Ondertussen hebben er al enkele de revue gepasseerd en gisteren had ik de eer om eentje uit 1973 te proeven... Het is niet de power van de 1970, maar dan terug merken we een mid-bodied wijn met een tertiaire neus en nog wat rood fruid (kersen), afgewerkt met een toets van zoethout. Lekker en zeker nog niet passé, maar wel op zijn retour...
Ook in de mond een vlezige tertiaire wijn, ik moet bekennen dat de neus beter deed hopen van body, maar dit wijntje krijgt toch een stevige 91.
(14-07-2013 12:25 PM)vincent schreef: [ -> ]fruid
tja, dat zullen de alcoholstoffen in mijn kopke zijn... mea culpa, mea maxima culpa
Om een beroemd wijsgeer te citeren: "den drànk ès den duvel"
Mijn allereerste Haut Brion was er eentje van 1968, tijdens een opnieuw "over the top" degustatie bij vrienden
.
Er zat nog maar weinig "punch" in de fles, maar hij viel nog te genieten.
In die tijd hield ik nog niet echt notities bij, dus meer valt er niet te vertellen.
Vandaag kreeg ik twee flessen van 1974 binnen, alles in uitstekende toestand.
Rechtsonder op het etiket staat trouwens in potlood 500 FB / 77 genoteerd.
Dus ... aangekocht in 1977 en voor 500 Belgische Frank de fles - waar zijn de tijden
De flesjes liggen te rusten, als ik me wat beter voel gaat er eentje open - TN volgt ( binnen enkele weken ? ).
[
attachment=1031] [
attachment=1032]
Zie ik dat goed op de rechtse foto dat er daar 73 cl staat ipv 75 cl
(28-01-2015 09:50 PM)Pietn schreef: [ -> ]Zie ik dat goed op de rechtse foto dat er daar 73 cl staat ipv 75 cl
Goed gezien - heb thuis nog wat oude Angelus van jaren 60/70 liggen, die flessen zijn ook meestal 73 cl.
Le Clarence de Haut Brion 2011 - 2de wijn van Haut Brion
Assemblage voor de 2011 is 71,5% Merlot + 22,8% Cabernet Sauvignon + 4,5% Cabernet Franc + 1,2% Petit Verdot.
Vroeger al de Bahans de Haut Brion gedegusteerd, maar nog niet de opvolger Clarence ... benieuwd.
Eerst en vooral, de 2011 is inderdaad nog veel te jong om te drinken.
Maar met 2008 en 2009 in de kelder misschien nog de beste optie.
Trouwens, de 2011 is een flesje van de Lidl topwijnen ( nu offline ).
+ Voorbereiding - 3,5 Hrs op voorhand gedecanteerd
( in tussenperiode wel hier en daar even de evolutie getest - weinig aanpassing )
+ Kleur - zeer donker ( richting paars ), maar ook wel tamelijk licht in het glas
+ Neus - naar mijn mening atypisch voor Pessac - kersen, donker fruit en vleugje vanille
+ Smaak / afdronk - meer zuurstof nodig, alcohol overheerst momenteel.
Toch, de wijn evolueerde meer naar smaak toe op het einde ( 5-6 uur karaf ).
Er is potentieel, maar deze had nog niet het wow effect dat ik had verhoopt.
Hopelijk te wijten aan het feit dat de fles TE vroeg werd gedegusteerd.
Zal mijn overige 08,09,11 nog een paar jaar laten liggen.
Quotatie laat ik momenteel achterwege - moeilijk in te schatten wat dit geeft op dronk.
Mathijs
[
attachment=1102]
En met het oog op het bezoeken v/h Chateau volgende maand ... eindelijk een Haut Brion 1974 aan de beurt.
Aangekocht begin dit jaar - de wijn werd naar mijn mening altijd correct en met liefde bewaard.
