ik mocht er eens bij zijn als gastproever

en als je de lijst ziet zal het wel heel snel duidelijk zijn bij wie we te gast waren
1. Weingut Alois Hahn Kröver Steffensberg Riesling Spätlese 1982
2. Leth Roter Veltliner 2011
3. Feteasca Alba Cotesti Bacanta 2012
4. Domaine Langouard-Guyot Pouilly-Fuissé 2011
5. Frank Cornelissen MunJebel Bianco 7 2010
6. Vins del Massis Catalunya Macizo 2012
7. Domaine de Bois D'yver Chablis 1er Cru Montmains 2009
8. Canon-la-Gaffelière Saint-Emilion 1e GCC B 2003
9. Alion 1994
10. La Rioja Alta Gran Reserva 890 1995
11. Vina Ardanza Reserva Rioja 2004
12. Alion 2004
13. AAlto 2007
14. Roda I Reserva 2007
15. La Rioja Alta Gran Reserva 904 2001
16. Marqués de Riscal Rioja Baron de Chirel Reserva 2001
17. La Legua Cigales Crianza 2005
18. Bodegas Muga Rioja Gran Reserva Prado Enea 2005
19. Vizcarra Celia 2005
20. R. López de Heredia Rioja Viña Tondonia Reserva 2001
21. Matsu El Viejo Toro 2009
22. Bodegas Emilio Moro Ribera del Duero Malleolus de Valderamiro 2009
Wino-proeverij bij Stefaan (De Populist) van 20 maart 2014 / Thema was Gerijpte witte wijnen.
1. Fritz Haag Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Kabinett 1985 : Firne, olie, kaaskorst, steenfruit, restzoet, spatlese-achtig, citrus, voorlopig nog niet volledig versmolten, lactisch.89
2. Schloss Gobelsburg Gruner Veltliner 2005 : Snoeperig, honing, noterig, vegetaal, ananas, ijl in de mond, agrumebitter in de mond, amandelbitter, verse ananas, bitter overheerst wat te fel, anijs. 86 (Sommige medeproevers vonden dit wel een topwijn).
3. Domaine de la Tournelle Fleur de Savagnin 2006 (Jura) : Vuursteen, geuze, appel, abrikoos, zilte toets, tannines, curry, savagnin ouillee. 91
4. Rauzan Despagne 2003 (Bordeaux) : Gember, kruidnagel, roze pompelmoes, munt, chenin uit Z-Afrika, citroengras, niet volledig droog, alcoholisch, dient bij eten geserveerd te worden. 86
5. Denois Vendages d’Octobre Chenin 1998 (Limoux) : Kweepeer, olijven-kruidenolie, chenin, botersnoepjes, honing, floraal, licht restzoet, evenwichtig.92
6. Fernand & Laurent Pillot Les Caillerets 1er Cru 2001 (Meursault) : Stinkkaas, floraal, oxidatief, gerijpt vlees, ziltig, kruidigheid op de afdronk, vegetale bittere toetsen, strakdroog.88
7. Fernand & Laurent Pillot Les Champgains 1er Cru 2005 (Chassagne Montrachet) : Boter, rijpe appel, oxidatief, te plat. 75
8. Guigal Condrieu 2009 (Condrieu) : Pompelmoes, lychee, mandarijntjes, hoge bitters in de mond, kruidig, niet bepaald complex. 86+
9. Gonzalez-Byass Palo Cortado Apostolos VORS (30 jaar oude sherry) : Mokka, complex, noten, droog + zoet, grote wijn. 94
10. Vieille Julien 2001 (Chateauneuf-du-Pape) : Rood fruit, licht floraal, pikante neus, houtimpressie, chocolade, streng, alcoholisch, groene toets. 85
11. Clos du Mont-Olivet 2006 (Chateauneuf-du-Pape) : Kruidig, tomatenconcentraat, lichte stijl, tannineus, mist concentraat. 82
12. Angelitos Negros 2012 (Toro) : Zwarte bessen, gulle fruitigheid, floraal, lichte tannines, fraicheur, nog te jong. 88+
13. Dom. De l’Ausseuil 2005 (Cotes du Roussillion) : Animaal, mineraliteit, vlezig, zwart fruit, hoge kruidigheid. 90
14. Sagittari 2003 (Burgenland?) : Pinotfruit, delicaat, Blaufrankisch, uitgerijpt. 91
15. Vina Ahicia 2006 (Nebiollo uit Argentinië) : Plakkatverf, chemisch, rubber, houtskool, logge wijn, veel tannines, massief. 84
16. Cochito Mio 2012 (Spanje-Toro?) : Rood fruit, verfrissende stijl, krokant, 100% Tempranillo. 86
