wijnliefhebbers

Volledige versie: Winos Tasting
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8
(13-11-2015 01:45 AM)carl schreef: [ -> ]Winos Chianti Classico-proeverij Peter. Peter D, Peter H, Stefaan, Koen, Roeland

Vandaag zijn we te gast bij Peter die ons door d Chianti Classicos wil loodsen die zich rond Panzano bevinden. Velen werken hier Biologisch en/of biodynamisch.

Alle Wijnen vanaf nr 2 zijn Chianti Classicos tenzij anders vermeld

1. Vincent Careme Vouvray Sec 2013 ( Loire) : Kweepeer, zeste van sinaasappel, marsepein, gestoofde appel, granny smith, licht lactische toets, kaaskorst, lange afdronk, 89
2. Vecchie Terre di Montefili 2012 : Gerookt, blauwe bes, kersen, kruidig, licht houterig kantje in de mond gecounterd door voldoende materie, bitter kantje op het einde, licht maar plezierig. 86 15,20 € in de winkel ter plaatse
3. Cennatoio 2012 : Rood fruit, floraal, appelsien, vlezig, mooie zuren, arabierensnoepjes, zeer zacht in de mond, mist misschien een beetje spanning, rijpere stijl, nog voldoende zuren om spanning te behouden. 89 12 a 13 € op het domein
4. Monte Bernardi Riserva 2012 : Grafiet, pruim, kers, violetsnoepjes, sappig, fris, mooie balans, plezierwijn, 91+
5. Renzo Marinai 2012 : Gesloten op de neus, geconcentreerde kleur, pruim, bananenschil, viooltjes, gestoofd, violetsnoepjes, serieuze houtindruk, 10 % cabernet sauvignon 90 % sangiovese, mist ietwat relief, licht onrijp staartje, eendimensionaal, crowdpleaser, 87
6. Castello dei Rampolla 2012 : Rood fruit, kruidigheid, krieken op alcohol, lichte zure toets, evenwichtig met rijpe tannines, gerookt, creozoot, compleet, aardse toon, klassieke sangiovese ondanks 5 % merlot en cabernet sauvignon, wijn met toekomst, 91+ 18 €
7. Le Cinciole 2011 : Floraal, moderne stijl, vlezig, medicinaal, hoge zuren, wilde wijn, framboos, duidelijke eiktoets, hoge zuren, hoekige wijn, wijn om weg te leggen. 90+ 13 € op domein 16 € in de handel
8. Fontodi 2011 : Violetsnoepjes, floraal, geparfumeerd, noterig, leer, kruidigheid, kersen, sampig, goede balans, veel fruitstructuur, mooie spanning, appelsien, vlezige oerchianti, 100 % sngiovese 92
9. Monte Bernardi Sa'Etta Riserva 2011 : Licht oxidatieve toets, animaal, leer, sousbois, rood fruit, sinaasappel, bramen, vulling, sap, nutella, mondvol maar niet vermoeiend, minder zuren, violetsnoepjes, 100 % sangiovese 93 26 € op het domein
10. Troplong Mondot 1980 (St Emilion) : Koffie a gogo, sousbois, mokka, grafiet, champignon, mest, silky mondgevoel, lichte honingtoets. 88
11. Cavalier Cortesi 2009 (Brunello di Montalcino) : Appelsien, zoete kruiden, lichte evolutie, lichte groene toets, licht bittertje, bouillon, warm klimaat, zuren. 87
12. Ottella Gemei 2014 (Rosso Alto Mincio Gardameer) : Chocolade, donker fruit, braam, creozoot, viooltjes, floraal, fijnfruitig in de mond, finesse, mooie lengte, sappig, ietwat te weinig zuren, afgelekt, 87
13. Domaine Bergstrasse Bensheimer Kalkgasse 2001 (Hessische Bergstrasse) : Kruidig, kandijsuiker, snoeperig, kaaskorst, ietwat weinig zuren, sinaasappel, mist precisie, 87
14. Martin Mullen Trabener Wurzgarten 2005 (Moezel) : Aards, amper evolutie, mineraal, asperges, urine, urinoir van een studentencafe, sulfur, geslepen steen, geconfijte citrus, fijne zoetheid, balans, de grote diepte, aan het begin van zijn ontwikkeling. 93+
15. Domaine La Gontarde Le coin Perdu CdRhone Villages Vendages Tardives : Lichte mahonietoets, velpon, abrikoos, gedroogd fruit, amandel, kokosnoot, marsepein op de afdronk, ziltig, grenache blanc laat geoogst 89

Een proeverij die een diepe indruk op mij heeft nagelaten vanwege het hoge niveau van de Chianti Classicos. Sangiovese op zijn best naar mijn aanvoelen waarbij dient opgemerkt te worden dat de meeste wijnen nog enkele jaren ontwikkeling voor de boeg hebben.

De twee toppers uit jullie proeverij, recent aangekocht: Fontodi 2011 en Rampolla (wel 2013). applausapplausapplaus
Winos Roeland 10 december 2015

Roeland, filip, koen, peter depre, carl

Eerste 9 wijnen zijn allen Doc Valle d'Aoste

1. Cooperatieve van Morgex et de La Salle Rayon 2013 (Blanc de Morgex et de La salle) : Kruidig, perzik, floraal, gekookte broccoli, dille en venkel, drogend hooi, krijtig, zalvend in de mond, pittig, zuren komen meer op het einde, wijn gaat lang door, delicate wijn. 100% prie blanc 90 13,21 € Xtrawine
2. Cooperatieve van Morgex et de la Salle Piagne 2013 (Blanc de Morgex et de la Salle) : Groene kruiden en koolgeur, groene thee, ietwat ruw in de mond, karnemelk, minerale strakheid, nog een beetje te jong, zuren zijn niet volledig toegedekt door bestanddelen, 100 % prie blanc 86+
3. Ottin petite arvine 2014 : Kaaskorst, broccoli, koolgeur, munt, rokerig, sinaasappel, vuursteen, zalvend mondgevoel, veel vulling, venkel, zoet-zuur, bittertje op einde, moet bij gegeten worden, wijn met veel potentieel 88+
4. Grosjean petite arvine vigne robettas 2012 : Gerookt, boter, wit fruit, finesse, precisie, uitgepuurd, voldoende body maar blijft elegant. Houtrijping komt meer door met opwarmen 90
[b]5. Les Cretes Petite Arvine 2014 [/b]: Citrusschil, citroengras, plantaardige toets, rijpe appel, sappig, floraal, zuren zitten mooi verweven, mooie elegantie met voldoende body, 92+
6. Ottin Torrette Superieur 2012 : Gebak, gerookt, groene paprika, rood fruit, licht alcoholisch, vlezige kersen, chocolade, uitnodigend, kruidnagel, licht uitdrogend, 90 % petite rouge en 10 % fumin 88
7. Grosjean Torrette Superieur 2011 : Animaal, gerookt, viooltjes, spek, glycerine, zure kersen, licht zurig, mist spanning, 86
8. Grosjean Fumin 2007 : Koffie, licht groene toets, weinig expressief, foutieve fles
8b. Zelfde wijn als 8 maar veel frisser : voldoende structuur, koffie, zwart fruit, vlezig, kauwgum 89
9. Grosjean Pinot Noir 2011 : Lichtere kleur, koffie, natte pels, geëvolueerd, pinot noir-like, caramel. 90
10. Saksida Modri pinot 2008 (Slovenie) : Kruidig, grenache-like, valt een beetje plat, pinot noir, peperkoek, gestoofd fruit. 85
11. Vale do bomfim 2011 (Douro) : gekurkt en dit was al een reservefles omdat de eigenlijke fles (calisanne clos victoire 2009) ook al gekurkt was.
12. Coume del Mas Schistes 2012 (Collioure) : Languedocgevoel, sappig, plakkaatverf, peperig, volfruitig, aards, nog te jong, mineraal, collioure, minder mijn ding. 100 % grenache 88
13. Renacer Punto Final 2011 (Argentinie) : Munt, eucalyptus, passievrucht, appelsien, kruidnagel, yoghurt, kokos, zeer sappige wijn, zwart fruit a gogo, mango, voldoende elegantie, rijpe tannines, lactische toets stoort een klein beetje, hout komt wat door op de afdronk, 90
14. Domaine de la Soumade Cuvee Prestige 2007 (Rasteau) : Pruim, rozijnen, plakkaatverf, nog jong, vlak op het middenpallet, zet fruitig aan, violetjes, mist verfijning 87
15. Viret Renaissance 2006 (CdRhone Villages) : Creozoot, vleesje, plakkaatverf, ajuinconfituur, animaal, tannines trekken nog een beetje, zuren komen naar voren, gedefinieerde wijn, licht evolutie, syrah, vrij veel structuur, ietwat weinig fruit op het middenpallet 88
16. De battre Mon coeur s'est arrete 2010 (cotes de Roussillon villages ): Animaal, floraal, confituur, pruim, kruidnagel, vlezig, voldoende zuren, ook heel fruitig in de mond alsook veel structuur, mooie tannines, 100 % syrah
17. Toro Albala ( vino de alta calidad) : Oxidatief, pindanoten, tannines, velletjes van okkernoten, bitters komen fel door op afdronk,
18. Clos haut Peyraguey 1995
19. Niepoort Vintage 1999


