Dit domein werkt biologisch-biodynamisch en produceert mooie, zuivere wijnen.
Ik plaatste maandag de riesling Grand Cru Schoenebourg 2010 tegen dezelfde GC van Domaine Agapé.
Hoewel mijn hart bij Agapé ligt moet ik toch toegeven dat deze Bott Geyl nét iets beter was. Hij was meer open en vertoonde naast de obligate minerale toets puur rijp fruit (appel, peer, abrikoos, lychee) en zelfs een floraal accent (rozen).
Wulps en zeer genereus in de mond, tegelijkertijd fris en knapperig.
Paste niét bij de zalm, ook een stukje comté deed de wijn geen plezier.
Wél goed bij geitenkaas.
91
vinejo , hoe zat het met de restsuiker in de riesling in vergelijking met agapé ?
(11-07-2013 06:36 PM)peter schreef: [ -> ]vinejo , hoe zat het met de restsuiker in de riesling in vergelijking met agapé ?
Ha, goede vraag, herinnerde me dat op de flessen van Agape een aanduiding staat : net in de glasbak gaan loeren en... ook op Bott Geyl staat een RSscore.
namelijk twee
Agape tussen 1 en 2.
Vandaar mss het meer toegankelijke van de Bott Geyl...
Voor beide wijnen geldt nochtans dat op geen enkel moment de restsuiker me heeft gestoord (is me zelfs amper opgevallen)
(11-07-2013 07:04 PM)vinejo schreef: [ -> ] (11-07-2013 06:36 PM)peter schreef: [ -> ]vinejo , hoe zat het met de restsuiker in de riesling in vergelijking met agapé ?
Ha, goede vraag, herinnerde me dat op de flessen van Agape een aanduiding staat : net in de glasbak gaan loeren en... ook op Bott Geyl staat een RSscore. namelijk twee
Agape tussen 1 en 2.
Vandaar mss het meer toegankelijke van de Bott Geyl...
Voor beide wijnen geldt nochtans dat op geen enkel moment de restsuiker me heeft gestoord (is me zelfs amper opgevallen)
thanks , bott geyl exporteert naar VS en dat doet mij vermoeden dat hij surmaturiteit zoekt , net zoals Mann, Faller, Zind-Humbrecht , Boxler ....
an sich no problem , het is een verschil in stijl en dat maakt de riesling en de elzas juist zo interessant -
was het niet een beetje een halve kindermoord om bott zo jong te drinken?
ik vind persoonlijk dat bott pas echt drinkbaar wordt na vier-vijf jaar.
met al die artikels over bott-geyl werd ik even geil en heb dan maar besloten om zijn riesling Grafenreben 2010 eens open te trekken met volgend gerechtje : gebakken scampi's met mango , hierop geraspte gember, ook wat curry en koriander en rijst als begeleider. Maw. een wat rondere wijn om de rijpe mango en kruidige curry/gember door te spoelen.
Here the result
Strogele, vrij dikke wijn qua concentratie , vlot tranend, nog een beetje groene flitsen. In de neus komt onmiddellijk het rijpe fruit naar voor (steenvrucht, meloen) en vooral geconfijte citroen en een beetje honing. Afdronk is qua aanzet vol, mollig , opnieuw het rijpe fruit dat opvalt ; wijn bevat duidelijk restsuikers doch vervolgens krijg je een frivool speelveld tussen zoet en aciditeit in de finale , waar de wijn onmiskenbaar zijn rieslingkarakter laat bovenkomen. Vrij lange afdronk. Ik had er maar 1 fles van, en heb een beetje spijt nu , want volgens mij zou hij nog meer versmelten tussen dit en 8 jaar. Ondanks de molligheid, heb je ook wel de nodige verfijning en precisie.
Lekkere wijn , zeker met dit gerecht super combinatie ; het is wel bevestiging van wat ik in vorige quote aangaf omtrent vinificatie van Bott-Geyl. Hij gaat op zoek naar surmaturiteit , in de stijl van Mann, zind-Humbrecht, Faller. Zeer goed gedaan, maar degene die strakheid zoekt ,zal hierin ontgoocheld zijn...
Voor ieder wat wils, hé Peter. Strak is lekker maar soms kan iets molliger ook lekker zijn.
(31-07-2013 09:40 PM)peter schreef: [ -> ]met al die artikels over bott-geyl werd ik even geil en heb dan maar besloten om zijn riesling Grafenreben 2010 eens open te trekken met volgend gerechtje : gebakken scampi's met mango , hierop geraspte gember, ook wat curry en koriander en rijst als begeleider. Maw. een wat rondere wijn om de rijpe mango en kruidige curry/gember door te spoelen.
Here the result
Strogele, vrij dikke wijn qua concentratie , vlot tranend, nog een beetje groene flitsen. In de neus komt onmiddellijk het rijpe fruit naar voor (steenvrucht, meloen) en vooral geconfijte citroen en een beetje honing. Afdronk is qua aanzet vol, mollig , opnieuw het rijpe fruit dat opvalt ; wijn bevat duidelijk restsuikers doch vervolgens krijg je een frivool speelveld tussen zoet en aciditeit in de finale , waar de wijn onmiskenbaar zijn rieslingkarakter laat bovenkomen. Vrij lange afdronk. Ik had er maar 1 fles van, en heb een beetje spijt nu , want volgens mij zou hij nog meer versmelten tussen dit en 8 jaar. Ondanks de molligheid, heb je ook wel de nodige verfijning en precisie.