+ Fles - mooie, nette toestand, met zeer goed niveau ( 2 cm onder de kurk )
+ Kurk - eindelijk eens een mooie extractie ( één geheel en vlot ontkurkt )
+ Kleur - minder bruine toetsen dan ik had gedacht - nog wel wat rood te vinden
+ Neus - toch een mooie evolutie qua neus gedurende de degustatie.
Vooral peperig, natte bosgrond ( bladerdek ), rokerige en gebrande toetsen, koffie
+ Smaak - licht in het begin, voller in de mond. Mooie versmolten zuren en tannines.
Bloeit open naarmate ik de wijn toch iets frisser moest zetten - onder kamertemperatuur.
+ Afdronk - volledig ingezet op de tertiaire smaken, blijft netjes hangen.
Niet echt die top volle smaak nog in de mond, maar het glijdt netjes langs de tanden weg.
Mijn eerste Pessac-Léognan van de jaren 70 en die ontgoochelt alvast niet.
Groot huis, grote naam, een mij onbekend wijnjaar .... maar dit is een topper.
Qua persoonlijke score ( binnen het gamma jaren 70 ) zweeft deze rond de Cheval Blanc 1973 en Latour 1979.
Binnen het gamma jaren 70 reeds gedegusteerd, scoort deze Haut Brion een ruime 94-95/100 !!!
Mathijs
(01-08-2015 10:32 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]En met het oog op het bezoeken v/h Chateau volgende maand ... eindelijk een Haut Brion 1974 aan de beurt.
Aangekocht begin dit jaar - de wijn werd naar mijn mening altijd correct en met liefde bewaard.
+ Fles - mooie, nette toestand, met zeer goed niveau ( 2 cm onder de kurk )
+ Kurk - eindelijk eens een mooie extractie ( één geheel en vlot ontkurkt )
+ Kleur - minder bruine toetsen dan ik had gedacht - nog wel wat rood te vinden
+ Neus - toch een mooie evolutie qua neus gedurende de degustatie.
Vooral peperig, natte bosgrond ( bladerdek ), rokerige en gebrande toetsen, koffie
+ Smaak - licht in het begin, voller in de mond. Mooie versmolten zuren en tannines.
Bloeit open naarmate ik de wijn toch iets frisser moest zetten - onder kamertemperatuur.
+ Afdronk - volledig ingezet op de tertiaire smaken, blijft netjes hangen.
Niet echt die top volle smaak nog in de mond, maar het glijdt netjes langs de tanden weg.
Mijn eerste Pessac-Léognan van de jaren 70 en die ontgoochelt alvast niet.
Groot huis, grote naam, een mij onbekend wijnjaar .... maar dit is een topper.
Qua persoonlijke score ( binnen het gamma jaren 70 ) zweeft deze rond de Cheval Blanc 1973 en Latour 1979.
Binnen het gamma jaren 70 reeds gedegusteerd, scoort deze Haut Brion een ruime 94-95/100 !!!
Mathijs
Mooi, vooral verrassend ook voor de jaargang!
Waar heb je deze gevonden, Mathijs? En mag ik ook vragen wat je betaalde?
(02-08-2015 07:43 AM)vinejo schreef: [ -> ]Mooi, vooral verrassend ook voor de jaargang!
Waar heb je deze gevonden, Mathijs? En mag ik ook vragen wat je betaalde?
Naar ik meen uit de nalatenschap van een oud koppel - er werd een leuke selectie oudere wijnen aangeboden.
Er was o.a. nog Margaux 1977 te koop, maar het niveau i/d fles was zorgwekkend om daar nog geld voor te geven.
Heb dan deze Haut Brion in januari 2015 aangekocht, prijs was 150 € / fles. Goede aankoop, nu gezien toch.
Leuk detail - op het etiket staat nog de origine aankoopprijs en datum vermeld .... 500 FB en in 1977 aangekocht.
Mathijs
(02-08-2015 08:54 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (02-08-2015 07:43 AM)vinejo schreef: [ -> ]Mooi, vooral verrassend ook voor de jaargang!
Waar heb je deze gevonden, Mathijs? En mag ik ook vragen wat je betaalde?
