet nu op de 3de dag (ik verwachtte er eigenlijk niks meer van en ik was van plan om na 1 slokje ter controle de fles in de pompbak te gieten) mijn mening (met veel plezier) herzien, de wijn presteert nu echt veel beter :-)) (88/100)
Kris,

dat is interessant ! Ik heb de Quinault l'Enclos 2004 hier liggen (Parker geeft 91 punten), maar nog niet geproefd.
Was hij dan de eerste dagen nog te gesloten of enig idee waar die slechte nasmaak van kwam ?
Moet ik dringend toch eens opendoen dan...
geen idee eigenlijk, wel zeker niet gesloten, afdronk zat gewoon totaal fout, nu zeker niet meer : afdronk is nu OK : ik heb me zelfs net nog glaasje uitgeschonken :-)

vinejo was hem "ter controle" aan het degusteren bij hem thuis (had flesje open gedaan na mijn bevindingen), maar daar presteerde hij direct op niveau, ik kan het ook niet verklaren : misschien wat te weinig zuurstof : eerste glas direct na ontkurken gedronken en dan vacuüm bewaard, ik kan er eigenlijk geen andere verklaring voor vinden
Kocht er enkele jaren terug een paar denk daterend van voor 2000.

Die waren wel super.
was op zijn best op dag 3, maar nu op 4de dag wel beter als op dag 1 en 2
Kris,

ben echt onder de indruk dat je 4 dagen van dezelfde fles kan proeven, bij mij halen ze meestal dag 2 niet eens...

Ik zou mezelf er eens moeten toe aanzetten een fles zo lang open en (half)vol te houden.
het is eerder noodgedwongen : ik pak pilletjes die niet zo goed met alcohol samen gaan, vandaar, nog maandje of twee en dan hoop ik weer wat meer te mogen drinken, maar ik zal dan nog steeds 4 dagen over een fles doen : 3 is eigenlijk ideaal : beste moment is meestal op dag 2 of 3, zelden of nooit op de 1e dag
Vorig jaar was ik te gast op een Lagrange-vertical.
De vreemde eend in de bijt was een Quinault L'enclos 2002.

Stuk voor stuk lekkere tot zeer lekkere wijnen.
Ook de Quinault l'Enclos 2002, door niemand herkend.

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/po...-door-bert
Quinault l'Enclos 2002
Vandaag nog eens een flesje opengetrokken.
Las ergens dat Raynaud in 2008 het domein verkocht aan... Albert Frère.

De wijn is nog steeds gemarkeerd door het hout. Tabak, ceder, fumé. In de verte wat fruit, calisse. Na walsen duikt een mooie mineraliteit op. Plots ook veel meer lekker zwart fruit. Het aroma wordt ook frisser enkele uren na openen (kruidigheid).

Het mondgevoel is bij aanvang zacht, algauw komt er toch een hoekig kantje opzetten. Tannine droogt licht uit. Toast in de afdronk.

Deze moderne, geëxtraheerde wijn is niet echt meer mijn ding maar ik heb er toch van genoten.
Geen idee hoe die wijn verder zal evolueren. Enerzijds is er de vrees dat ie zal uitdrogen, anderzijds heb ik ooit een Monbousquet 97 zowat afgeschreven wegens te veel hout en extractie, drie jaar later mocht ik mijn mening echter volledig herzien...
Die Monbousquet was goed he Smile. Je had die eens mee op een proeverij. (had de '97 het jaar ervoor ook geproefd: zalig lekker) De '98 van mij vond ik ook top. Wel een compleet verschillend smaakprofiel.
Nu je het zegt, die 98...! Dronken we naast Barton van hetzelfde jaar en zat op hetzelfde hoge niveau...
2004 aan het proeven, schitterende neus (was ik echt wel aangenaam door verrast), nog maar weinig evolutie op kleurgebied, heel donker trouwens, in de mond aards, redelijk wat hout maar niet storend, geeft de wijn wat extra karakter, er zat "iets" in dat ik niet direct kon thuis brengen en op het etiket vond ik het antwoord denk ik : er zit 5% Malbec in, ik vermoed dat dat het a-typische elementje is, fijne zuren in de afdronk met weinig bitterheid, dit zit duidelijk op GCC-niveau, fris en een paar jaar te vroeg gedronken eigenlijk Blush en ik begin meer en meer overtuigd te geraken van de 2004 jaargang in bdx, echt al mooie dingen gedronken

veel scores over terug te vinden : ik geef hem zelf 91+

ik moet "mijn vriendin" JR weer wa kletsen geven : 14/20 Huh ik zal het dan nog maar eens schrijven : JR stop aub met bdx punten te geven 1234

voor een zeldzame keer zitten Bettane et Desseauve er ook volledig naast : 14.5/20