Weer een hele hoop bijgeleerd over een voor mij eerder onbekende streek. Mooie witte en fijne rode wijnen. Helaas commercieel hier een moeilijk verhaal door de hoge prijzen en de kleine productie.
Citaat:Weer een hele hoop bijgeleerd over een voor mij eerder onbekende streek.

nog nooit wijn van die regio gedronken... Interessant, thanks!
Gisteren ter gelegenheid van de eerste Wino's-proeverij van het nieuwe jaar eens in de Spaanse witte wijnen gevlogen ten huize Filip.

Winos Filip 28 januari 2016

1. Agusti Torello cava brut nature 2008 : Zeer speciale amforenfles, Lang sur lie, briochebrood, honing, perziklikeur, banaan op de barbecue, afgerond, complex, lichte petrole, aards, rijpe peer op de afdronk, eerder bitter dan zuren, bubbels blijven lang hangen. 88 45 €
2. Garcia ARevalo Vina adagja Verdejo 2014 : Rijpe peer, pomelo, limoen, kalkig, fijn citruszuurtje, bittertje van pompelmoes, kruidig op de afdronk, exotisch fruit, sauvignon-like, verdejo, mooie focus. 88 Sachacorces 7 €
3. Belondrade y Lurton 2014 (Rueda) : Houtindruk, mandarijn, gerookt, vlezig, pikant, bittertje, nog jong, hout ligt er nog wat op, behoorlijk complex. 87+
4. Manuel Formigo TeiraX 2014 (Ribeiro) : Nivea, citroenzeste, kalk, buxus, mineraal, munt, herve, frisse aanzet met veel citrus retronasaal, zuren domineren een beetje op de afdronk, licht lactisch, 88+ 15 € espavino
5. Terras Gauda La Mar 2012 (Rias Baixas) : Nootjes, lactisch, kaaskorst, kokos, boterig, rijpe ondertoon, rozijnen, rode appels, fijne zuurtjes, goed evenwicht, blijft lang doorgaan, caino blanco ( 90 % van de aanplant zit bij dit domein)92 23 € Sachacorces
6. Albarino di Fefinane Tres Ano 2012 (Rias Baixas) : Ananas, napoleonbolletjes, licht lactisch, felle zuren, wijn nog niet volledig versmolten, kaaskorst, riesling-like, venkel, 87
7. Pazo senorans seleccion de ananda 2007 (Rias Baixas) : Kaaskorst, weeïg fruit, kweepeer, toastig, licht vettig, mooie zuren, pompelmoesbittertje, versmolten, albarino. 88 27 € la buena vida
8. Terras Gauda Etiketa Negra 2013 (Rias Baixas) : Lactisch, mandarijntjes, babelut, minerale touch, tomatensteeltje, abrikozentaart, pruimen, rondeur met pittigheid, vinnig wijntje, nog jong maar al meer dan genietbaar, lichte houtopvoeding. 93
9. Kurk
9b. Bat Gara Artomana Uno 2014 (Baskenland) 100% Hondarrabi Zuri
: fijne stijl , mooie zuren, elegant, wei, groene appel, gevoelswijn. 89
10. Dominio do Bibei Lapena 2006 (Ribeira sacra) : Houtgerijpt, vegetaal, vuursteen, gebrande paprika, perzik, houtgedomineerd, zuur en bitter in de mond. 81
11. Palacios As Sortes 2014 (Valdeorras) : Rijstpap, houtgerijpt, floraal, geel fruit, gebrand, crème brulee, nog jong, zoet-zuur, ietwat gemaakte wijn, fijne zuurtjes, alles zit nog een beetje naast mekaar, citrus, 88++
12. bodega's maldivinas Combate 2014 (Castilla y Leon) Boenwas, venkel, gestoofde appel, licht oxidatief, gistig, boenwas, eerder kort in de mond, typisch chenin, ijzerachtig, niet echt complex, onaangenaam bittertje op d afdronk. 100% Albillo Real 84
13. Finca Calvestra Merseguera 2014 Vino de Pago El terrerazo : Sinaasappel, houtgerijpt, mineraal, banaan, yoghurt, kruidig, gebak, nog te jong, marsepein, moet zijn evenwicht nog vinden, kruidig op de afdronk, sappig. 88
14. Ad Libitum 2009 (Rioja) : ongedouchte verpleegster (medicinaal, dus), houtgerijpt, gebak, citroencake, lijm, bioneusje, 80
15. Allende 2012 (Rioja) : Gerijpt, honing, appelsien, komijn, gemodereerd houtgebruik, kandijsuiker, frangipane, Evenwichtig, creme a beure a go go, noterig, viura en malvasia88
16. Vina Tondonia 1996 reserva (rioja) : Mokka, olie-achtig, boter, nootjes, zoeterig, madeira, groen okkernootvelletje, pak zuren, viura en malvasia , vlezig, compleet. 94
17. Bodgas Tradicion Amontillado 30 years (Sherry) : ziltig, oxidatief, chemisch, zoete impressie, complex, minder mijn ding, 91