17. Vina Maquis 2005 (Blend van Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere, Malbec uit Chili) : Herfstbos, champignons, zwart fruit, munt, alcoholisch, gestoofd, kokos. 90+
18. Jacquesson 736 (Champagne) : Appeltjes, gistig, florral, nootjes. 88+
En we plakken er meteen een andere proeverij bij aan :
Winoproeverij bij Roeland van 20 Februari 2014 / Thema was Barbera en Nebiollo
1. Nathalie Falmet Le Val Cornet (Champagne) : Brioche, appel, perzik, honing, diepte, zuivel. 90
2. Cailloux du Paradis 2009 (Vin de Table op basis van Romorantin) : Witte bloemen, verf, snoeperig, lijm, plastiek, gebrande steen, steenvruchten, behoorlijk veel materie, strak. Eerder apart dan echt lekker. 87
3. Pietracupa 2011 (Greco di Tufo uit Campanië) : Geoxideerde appel, kaaskorst, lichtgouden kleur, goed gevulde smaak, degelijke frisheid, kruidigheid, agrumes, amandel, Italiaanse stijl, lange afdronk, peperig, klein bittertje. 91+
4. Apatsagi Hemina 2011 (Pinot Blanc, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Viognier-Streek?) : Lichte stijl riesling, perzik, houtlagering, gebrand. 88
5. Dupasquier Marestel 2005 (Savoie) : Honing, caramel, kweepeer, peren, mooie geëvolueerd. 92
6. Vina Tondonia Reserva 1996 (Viura uit Rioja) : Marsepein, leonidaswinkel, appelsien, strak, mooie body, zure appel in de mond, oxidatief, topwijn. 93
7. Vina Pedrosa Gran Reserva 1992 (Ribera del Duero) : Platgekookte groenten, varkensstal, kokos, veel zuren, groene tannines, zwarte thee, groenig. 75
8. Moccagatta Barbera d’Alba 2010 (Piemonte) : Volfruitig, fijne stijl, ceder, kersen, zwart fruit, vanille, mooie zuren, krieken, fijne stijl, lange afdronk, kruidig. 89
9. Altijd Gedacht Barbera 2011 (Zuid-Afrika) : Reductief (stinkend), vuursteen, dierlijk, sousbois, kruidig, lange afdronk, framboos, fruit komt pas later door op de afdronk. 91
10. Pietro Cassina Ciuet 2010 (Piemonte): Duidelijk lichtere kleur, floraal, rijp fruit, kriekentaarft, brood, licht van stijl, hoge tannines, weinig structuur, uitdrogend, vegetaal. Dit was duidelijk een mindere fles want ik heb al andere flessen hiervan gedronken en die kwamen beter voor de dag. 83
11. Seghesio Barbera 2005 (Sonoma County) : Ceder, snoeperig, koffie, zwaar op de neus, zwoel fruit, zuren worden weggedrukt door het fruit, evenwicht zit op het randje. 85
12. La Spiretta Ca di Pia Barbera d’Asti 2009 (Piemonte) : Cassis, violet, onrijpe geur, strak in de mond, goede zuren, lange afdronk, voldoende tannines. 87+
13. Andrea oberto Barolo 2004 (Piemonte) : Leder, onderhout, charcuterie, komt zacht binne maar eens binnen komen de tannies op, framboos, paddestoel. 91+
14. Renato Corino Barolo 2004 (Piemonte) : Stinkvoeten, kruidig, appelzuur, zuur fruit, tannines. 89
15. Mauro Molino Barolo Gallinotto 2008 (Piemonte) : Floraal, herfstwandeling, complex, lactisch, evenwichtig, paddestoel, elegantie meets kracht. 92+
16. Clos des Augustins Sourire d’Odile 2009 (Pic St loup) : Zwarte bessenyoghurt, pruim, kruidigheid, structuur, fraicheur, syrah? 90+
17. Schlumberger Gewurztraminer Selection des Grans Nobles 1998 (Elzas) : Goudkleurig, appelsien, complex, ietwat te weinig zuren, rôti. 89
18. Chateau la Mouleyre 2003 (St Croix-du-Mont) : Ietwat vlak, te weinig zuren, voorbij de top? 87
En nog eentje om het af te leren :
Winoproeverij bij Peter H op 22 Mei 2014 / Thema was Belgische wijnen
1.