RP91 WE92 IWC90 WS87 Huh Q15,25 WD16,5+ en nen median van 90 op CT

de schitterende TN van WD : The 2004 Quinault l'Enclos has quite a fresh hue in the glass, and quite a dense core, although it is not at all opaque. The nose has some nice interest; underneath a layer of new, smoky, vanilla-tinged, sweet and spicy oak there is plum fruit with notes of rocket and black pepper which provide an attractive combination. The palate has a medium body, showing quite a little flesh through the midpalate too, stretching out to a more lean character towards the end, revealing its structure here a little. It possesses a fresh style and it has a nice presence, and although there is some gentle acidity tripping across the tongue, rounding up a little on the finish, there is a slightly jammy, rounded quality to the fruit. The tannins are quite austere but well covered by cream and soft blueberry fruit, with a very, very slight cola and charcoal tinge to them. Without over-analysis, this makes for attractive drinking. It has freshness to the style of fruit, but not the entire composition, thanks to fairly quiet acidity. Most importantly, although a softer and seductive style it does have a structure underneath it all, but it does not display any symptoms of the St Emilion disease, over-extraction. It is a style that lacks definition, but it is easy to drink, and will cope well with a limited degree of ageing I think
op dag 2 precies een paar jaar ouder en echt mooi op dronk, heel volle substantie zonder overextractie, het is voor zulke flessen dat je wijnliefhebber wordt Smile score : 91-92
mijn laatste 2004 in het glas, opnieuw een expressieve neus, in de mond is hij levendig met een boeiende interactie tussen de zuren en de bitterheid, die trouwens mooi in balans zijn wat een ronde wijn geeft zonder scherpe randjes, de grote structuur en lengte zijn er wel niet, het is eerder een vlotte wijn (daarin ga ik akkoord met de WineDoctor) ik denk dat nu wel een goed tijdstip is om hem te consumeren, 90 wat gezien mijn aankoopprijs echt wel mooie p/k geeft
Den 2008.

Naar mijn smaak op zen best.
Een mix van rood en zwart fruit.
Kleine kruidigheid dit zich laat merken in de neus.
Finesse is een sleutelwoord hier.
Zeer zachte indruk.
Tannines die een mooie integratie periode doorstaan hebben.
Zuren die alles lekker spannend houden.

87/100
Nog eens de 2008 kwam iets beter voor de dag.
Vorige keer was het pop and pour.
En ook niet de eerste fles.Rolleyes

Nu een tijdje op voorhand geopend.

Cederhout, rood fruit en braambessen.
De structuur was ietsje voller dan de vorige keer.
Vrij lange afdronk, mist wel een tikje om die 90 score te halen.
89
In dat jaar werd Quinault l'Enclos verkocht en rond de overname periode zit de wijn dan dikwijls in een dipje. Sindsdien is er ferm geïnvesteerd hier en de laatste jaren zijn wel op een ander niveau. Volgens eigen zeggen worden wijngaard en wijn met dezelfde zorg en door dezelfde mensen behandeld als hun andere wijnen en Cheval Blanc zou toch niet slecht zijn zegt men mij.
(21-02-2018 11:51 AM)wvd schreef: [ -> ]In dat jaar werd Quinault l'Enclos verkocht en rond de overname periode zit de wijn dan dikwijls in een dipje. Sindsdien is er ferm geïnvesteerd hier en de laatste jaren zijn wel op een ander niveau. Volgens eigen zeggen worden wijngaard en wijn met dezelfde zorg en door dezelfde mensen behandeld als hun andere wijnen en Cheval Blanc zou toch niet slecht zijn zegt men mij.