Hierna gaan we over naar de rode wijnen

18. Bertram Ahrweiler Forstberg 2014 (Ahr) : Rood fruit, mineraal, fijnere stijl 89
19. Demoya Maria (Valencia) : Vlezig, cassis, zachte aanzet, zoete kruiden, niet volledig droog, peper, vlot drinkbaar, bobal, 86 85 % bobal, 15 % cabernet sauvignon
20. Gramenon Gebakken ajuin, tomatenconcentraat, foutief
21. Rijks Pinotage 2010 (Tulbagh) : Animaal, vlezig, zwart fruit, mokka, koffie, vegetaal, in de mond overheerst de eik een beetje, rustiek, 88
22. Clos Bacquey 2006 (cotes du Marmandais) : Waspoeder, charcuterie, aardbei, aards, natuurlijke touch, tannines zijn nog zeer aanwezig, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, arbouriou 89+
23. Allegrini Palazzo del Torre 2012 (veneto) : floraal, groenig, viooltjes, brandnetels, cassislikeur, hoog in zuren, zwart fruit, 88
24. Berthoumieu Madiran cuvee Charles de Batz 2002 (Madiran) : Zwart fruit, pens, tannines, cassis, plakkaatverf, streng, 87
"Ongedouchte verpleegster" woeha
Aromabeschrijving van het jaar! applaus

-- Tondonia doet het alweer...
En die Rijks is toch niet slecht hé... voor een pinotage Rolleyes

Tot slot: zouden we het geloof in Madiran op den duur niet verliezen...?
(29-01-2016 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Tot slot: zouden we het geloof in Madiran op den duur niet verliezen...?

Recent nog de de 2006 van de zelfde cuvée gedronken en die kan me steeds meer en meer bekoren (heb/had verschillende flessen en de laatsten die ik dronk waren het best). MAAR, ik drink dit enkel nog bij (stevig) eten, niet meer op zichzelf...
(29-01-2016 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]"Ongedouchte verpleegster" woeha
Aromabeschrijving van het jaar! applaus

-- Tondonia doet het alweer...
En die Rijks is toch niet slecht hé... voor een pinotage Rolleyes

Tot slot: zouden we het geloof in Madiran op den duur niet verliezen...?
Ik vind die Charles de Batz 2002 toch heel mooi, tannines uiteraard maar dat is het type wijn natuurlijk (als Sagrantino-fan vind ik dat ze meevallen Rolleyes ). Ze zijn rijp, geven knappe structuur, in combinatie met goede zuren. ik denk dat ik 'm max. 13 à 14 euro betaalde toen en dat is hij helemaal waard. Ik zou 89 scoren, topwijn is dit niet. Het was mijn laatste fles, jammer, want over 10 jaar wordt dit nog een stuk zachter. Op dag 2 is 'm al vriendelijker. Madiran blijft toch iets unieks in de categorie stoere wijn.
Heb nog 3 flesjes Charles de Batz 2005. Nog maar van af blijven dus begrijp ik watte
Leve Tondonia!!
De VORS Oloroso van Tradicion is heaven! Die moet je eens proberen. Eveneens hun "gewone" Brandy...
Madiran kan soms 25 jaar nodig hebben om die hardheid eruit te krijgen. Ik spreek uit ervaring.
(29-01-2016 08:10 PM)de populist schreef: [ -> ]
(29-01-2016 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]"Ongedouchte verpleegster" woeha
Aromabeschrijving van het jaar! applaus

-- Tondonia doet het alweer...
En die Rijks is toch niet slecht hé... voor een pinotage Rolleyes

Tot slot: zouden we het geloof in Madiran op den duur niet verliezen...?
Ik vind die Charles de Batz 2002 toch heel mooi, tannines uiteraard maar dat is het type wijn natuurlijk (als Sagrantino-fan vind ik dat ze meevallen Rolleyes ). Ze zijn rijp, geven knappe structuur, in combinatie met goede zuren. ik denk dat ik 'm max. 13 à 14 euro betaalde toen en dat is hij helemaal waard. Ik zou 89 scoren, topwijn is dit niet. Het was mijn laatste fles, jammer, want over 10 jaar wordt dit nog een stuk zachter. Op dag 2 is 'm al vriendelijker. Madiran blijft toch iets unieks in de categorie stoere wijn.

Ok, dan laat ik m'n 2002 nog wat liggen, al verschillende keren vastgehad mr dacht telkens dat die ter nog wel effe tegenkan:-)
Winos 18 februari bij mij Blaufrankisch Peter h, peter d, stefaan, koen, bert, filip

1. Clusserath Vom Schiefer 2014 : Mineraal, jong, wit fruit, fijne zuren, lactisch, groene kruiden, citruszeste, citroen, ietwat koud geschonken, 87
2. Braunstein Heide 2012 : Snoeperig, poepegatjes, krieken op alcohol, slanke stijl, peperige afdronk, licht uitdrogend op de afdronk, rijp, sappig, milde wijn, bescheiden wijn ( geen patser), 86
3. Moric Blaufrankisch 2012 : Natuurlijke touch, creozoot, aards, rood fruit, aardbeiconfituur, kalkig,veel zuren, licht bacon, groen, voorlopig nog wat strak, minerale stijl, steeltjes. 87+
4. Uwe Schiefer Eisenberg 2012 : Oud hout, poepegatjes, bosaardbeitjes, kriekjes, verleidelijk, licht verteerbaar, licht kruidig, 89+
5. Moric Necken Markter 2003 : Gerijpt, gestoofd fruit, gedroogd, oude pruimen, rijp maar mooi in de mond, sappig, roze pompelmoes, tertiair op de neus, kaneel, zoete kruiden, oxidatief, apart, licht droogtrekkend. 88
6. Krutzler Reserve 2011 : Zwart fruit, bramen, blauwe bes, geconcentreerde kleur, mineraal, pinotage, onrijpe banaan, peperig op de afdronk, veel van alles, structuur, droogtrekkend, bacon, poepzalf. 90
7. Igler Biiri 2009 : Banaan, speculaas, kaneel, kruidig, peperig, framboos, violet, rozemarijn, weinig kleurevolutie, zoethout, 91
8. Braunstein Leithaberg 2006 : Koffie, rijp fruit, kaas, gebrand, munt, rubberen bal, brandnetels, chocolade, olijven, mooie zuren, sappig, mooie lengte. 90+
9. Braunstein Leithaberg 2008 : Mokka, praline, iets hoger in zuren, donker fruit, vlezig, groenig toets. 88
10. Braunstein Leithaberg 2009 : Rijp fruit, kruidig, zwoel, voldoende focus, 89
11. Moric Reserve 2011 : Natuurlijke stijl, appelsien, rijpe appel, bacon, peper, rokerig, zwart fruit, bouillon, amandel, goede frisheid, 91+
12. Olivier Horiot Riceys Blanc 2009 (coteaux Champenois) : Gist, brioche, mineraal, lactisch, rijpe appel, dennennaalden, licht oxidatief, in de mond mooi perzikfruit, mooie zuren, amandel, wei, geparfumeerde neus, mooi. 88
13. Rietsch Zotzenberg Riesling 2000 : Petrole, honing, abrikoos, zuren zijn er maar gemodereerd, componenten vallen wat uit elkaar, eerder speciaal. 85
14. Unger Zweigelt Fuchaberg 2012 : Lactisch, rijpe banaan, fristi, aardappelen, aardbei, sappig, goede frisheid, floraal, 87
15. Ochoa Gran Reserva 2007 : Lactisch, bosbes, cassis, aards, volfruitig karakter, licht onrijp, stoffig, kokos, nog niet volledig versmolten, 88
16. Heinrich Muller Bopparder Hamm Engelstein riesling auslese halbtrocken 1990 : Natte gazetten, koffie, mooie zuren, versmolten, spanning. 90+
17. Bassermann Jordan Langenmorgen riesling auslese 1971 : Koffie, er een beetje over, nog zoetheid, eerder speciaal. 84
18. Rayne Vigneau 2009 : Geconfijt fruit, abrikozenconfituur, pikant, appelcompote, kaneel, curry, zoet met zuren, leuk om te drinken , gecarameliseerde ananas, romig, botrytis 89
19. Newton Johnston L'illa 2012 : Strakke, directe structuur, zuur fruit, chenin, ananas, 91
20. Tschida Samling Beerenauslese 2006 : Vlierbloesem, granaatappel, sterfruit, rabarber, selder, 92+
21. Dom. Grand Vin Jaune 2007 (Cotes du Jura) : hooizolder, curry, intens, ijzer, nog springerig,karnemelk, citrus, okkernootvelletjes,
Thanks voor t posten Carl.
Doet me altijd plezier dat jij de moeite nog doet..! Wink
Na een weekendje wijnschenken bij Vinikus en Lazarus eindelijk de tijd gevonden om de proefnotities te plaatsen van de Mourvedre-proeverij van afgelopen donderdag.