Dom. Du Chenoy 2010 (Schuimwijn Methode Traditionelle uit de regio rond Namen op basis van Johaniter, Helios en Bronner) : groene kruiden, wit fruit, honing, hoog in zuren, bloemig, limoen, mooi evenwichtig, peperig in de afdronk. 88
2.
Dom. Pietershof Pinot Blanc 2012 (Voeren) : Overrijpe appel, bloesem, olie-achtig, caramel, eerder plattekes, kruidigheid in de mond. 84
3.
Aldeneyck Pinot Gris Barrique 2012 (Maaseik) : Gebrand, bloemig, krijtig, ananas, amandel, pomplmoesbittertje, vanille en boter, voldoende zuren, evenwichtig. 88+
4.
Genoelselderen Chardonnay Goud 2011 (Tongeren) : Asperge, kruisbes, pompelmoes, zachte aanzet, houtindruk, zuren komen laat door, bittertje , te weinig materie. 84
5.
Chateau Miraval Terre Blanche 2011(Provence-domein van Brangelina) : Peer, bloemig, mandarijn, veel materie, veel alcohol. 86
6.
Dom. Perrin Les Sinards 2010 (Chateauneuf-du-Pape Blanc) : Boenwas, nootjes, appel, licht petrolé, flabby, voorbij zijn top, slechte fles? 87
7.
Sigalas 2011 (Griekenland) : Vuursteen, reductie, Assyrtiko, sinaasappel, mooie zuren, voldoende materie, veel toekomst. 89+
8.
De Kluizen 2011 (Belgischje Landwijn uit Affligem op basis van Dornfelder en Zweigelt) : Diepe rode kleur, Dornfelder?, bloedappelsien, kersensap, kaneel, aards, scherpe zuren, weinig mateire. 73
9.
Ry d’Argent Cabernet Noir 2010 (Namen) : Fijn van neus, potloodslijpsel, Pinot Noir-Cabernet Franc, paprika, te hoge zuren, ietwat weinig materie. 84
10.
Bon Baron Pinot Noir 2012 (Namen) : Rozenblaadjes, confituur, mineraal, lichte evolutie, voldoende zuren, rijpheid, fruit in de mond, gerookt. 87
11.
Bernard Huber Spatburgunder Malterdinger (Baden) : Vuursteen, fijn rood fruit, mineraal, krokant, diepte, nog te jong. 90+
12.
Kelina 2012 (Fronton) : Hoge fruitgheid, veel zuren, bittertje, violetjes, vlees. 86
13.
Yannick Amirault Les Quartiers 2005 (Bourgueil) : Kokos, zuiders gevoel, aards, gepolijst, mooi fruit, lichte evolutie. 90
14.
Dom. De Chevalier 2003 (Pessac-Leognan) : Champignons, leer, zwart fruit, mooi op punt tussen fruit en tertiair. 90
15. Lagrein 2005 : Kurk
16.
