21-06-2013, 11:56 PM
Om Vincent's verjaardag te vieren werd er ten huize van een Bourgogne proeverijke opgezet. Een verslagje.
We startten met een Champagne Drappier, een goeie kick-off op een zwoele avond. De fijne zuurtjes zorgden voor een ware verfrissing aan/op/langs tafel
1. Meursault, 1er Poruzots 2008, O. Leflaive
Licht goudgele kleurevolutie, verse boter, kamillebloemetjes, rijpe peer, ananas, puntje limoen, kalk en wat vanille, in de mond nog wat pompelmoeszeste. Een wijn die nog enkele jaren nodig heeft alvorens tot volle wasdom te komen maar ik vond hem nu al bijzonder lekker. Vincent dacht even aan een Corton-Charlemagne, niet onterecht. 92+
2. Vosne Romanée, Les Beaux Monts 2000, J. Grivot
Koffie, mokka, humus, wittte peper, ijzer., heel wat fruit. Een wijn die danst op het evenwicht tussen finesse en kracht, zijdezacht, sappig...Geef deze wijn nog 5-8 jaar voor z'n perfectie. 92+
3. Clos Vougeot 2000, Jean Grivot
Aanvankelijk zat deze wijn behoorlijk toe, maar na wat extra karaf en geduld kregen we een totaal andere wijn. Meer getoast en gebalder, zoete krieken, kruidigheid, geroosterde amandel. Heel wat tannine en zuren. Mt vond hem wat dun uitvallen qua fruit. Ik proefde hem nog eens op het einde van de avond en vond hem toen werkelijk groots, intens aromatisch, heel vol, maar zeker nog jaren te jong. Heel wat potentieel ! 93+
4. Clos de Bèze, 2000, Frédéric Magnien
Zwarte thee, varens, heel aards, intens aromatisch van bij het begin. Tannineus en opnieuw nog heel wat zuren. We noteerden opnieuw een groen puntje, hetgeen bij vorige wijnen ook naar voor kwam (2000), niet storend, zorgde zelfs voor wat extra friste. Grote wijn. 93
5. Clos de Tart 2005
Tja, daar kwam hij dan toch op tafel na wat tegenstand. Te jong om open te doen ? Onze gastheer ging niet akkoord, had goesting en ging er voor.
Er werd inotyol geroepen, mokka, hout, kokos, een mandje rijpe rode vruchtjes met zwarte bramen, kruidig. Precies een jonge, grote Pomerol na een tijdje in het glas (de inotyol was toen weg). Een wijn met veel extract, heel lange afdronk. Een Bourgogne "hors catégorie" was het besluit. Grootse wijn ! 94+
Nog 's een vette merci aan de gastheer om z'n gulle schenkcapaciteiten De tartaar van rundsvlees met verse frietjes en frivool slaatje zorgden voor extra versterking ! En nee, deze keer geen trappisten achteraf maar wel een "cantus"...
We startten met een Champagne Drappier, een goeie kick-off op een zwoele avond. De fijne zuurtjes zorgden voor een ware verfrissing aan/op/langs tafel
1. Meursault, 1er Poruzots 2008, O. Leflaive
Licht goudgele kleurevolutie, verse boter, kamillebloemetjes, rijpe peer, ananas, puntje limoen, kalk en wat vanille, in de mond nog wat pompelmoeszeste. Een wijn die nog enkele jaren nodig heeft alvorens tot volle wasdom te komen maar ik vond hem nu al bijzonder lekker. Vincent dacht even aan een Corton-Charlemagne, niet onterecht. 92+
2. Vosne Romanée, Les Beaux Monts 2000, J. Grivot
Koffie, mokka, humus, wittte peper, ijzer., heel wat fruit. Een wijn die danst op het evenwicht tussen finesse en kracht, zijdezacht, sappig...Geef deze wijn nog 5-8 jaar voor z'n perfectie. 92+
3. Clos Vougeot 2000, Jean Grivot
Aanvankelijk zat deze wijn behoorlijk toe, maar na wat extra karaf en geduld kregen we een totaal andere wijn. Meer getoast en gebalder, zoete krieken, kruidigheid, geroosterde amandel. Heel wat tannine en zuren. Mt vond hem wat dun uitvallen qua fruit. Ik proefde hem nog eens op het einde van de avond en vond hem toen werkelijk groots, intens aromatisch, heel vol, maar zeker nog jaren te jong. Heel wat potentieel ! 93+
4. Clos de Bèze, 2000, Frédéric Magnien
Zwarte thee, varens, heel aards, intens aromatisch van bij het begin. Tannineus en opnieuw nog heel wat zuren. We noteerden opnieuw een groen puntje, hetgeen bij vorige wijnen ook naar voor kwam (2000), niet storend, zorgde zelfs voor wat extra friste. Grote wijn. 93
5. Clos de Tart 2005
Tja, daar kwam hij dan toch op tafel na wat tegenstand. Te jong om open te doen ? Onze gastheer ging niet akkoord, had goesting en ging er voor.
Er werd inotyol geroepen, mokka, hout, kokos, een mandje rijpe rode vruchtjes met zwarte bramen, kruidig. Precies een jonge, grote Pomerol na een tijdje in het glas (de inotyol was toen weg). Een wijn met veel extract, heel lange afdronk. Een Bourgogne "hors catégorie" was het besluit. Grootse wijn ! 94+
Nog 's een vette merci aan de gastheer om z'n gulle schenkcapaciteiten De tartaar van rundsvlees met verse frietjes en frivool slaatje zorgden voor extra versterking ! En nee, deze keer geen trappisten achteraf maar wel een "cantus"...