Niet zo'nen Gin kenner maar menne pa had een flesje Bombay (van dien blauwe fles) mee in de Ardeche, heeft de week niet gehaald :-) Hij heeft blijkbaar wel één en andere speciale flesjes opt oog voor de volgende gelegenheid (slaagt me dood, geen idee welke...) I'll keep you posted.
Vorige week naar een gin-tasting geweest samen met een vriend van me die nogal zot is van gin. Zelf beperkt mn ervaring met gin zich tot het af en toe drinken van een gin-tonic als aperitief zonder teveel stil te staan bij stijlen, merken, ... . Tasting was in Miraflor in Antwerpen bij een kerel (Frédéric Du Bois) die precies wel wist waarover hij sprak. Z’n winkel verkoopt spirits aan de horeca maar z’n specialiteit is gin. Hij zou één van de ginspecialisten van Belgie zijn (brengt één dezer ook een boek uit). Was een leuke en vooral systematische uitleg over gin (en tonic) waarbij een tiental verschillende gins werden geproefd. Op het einde heb je een goed idee van de verschillende stijlen gin die op de markt zijn. Volgens zijn systeem vallen gins ruwweg in te delen in citrus, zoet, floraal en kruidig (+ enkele ‘exoten’). Daartussen vallen de meeste gins (zie onder). Mijn persoonlijke favorieten van de avond: Blue Gin (kruidige gin in de trant van Monkey 47 en consoorten): huisgin van de Karmeliet, jeneverbes overheerst, vol en kruidig, super lekker. Ginmare (infusie van olijf, rozemarijn, tijm en basilicum): ookal behoort dit volgens Frédéric tot de exoten (iets waar ie zelf nogal sceptisch tov staat), deze vond hij bijzonder geslaagd. Ik kon dit enkel bevestigen. In eerste instantie beetje vreemd, maar na tijdje went het. Doet heel fris aan. Verder was FG 20-3 (belgische producent uit het Aalsterse) ook de moeite: kruidig doch iets minder vol dan de Blue Gin en meer naar citrus op. Om de zaken niet overgecompliceerd te maken hield ie het bij 3 types tonic: Fever Tree, Fentimans, 1724. Al bij al een zeer interessante tasting.
(07-09-2013 01:43 PM)claret schreef: [ -> ]Vorige week naar een gin-tasting geweest samen met een vriend van me die nogal zot is van gin. Zelf beperkt mn ervaring met gin zich tot het af en toe drinken van een gin-tonic als aperitief zonder teveel stil te staan bij stijlen, merken, ... . Tasting was in Miraflor in Antwerpen bij een kerel (Frédéric Du Bois) die precies wel wist waarover hij sprak. Z’n winkel verkoopt spirits aan de horeca maar z’n specialiteit is gin. Hij zou één van de ginspecialisten van Belgie zijn (brengt één dezer ook een boek uit). Was een leuke en vooral systematische uitleg over gin (en tonic) waarbij een tiental verschillende gins werden geproefd. Op het einde heb je een goed idee van de verschillende stijlen gin die op de markt zijn. Volgens zijn systeem vallen gins ruwweg in te delen in citrus, zoet, floraal en kruidig (+ enkele ‘exoten’). Daartussen vallen de meeste gins (zie onder). Mijn persoonlijke favorieten van de avond: Blue Gin (kruidige gin in de trant van Monkey 47 en consoorten): huisgin van de Karmeliet, jeneverbes overheerst, vol en kruidig, super lekker. Ginmare (infusie van olijf, rozemarijn, tijm en basilicum): ookal behoort dit volgens Frédéric tot de exoten (iets waar ie zelf nogal sceptisch tov staat), deze vond hij bijzonder geslaagd. Ik kon dit enkel bevestigen. In eerste instantie beetje vreemd, maar na tijdje went het. Doet heel fris aan. Verder was FG 20-3 (belgische producent uit het Aalsterse) ook de moeite: kruidig doch iets minder vol dan de Blue Gin en meer naar citrus op. Om de zaken niet overgecompliceerd te maken hield ie het bij 3 types tonic: Fever Tree, Fentimans, 1724. Al bij al een zeer interessante tasting.
Heel interessant ! Is er eigenlijk veel verschil tussen die tonics ?
Fever Tree is een beetje een allemansvriend, vrij neutraal, kunde niets mis mee doen. Fentimans is kruidiger en 1724 is lichtjes geïnfuseerd met mandarijn (vreemd toch niet?). Naast deze drie stonden er nog een 15-tal andere tonics. Hij is daar echter niet dieper op ingegaan (missch maar beter). Hij liet uitschijnen da ge wel echt nen gin-tonic kunt verkloten/opwaarderen door de foute/juiste tonic te nemen. Indien ge het dus nie weet: gewoon gaan voor een neutrale tonic.
(07-09-2013 04:55 PM)claret schreef: [ -> ]Fever Tree is een beetje een allemansvriend, vrij neutraal, kunde niets mis mee doen. Fentimans is kruidiger en 1724 is lichtjes geïnfuseerd met mandarijn (vreemd toch niet?). Naast deze drie stonden er nog een 15-tal andere tonics. Hij is daar echter niet dieper op ingegaan (missch maar beter). Hij liet uitschijnen da ge wel echt nen gin-tonic kunt verkloten/opwaarderen door de foute/juiste tonic te nemen. Indien ge het dus nie weet: gewoon gaan voor een neutrale tonic.
claret, ik versta opnieuw dat gin tonic een complexe zaak is ....