Naar ik meen uit de nalatenschap van een oud koppel - er werd een leuke selectie oudere wijnen aangeboden.
Er was o.a. nog Margaux 1977 te koop, maar het niveau i/d fles was zorgwekkend om daar nog geld voor te geven.
Heb dan deze Haut Brion in januari 2015 aangekocht, prijs was 150 € / fles. Goede aankoop, nu gezien toch.
Leuk detail - op het etiket staat nog de origine aankoopprijs en datum vermeld .... 500 FB en in 1977 aangekocht.
Mathijs
500 fr in 1977 was veel geld..
Echter, 12,5 euro op 38 jaar omzetten in 150 euro lijkt me ook niet slecht.. ;-)
(02-08-2015 09:16 AM)vinejo schreef: [ -> ]Echter, 12,5 euro op 38 jaar omzetten in 150 euro lijkt me ook niet slecht.. ;-)
Tja ... iedereen die destijds ( jaren 70-80 ) de grote namen kocht doet nu inderdaad goeie zaken.
Als je de prijzen op eBay momenteel bekijkt .... alles waar Mouton opstaat is blijkbaar duurder dan goud.
(02-08-2015 09:21 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (02-08-2015 09:16 AM)vinejo schreef: [ -> ]Echter, 12,5 euro op 38 jaar omzetten in 150 euro lijkt me ook niet slecht.. ;-)
Tja ... iedereen die destijds ( jaren 70-80 ) de grote namen kocht doet nu inderdaad goeie zaken.
Als je de prijzen op eBay momenteel bekijkt .... alles waar Mouton opstaat is blijkbaar duurder dan goud.
Aha, ik heb een Mouton Cadet liggen van 1982..! (echt waar!)
;-)
Ik van 95:-) vr prijsje v €150 kan je hem hebben
Deze avond - in goed gezelschap en bij een stevige maaltijd - de eerste van Clarence de Haut Brion 2008 geopend.
Mijn reuk en smaak beginnen stilaan terug te komen en deze avond waren ze mij alvast goed gezind.
Hier gaan we ....
+ Voorbereiding - ontkurkt 1/2 uurtje voor serveren ( geen karaf )
+ Kleur - mooi mooi mooi, donker intens rood, lekker romig en vol in het glas
+ Neus - opnieuw, ik herken er geen Pessac in, hinkt eerder richting Pomerol
+ Smaak / afdronk - wow, puur genot van eerste tot laatste slok, mooi gebalanceerde intensiteit
Dit is een zeer mooie wijn, nu al mooi in balans qua smaak en afdronk.
Ik kon er eigenlijk weinig tot niets op aanmerken, de ganse avond met de glimlach.
Indien muggenziften ... momenteel nog iets teveel zuren, hetgeen mettertijd zal verdwijnen.
Hoe meer ik van dit Chateau probeer, hoe duidelijker mijn voorliefde voor dit Chateau naar boven komt.
Edit, de fles in kwestie komt van L'Itendant in Bordeaux City - aankoopprijs 93,00 Euro.
[
attachment=1693]
Merkwaardig toch, ik zie hier met een zekere regelmaat de meest afzichtelijke wijnjaren de revue passeren: 1968, 1974,... Jaartallen die ik al een half leven zorgvuldig probeer te ontwijken. En dan lees ik ook nog eens positieve degustatieverslagen. Ik begrijp wel dat jongere wijnenthousiastelingen enige abstractie maken van wijnjaren en onder de indruk zijn van de ouderdom van wijnen, die als enige verdienste hebben dat ze nog steeds in hun fles zitten... Haut-Brion 1974 was twintig jaar geleden al een flauw tafelwijntje, het kan toch niet zijn dat die nu plotseling herrezen is. Ik kan dat niet geloven en ik vind één Pasen al meer dan genoeg...