Zou gcc zijn he vanaf 2012?
Ook de prijs kost nu bijna het dubbele wel...
(21-02-2018 11:51 AM)wvd schreef: [ -> ]In dat jaar werd Quinault l'Enclos verkocht en rond de overname periode zit de wijn dan dikwijls in een dipje. Sindsdien is er ferm geïnvesteerd hier en de laatste jaren zijn wel op een ander niveau. Volgens eigen zeggen worden wijngaard en wijn met dezelfde zorg en door dezelfde mensen behandeld als hun andere wijnen en Cheval Blanc zou toch niet slecht zijn zegt men mij.

Wat wil je daarmee eigenlijk nu zeggen wvd?
Voor mij zegt dat weinig of misschien wel niets.
Wat het wel zegt is dat er voor de wijnen die het achter het embleem " Cheval Blanc" schuil gaan hun prijskaartje veel te hoog is.
Ooit gehoord van Château La Tour du Pin? Oorspronkelijk een gedeelte van Château La Tour du Pin Figeac en aangekocht door de koppen Bernard Arnault en Albert Frère in 2006.
Dit domein valt ook onder het beheer van Pierre Lurton en wordt geëxploiteerd door de technische ploeg van Cheval Blanc dat geleid wordt door Pierre-Olivier Clouet.

En nu de subjectieve feiten van Don:
Van de de Quinault l'Enclos 2009 kocht ik in afslag ( dec. 2016) één flesje aan 15.80€ en gaf deze wijn geen 89.
Het is dan bij dat ene flesje gebleven.
Van de Château La Tour du Pin 2010 kocht ik ook eerst één flesje ( dec 2016) ook in afslag aan 19.60€ waarvan ik er toch van bij kocht.( geen 12 Rolleyes ) Een wijn die ik bij het drinken een 90 score gaf maar ook niet meer. Een wijn die nu aan prijzen wordt verkocht van rond de 50€ en dat is die wijn voor mij zeker niet waard.

En wat betreft de gratis reclame die je hier maakte onder deze rubriek voor de primeuraankoop van de Quinault l'Enclos 2016 vind ik het terecht dat deze verwijderd is. huhuh
Don, eigenlijk vond ik het feit dat hij de prijs aanhaalde in deze situatie wel aanvaardbaar, gezien Gertjeuh erover begon. Er is tegenwoordig trouwens onder elke post vermeld dat hij handelaar is, dus van sluikreclame kan geen sprake meer zijn.
Laat ons toch niet teveel alles op de spits drijven en elkaar het voordeel van de twijfel gunnen. Wink
(21-02-2018 05:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Don, eigenlijk vond ik het feit dat hij de prijs aanhaalde in deze situatie wel aanvaardbaar, gezien Gertjeuh erover begon. Er is tegenwoordig trouwens onder elke post vermeld dat hij handelaar is, dus van sluikreclame kan geen sprake meer zijn.
Laat ons toch niet teveel alles op de spits drijven en elkaar het voordeel van de twijfel gunnen. Wink

I agree.
Jammer dat ik de prijs gemist heb eerlijk gezegd.




Don, jijzelf staat er wel om bekend je wijnen altijd perfect te bewaren.

Maar afhankelijk vanwaar deze gekocht werd.

Heb je dan nooit geen zorgen gebaard?
Dat deze al X aantal jaren onder andere omstandigheden kon gestockeerd zijn?



PS: Mijn flesje had de kostprijs van 18 euro. Wink
Dus bijna verdubbeld voor mij wel van kracht.
Maar inderdaad niet eerlijk om te vergelijken.
Er vanuit gaande dat WVD een prijsvergelijking maakte natuurlijk.
En zijn punt was dat de wijn in 8 jaar feitelijk niet verdubbeld is.