Leuk zeg zo'n gin-tasting! Ook bedankt voor de interessante bijlage Claret!
Nordés is goe man, samen met fever tree mediterrean!
top bijlage waarvoor dank.. Hmm mandarijn geinfuseerde tonic? Zou dan wel eens een Biercée met een schijfje mandarijn en 1724 willen drinken..
Mombasa is in the house! Cheers Venne!
Zondag ook eens wat Gin tasten op Spirits of the Sea!
de spring gin (belgishe gin) vind ik anders ook niet mis...
Goe kruidig spul eh matten? :-)
(26-10-2013 12:15 PM)Venne schreef: [ -> ]Goe kruidig spul eh matten? :-)
Lekker spul kameraad!
Derstraks klein Gin tastingske gehouden, ben de namen kwijt. Ik post ze nog wel! Mooi verschil geproefd tussen London dry en andere soorten. Ook een Nederlandse geproefd met veel florale toetsen, niet normaal. Andere enorm kruidig, en een klassieke Engelse Gin maar dan een trapje hoger in klasse... Mooi spul! Thomas Henri tonic erbij gedronken.
Hey Tom, toch gene Nolet?
(27-10-2013 11:48 PM)Venne schreef: [ -> ]Hey Tom, toch gene Nolet?
Yep, dat was em!
Juist eens gekeken naar de fles op google... :-)
6 moments in het glas met Thomas Henry Medi. Geen fruit of groenten erin gesmeten, enkel drank... Belgische gin en vrij nieuw dacht ik.
Floraal komt direkt in me op, smooth ginneke. Men vrouw smaakt dit enorm. Zeer fris, ideaal als afkoelertje. Zeer lekker, hoewel ik liever nen andere stijl heb (droog of kruidig). Gin Mare bv...
Vrouwke was ook zot van Double U W gin van Van Wilderen, hebben ze blijkbaar in Carrefour. Ook eens in huis halen dus!
De klassieke Thomas Henry vind ik één van de lekkerste tonics. Die double you gin is de huisgin van de Jane ... Niet echt mijn stijl. Eerste keer dat ik van 6 moments hoor ... Maar ja it's a fast omving market
Ik heb de W nog niet gedronken, vrouwke was er wel voor te vinden.
Weet nog dat ik (lang geleden, moet toen net 20 geweest zijn) eens serieus ziek ben geweest ervan, wou menne pa onder tafel zuipen in Tenerife, is me dat tegengeslagen :-) Sindsdien eigenlijk niet meer aangeraakt tot een goe jaarke terug... Met de hype zijn er verschillende soorten "openbaar" geworden en ben'k er wel terug voor te vinden.
Voor mij is dien Elderwater wel best! Maar ge kunt dan ook weer zo varieren in Gin's met tonic combi's. Wel leuk eigenlijk.
Nieuwe hype, die G&T's
Juist slokje W genomen, is ook niet direct mijn préféré , toch niet puur. In mix met fruitige tonic wel ok.
Veel show bij met die ijzeren labeltjes en die kalisse stokjes.
Heavy gin die wel zachter wordt met die stokken in uwen bek:-)
20 jaar geleden wast gin gini bij mij :-)
Gin Mare met Elderwater nu, goeie combo! Met een bevrozen komkommerschijfke best te genieten :-) Kga mij er nog ene uitschenken! Op de congé!
(12-08-2014 09:45 PM)Tom T schreef: [ -> ]Gin Mare met Elderwater nu, goeie combo! Met een bevrozen komkommerschijfke best te genieten :-) Kga mij er nog ene uitschenken! Op de congé!
Profiteer et van! Ben ook in de gin feeling! Tanquaray rangepur met fever tree lemon tonic
Dieje lemon goed?
ps
Merci, de Gin Mare is op :-)
Momenteel thuis de G'Vine staan.
Een gin op basis van ... druiven
Aanrader!
De floraison of de nouaison?
Met welke tonic drink je hem?
De Floraison.
Al gedronken met de Fever tree en dat was geslaagde combo.
Daarnaast ook even de 1724 geprobeerd en vond die combo net iets minder.
(21-08-2014 01:51 PM)Dc schreef: [ -> ]Momenteel thuis de G'Vine staan.
Een gin op basis van ... druiven
Aanrader!
Is het dan nog wel gin
Ja dus ... efkes opgezocht normaal wordt gin op basis van granen gemaakt maar de officiële definitie is dus veel ruimer:
"a juniper-flavoured spirit made not via the redistillation of botanicals, but by simply adding approved natural flavouring substances to a neutral spirit of agricultural origin. The predominant flavour must be juniper"
Idd, en dan de jeneverbes (juniper) erbij zwieren + nen hoop andere dingen. Ge komt gin's tegen waar ze 70 dingen ingooien. Eerst was er jenever en dan gin:-)
En er zijn wel wat gin's met druiven in, i like de Nordes , met albariño
En de nieuwe trend is/wordt vermouth en lillet, al verschillende versies geproefd en lekker spul.... Maar minder straf:-)
Geranium gin, 1247 en een scheutje vlierbloesemlikeur. Hmmm, mennen Bombay sapphire met fentimans van daarnet smaakte me beter :-)
Bij mij was t een klassieke Hendrickx met fever tree med. en komkommer uit den hof:-)