wijnliefhebbers

Volledige versie: joseph hofstatter, alto adige
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pinot grigio 2011

Vrij bleke kleur, weinig aromatisch. De aanzet is heel fris en doet me denken aan een sauvignon blanc uit de loire met frisse zuurtjes. Maar direct daarna volgt er een bittere bom die al de rest overheerst. Dit is voor mij volledig uit balans. Witloof, zei de wederhelft. Ik snap niet hoe dit in het plaatje moet passen. Dit wordt pompbak. Wordt blijkbaar ook niet meer aangeboden op klassewijnen.
Oef, was dus net op tijd uitgeput want ik overwoog laatst eens een tweetal flessen te proberen.
pinot grigio uit deze streek kan dit nog al eens hebben , mede door feit dat zij droog gevinifieerd worden en er dus geen restsuikers zijn om dit te maskeren; een bitter toetske is eigen aan deze druif
Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat je in deze regio eerder op zoekt moet naar goede pinot bianco van een bepaalde wijngaard of lieu-dit dan naar een generieke pinot grigio.
(04-07-2013 11:18 PM)peter schreef: [ -> ]pinot grigio uit deze streek kan dit nog al eens hebben , mede door feit dat zij droog gevinifieerd worden en er dus geen restsuikers zijn om dit te maskeren; een bitter toetske is eigen aan deze druif
Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat je in deze regio eerder op zoekt moet naar goede pinot bianco van een bepaalde wijngaard of lieu-dit dan naar een generieke pinot grigio.

bedankt voor deze uitleg. Het is de eerste keer dat ik pinot grigio dronk uit alto adige, dus ik kan niet vergelijken, maar ik was wel geïntrigeerd wanneer je zei dat een bittere toets eigen is aan deze druif. Bij andere pinot grigio's heb ik nog nooit dergelijke bitterheid ervaren, die bijvoorbeeld wel typisch is bij een verdicchio.

Ik heb eens wat rondgesnuffeld om wat meer informatie te vinden en vond oa dit artikel over pinot grigio uit alto adige :

http://www.thekitchn.com/pinot-grigio-fr...e-c-148015

vooral deze passage was interessant voor deze discussie :

"Pinot Grigio should be flavorful. It is rich in extract. Wines can be quite full-bodied from old, low-yielding vines. Aromas and flavors include floral notes, exotic citrus and stone fruit, and a delightful hint of spice that many call ‘brazil nut’. From Alto Adige, add in crispness, liveliness and a defining minerality.

Pinot Grigio is delicate and care is needed during vinification to ensure that you don’t end up with harsh phenolics that give a bitter taste to the wine."

Vooral het feit dat de bitterheid die ik ervaren heb zo dominant was en voor mij de wijn helemaal uit balans gooide, doet mij ook vermoeden dat het om meer gaat dan een eigenschap van de druif. Wat je zegt over de lage restsuikers kan al iets verklaren. Helaas vind ik niet veel informatie over de vinificatie op de site van Hofstätter.

Ben nu wel eens benieuwd om een andere pinot grigio uit alto adige te proberen. De pinot bianco wordt dan de volgende Smile
De PG Single vineyard van Elena Walch of de PG St Valantin van Michaël-Eppan of Porer van Lageder ?
(05-07-2013 11:10 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(04-07-2013 11:18 PM)peter schreef: [ -> ]pinot grigio uit deze streek kan dit nog al eens hebben , mede door feit dat zij droog gevinifieerd worden en er dus geen restsuikers zijn om dit te maskeren; een bitter toetske is eigen aan deze druif
Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat je in deze regio eerder op zoekt moet naar goede pinot bianco van een bepaalde wijngaard of lieu-dit dan naar een generieke pinot grigio.

bedankt voor deze uitleg. Het is de eerste keer dat ik pinot grigio dronk uit alto adige, dus ik kan niet vergelijken, maar ik was wel geïntrigeerd wanneer je zei dat een bittere toets eigen is aan deze druif. Bij andere pinot grigio's heb ik nog nooit dergelijke bitterheid ervaren, die bijvoorbeeld wel typisch is bij een verdicchio.