Zilzie 2010 (Shiraz-Viognier-Petit Verdot uit Barossa) : Volfruitig, voldoende zuren, mokka, niet vermoeiend, smakelijk. 87
17.
Dom. Du Chenoy Muscat Noir (versterkte wijn op basis van Muscat Noir uit de streek rond Namen) : muscaatdruif, alcoholisch, simpel, vermoeiend. 81
18.
Chateau de Champteloup 2010 (Coteaux du Layon) : Evenwichtig, niet te hoog in zoetheid. 86
Blijkbaar was dit mijn 2000e bericht op het forum

Ik zie dat er van de winoproeverij bij Filip nog geen TN staan
1. Weingut Alois, Hahn Kröver Steffensberg Riesling Spätlese 1982:
eerst wat muf en solvent. Bloeit open twijgjes, kruidig, munt. Licht zoetje zuurkes en een bitterke in de afdronk 83
2. Leth, Roter Veltliner 2011, Wagram
Kaas, citrus, mineraal, Lactisch toetsje, bloempje. Rijpfruit, zuurtje en fel anijsbitter 80
3. Cotesti, Bacanta Feteasca Alba 2012, Roemenië
Floraal, wit fruit, witte perzik. Mooie Zuurtjes, strak, eerst stevige bitter dat later schitterend contrast geeft 88
4. Domaine Langouard-Guyot, Quintessence, Pouilly-Fuissé 2011:
Marsepein, karamelleke, rokerig, solvent. Vol en breed, mist wat fraicheur 85
5. Frank Cornelissen, MunJebel Bianco 7, sicilia 2010
Cider, geuze, solvent ... Zeer speciaal beestje ook in de mond heb ik meer een geuze gevoel dan wijn HC
6. Bodegas Contador - Vins del Massis, Macizo 2012 Catalunya
Karamel, floraal, rijpe peer, witte perzik, wat nootjes. In de mond mooi evenwicht met fraicheur, perzik en de nootjes die terug in de afdronk komen 89
7. Domaine de Bois D'yver Chablis 1er Cru Montmains 2009
Passievrucht, grassig, stekelbes. Zoet-zuur gevoel, alles langs elkaar ... Heu chablis? 81
8. Canon-la-Gaffelière Saint-Emilion 1e GCC B 2003
Cassis, braam, munt leder, paprika, ceder, chocola, rokerig, tabak 92
9. Alion 1994
Kruidig, mineraal, kers, sousbois, champignons. Zuren komen strenger over, geheel mist wat body 86
10. La Rioja Alta Gran Reserva 890 1995
Wauw chocola, appelsien, donkere kers, amandel, munt, pistache, kokos. Zeer fijn en elegant, lang 93
11. Vina Ardanza Reserva Rioja 2004
Chocola, appelsien, rood fruit, kruidig, karamel. Fijn fruit, fris, evenwichtig, kruidige afdronk. 90
12. Alion 2004
Kers, chocola, kruiden, kruidnagel. Rijp en geconcentreerd 88
13. AAlto 2007
Zwart fruit, kruidig. Rijp, structuur, sappig en evenwichtig 90
14. Roda I Reserva 2007
Koffie, chocola, rokerig. Power, nog niet gedoseerd, jong, potentieel. 90+
15. La Rioja Alta Gran Reserva 904 2001
Aards, sousbois, zure kers, appelsien, munt, wat tomatenpuree. Fijn elegant, zuurtje 91
16. Marqués de Riscal Rioja Baron de Chirel Reserva 2001
Chocola kruidig, zwart fruit. Jong, power, zuurtjes. Wijn heeft alles 91
17. La Legua Cigales Crianza 2005
Zoet neuzeke, rubber, rood. Licht uitdrogend, hout? Mist wat reliëf 85-86
18. Bodegas Muga Rioja Gran Reserva Prado Enea 2005
Quote Peter: t heeft wel iets van Riesling
Fijne neus, zwart fuit, kruidig. Balans, fraicheur, diep en breed. 91+
19. Vizcarra Celia 2005
Porto, rozijnen, pruim, vijg, chocola, .... Massa hout. Zit gewrongen 84
20. R. López de Heredia Rioja Viña Tondonia Reserva 2001
Groene kruiden (munt, basilicum), rood fruit, zure kers, sinaasappel. Sappig en fris 88
21. Matsu El Viejo Toro 2009
Floraal, donker fruit, nootjes. Dense, power 89+
22. Bodegas Emilio Moro Ribera del Duero Malleolus de Valderamiro 2009
Donker fruit, geconcentreerd. Power, jong, aciditeit, kruidig, potentieel 91++
(06-06-2014 10:03 PM)vinejo schreef: [ -> ] (06-06-2014 09:51 PM)koen schreef: [ -> ] (06-06-2014 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]
Koen!