Lekkere wijn , zeker met dit gerecht super combinatie ; het is wel bevestiging van wat ik in vorige quote aangaf omtrent vinificatie van Bott-Geyl. Hij gaat op zoek naar surmaturiteit , in de stijl van Mann, zind-Humbrecht, Faller. Zeer goed gedaan, maar degene die strakheid zoekt ,zal hierin ontgoocheld zijn...
Zéér samakende TN ! Interessante match !
Jammer dat Mann wat achter blijft op klassewijnen ...
(01-08-2013 07:31 AM)doc schreef: [ -> ]Jammer dat Mann wat achter blijft op klassewijnen ...
Wat bedoel je hiermee, Doc? Mann is toch al jaren een vaste waarde in de Klassewijnen-cataloog...
(01-08-2013 01:00 PM)carl schreef: [ -> ] (01-08-2013 07:31 AM)doc schreef: [ -> ]Jammer dat Mann wat achter blijft op klassewijnen ...
Wat bedoel je hiermee, Doc? Mann is toch al jaren een vaste waarde in de Klassewijnen-cataloog...
De nieuwste millésimes zie ik precies niet meer verschijnen...
Mag ik daaraan toevoegen dat de Crémant d'Alsace van Bott-Geyl hier te velde al jaren kind aan huis is. Leuke wijn bij de huidige temperaturen, beangstigende vaststelling dan ook, dat we door onze voorraad heen zijn... En die naam, tja, ik veronderstel dat die in het Elzassers hetzelfde betekent als in het Duits. 40% pinot blanc, 30% chardonnay en 30% pinot noir. Krijg ik een GASboete als ik dit een echte Elzasser champagne zou noemen?
(04-08-2013 03:35 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Mag ik daaraan toevoegen dat de Crémant d'Alsace van Bott-Geyl hier te velde al jaren kind aan huis is. Leuke wijn bij de huidige temperaturen, beangstigende vaststelling dan ook, dat we door onze voorraad heen zijn... En die naam, tja, ik veronderstel dat die in het Elzassers hetzelfde betekent als in het Duits. 40% pinot blanc, 30% chardonnay en 30% pinot noir. Krijg ik een GASboete als ik dit een echte Elzasser champagne zou noemen?
Geen GASboete, Jordaenske, wel GASTvrije boete... blij dat ge terug zijt
Vandaag de Elements riesling gedronken, zo lekker jong...
Merci, Vinejo.
Ben overigens niet weg geweest, had alleen niks te vertellen...
(04-08-2013 06:51 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vandaag de Elements riesling gedronken, zo lekker jong...
En vandaag dan weer de Elements gewurtztraminer 2011
Ben geen rabiate fan van de druif, maar dit smaakt echt naar meer. Wat een goed huis toch, die Geile Botten.
Domaine Bott-Geyl Riesling "Les Eléments" 2014
Vanavond eerste kennismaking met dit domein. Ik hoop dat het niet de laatste gaat zijn want dit was me wel een lekker wijntje. Blijkbaar zijn de "Les Eléments" zowat de basiswijnen van dit domein. Wel goed gemaakt zeg, alles zit er zowat in. Mineraliteit, fruit, veel finesse en toch ook wel wat kracht. Niet echt beendroog maar de fijne zuren neutraliseren het klein beetje restsuiker perfect. Alhoewel jong, best al lekker die 2014, maar mag gerust nog wat jaren liggen. Bij mijn volgende bezoek aan de Elzas staat dit domein op mijn lijstje, gegarandeerd!
(24-02-2016 11:30 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Domaine Bott-Geyl Riesling "Les Eléments" 2014
Vanavond eerste kennismaking met dit domein. Ik hoop dat het niet de laatste gaat zijn want dit was me wel een lekker wijntje. Blijkbaar zijn de "Les Eléments" zowat de basiswijnen van dit domein. Wel goed gemaakt zeg, alles zit er zowat in. Mineraliteit, fruit, veel finesse en toch ook wel wat kracht. Niet echt beendroog maar de fijne zuren neutraliseren het klein beetje restsuiker perfect. Alhoewel jong, best al lekker die 2014, maar mag gerust nog wat jaren liggen. Bij mijn volgende bezoek aan de Elzas staat dit domein op mijn lijstje, gegarandeerd!
Superdomein. Al bij Kreydenweiss geweest?
(25-02-2016 03:35 PM)Kris schreef: [ -> ]Superdomein. Al bij Kreydenweiss geweest?
Neen, en ook nog nooit geproefd. Maar als je het zo expliciet zegt zal Kreydenweiss ook wel de moeite zijn. Schrijf het bij op mijn lijstje.
Ben wel al enkele malen bij Muré, Martin Schaetzel en Paul Ginglinger geweest.
Kreydenweiss is zeker goed, maar ook duur vind ik persoonlijk. Biodynamisch sedert geruime tijd.
andere stijl dan bott-geyl die de rijpheid opzoekt en dus niet beendroog vinifieert. bij kreydenweiss heb je mooie pinot gris /riesling blend genaamd clos du val d'eleon.
heel interresante wijn ...en elegant.
maar er zijn er nog enkele die dergelijke knappe blends maken ....
Gisteren op bezoek bij medelid MH die dit jaar het domein bezocht heeft.
Hij schonk een halfje van de Riesling Grafenreben de Zellenberg 2005.
Kleur: nog redelijk "bleek". Niet doe donkere kleur van een ge-ouderde riesling
Neus: Wit fruit (perzik,abrikoos). De petrol komt opzetten in de achtergrond, mooi verscholen achter de rest. Een leuke, pure neus die blijft boeien en die verre van verraadt dat deze wijn al 12j op teller heeft staan.
Mond: volle wijn, mooie afdronk.
Ja dit was er recht op! 91-92p