Bezocht in augustus 2010, vader Ulrich was even daarvoor omgekomen toen zijn tractor kantelde op een steile helling.
Erg jammer, want vader Franzen was net bezig het domein tot hoge hoogten te brengen (sorry voor de krakkemikkige uitdrukking maar ik vind zo gauw niks beter)
Ik drink nu de Calmont ( helling van 60%) 2009, wat een heerlijke riesling. Alle kenmerken van goede riesling zijn aanwezig, als je wil weten waarover het gaat, klik dan
hier
Schol
(17-06-2013 07:16 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bezocht in augustus 2010, vader Ulrich was even daarvoor omgekomen toen zijn tractor kantelde op een steile helling.
Erg jammer, want vader Franzen was net bezig het domein tot hoge hoogten te brengen (sorry voor de krakkemikkige uitdrukking maar ik vind zo gauw niks beter)
Ik drink nu de Calmont ( helling van 60%) 2009, wat een heerlijke riesling. Alle kenmerken van goede riesling zijn aanwezig, als je wil weten waarover het gaat, klik dan hier
Schol
Was het ook niet op de Bremmer Calmont zelf dat hij verongelukt is met zijn tractor?
Die scriptie van Lars Daniëls is echt wel de moeite, hé. Begint ondertussen al wat gedateerd te raken maar er staat toch veel handige info in.
Bedankt voor de scriptie. Interessant!
[/quote]
Was het ook niet op de Bremmer Calmont zelf dat hij verongelukt is met zijn tractor?
[/quote]
Die Bremmer Calmont is zo steil dat ze daar absoluut niets met machines kunnen aanvangen. Alles moet met de hand gebeuren. Daarvoor zijn er telkens drie mensen nodig: eentje die het werk doet op de helling, een andere die boven staat en het touw vasthoudt waarmee de eerste vast hangt en een derde die klaar staat om de eerste te vervangen, want het werk is zo zwaar daar dat je het niet lang volhoudt.
Ulrich Franzen kwam om op een stuk wijngaard dat nauwelijks helling had. Zijn tractor (het was zo'n smal exemplaar waarmee je tussen de rijen kunt rijden) kantelde door een ongelukkig maneuver op een houten staak waaraan de ijzerdraden gespannen zijn. De staak brak af en de scherpe punt boorde zich door het raampje van de tractor aan de kant waar Ulrich zat. Hij was wellicht op slag dood. Hij is begraven op het kerkhofje van Bremm, aan de voet van een steile wijnberg...
(17-06-2013 11:42 PM)PvdW schreef: [ -> ]Die Bremmer Calmont is zo steil dat ze daar absoluut niets met machines kunnen aanvangen. Alles moet met de hand gebeuren. Daarvoor zijn er telkens drie mensen nodig: eentje die het werk doet op de helling, een andere die boven staat en het touw vasthoudt waarmee de eerste vast hangt en een derde die klaar staat om de eerste te vervangen, want het werk is zo zwaar daar dat je het niet lang volhoudt.
Ulrich Franzen kwam om op een stuk wijngaard dat nauwelijks helling had. Zijn tractor (het was zo'n smal exemplaar waarmee je tussen de rijen kunt rijden) kantelde door een ongelukkig maneuver op een houten staak waaraan de ijzerdraden gespannen zijn. De staak brak af en de scherpe punt boorde zich door het raampje van de tractor aan de kant waar Ulrich zat. Hij was wellicht op slag dood. Hij is begraven op het kerkhofje van Bremm, aan de voet van een steile wijnberg...
2009 was zijn laatste oogst... Heb je al een latere jaargang kunnen proeven, Paul? Ik hoop dat ze dat niveau kunnen aanhouden, herinner me de lichte wanhoop van zijn vrouw toen ze zei dat voor elke beslissing die Ulrich vroeger quasi spontaan nam, ze nu constant twijfelden...
2010 inderdaad al geproefd (en ook nog wat flesjes in de kelder - ge moet maar eens komen).
Is verrassend lekker, ik vond hem zelfs iets minder fruitig en meer mineraal dan de 2009. Heeft wellicht ook met het jaar te maken. 2010 was daar een zeer moeilijk jaar met een rendement dat voor veel wijnboeren maar de helft opleverde van wat ze in 2009 hadden. Maar dat klein beetje opbrengst van 2010 resulteerde voor de kwaliteitszoekers wel in zeer mooie wijnen. Denk bv. ook aan Leitz, die met zijn Roseneck 2010 ook hoge toppen scheert.
Bremmer Calmont 2013
Licht strogele kleur, helder, trage tranen.
In de behoorlijk intense neus hebben we vuursteen, rijp fruit, lychee,peer, en een opvallende honingtoets die getemperd wordt door een snuifje agrume.
Krachtige wijn die nochtans heel zacht overkomt, milde zuurtjes die in de lange afdronk nog eens terugkomen samen met de honingtoets.
Zeer mooie riesling!