ALONSO DEL YERRO - Ribera del Duero
Land: Spanje
Regio: Ribera Del Duero
Javier Alonso en zijn vrouw Maria kochten op vijftigjarige leeftijd 26ha in Ribera Del Duero, één van de beste regio's van Spanje. Bewust van het enorme potentieel van de regio besloten zij contact te nemen met de Bordelese oenoloog Stephane Derenoncourt (wijnmaker/consultant oenoloog van o.a. La Mondotte, Château Canon Gaffelière, Domaine De L'A, Domaine La soumade ...) om hen te adviseren. 26ha wijngaarden met een densiteit van 2.850 stokken per ha is onderverdeeld in vier verschillende percelen. Gelegen op hellingen en plateaus met verschillende exposities op een hoogte van 800 à 840 meter. De gemiddelde ouderdom van de stokken is 16 jaar. Door selectief voorproeven van de druiven wordt vanaf de maand September het optimale ogenblik voor het oogsten beslist, dit gebeurt in kleine boxen van 12 kg, vervolgens passeren de druiven 2x de triëertafels. Gisting en malolactische gisting gebeurt op uitsluitend franse eiken vaten waar de wijn sur lie verblijft en bâttonage en microbullage ondergaat.
Alonso del Yerro 2006.
Dieprode kleur / 100% Tempranillo /92+/100 Parker / 20€
Geur: Intens, zwoel en complex , rijp zwart fruit (bramen), balsamico, drop, vanilletoetsen (eik), specerijen, na een tijdje ook wat rood fruit.De tweede dag was de geur een pak minder aanwezig.
Smaak: Zeer rijp fruit met duidelijk heel veel kruiden en wat anijs, prachtige & zachte tannines. Eetwijn bij uitstek!! Lange afdronk. De tweede dag ook toetsen van gerookt vlees.
(17-06-2013 06:50 PM)shiraz schreef: [ -> ]ALONSO DEL YERRO - Ribera del Duero
Land: Spanje
Regio: Ribera Del Duero
Javier Alonso en zijn vrouw Maria kochten op vijftigjarige leeftijd 26ha in Ribera Del Duero, één van de beste regio's van Spanje. Bewust van het enorme potentieel van de regio besloten zij contact te nemen met de Bordelese oenoloog Stephane Derenoncourt (wijnmaker/consultant oenoloog van o.a. La Mondotte, Château Canon Gaffelière, Domaine De L'A, Domaine La soumade ...) om hen te adviseren. 26ha wijngaarden met een densiteit van 2.850 stokken per ha is onderverdeeld in vier verschillende percelen. Gelegen op hellingen en plateaus met verschillende exposities op een hoogte van 800 à 840 meter. De gemiddelde ouderdom van de stokken is 16 jaar. Door selectief voorproeven van de druiven wordt vanaf de maand September het optimale ogenblik voor het oogsten beslist, dit gebeurt in kleine boxen van 12 kg, vervolgens passeren de druiven 2x de triëertafels. Gisting en malolactische gisting gebeurt op uitsluitend franse eiken vaten waar de wijn sur lie verblijft en bâttonage en microbullage ondergaat.
Alonso del Yerro 2006.
Dieprode kleur / 100% Tempranillo /91/100 Parker / 20€
Geur: Intens, zwoel en complex , rijp zwart fruit (bramen), balsamico, drop, vanilletoetsen (eik), specerijen, na een tijdje ook wat rood fruit.De tweede dag was de geur een pak minder aanwezig.
Smaak: Zeer rijp fruit met duidelijk heel veel kruiden en wat anijs, prachtige & zachte tannines. Eetwijn bij uitstek!! Lange afdronk. De tweede dag ook toetsen van gerookt vlees.
Wat heb je erbij gegeten? ;-)
( die 2850 stokken/ha, is dat correct? Lijkt me wel bijzonder weinig voor een klasse wijn...)
