wijnliefhebbers

Volledige versie: Hoe evolueert...
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
...een open fles Bougogne?

Ik post deze topic naar aanleiding van een fles Vaudoisy Creusefond Pommard 2009 die na openen heerlijk was maar twee dagen erna (halve fles in de frigo, ontlucht) al zijn charme en smaak was verloren... Deed me denken aan de mindere flessen van Legros 2007..
Enkele weken terug nochtans krek het omgekeerde meegemaakt met een Lignier Michelot 2008.
Ik kan niet echt een lijn trekken in Bourgogne, openen op voorhand, karaferen,...
Of ligt het vooral aan het jaartal?
Ik heb daar geen goede ervaringen mee. Het gaat wel over het jaar 2001, geen hoogvlieger in de Bourgogne. In 2004 of 2005 heb ik volgende flessen eens laten overnachten (ook ontluchten + frigo) :

Domaine Confuron-Gindre - Vosne Romanee 2001
Domaine Muzard - Maranges 2001
Domaine Remoriquet - Hautes Cotes de Nuits 2001

Sterke terugval van kwaliteit de volgende dag.

Zoals je zegt, moeilijk een lijn te trekken in Bourgogne. Al zullen er ongetwijfeld uitzonderingen zijn...
(06-08-2013 03:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]...een open fles Bougogne?

Ik post deze topic naar aanleiding van een fles Vaudoisy Creusefond Pommard 2009 die na openen heerlijk was maar twee dagen erna (halve fles in de frigo, ontlucht) al zijn charme en smaak was verloren... Deed me denken aan de mindere flessen van Legros 2007..
Enkele weken terug nochtans krek het omgekeerde meegemaakt met een Lignier Michelot 2008.
Ik kan niet echt een lijn trekken in Bourgogne, openen op voorhand, karaferen,...
Of ligt het vooral aan het jaartal?

Een oude Bourgogne (> 10 jaar) zal ik nooit karaferen.
En ik probeer er voor te zorgen dat die dezelfde dag nog klein is gemaakt.
(06-08-2013 11:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(06-08-2013 03:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]...een open fles Bougogne?

Ik post deze topic naar aanleiding van een fles Vaudoisy Creusefond Pommard 2009 die na openen heerlijk was maar twee dagen erna (halve fles in de frigo, ontlucht) al zijn charme en smaak was verloren... Deed me denken aan de mindere flessen van Legros 2007..
Enkele weken terug nochtans krek het omgekeerde meegemaakt met een Lignier Michelot 2008.
Ik kan niet echt een lijn trekken in Bourgogne, openen op voorhand, karaferen,...
Of ligt het vooral aan het jaartal?

Een oude Bourgogne (> 10 jaar) zal ik nooit karaferen.
En ik probeer er voor te zorgen dat die dezelfde dag nog klein is gemaakt.

Ging ik ook posten Rolleyes. Het etherische bouquet van oude Bourgogne verdraagt dit niet. Ook bij jonge Bourgogne kan de frisheid van het bouquet 's anderendaags verdwenen zijn. (is natuurlijk niet typisch voor Bourgogne) Vreemd dat een 2009 al zijn charme verliest. Tezelfdertijd is 3 dagen niet weinig. Hier staat ook nog een flesje van 3 dagen (niet van die kwaliteit) maar die gaat in het eten.

Heel vaak krijgen we in Bourgogne wijnen te proeven die 1 of meerdere dagen openstaat: platte neus etc. Proeven op materie is dan de boodschap. Finesse en frisheid zijn gaan vliegen Wink.
Hier ook geen goede ervaringen met bourgognes de dag erna... en idd matten , in bourgogne staan er nogaleens flessen op de proeftafel van dagje of 2 dagen of meer ervoor... ze ruiken er eens aan, indien geen oxidatie... proeven maar :-)
De beter bourgognes probeer ik wel steeds wat lucht te geven maar niet in de karaf... openen en glaasje proeven en dan stop erop of niet ....
ik neem (professioneel en privé) nooit geen risico's met bourgogne: nooit karafferen en zo snel mogelijk opdrinken.
Pas op, ik vind dat jonge of niet meer zo jonge Bourgogne wel karaf verdraagt en daar dan ook beter door wordt: aroma's losmaken of structuur wat versoepelen. Paar voorbeelden gehad de laatste weken. De rode Meursault Les Cras 1er cru '11 van Latour was merkelijk beter na een uurtje karaf. Pommard Les Rugiens '06 van Bichot had ook deugd van wat zuurstof. Nuits-Saint-Georges Les Roncières '07 van Chevillon was een pak beter na 2 uur karaf. Grote grand cru's van 10-15 jaar oud (zeker topjaren zoals '99 en '02) hebben ook zuurstof nodig. Al was het maar om de stofferigheid weg te halen of hen wakker te schudden. Maar nooit te lang laten staan en als de wijn lekker is, dan diezelfde dag opdrinken. (zoals Venne en Jazzper zeggen)
OK, mannen, bedankt voor de feedback!
Vanaf nu worden de Bourgognes hier binnen het uur na opentrekken geheel ende volledig opgezopen! cheers
(11-08-2013 11:31 AM)vinejo schreef: [ -> ]OK, mannen, bedankt voor de feedback!
Vanaf nu worden de Bourgognes hier binnen het uur na opentrekken geheel ende volledig opgezopen! cheers

"Elk nadeel heb ze voordeel" dixit Cruyff !!
gewoon uit een visbokaal of een groot bourgogne glas drinken blijft het veiligst Tongue
Koppelingen