Winos bij jean-pierre
Onderwerp : Mourvedre
Aanwezig : Bert, peter D, peter H, koen, jp, stefaan, Filip en ondergetekende

1. Bosman de bos 2013 (zuid-afrika) : Frisgroene neus, snoeperig, frisse appel, peperig, vuursteen, limoen, munt, kruidig, in de mond een beetje honing, bittertje, ook weer het snoeperige dat terugkomt, chenin sur lie. 87
2. La bastide Blanche wit 2011 (Bandol) : Gesloten, appel, gist, bioneus, abrikoos, lobbig, alcohol komt fel door, licht hout op de afdronk, clairette en ugni blanc, bourboulenc 84
3. Pattes Loup Cote de jouan 2009 (chablis) : Slagroom, honing, goede balans in de mond, chardonnaygevoel, zachte zuren, kalk,90
4. Zusslin clos liebenberg riesling 2008 (Elzas) : Petrol, kruidig, ananas, gekonfijt fruit, babelut, in de mond een halfdroog gevoel, sappig, breed, zoet verhult de zuren een beetje, 88+
5. Tissot Les Graviers 2011 (arbois) : Banaan, curry, nootjes, fijnkruidig, calvados, zuren, vlezig, natuurlijk, tannines, complex. 90
6. Fongoli Maceratum 2015 (Umbrie) : Vlierbloesem, kruidig, paard, kaaskorst, kamille, droogtrekkend, thee, tannines, schilweking gehad, geuze, minder mijn ding, trebianno spoletino, 82
7. Hiruzta Berezia 2014 (Spaans Baskenland) : Exotisch fruit, lactisch, licht vettig, aards, ananas, veel bitters, asperges, venkel, springerig, 87

Mourvedre
8. Gardies je cherche le ciel 2014 (cdroussillon villages)
Fruitig, poepegatjes, gist, zwart fruit, vin de soif, sappig, peperig, bitter, violetjes, licht takjes. 14 € 87
9. Rancy Mourvedre 2014 (Cotes catalanes)Rood fruit, stoffig, takjes, zoete kruiden, licht onrijp, zit nog behoorlijk veel fruit in, zuren 86 12 €
10. Les terres promises abracadabrantesque 2013 (coteaux varois en provence) : stijl, animaal, vlezig, geur van slachthuis, violetjes, Mineraal, zeer fijne stijl, zacht, precies, lekker!, knapperige zuren, krieken, verweven, agrumes, 89 16 €
11. Las Vals Mourvedre hautplatteau 2011 (Languedoc) : Vlezig, gebrande kruiden, bittere chocolade, iets gecorseerder, sappig, wild, rond gevoel in de mond, zelfs lichtjes zoet, toegankelijk met toekomst, knap. 90 18 €
12. les terres promises l'amourvedre 2013 (bandol) : Reductie, mineraal, veel tannines, structuur, tijd geven, hooi, bredere stijl, misschien wat gebrek aan zuren, 88+
13. La marfee della francesca 2012 (Languedoc) : Broodkruim, Chapelure, neus met focus, floraal, violetjes, zachte aanzet, tannineus, veel zuren, rood fruit op de achtergrond, mist wat relief 88 20 €
14. Gardies La Torre 2012 (cdrousillon villages) : Mon cheri, chocolade, zoete geur, opgelegde krieken, kokos, plakkaatverf, tannines hakken er lekker in, rijpere stijl, ietwat vermoeiend, nog jong. 89 30 €
15. Pibarnon 2011 (bandol) : Bosbes, oxo, tabak, vleesbouillon, enorme structuur, peperig, in de mond krijg je veel rijpe tannines, mooie zwarte fruitbasis, gedroogde pruimen, nog ietwat jong, 90
16. Tempier La Tourtinne 2011 (bandol) : Zwavel, eiersalade, munt, bosbes, sappig, toegankelijk, rozijntjes, zwart fruit, nog behoorlijk veel tannines, 89
17. Crapula Ndq 2010 (Jumilla) : Bouillon, floraal, creozoot, gegrilde aardbeien, kruidig, aards, frisheid blijft, lactisch, turf, tabak, nog wat jong, tannines zijn minder uitgesproken, met toekomst, lange afdronk, 90

Conclusie : Ik had gedacht dat Mourvedre iets meer mijn druif zou geweest zijn Sad maar ik denk dat we de wijnen die we deze avond van deze druif gedronken hebben over het algemeen een beetje jong geslachtofferd hebben. Geduld is bij deze cepage een mooie deugd kusknipoog
jong geslachtofferd hebben :-)

Da denk ik nu ook se... leuk verslag man!
(21-03-2016 04:29 PM)Venne schreef: [ -> ]jong geslachtofferd hebben :-)

Da denk ik nu ook se... leuk verslag man!

Bedankt, mateke!
Themadegustaties zijn altijd leuk maar in het geval van Mourvedre zou je voldoende oudere wijnen moeten liggen hebben om het ware potentieel van de wijnen te kunnen tonen.
(22-03-2016 08:13 PM)carl schreef: [ -> ]
(21-03-2016 04:29 PM)Venne schreef: [ -> ]jong geslachtofferd hebben :-)

Da denk ik nu ook se... leuk verslag man!

Bedankt, mateke!
Themadegustaties zijn altijd leuk maar in het geval van Mourvedre zou je voldoende oudere wijnen moeten liggen hebben om het ware potentieel van de wijnen te kunnen tonen.

