30-05-2013, 08:08 PM
Siro Pacenti - Montalcino
Eigenaar van Siro Pacenti is Giancarlo Pacenti ( Siro is de vader van Giancarlo). Hij is geen doorsnee wijnproducent. Hij spreekt vloeiend Engels en Frans en studeerde niet alleen wis- en natuurkunde maar ook oenologie in Bordeaux . Hij produceert graag rijke, volle, krachtige maar toch elegante wijnen. Zijn stijl is meer ‘Frans’ georiënteerd dan traditioneel voor deze streek.
Men is hier niet op zoek naar harde tannines en hyperextractie maar naar de essentie van terroir en druif. De wijnen van Giancarlo Pacenti zijn sneller toegankelijk dan de traditionele Brunello, ze bieden meer elegantie, drinkplezier en oorspronkelijkheid.
Het bedrijf bezit in totaal 60 ha landerijen, waarvan slechts 20 ha wijngaarden: 18,5 ha DOCG Brunello di Montalcino, 1,5 ha DOC Rosso di Montalcino en 0,5 ha DOC Sant’Antimo. Alles is geplant met sangiovese grosso. De totale productie bedraagt slechts 60.000 flessen. Naast de schitterende Rosso di Montalcino worden nog 3 Brunello wijnen geproduceerd. De ‘Classico’ (standaard), de top-cuvée PS (single vineyard in Pelagrilli, alleen in uitmuntende jaren gemaakt) en de ‘instap’ Brunello de ‘Pelagrilli’. Voor deze Brunello worden geselecteerde druiven gebruikt, afkomstig van diverse wijngaarden in Pelagrilli, ten noorden van Montalcino. Deze jongere wijngaarden geven een elegante en aromatische wijn die sneller op dronk is en gemakkelijker toegankelijk is dan de wat forsere Brunello’s van het domein. Deze laatste nijgt echter meer naar een Rosso dan naar een Brunello en is eerder op de markt gezet voor de restaurants ( kost de helft van de andere Brunello’s).
Pacenti’s Brunello krijgt 24 maanden op barrique (225 liter) dat voor 70% nieuw is,zijn Rosso 13 maanden waarvan 30% nieuw hout. De resterende 18 maanden van de voorgeschreven rijpingsperiode voor Brunello vindt plaats op fles en is dus reductief wat resulteert in frisse, fruitige wijnen die bovendien een complexe smaak hebben en lang bewaard kunnen worden.
Geproefd
Rosso di Moltalcino 2008 (24€)
Steenrode kleur, geur van zoethout met wat aardse toetsen, In de smaak aardig wat fruit, soepele aanzet, wat vanille, kruidig, goede zuren. Is nu goed op dronk. Prima eetwijn.
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2006 (baby Brunello) (36€)
Behoorlijk veel kleur,uitnodigende neus, roosteraroma’s, vrij toegankelijke smaak, zwart fruit, chocolade, sigarenkistje, soepele taninnes, mooie zuren.
Eigenaar van Siro Pacenti is Giancarlo Pacenti ( Siro is de vader van Giancarlo). Hij is geen doorsnee wijnproducent. Hij spreekt vloeiend Engels en Frans en studeerde niet alleen wis- en natuurkunde maar ook oenologie in Bordeaux . Hij produceert graag rijke, volle, krachtige maar toch elegante wijnen. Zijn stijl is meer ‘Frans’ georiënteerd dan traditioneel voor deze streek.
Men is hier niet op zoek naar harde tannines en hyperextractie maar naar de essentie van terroir en druif. De wijnen van Giancarlo Pacenti zijn sneller toegankelijk dan de traditionele Brunello, ze bieden meer elegantie, drinkplezier en oorspronkelijkheid.
Het bedrijf bezit in totaal 60 ha landerijen, waarvan slechts 20 ha wijngaarden: 18,5 ha DOCG Brunello di Montalcino, 1,5 ha DOC Rosso di Montalcino en 0,5 ha DOC Sant’Antimo. Alles is geplant met sangiovese grosso. De totale productie bedraagt slechts 60.000 flessen. Naast de schitterende Rosso di Montalcino worden nog 3 Brunello wijnen geproduceerd. De ‘Classico’ (standaard), de top-cuvée PS (single vineyard in Pelagrilli, alleen in uitmuntende jaren gemaakt) en de ‘instap’ Brunello de ‘Pelagrilli’. Voor deze Brunello worden geselecteerde druiven gebruikt, afkomstig van diverse wijngaarden in Pelagrilli, ten noorden van Montalcino. Deze jongere wijngaarden geven een elegante en aromatische wijn die sneller op dronk is en gemakkelijker toegankelijk is dan de wat forsere Brunello’s van het domein. Deze laatste nijgt echter meer naar een Rosso dan naar een Brunello en is eerder op de markt gezet voor de restaurants ( kost de helft van de andere Brunello’s).
Pacenti’s Brunello krijgt 24 maanden op barrique (225 liter) dat voor 70% nieuw is,zijn Rosso 13 maanden waarvan 30% nieuw hout. De resterende 18 maanden van de voorgeschreven rijpingsperiode voor Brunello vindt plaats op fles en is dus reductief wat resulteert in frisse, fruitige wijnen die bovendien een complexe smaak hebben en lang bewaard kunnen worden.
Geproefd
Rosso di Moltalcino 2008 (24€)
Steenrode kleur, geur van zoethout met wat aardse toetsen, In de smaak aardig wat fruit, soepele aanzet, wat vanille, kruidig, goede zuren. Is nu goed op dronk. Prima eetwijn.
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2006 (baby Brunello) (36€)
Behoorlijk veel kleur,uitnodigende neus, roosteraroma’s, vrij toegankelijke smaak, zwart fruit, chocolade, sigarenkistje, soepele taninnes, mooie zuren.