Ik heb eens wat rondgesnuffeld om wat meer informatie te vinden en vond oa dit artikel over pinot grigio uit alto adige :

http://www.thekitchn.com/pinot-grigio-fr...e-c-148015

vooral deze passage was interessant voor deze discussie :

"Pinot Grigio should be flavorful. It is rich in extract. Wines can be quite full-bodied from old, low-yielding vines. Aromas and flavors include floral notes, exotic citrus and stone fruit, and a delightful hint of spice that many call ‘brazil nut’. From Alto Adige, add in crispness, liveliness and a defining minerality.

Pinot Grigio is delicate and care is needed during vinification to ensure that you don’t end up with harsh phenolics that give a bitter taste to the wine."

Vooral het feit dat de bitterheid die ik ervaren heb zo dominant was en voor mij de wijn helemaal uit balans gooide, doet mij ook vermoeden dat het om meer gaat dan een eigenschap van de druif. Wat je zegt over de lage restsuikers kan al iets verklaren. Helaas vind ik niet veel informatie over de vinificatie op de site van Hofstätter.

Ben nu wel eens benieuwd om een andere pinot grigio uit alto adige te proberen. De pinot bianco wordt dan de volgende Smile

Olivier, interessant artikel : thank you
er zijn een aantal uitstekende coöperatieven in deze regio die interessante wijnen aanbieden ( schreckbihl, st michael zoals venne aangeeft, kellerei kaltern, Tramin, Terlan ) ; als je ze tegenkomt met een pinot grigio in een niet generieke appelatie : proberen zou ik zeggen
Lagrein 2010

was vergeten dat ik een lagrein liggen had van hofstätter. Een herkansing dus voor de Joseph. Maar kan niet zeggen dat hij glansrijk geslaagd is. Ik vind het moeilijk om deze wijn te beschrijven, is vrij anoniem. Is geen zware wijn, maar ook niet heel licht. Heeft wat zuren, maar niet genoeg om er een echte frisse wijn van te maken, maar is ook geen zachte wijn. Fruitig, en ook rozig. En dat laatste vind ik wel redelijk aangenaam in deze wijn. Maar de afdronk is zo goed als onbestaande. Voorlopig mag Joseph toch nog niet overgaan naar het volgende jaar...
Ondertussen een opvolging gedaan van de pinot grigio. Was een 2011 van de Cantina di Caldaro. En inderdaad, Peter heeft gelijk, ook weer een bittertje op het einde. Gelukkig veel minder dominant dan de Hofstätter.
Kolbenhofer 2012

Dit is een wijn van vernatsch, schiava in het italiaans. Had nog nooit iets van deze druif gedronken dus een paar proefflesjes besteld bij superiore tijdens de groepsaankoop.
De kleur was al een verrassing op zich : zeer doorschijnend, zoals de basisbourgogne van Chanzy waar ik nog wat van over had en ernaast gezet heb. In de neus zijn het kriekjes die uit het glas stuiven, heel eenvoudig. In de mond ook weer kriekjes, wat rijper fruit dan de bourgogne, en de zuren zijn ook aanwezig, maar minder scherp. Qua body en structuur zit dit echter volledig op hetzelfde niveau als de bourgogne. De lokale variant dus van een vin de copains... Ergens doet mij dit qua smaak ook wat denken aan een beaujolais, maar dan een stuk lichtvoetiger. Ging wel goed tesamen met kalfslapje eigenlijk.
Heeft iemand van de Italowino's hier meer ervaring met vernatsch/schiava?
Al een aantal keer gedronken, ook ter plaatse, en is inderdaad meestal een eenvoudige wijn, maar kan wel lekker zijn bij de lunch of als drinkwijn.