Allion 2004 slechts 85...? Dju, heb daar een flesje van liggen waarvan ik dacht " voor een speciale gelegenheid.." 
88 dus
een wijn die verdeelde meningen opriep. Roeland gaf dit een 91+ anderen een stuk minder. Vond deze moeilijk in te schatten ... Advies laat dit nog 5à8 jaar liggen
A, oei had 85 gelezen. Maar idd nog altijd weinig. Ik denk dat ik hier dan maar voor Roeland ga.. 
Zou ik ook doen, palet dat een stukske meer getraind is. Hier wat Roeland op Facebook gepost heeft
Verleden week een prachtige degustatie mogen bijwonen georganiseerd door een Spanjekenner en -freak. Het thema was: tempranillo vergelijken tussen Rioja en Castilla y Leon (vooral Ribera del Duero). Zelden heb ik zo'n hoge scores kunnen geven, zowel aan de jonge als aan de oudere wijnen. Sommige minder getrainde paletten en Spanje-neofieten konden het merendeel van deze wijnen moeilijk naar kwaliteit schatten. Nog te vaak vergeet men ook bij objectieve wijndegustaties dat persoonlijke voorkeur niet mag meetellen. Ik hoor nog zo vaak: "deze wijn is niet mijn smaak" en de wijn krijgt een mindere beoordeling. En bij sommigen geldt het dogma: "Ruik/proef ik hout, dan kán de wijn al niet geweldig zijn..." Waarom toch? Ik ben er bovendien fier op dat ik wijnen die ik persoonlijk minder graag drink, objectief toch hoge punten kan geven en omgekeerd, sommige persoonlijke favorieten niet hoog scoor, hoe moeilijk ook. Enfin, ik doe dit normaal nooit op gezichtenboek (daar zijn immers andere kanalen voor) maar dit unieke toplijstje met mijn objectieve punten geef ik toch graag integraal weer:
- Alion, Ribera del Duero, 1994: 89
- La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva '890', 1995: 95
- La Rioja Alta, Rioja Vina Ardanza Reserva 2004: 90+
- Alion, Ribera del Duero, 2004: 91+
- Bodegas Aalto, Ribera del Duero, 2007: 87++ (streng nu, enorme toekomst)
- Roda I, Rioja Reserva, 2007: 92+
- La Rioja Alta, Rioja Gran Reserva '904', 2001: 91
- Marques de Riscal, Baron de Chirel, Rioja Reserva, 2001: 82
- La Legua, Cigales Crianza 2005: 79
- Muga, Rioja Prado Enea Gran Reserva, 2005: 90++
- Vizcarra, Celia, Ribera del Duero 2005: 78? (bizarre wijn)
- Bodegas Lopez de Heredia, Vina Tondonia, Rioja Reserva 2001: 82
- Matsu, El Viejo, Toro, 2009: 91+
- Emilio Moro, Malleolus de Valderramiro, Ribera del Duero, 2009: 96+
Zou wel eens willen weten wat Spanje/Rioja liefhebber Frank Smulders van deze wijnen vindt ? (5 foto's)