(17-06-2013 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ] (17-06-2013 06:50 PM)shiraz schreef: [ -> ]ALONSO DEL YERRO - Ribera del Duero
Land: Spanje
Regio: Ribera Del Duero
Javier Alonso en zijn vrouw Maria kochten op vijftigjarige leeftijd 26ha in Ribera Del Duero, één van de beste regio's van Spanje. Bewust van het enorme potentieel van de regio besloten zij contact te nemen met de Bordelese oenoloog Stephane Derenoncourt (wijnmaker/consultant oenoloog van o.a. La Mondotte, Château Canon Gaffelière, Domaine De L'A, Domaine La soumade ...) om hen te adviseren. 26ha wijngaarden met een densiteit van 2.850 stokken per ha is onderverdeeld in vier verschillende percelen. Gelegen op hellingen en plateaus met verschillende exposities op een hoogte van 800 à 840 meter. De gemiddelde ouderdom van de stokken is 16 jaar. Door selectief voorproeven van de druiven wordt vanaf de maand September het optimale ogenblik voor het oogsten beslist, dit gebeurt in kleine boxen van 12 kg, vervolgens passeren de druiven 2x de triëertafels. Gisting en malolactische gisting gebeurt op uitsluitend franse eiken vaten waar de wijn sur lie verblijft en bâttonage en microbullage ondergaat.
Alonso del Yerro 2006.
Dieprode kleur / 100% Tempranillo /92+/100 Parker / 20€
Geur: Intens, zwoel en complex , rijp zwart fruit (bramen), balsamico, drop, vanilletoetsen (eik), specerijen, na een tijdje ook wat rood fruit.De tweede dag was de geur een pak minder aanwezig.
Smaak: Zeer rijp fruit met duidelijk heel veel kruiden en wat anijs, prachtige & zachte tannines. Eetwijn bij uitstek!! Lange afdronk. De tweede dag ook toetsen van gerookt vlees.
Wat heb je erbij gegeten? ;-)
( die 2850 stokken/ha, is dat correct? Lijkt me wel bijzonder weinig voor een klasse wijn...)
Een simpel varkensgebraad (wel van een heel smakelijk varken --> Duke of Berkshire )
voor het aantal stokken zie
http://www.vay.es/index.php/en/winery-an...ards/plots
(17-06-2013 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]( die 2850 stokken/ha, is dat correct? Lijkt me wel bijzonder weinig voor een klasse wijn...)
Spanje heeft een veel kleinere plantdichtheid dan de meeste streken in FR. De concurrentie om water is er veel groter en door de "moeilijke" condities is de opbrengst er sowieso kleiner en dat is uiteindelijk de bedoeling van een hogere plantdichtheid (concurrentie en lagere rendementen per stok)
(17-06-2013 10:20 PM)koen schreef: [ -> ] (17-06-2013 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]( die 2850 stokken/ha, is dat correct? Lijkt me wel bijzonder weinig voor een klasse wijn...)
Spanje heeft een veel kleinere plantdichtheid dan de meeste streken in FR. De concurrentie om water is er veel groter en door de "moeilijke" condities is de opbrengst er sowieso kleiner en dat is uiteindelijk de bedoeling van een hogere plantdichtheid (concurrentie en lagere rendementen per stok)
Ja OK, maar men spreekt op de site wel van 30hl per ha. Met een kleine 3000 stokken is dat 1 liter wijn per stok. In Bordeaux heeft men een plantdichtheid van 10000 stokken en 45 hl/ha maximum. Lijkt me toch minder dan de helft opbrengst per stok, of maak ik een rekenfout?
(18-06-2013 08:06 AM)vinejo schreef: [ -> ] (17-06-2013 10:20 PM)koen schreef: [ -> ] (17-06-2013 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]( die 2850 stokken/ha, is dat correct? Lijkt me wel bijzonder weinig voor een klasse wijn...)
Spanje heeft een veel kleinere plantdichtheid dan de meeste streken in FR. De concurrentie om water is er veel groter en door de "moeilijke" condities is de opbrengst er sowieso kleiner en dat is uiteindelijk de bedoeling van een hogere plantdichtheid (concurrentie en lagere rendementen per stok)
Ja OK, maar men spreekt op de site wel van 30hl per ha. Met een kleine 3000 stokken is dat 1 liter wijn per stok. In Bordeaux heeft men een plantdichtheid van 10000 stokken en 45 hl/ha maximum. Lijkt me toch minder dan de helft opbrengst per stok, of maak ik een rekenfout?
Goeie opemerking en zeker geen rekenfout, maar de cijfers gaan over al hun wijngaarden in Ribera en ze maken nog een andere cuvée of cuvées in die streek ... over de exacte cijfers van hunne topcuvee vind ik niks terug. Als je in Bordeaux alles meerekent (niet enkel de percelen van de toppers) zitten ze ook vaak aan het maximum
Vergeet die opmerking maar, die andere cuvée zou in principe nog beter moeten zijn
. Intriguing
Alonso del Yerro 2011
Alcohol toets en scherp, 89p