Mijn woorden neem ik dus terug over het verdubbelen...
(21-02-2018 07:35 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Jammer dat ik de prijs gemist heb eerlijk gezegd.
De prijs die in deze verwijderde post werd vermeld was 33,50 €, een primeur aanbieding, met daarbij de vermelding dat dit de laagste prijs in België is.
Don, jijzelf staat er wel om bekend je wijnen altijd perfect te bewaren.
Maar afhankelijk vanwaar deze gekocht werd.
Heb je dan nooit geen zorgen gebaard?
Dat deze al X aantal jaren onder andere omstandigheden kon gestockeerd zijn?
Alvorens dat ik tot aankoop over ga sta ik zeer kritisch hoe wijnen worden bewaard bij mijn aankooppunten
Ik heb in het verleden gecommuniceerd met 1Jourvin: Xtrawine….hoe zij hun wijnen bewaren en vooral hoe ze de nodige voorzorgen nemen voor het transport.
Tussen begin januari en mid februari zijn er zeer veel wijnen door mijn handen gegaan waar ik menig vriend; familielid of forumbezoeker hopelijk mee gelukkig heb gemaakt. Wijnen waarvan ik weet wanneer ze binnen gekomen zijn in het verkooppunt en hoe ze in bewaring zijn geweest. Wijnen die geen half jaar in stock waren.


PS: Mijn flesje had de kostprijs van 18 euro. Wink
Dus bijna verdubbeld voor mij wel van kracht.
Dat de verdubbeling van kracht is kan een realiteit zijn.
Of het verantwoord is een ander zaak.


Maar inderdaad niet eerlijk om te vergelijken.
Er vanuit gaande dat WVD een prijsvergelijking maakte natuurlijk.
En zijn punt was dat de wijn in 8 jaar feitelijk niet verdubbeld is.
Als wvd dat schrijft dan heeft hij gelijk dat de wijn in 8 jaar feitelijk niet verdubbeld is.
Maar blijf even realistisch.
In 10 jaar tijd (referentie 2008 gekocht in 2010 ..2011) zal deze wel verdubbeld zijn.
Een prijsverhoging die noch door een inflatiecijfer of kwaliteit van een bepaalde jaargang te verantwoorden is
.

Mijn woorden neem ik dus terug over het verdubbelen...
Dat is je gegund Wink

Mijn bemerkingen in het rood.
Bedankt voor de openheid omtrent je aankoopvoorwaarden. Wink

Tjah is die prijsstijging verantwoord goede vraag.


Daarvoor wil ik wel eens een nieuwe jaargang gaan proeven.
Als die me van men stoel blaast voor dat geld kan dat gerust die prijs waardig zijn.
watte watte watte

Tegen beter weten in toch even deze reactie.
Ik schreef dat ik de primeurprijs die gevraagd werd voor de 2016 in de huidige context zeker niet te hoog vind. Een minuutje zoekwerk levert een prijs van 33,75€ op bij Topwijnen.
(de op één na laagste in België Sleepy)

Het gaat dan wel over de prijs aan de consument. De vraagprijs aan de bron is wel te hoog in vergelijking met andere, evenwaardige wijnen. Neem dit maar gewoon aan, ik weet waarover ik praat en ik ga hierover niet in discussie wegens zinloos.
De handel sponsort Bordeaux door geen marge te nemen. Anders gezegd: geen enkele handelaar kan hier (alleen) van leven zonder andere activiteit (supermarkt...) of jarenlang opgebouwde stock waar dan wel winst op gemaakt kan worden. ROI op Bx is zeer laag en dat is ook de reden waarom de handel zich er meer en meer van afkeert.
Ik zie de toekomst van de traditionele handel dan ook somber in. Niemand luistert nog naar advies van iemand die hun smaak kent ("want die wil toch alleen maar verkopen"), maar ze geloven wel alles wat journalisten met soms een totaal andere (culinaire) achtergrond schrijven, zonder zich te realiseren dat die OOK hun waar verkocht moeten krijgen. Je hebt nl. geen idee hoe dat werkt en ik wel want ik heb jaren geproefd voor tijdschriften en de discussie daarna meegemaakt.

En dit is dan het laatste wat ik erover schrijf.
Onverwachts bezoek die wel een lekkere Brdx op prijs stelt.... en dan begint de mallemolen te draaien. Wat gaan we op tafel toveren? Om het bezoek en mijne madam niet te lang alleen te moeten laten, de zoektocht kort gehouden ...met een Quinault l'Enclos 2009 in de hand, hopen op een mooie avond Wink
De avond was lang de TN des te korter daar de gezelligheid troef was en de wijn wat op de achtergrond verdween maar desalniettemin werd deze gesmaakt. Mooi op z'n plooi, drink vlotjes weg, geen storende tannines maar nu niet de Whaaaw fles die de gezelligheid kon overtroeven met een adembenemende kwaliteit. (22€)
Koppelingen