Hmm... Ik voel mij aangesproken... Wink
Anderzijds, buiten Bandol moet ik toegeven dat ik weinig échte topwijnen heb gedronken van mourvedre...
Winos Peter Depre
Onderwerp : Terasses du Larzac.
Aanwezig : Peter, koen, filip, peter horemans, bert, stefaan, ikzelf Smile

Vanaf wijn 4 zitten we in de Terasses de Larzac

1. Louis Magnin Rousette de Savoie 2007 (Savoie) : Chloor, rijpe appel, marsepein, stro, verouderde geuren, zekere zoetheid met enige bitters, medium bodied, licht sherrystijl, licht oxidatief, behoorlijk hoog alcoholgevoel, warme stijl, 88+
2. Dom. D'aupilhac Les Cocalieres blanc 2013 (Languedoc) : Mineraal, bloesem, witte bloemigheid, boomgaardfruit, veel fijne bitters in de mond, kruidig op de afdronk, anijs, hout komt lichtjes door, kruidigheid droogt wat uit 86
3. Rabl Gruner Veltliner Kaferberg 2014 (Kamptal) : Perzik, citrus, fijne mineraliteit, frisse zuren, citrus, lactisch, bittertje achteraan, silvaner?, 88
4. Le clos du Serres le clos 2013 : Volfruitig, kriek, bioneus, violetjes, cassis, koffie, aardbeisnoepjes, komt heel fruitig in de mond maar de zuren komen pas nadien opzetten, lichte body, licht uitdrogend, 30 % oeillade. 87
5. Mas de chimeres nuit grave 2011 : Peperkoek, vlezig, bordoneusje, kruidig, ietsje meer structuur maar toch nog fruitig, fraicheur van een gamay en het fruit van een grenache, goed in het gareel gehouden. Veel syrah. 88
6. Pas de l'escalette les clapas 2012 : Gebrand, kruidig, braambessen, licht houtindruk, finesse, mini-chateauneuf, frisse zuren, 90
7. Mas Cal Demoura l' infidele 2012 : Natuurlijke touch, fijne kruidigheid, licht oxidatief, rijp in de mond met goede structuur, voldoende fraicheur, rijpe bramen, nog serieuze tannines, garrigue, rozemarijn, 91
8. Mas Jullien 2012 : Kruidig, cassis, bramen, paprika, in de mond fijn met licht groenigheid, lichte structuur zonder te overheersen, bescheiden, 88+
9. Jb Granier Les vignes oubliees 2012 : Dissolvant, mineraliteit, rood fruit, gebak, cassis, fruit is prominent aanwezig, veel van alles, veel potentie voor binnen 5 jaar, 90+
10. Dom saint sylvestre 2012 : Rood fruit, kruidigheid, zoete stijl in de mond, mediumbodied, charmerende wijn door de zoete impressie, rijpe stijl, goed evenwicht, meer op sappigheid. 88
11. Vaisse l'aphylante 2012 : Gebrand, Wasco, pikant, kruidig, houtindruk, arabierensnoepjes, veel mourvedre, schiet een beetje alle kanten uit, balans is zoek, opgefokt, 86
12. MontCalmes 2012 : Dennenbos, hars, rozemarijn, mineraal, munt, gebrand, subtiele neus, wijn waar alles binnen het vierkantje zit, goede balans tussen fruit en kruidigheid, lange afdronk, fijne structuur, heeft nog een beetje tijd nodig, like it. 92
13. Mas de daumas Gassac 1997 : Creozoot, leer, paprika, tertiair a gogo, banaan, droogt nog een beetje uit, bordogevoel, schapenstront, correct maar niet wauw. 87
14. La traversee 2012 : Drop, heel kruidig, sulfur, zuren, veel materie, droogt lichtjes uit, heeft nog een beetje tijd nodig, 88

De wijnen deelden duidelijk een gezamelijk kenmerk ; goede fraicheur. De meeste wijnen waren al benaderbaar maar toonden nog een mooi potentieel om nog meer open te komen en te verouderen. Een appelatie die betaalbare wijnen (geen enkele wijn kostte meer dan 25 €) van topniveau aflevert.
Bedankt aan Peter voor deze mooie proeverij en hopelijk vergast Bert ons volgende maand ook op een evenwaardige proeverij.
(20-05-2016 09:01 PM)carl schreef: [ -> ]Winos Peter Depre
Onderwerp : Terasses du Larzac.
Aanwezig : Peter, koen, filip, peter horemans, bert, stefaan, ikzelf Smile

Vanaf wijn 4 zitten we in de Terasses de Larzac

1. Louis Magnin Rousette de Savoie 2007 (Savoie) : Chloor, rijpe appel, marsepein, stro, verouderde geuren, zekere zoetheid met enige bitters, medium bodied, licht sherrystijl, licht oxidatief, behoorlijk hoog alcoholgevoel, warme stijl, 88+
2. Dom. D'aupilhac Les Cocalieres blanc 2013 (Languedoc) : Mineraal, bloesem, witte bloemigheid, boomgaardfruit, veel fijne bitters in de mond, kruidig op de afdronk, anijs, hout komt lichtjes door, kruidigheid droogt wat uit 86
3. Rabl Gruner Veltliner Kaferberg 2014 (Kamptal) : Perzik, citrus, fijne mineraliteit, frisse zuren, citrus, lactisch, bittertje achteraan, silvaner?, 88
4. Le clos du Serres le clos 2013 : Volfruitig, kriek, bioneus, violetjes, cassis, koffie, aardbeisnoepjes, komt heel fruitig in de mond maar de zuren komen pas nadien opzetten, lichte body, licht uitdrogend, 30 % oeillade. 87
5. Mas de chimeres nuit grave 2011 : Peperkoek, vlezig, bordoneusje, kruidig, ietsje meer structuur maar toch nog fruitig, fraicheur van een gamay en het fruit van een grenache, goed in het gareel gehouden. Veel syrah. 88
6. Pas de l'escalette les clapas 2012 : Gebrand, kruidig, braambessen, licht houtindruk, finesse, mini-chateauneuf, frisse zuren, 90
7. Mas Cal Demoura l' infidele 2012 : Natuurlijke touch, fijne kruidigheid, licht oxidatief, rijp in de mond met goede structuur, voldoende fraicheur, rijpe bramen, nog serieuze tannines, garrigue, rozemarijn, 91
8. Mas Jullien 2012 : Kruidig, cassis, bramen, paprika, in de mond fijn met licht groenigheid, lichte structuur zonder te overheersen, bescheiden, 88+
9. Jb Granier Les vignes oubliees 2012 : Dissolvant, mineraliteit, rood fruit, gebak, cassis, fruit is prominent aanwezig, veel van alles, veel potentie voor binnen 5 jaar, 90+
10. Dom saint sylvestre 2012 : Rood fruit, kruidigheid, zoete stijl in de mond, mediumbodied, charmerende wijn door de zoete impressie, rijpe stijl, goed evenwicht, meer op sappigheid. 88
11. Vaisse l'aphylante 2012 : Gebrand, Wasco, pikant, kruidig, houtindruk, arabierensnoepjes, veel mourvedre, schiet een beetje alle kanten uit, balans is zoek, opgefokt, 86
12. MontCalmes 2012 : Dennenbos, hars, rozemarijn, mineraal, munt, gebrand, subtiele neus, wijn waar alles binnen het vierkantje zit, goede balans tussen fruit en kruidigheid, lange afdronk, fijne structuur, heeft nog een beetje tijd nodig, like it. 92
13. Mas de daumas Gassac 1997 : Creozoot, leer, paprika, tertiair a gogo, banaan, droogt nog een beetje uit, bordogevoel, schapenstront, correct maar niet wauw. 87
14. La traversee 2012 : Drop, heel kruidig, sulfur, zuren, veel materie, droogt lichtjes uit, heeft nog een beetje tijd nodig, 88

De wijnen deelden duidelijk een gezamelijk kenmerk ; goede fraicheur. De meeste wijnen waren al benaderbaar maar toonden nog een mooi potentieel om nog meer open te komen en te verouderen. Een appelatie die betaalbare wijnen (geen enkele wijn kostte meer dan 25 €) van topniveau aflevert.
Bedankt aan Peter voor deze mooie proeverij en hopelijk vergast Bert ons volgende maand ook op een evenwaardige proeverij.

