01-06-2013, 10:41 PM
Uploaded with ImageShack.us
Deze namiddag kwamen Anne, Doc, Vincent en ik samen voor de eerste officiële proeverij van ons tastingclubje 'Il faut soigner la soif'.
Na een bijzonder lange winter en een kwakkelend voorjaar kregen we eindelijk wat zon en konden we lekker aperitieven op het terras. Terwijl goudhaan en zanglijster zongen, proefden we van de volgende wijnen:
1. Champagne Gonet-Medeville 1er Cru Brut Tradition (70 chardonnay, 25 pinot noir, 5 pinot meunier, gedegorgeerd in juni 2012): Perzik, abrikoos, toast, brioche. Mooi evenwicht, tikje zoet. Knappe, evenwichtige Champagne.
2. Yves Leccia Biancu Gentile 201 (Corsica): (reeds besproken op het forum) Men was aangenaam verrast door deze wijn. Zuidelijke Bourgogne werd geopperd. Doc dacht aan een iets zuiderse wijn maar Anne wist wel zeker dat het niet om een blend van marsanne en roussane ging. Is dit wel Frans? Neus: venkel-anijs, appel, florale accenten, honing, geel fruit, zoutig en bitter op het einde.
3. Doc toverde daarna deze fantastische riesling uit zijn hoed: Domaine Weinbach riesling Schlossberg grand cru 2007. Petrol, peer, zeste van pompelmoes, fijne zuren, mineraliteit (schist), vol en vettig.
Na de reeks witte was het tijd voor een bordje slakjes. Coulis van peterselie, ragout van escargots, asperges, Italiaanse ham, veldsla, grana padano en croutons. Wie lust er geen slakjes?
Uploaded with ImageShack.us
Daarna was het tijd voor rood:
4. Canon la Gaffelière 1999 Saint-Emilion grand cru classé: zoethout, sprokkelhout, colaspekjes, kaneel, sigarenkistje en ceder in de neus. Vlezig, ijzer, groen puntje, lichte stroefheid en zuurtjes in de mond. Zeer knappe wijn. (60 % Merlot
35 % Cabernet Franc
5 % Cabernet Sauvignon )
5. Piraat: Mijn laatste flesje Christine Vaselli Le Pògerre 2003 (IGT Lazio Montefiascone): Volgens de proevers duidelijk een Bordeaux-blend. Men dacht aan Zuid-Afrika en Argentinië maar het bleek een Italiaanse wijn te zijn maar geen supertuscan... . Neus met cocos, cassis, kruiden, zoethout, drop, mokka, braam, zwarte kers en gedroogde specerijen. Vollen bak!
6. Trotanoy 1999 Pomerol: Truffel, witte peper, frangipane, zoethout, sprokkelhout (nat bos), cassis, saline (dixit Doc: 'Knabbelteefje'). Een grootheid in het glas.
7. Beau-Séjour Bécot 1996 Saint-Emilion grand cru classé B: Aanvankelijk wat rabarber (maar de wijn kwam uit de kelder), en na wat opwarmen: cassis, kruiden, aardse toetsen, rijpe tannine, versmolten geheel. Zeer mooie wijn.
8. Vincent vond het toen tijd om een Richebourg 2001 van Bichot (Vosne-Romanée grand cru) op te diepen: Granaat, krieken, sprokkelhout, zwarte thee, kruiden, witte peper, ijzer, etc.. Geknoopte wijn. Bijzonder knap maar minstens 5 jaar te jong.
9. Lafaurie-Peyraguey 2007 sauternes 1er grand cru classé (halfje): gekurkt, The Beatles, Beach Boys, The Kinks, Horace Silver... .
Een bordje met groentjes (spicy tajine van ui, look, peper, paprika, venkel, courgette, aubergine) en een varkenshaasje versterkten de innerlijke mens.