Wel al een aantal keer enorm genoten van de St-Magdalener "Huck am Bach" van Kellerei Bozen, waar ik in de bijhorende topic (http://www.vinejo.freebb.be/thread-407.html) het volgende schreef:


2013. Heel zuivere, fruitige wijn die naar rozen ruikt, naar kersen en amandelen smaakt en die best niet te warm gedronken wordt. Moeilijk met iets anders te vergelijken, maar wel heel goed aan een 8-tal euro (lokale wijnwinkel). Koopwaardig.

Is een wijn die ik zeker nog ga kopen als ik deze tegenkom.
Thanks! Is inderdaad iets dat moeilijk te vergelijken is, dit heeft een eigen profiel, en daarom vind ik dit leuk om te proberen. Ik heb er nog één van Cantina Tramin. Benieuwd wat dat zal geven!
(22-04-2015 01:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Thanks! Is inderdaad iets dat moeilijk te vergelijken is, dit heeft een eigen profiel, en daarom vind ik dit leuk om te proberen. Ik heb er nog één van Cantina Tramin. Benieuwd wat dat zal geven!

Schonk dit jaar de verantsch van Gojer, lijkt idd wat op Beaujolais. Men was er niet zo gek van eerlijk gezegd.
(22-04-2015 03:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-04-2015 01:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Thanks! Is inderdaad iets dat moeilijk te vergelijken is, dit heeft een eigen profiel, en daarom vind ik dit leuk om te proberen. Ik heb er nog één van Cantina Tramin. Benieuwd wat dat zal geven!

Schonk dit jaar de verantsch van Gojer, lijkt idd wat op Beaujolais. Men was er niet zo gek van eerlijk gezegd.

Kan ik me inbeelden. In bourgogne zowaar een nog lichtere hautes cotes de nuits gedronken die ik zeer kon appreciëren. De meeste anderen vonden dat veredelde rosé... Their loss! Wink
(22-04-2015 06:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(22-04-2015 03:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-04-2015 01:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]Thanks! Is inderdaad iets dat moeilijk te vergelijken is, dit heeft een eigen profiel, en daarom vind ik dit leuk om te proberen. Ik heb er nog één van Cantina Tramin. Benieuwd wat dat zal geven!

Schonk dit jaar de verantsch van Gojer, lijkt idd wat op Beaujolais. Men was er niet zo gek van eerlijk gezegd.

Kan ik me inbeelden. In bourgogne zowaar een nog lichtere hautes cotes de nuits gedronken die ik zeer kon appreciëren. De meeste anderen vonden dat veredelde rosé... Their loss! Wink

Inderdaad :-) zie net dat ik vernatsch fout schreef, zit niet in de corrector blijkbaar Rolleyes
(12-07-2013 11:11 PM)Olivier schreef: [ -> ]Lagrein 2010

was vergeten dat ik een lagrein liggen had van hofstätter. Een herkansing dus voor de Joseph. Maar kan niet zeggen dat hij glansrijk geslaagd is. Ik vind het moeilijk om deze wijn te beschrijven, is vrij anoniem. Is geen zware wijn, maar ook niet heel licht. Heeft wat zuren, maar niet genoeg om er een echte frisse wijn van te maken, maar is ook geen zachte wijn. Fruitig, en ook rozig. En dat laatste vind ik wel redelijk aangenaam in deze wijn. Maar de afdronk is zo goed als onbestaande. Voorlopig mag Joseph toch nog niet overgaan naar het volgende jaar...

Lagrein 2018

Ik was vergeten dat ik al eens een Lagrein van dit huis gedronken had. Zit in dezelfde lijn. Heel fruitig, met kers en kersenpit. Beetje lactisch. Zit net iets te veel in het kersenyoghurt-register.

Hofstätter is een naam die je veel tegenkomt als je wijn uit Alto Adige tegenkomt, maar ben benieuwd of iemand al eens een wow-ervaring gehad heeft met wijnen van dit huis? Ik heb nog geen duurdere wijnen gedronken van Hofstätter, dus het is een oprechte vraag.
Koppelingen