Thanks Carl! Interessante proeverij.
Ik las onlangs dat roussette goed veroudert en dan hazelnoottoetsen krijgt. Had deze dat ook? Sowieso al straf dat dit 9 jaar meegaat.
Mas de Daumas redelijk ontgoochelend?
Dank alweer, Carl voor deze post! Jammer dat je collega- proevers blijkbaar allen in de -alleenlezen-modus zitten.. Rolleyes

Toffe proeverij trouwens, en ja, Montcalmes rules!
Die Traversee, is dat dat biodynamisch domein van Jojo?
(20-05-2016 10:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank alweer, Carl voor deze post! Jammer dat je collega- proevers blijkbaar allen in de -alleenlezen-modus zitten.. Rolleyes

Toffe proeverij trouwens, en ja, Montcalmes rules!
Die Traversee, is dat dat biodynamisch domein van Jojo?

vinejo:: Carl zorgt er inderdaad voor dat deze degustaties bijblijven met knappe rapporten waar vele wijnliefhebbers achteraf nog zeer veel nuttige info kunnen uithalen...
voor wat betreft la Traversée : is eigendom van de Ier Gavin Crisfield die na enkele jaren wijnmaken op betere domeinen in Languedoc zelf aan het avontuur is begonnen. Dit sedert 2009 met amper 5 Ha. biologische wijnbouw. Ik vond het niet de beste van de avond, "internationaal" gemaakt met veel structuur en body. De dag erna beviel hij mij beter. Is ook te koop bij Portovino.
Net zoals Carl vond ik de Mont Calmes er boven uitsteken. Zelden zo'n finesse en evenwicht gedronken uit de zuidelijke regio's. Prijs-kwaliteit was Cal Demoura ook een pracht van een wijn, ietsje krachtiger maar toch nog voldoende gebalanceerd. nu al charmerend.

De overoakte domaine Vaïsse kon mij ook minst bekoren, een stijlbreuk met de andere wijnen.
Citaat:8. Mas Jullien 2012 : Kruidig, cassis, bramen, paprika, in de mond fijn met licht groenigheid, lichte structuur zonder te overheersen, bescheiden, 88+
9. Jb Granier Les vignes oubliees 2012 : Dissolvant, mineraliteit, rood fruit, gebak, cassis, fruit is prominent aanwezig, veel van alles, veel potentie voor binnen 5 jaar, 90+

Jb Granier Les vignes oubliees; de rode kan ik ook appreciëren
Maar de 2013 heeft nu nog veel ruwe kanten die zeker met de jaren gaan verdwijnen en dan pas krijgt hij van mij zeker een 90 +.
Opgepast met de witte versie ervan: zeer jong drinken.
JB Granier werkte nog samen ( misschien nu ook nog) met Mas Julien een domein dat volgens mij een beetje is overroepen en een 88+ is dan ook een royale quotatie.
(20-05-2016 11:22 PM)peter schreef: [ -> ]
(20-05-2016 10:35 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank alweer, Carl voor deze post! Jammer dat je collega- proevers blijkbaar allen in de -alleenlezen-modus zitten.. Rolleyes

Toffe proeverij trouwens, en ja, Montcalmes rules!
Die Traversee, is dat dat biodynamisch domein van Jojo?

vinejo:: Carl zorgt er inderdaad voor dat deze degustaties bijblijven met knappe rapporten waar vele wijnliefhebbers achteraf nog zeer veel nuttige info kunnen uithalen...
voor wat betreft la Traversée : is eigendom van de Ier Gavin Crisfield die na enkele jaren wijnmaken op betere domeinen in Languedoc zelf aan het avontuur is begonnen. Dit sedert 2009 met amper 5 Ha. biologische wijnbouw. Ik vond het niet de beste van de avond, "internationaal" gemaakt met veel structuur en body. De dag erna beviel hij mij beter. Is ook te koop bij Portovino.
Net zoals Carl vond ik de Mont Calmes er boven uitsteken. Zelden zo'n finesse en evenwicht gedronken uit de zuidelijke regio's. Prijs-kwaliteit was Cal Demoura ook een pracht van een wijn, ietsje krachtiger maar toch nog voldoende gebalanceerd. nu al charmerend.

De overoakte domaine Vaïsse kon mij ook minst bekoren, een stijlbreuk met de andere wijnen.

thank you voor de aanvullende info, Peter!
(20-05-2016 11:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
Citaat:8. Mas Jullien 2012 : Kruidig, cassis, bramen, paprika, in de mond fijn met licht groenigheid, lichte structuur zonder te overheersen, bescheiden, 88+
9. Jb Granier Les vignes oubliees 2012 : Dissolvant, mineraliteit, rood fruit, gebak, cassis, fruit is prominent aanwezig, veel van alles, veel potentie voor binnen 5 jaar, 90+

Jb Granier Les vignes oubliees; de rode kan ik ook appreciëren
Maar de 2013 heeft nu nog veel ruwe kanten die zeker met de jaren gaan verdwijnen en dan pas krijgt hij van mij zeker een 90 +.
Opgepast met de witte versie ervan: zeer jong drinken.
JB Granier werkte nog samen ( misschien nu ook nog) met Mas Julien een domein dat volgens mij een beetje is overroepen en een 88+ is dan ook een royale quotatie.

Dit was voor mij toch één van de beste wijnen van de avond, zeker Wat potentieel betreft. Loved it. Maar zal idd beter zijn binnen enkele jaren. De witte dronk ik nog niet van dit domein.
Wat Mas Jullie betreft denk ikgewoon dat deze wijn te jong geslachtofferd werd. Ook deze zal binnen 5 jaar beter zijn.
(20-05-2016 09:01 PM)carl schreef: [ -> ]12. MontCalmes 2012 : Dennenbos, hars, rozemarijn, mineraal, munt, gebrand, subtiele neus, wijn waar alles binnen het vierkantje zit, goede balans tussen fruit en kruidigheid, lange afdronk, fijne structuur, heeft nog een beetje tijd nodig, like it. 92
Blij te horen dat de MontCalmes het zo goed doet. Hoe lang denk je dat ie nog nodig heeft om op z'n top te komen?
(21-05-2016 06:47 PM)Fre schreef: [ -> ]
(20-05-2016 09:01 PM)carl schreef: [ -> ]12. MontCalmes 2012 : Dennenbos, hars, rozemarijn, mineraal, munt, gebrand, subtiele neus, wijn waar alles binnen het vierkantje zit, goede balans tussen fruit en kruidigheid, lange afdronk, fijne structuur, heeft nog een beetje tijd nodig, like it. 92
Blij te horen dat de MontCalmes het zo goed doet. Hoe lang denk je dat ie nog nodig heeft om op z'n top te komen?