Aan de andere kant heilig ik natuurlijk wel het principe dat elke wijn moet geproefd worden (alvorens ie al dan niet in de gootsteen verdwijnt) en zelf heb ik ook wel eens empirisch vastgesteld dat de uitzonderingen de regel bevestigen. Zo herinner ik me levendig een Cos d'Estournel 1974 (het geboortejaar van mijn neefje, dat me toen aan het helpen was met een catalogus), die nog opmerkelijk goed was. Maar dat is intussen ook alweer een jaar of vijftien geleden. En let wel: "opmerkelijk goed" is niet "fantastisch groot, zoals je zou moeten verwachten van een deuxième grand cru classé, die wereldwijd voortdurend gehypet wordt"...
Misschien heb ik het al ergens geschreven: de eerste grand cru classé, waar ik een kist van kocht was Rauzan-Gassies van 1974, en die voldeed wonderwel voor een novice in de wijnwereld. Een leuke wijn om te drinken... In 1980.
Vreemde redenering ... toch zeker voor iemand die een veilinghuis runt en hiermee zijn boterham verdient.
Vermoedelijk verkoopt u dan enkel de topwijnen uit de oudere topjaren die al jaren in uw eigen kelder resideren.
Of sluipt er soms toch een "flutfles" tussen die "iemand wel zal kopen voor een stevige prijs"
.
Dus - als u het nodig vindt om mij hiervoor te kakken te zetten dan is dat uw probleem en niet het mijne.
Nogmaals, ik hou van oude krakers en kan daar enorm van genieten - niemand neemt mij dit af.
Mathijs
Amai, kort lontje. Lees eens even opnieuw wat je hier allemaal geschreven hebt, zelfs ondanks het feit dat je nergens door mijn persoonlijk werd aangesproken. Vergeef me, dat ik in deze een mening heb.
Vreemd, we lezen nochtans hetzelfde .... diegene die nu nog van Haut Brion 1974 kan genieten blijkt een grote idioot te zijn.
Ik ben blijkbaar gewoon onder de indruk van de ouderdom van de fles en sla hierdoor de bal volledig mis.
Maw ik zie een koppel borsten en schiet vervolgens los in de broek ... nu ja, er zal meer voor nodig zijn.
Citaat:Merkwaardig toch, ik zie hier met een zekere regelmaat de meest afzichtelijke wijnjaren de revue passeren: 1968, 1974,... Jaartallen die ik al een half leven zorgvuldig probeer te ontwijken. En dan lees ik ook nog eens positieve degustatieverslagen. Ik begrijp wel dat jongere wijnenthousiastelingen enige abstractie maken van wijnjaren en onder de indruk zijn van de ouderdom van wijnen, die als enige verdienste hebben dat ze nog steeds in hun fles zitten... Haut-Brion 1974 was twintig jaar geleden al een flauw tafelwijntje, het kan toch niet zijn dat die nu plotseling herrezen is. Ik kan dat niet geloven en ik vind één Pasen al meer dan genoeg...
Nog even meegeven dat mijn rating niet op Robert Parker schaal is, maar eerder persoonlijke ervaringen met die vintage.
Mathijs
(17-12-2015 03:59 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Maw ik zie een koppel borsten en schiet vervolgens los in de broek ... nu ja, er zal meer voor nodig zijn.
Ik ben zelf ook meer een billenman
Moet hier nu ook spontaan aan die befaamde scene uit de 1e American Pie-film denken
@Jordaens
Je verwoordt eigenlijk mijn grote frustatie.
De Vlaming durft gewoon zijn mening niet te geven, laat staan in discussie gaan.
Ofwel is men op zijn tenen getrapt, ofwel antwoordt men niet, in het slechtste geval loopt men weg om nooit meer terug te keren.
Ik schreef het eerder al, ik ben jaloers op de discussies die welig tieren op La Passion du Vin.
@Mathijs
Je hoeft zulke opmerkingen zo persoonlijk niet te nemen, niemand heeft je voor idioot versleten. Wijnproeven is subjectief en veel hangt af van de context (vandaar dat ik die context - in tegenstelling tot sommige anderen) wél heel belangrijk vindt.