Bij deze wijn lijkt een jaartje of 2 voldoende. Zeer complete wijn wordt dit.
(22-05-2016 02:23 PM)carl schreef: [ -> ]
(21-05-2016 06:47 PM)Fre schreef: [ -> ]
(20-05-2016 09:01 PM)carl schreef: [ -> ]12. MontCalmes 2012 : Dennenbos, hars, rozemarijn, mineraal, munt, gebrand, subtiele neus, wijn waar alles binnen het vierkantje zit, goede balans tussen fruit en kruidigheid, lange afdronk, fijne structuur, heeft nog een beetje tijd nodig, like it. 92
Blij te horen dat de MontCalmes het zo goed doet. Hoe lang denk je dat ie nog nodig heeft om op z'n top te komen?

Bij deze wijn lijkt een jaartje of 2 voldoende. Zeer complete wijn wordt dit.
thank you
Winos bij bert cote des bar peter d, peter h, stefaan, koen

Champagnes van de Cote des Bars
1. Jacques Lassaigne Brut reserve (Montgueux) : Anijs, rijpe appel, stro, lactisch, babbelut, appel komt terug retronasaal, licht bitter, veenbessen, lichte structuur, rijpe stijl, pompelmoesbitter, 88
2. Remi Leroy Brut nature (vooral 2012) : licht roze schijn, StoofAppel, aardbei, aalbes, vlierbes, gerookt, in de mond goede strakheid, kersenpit, beendroog, precies, 89
3. Marie Courtin resonance extra brut : Aards, grassig, kaas, goede zuren met degelijke structuur, stoofappels, natuurlijke touch, goede balans met klein overwicht voor de zuren, amper gesulfiteerd, 100 % pinot noir 90
4. Piollot les gravelees brut nature : Oranje kleur, badmuts, champignons, oxo, bruin biertoets, poepegatjes, mist focus, zure bierafdronk, niet mijn ding, 80
5. Dufour par Charles les instantanes extra brut 2009 : Mirabel, mineraal, verfijnd, elegant, gebak, biscuit, klassieke champagne, rozen, floraal, heel evenwichtig, bloedappeslsien, vuursteen, 92
6. Drappier blanc de quatre blancs : Mandarijn, mineraal, gebak, meer op citrus in de mond, lichte rondeur, iets meer gedoseerd, arbane -petit meslier-blanc vrai-chardonnay 91+
7. Robert Fleury extra brut millesime 2005 Gerijpt, creme beurre, boterkoeken, krijt, citroen, veel bitters, energieke wijn, veel diepte, 91

Er zijn mooie zaken te vinden in dit stuk van de Champagne maar echte koopjes zaten er zelden tussen. Veel cuvees boven de 30 en zelfs 40 €.

8. Gaia Thalassitis 2015 (santorini) : Herbaal, fris, sauvignon blanc, kruidig, pompelmoes, kak en pis, zwavel, rond mondgevoel, agrumesbittertje, buxus, mooie zomerwijn 88
9. Kientzler Muscat Grand Cru Kirchberg 2012 : Muscat?, kruidig, almdudler, limoncello, chartreuse, mond valt wat tegen na de neus, veel bitters, overrijpe peer, lychee, 86
10. Veuve A Devaux rose de riceys 2010 : Pinot noir, spatburgunderlike, animaal, floraal, beendroog, niet top, mist een beetje fruit, 86
11. Maxwell reserve shiraz 1998 (McLaren Vale) : Heavy boy, kruidnagel, zoethout, eucalyptus, bramen, voluptueus, lichte houttoets, zoetzuur, 88
12. De Caeybergh Merlot 2014 (Belgie) : Grenache, bramen, paprika, krieken, rood fruit, bierzo?, licht onrijp, vol op het fruit, 85
13. Domaine de la janasse 2012 (Chateauneuf-du-Pape) : Kriek, animaal, beetje groen op de afdronk, zuiderse kruiden, rozemarijn, vlezig, mist een beetje structuur, 89
14. Mas Caldemoura 2013
15. Le plan vermeersch Chateauneuf du pape 2008 : Rood fruit, mooie zuren, lichte zwoelheid, zeer gebalanceerd, 10 jaar?,
Enige nuance, het lijkt me wel alsof de meeste champagnes uit het duurdere gamma komen, terwijl voor mij persoonlijk de CdB enorm interessant is qua prijs-kwaliteit. Producenten zoals Jean Laurent of ook Drappier (en dan niet hun op twee na duurste cuvee) zijn echt wel top hierin. Namen zoals Lassaigne (hipsterchampagne om het wat kort door de bocht te zeggen), Marie Courtin (echt piepklein) of Fleury (pioniers in bio) zijn dan ook niet gigantisch representatief voor deze onderschatte streek.
(28-06-2016 12:25 AM)Kupers schreef: [ -> ]Enige nuance, het lijkt me wel alsof de meeste champagnes uit het duurdere gamma komen, terwijl voor mij persoonlijk de CdB enorm interessant is qua prijs-kwaliteit. Producenten zoals Jean Laurent of ook Drappier (en dan niet hun op twee na duurste cuvee) zijn echt wel top hierin. Namen zoals Lassaigne (hipsterchampagne om het wat kort door de bocht te zeggen), Marie Courtin (echt piepklein) of Fleury (pioniers in bio) zijn dan ook niet gigantisch representatief voor deze onderschatte streek.

Het heeft inderdaad ook te maken met de keuze van de gastheer in deze, Peter. Ht was mijn idee ook altijd dat indien je prijs/kwaliteit wou je in deze regio moest zijn. Qua opbouw was deze proeverij misschien niet top maar er zaten toch enkele pareltjes tussen, hoor. Nu ben ik zelf wel niet de grootste bubbelsfan dus mijn mening in deze is misschien niet geheel representatief ...
Ondertussen zijn we al 3 degustaties ver in dit proefjaar waarvan ik op 2 aanwezig ben geweest (September en November). Ik post hierna de proefnotities :

Wino's Koen Etna. Koen, peter D, Peter H, Bert, Stefaan

1. Graci Etna Bianco 2014 (Sicilie) : Bloemig, kiwi, kaas, steenfruit, mineraal, mandarijn, pompelmoes, eerder bitter dan zuurtjes, half-lange afdronk, 70% Caricante en 30 % Catratto 88
2. Livio Felluga Sharis 2014 (Friuli) : Floraal, hoge zuren, finesse, verse ananas, citrus, klein bittertje achteraan, mooi op dronk ondertussen IGT op basis van chardonnay en Ribolla Gialla 89
[/b]: Rijpe appel, anijs, appelmoes, ananas, frisse aanzet, eerder korte afdronk, appel op de afdronk, eerder aan de strakke kant 84
4. Tenuta di Fessina Erse etna bianco 2013 (sicilie) : Honing, olie, ananas, rijpe appel, fijne aanzet, meloen, goede fraicheur, lichte houtindruk ondanks dat deze wijn geen houtopvoeding heeft gehad, klein bittertje op afdronk, 88
5. Domaine de Valensac cuvee F Boisrond 2014 (vdp D'Oc) : Lactisch, appel die openligt, kweepeer, nootjes in de mond, onaagenaam bittertje dat bovenop de zuren komt te liggen retronasaal, gele pruimen, mineraal, licht alcoholshot, blend van chardonnay, sauvignon blanc, petit manseng en riesling. 89
6. Domaine Pfister cuvee 8 2014 (Elzas) : Acacia, floraal, sinaasappel, lichte honingtoets in de mond, hogere zuren, aardse toets, kruidig, schuurt tegen mollige aan, blend van riesling, pinot gris, gewurztraminer en muscat 88
7. Louisvale MCC Rose (zuid-afrika) : Framboos, aardbei, mineraal, lactisch, gerookt, brioche, knappe lengte. 90 Methode Cap Classique op basis van chardonnay en pinot noir.
8. Domaine des perrieres Gamaret 2014 (Valais) : Zwart fruit, natuurlijke touch, krachtige stijl,mokka,arabiersnoepjes, vlezig, licht groenig in de mond, geen houtgevoel, wordt beter met opwarmen, 89+