Ik kan me heel goed voorstellen dat de wijn waarvan sprake, gedronken met een goede maat, in quasi romantische (ivm de wijn
) omstandigheden een fantastische indruk heeft nagelaten. Maar dat belet niet dat iemand anders dezelfde wijn mss iets analytischer en rationeler benaderd heeft en er dus een andere mening over kan hebben. En die mening hier mag ventileren.
ik heb al een paar oude bdx's geproefd met Mathijs (Ebriosi) en ik kan wel stellen dat hij die met een kritische blik bekijkt, meestal zelfs kritischer dan de mede-proevers
(17-12-2015 04:23 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Moet hier nu ook spontaan aan die befaamde scene uit de 1e American Pie-film denken
idd
Laat maar zitten. Op deze manier voer je geen discussie.
Ik vind het eigenlijk een beetje een nutteloze discussie. En vooral off topic.
Smaken verschillen nu eenmaal. De ene drinkt graag een oude wijn (zoals Mathijs), de andere drinkt graag een jonger wijntje (zoals mezelf).
De ene zweert bij Bordeaux, de andere bij Bourgogne. En zo kan je een eindje doorgaan.
Laat ons allemaal elkaars mening respecteren aub. Ook al strookt dit niet met de onze.
De gustibus non disputandum est. Over smaak valt niet te twisten.
Vanavond voor de mama haar 60e verjaardag mijn flesje Haut-Brion 1999 ontkurkt.
60 is toch een speciaal getal, daarom trekken we ook iets speciaals open
Na twee uurtjes karaferen en samen met een stukje kalfsgebraad met mosterdsaus, gestoomde boontjes en aardappelgratin liet deze wijn zich goed smaken.
- Kleur: nog mooi robijnrood. De kurk was ook nog in prima staat. Ik had gedacht dat zowel kurk als kleur meer geëvolueerd gingen zijn.
- Neus: een fantastisch aroma komt je neus tegemoet. Zelfs al tijdens het overgieten werd je omver geblazen door die reuk.
Net zoals de kleur, een weinig geëvolueerde neus. Een rijk bouquet van gekookt fruit.
- Pallet: rood fruit, kruidig maar iets scherp in de mond. Dat laatste nam na verloop van tijd wel af. Voldoende zuren die niet overheersen.
Een fenomenale, volle, lange afdronk.
Ik heb serieus genoten van deze wijn en ben eigenlijk pas beginnen eten wanneer de rest al bijna halverwege was :-)
Ik denk dat dit toch wel één van de betere wijntjes is die ik tot nu toe geproefd heb.
Erik van Looy zou zeggen .... het is gebeurd. Ze is er eindelijk aan ... mijne mooie Haut Brion 1979.
Zoveel keren heb ik die fles in mijn handen gehad ... en haar ook evenveel liefdevol terug gelegd.
Ik weet, afscheid nemen is moeilijk, maar het moest er ooit eens van komen.
Fles - perfect niveau, etiket losjes, kurk in één vlotte beweging eruit, pop and pour
Neus - typisch oudere BDX, deed me denken aan een stoffige zolder en uitgedroogd leder
Smaak - oude Bourgogne, alles van weleer is grotendeels vervlogen, gewoon genieten
Afdronk - volgt de smaak in de ganse lijn, oude en deels vergane glorie
Duidelijk een wijn die al jaren geleden moet gedronken worden, maar nu nog altijd "op dronk" is.
Het is moeilijk om er nog iets herkenbaar uit te halen, al was het deze avond gewoon genieten.
Niettemin, deze wijn bracht me wat ik er kon van verwachten, nog mooi te drinken.
Aan mijne mooie Haut Brion 1979 ........
[
attachment=1917]
Mathijs
(05-05-2016 10:37 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]al was het deze avond gewoon genieten.
Niettemin, deze wijn bracht me wat ik er kon van verwachten, nog mooi te drinken.
Aan mijne mooie Haut Brion 1979 ........
Mathijs