Hierna gaan we over naar het eigenlijke thema van de dag (Etna Rosso) :
9. Firriato le sabbie dell'etna 2013 : Rijk rood fruit, licht rode kleur, verleidelijk, rokerige toets, zurige toets op de neus, floraal, mineraal, zachte aanzet, zuren en tannines komen achterop, 88
10. Masseria Setteporte etna rosso 2012 : Brambessen, gestoofd witloof, assen, creozoot, pickelchips, vegetale neus, brede stijl, rijp fruit, minder mijn ding, 86
11. Tenuta delle terre nere 2009 : aardbeienconfituur, Oxo, licht rood fruit, vlezig, tertiair, gedroogd fruit, kreupelhout, fruitige aanzet, chocolade, licht uitdrogend, rozijnen, ruw kantje, tannines en zuren liggen ietwat bloot, 87
12. Graci Arcuria 2013 : Veel rood fruit, fijne aardbeien, zoete kruiden, bloemig, knapperig, fijne stijl, zachte aanzet, framboos, fijne zuren, tannines zijn mooi verweven, appelsien, 93
13. pietradolce Archineri 2013 : Rijp, rood fruit, kersenpit, veel structuur, toekomstpotentieel, nog ietwat tannines, 89+
14. Al cantara la fata galanti 2013 : Septische put, Kruidig, energie, speculaaskruiden, soepele mond, fluwelig, mooie fruitvulling, 88 100% nerello cappuccio
15. Contrada S 2013 : Stoofvleeskruiden, laurier, rubber, grafiet, rijn rood fruit, mineraal, rokerig, blauwe bessen, mooie structuur, stevige tannines die rijp zijn, wijn met veel toekomst, complex , wijngaarden gelegen op 850 - 1000 m 92
16. Contrada G 2013 : Mineraal, geouderd, gelegen op 800 m, plakkaatverf, pruim, ietwat hard op de afdronk, tannines bijten nog een beetje, 89
17. Girolamo Russo Feudo 2013 : Aardbeien, kalk, kruidig, vlezig, melkchocolade, nootjes, degelijke structuur, kers, klein bittertje in de afdronk, licht groene takjes, 91
18. Tenuta delle Terre Nere Feudi di Mezzo -Il quadro delle Rose- 2007 : Munt, kokos, zwart fruit, internationale stijl, beetje TE, er werd aan de wijn gesleuteld, op het bittere af, weinig plezier, groenige tannines, okkernootvelletjes 85
19. Src 2014 : Mineraal, floraal, fruitige neus, pure stijl, natuurlijke wijn, geen bewaarwijn maar nu al lekker, goede zuur/fruitbalans 90+
De wino's-proeverij van November bij Peter H met als thema Belgische witte wijn

Winos Peter H Belgische witte wijn

Stefaan, Peter D, Koen, Peter H, Carl

1. Aldeneyck Pinot Gris Barrique 15 : Houtindruk, floraal, boterig, witte perzik, pompelmoes, licht mineraal, bitters vooraan in de mond, zuren komen wat achterop, citroenschil op de afdronk, plezierwijn die echter een beetje diepte mist. 85+
2. Aldeneyck Pinot Gris Barrique 14 : Fruitige neus, plantaardig, onrijpe pruim, eerder vlakke eerste indruk in de mond, eerder bitter dan zuren, mist wat spanning en reliëf, 84
3. Aldeneyck Pinot Gris Barrique 13 : Gebotteld met een kunstofkurk! Duidelijk eerder gouden kleur, lychee, gestoofde appeltjes, aards, champignons, herfst, caramel, interessante neus, mandarijn, lichte zuren in de mond, eerder weer op bitters, 86
4. Aldeneyck Pinot Gris Barrique 12 : Chardonnay?, kweepeer, abrikoos, nog ietwat gesloten, ietsje gebrand, nootjes, mooi mondgevoel, zachte aanzet, voldoende zuren, lekker! 87
5. Aldeneyck Chardonnay Heerenlaak 13 : Citrus, sinaasappel, peer, toast, spanning, duidelijk meer materie, lichtjes afgerond, goede zuren, bitters wat op de achtergrond, discussie over al dan niet houtgebruik, ik had gelijk -> houtgebruik :-) 90
6. Genoelselderen Chardonnay Blauw 11 : Veel expressievere neus, Vegetaal, asperges, putteke, mineraal, goede fruitdefinitie met citrus en steenfruit in de mond, geen houtindruk, aroma's op steroïden, goede fraicheur, middellange afdronk, 86+
7. Bon Baron Chardonnay 2010 : Vlezig, floraal, sinaasappelschil, eerder gesloten op de neus, zachte aanzet, hout is nogal dominant, eerder lange afdronk, kruidige afdronk, wijn zit goed in elkaar, niet hypercomplex maar wel lekker, 89
8. Clos d'Opleeuw cuvee prestige pleistoceen 2011 : Speculaas, kokos, boterig, Weelderig, creme a beure a go go, lactisch, ananas, goede zuren, heeft nog toekomst, 89+

9. Tissot Tousseau Singulier 2011 (Jura) : Aalbesjes, aardbei, framboos, arabieren, viooltjes, gerookt, specerijen, complex, vlezig, plakkaatverf, nog licht tannineus, natuurlijke touch, 89+
10. In Situ Signature Wines (60 % Cabernet Sauvignon, 40% Sangiovese) 13 : kurk
11. La Motte Pierneef Shiraz-Viognier 2007 (Zuid-Afrika) : Peperig, stevige boy op de neus, nootmuskaat, rubber, zwarte bessen, pruimen, gekookte groenten, animaal, rijp fruit, tannines beginnen te versmelten, zuren spelen een beetje, minder mijn stijl maar knappe wijn 91
11. L'Esprit de Pavie 2009 (Bordeaux) : Specerijen, kokos, rijp fruit, vlezigheid, alcohol op de neus, rijpe tannines die nog een beetje aan de tanden kleven, chileense kruidigheid, 89
12. Mas d'en Gil Clos Fonta 1999 (Priorat) : Floraliteit, kokos, elegant, aards, plakkaatverf, mooie zuren, fijne tannines, mineraal, precies, grote wijn 95
13. Vinos de Finca Altos de Losada 2008 (Bierzo) : Kruidigheid, animaal, materie, mooie fruitigheid, zoete kruiden, tannines bijten nog een beetje, heel mooi en elegant, 91+
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8
Koppelingen