wijnliefhebbers

Volledige versie: Fattoria Le Fonti, Toscana
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Chianti Classico 2010

Er gebeurt veel in de neus : cassis, wat tabakbladeren, laurier, gedroogde appelsien, wat cederachtig ook. Mooi complexe aroma's. In de mond minder complex, en vooral dominante zuren die meteen op de voorgrond treden naast zwarte kers, blauwe bes. Beetje droogtrekkend op het einde, en een licht bittere afdronk.
De zuren zijn iets te prominent op dit moment, maar als dit binnen enkele jaren allemaal op zijn plooi valt, kan dit nog mooie P/K worden (13€).
(14-08-2013 10:00 PM)Olivier schreef: [ -> ]Chianti Classico 2010

Er gebeurt veel in de neus : cassis, wat tabakbladeren, laurier, gedroogde appelsien, wat cederachtig ook. Mooi complexe aroma's. In de mond minder complex, en vooral dominante zuren die meteen op de voorgrond treden naast zwarte kers, blauwe bes. Beetje droogtrekkend op het einde, en een licht bittere afdronk.
De zuren zijn iets te prominent op dit moment, maar als dit binnen enkele jaren allemaal op zijn plooi valt, kan dit nog mooie P/K worden (13€).

Misschien even off topic, maar ik vraag mij de laatste tijd geregeld af of die overdreven zuren bij vele Chianti's wel ooit in de plooi vallen.
Goeie vraag, bij de le fonti waren ze inderdaad wel heel prominent, en nog duidelijker aanwezig dan de tannines, dus ik vraag me af of dit ooit gelijk zal versmelten. Anderzijds is dit wel een jonge wijn dus ik heb goede hoop dat dit wel nog zachter wordt.
Ik heb nog een paar chianti's staan om te proeven binnenkort. Ik zal er eens op letten.
(15-08-2013 10:40 AM)Olivier schreef: [ -> ]Goeie vraag, bij de le fonti waren ze inderdaad wel heel prominent, en nog duidelijker aanwezig dan de tannines, dus ik vraag me af of dit ooit gelijk zal versmelten. Anderzijds is dit wel een jonge wijn dus ik heb goede hoop dat dit wel nog zachter wordt.
Ik heb nog een paar chianti's staan om te proeven binnenkort. Ik zal er eens op letten.

Als je de Italianen moet geloven... moet je de Chianti Classico jong achterover "kappen". Eerlijk gezegd, ik moet de jonge of relatief jonge Chianti Classico die mij echt bevalt nog tegenkomen. Wel al genoten van oudere Chianti Classico Riserva's en meer internationale IGT's uit Chianti.
Citaat:Als je de Italianen moet geloven... moet je de Chianti Classico jong achterover "kappen".

Huh de meeste chianti classico's kunnen volgens mij makkelijk 6-7 jaar aan en gaan dan ook mooi versmolten zijn. Voor een colli senese of andere deelgebieden kan ik er nog inkomen dat de stijl meestal fruitig is en niet om te bewaren, maar van een classico mag je toch wel wat meer verwachten, vind ik
(15-08-2013 09:13 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Als je de Italianen moet geloven... moet je de Chianti Classico jong achterover "kappen".

Huh de meeste chianti classico's kunnen volgens mij makkelijk 6-7 jaar aan en gaan dan ook mooi versmolten zijn. Voor een colli senese of andere deelgebieden kan ik er nog inkomen dat de stijl meestal fruitig is en niet om te bewaren, maar van een classico mag je toch wel wat meer verwachten, vind ik

Klopt, alleen blijken ze er in Italië vaak andere gewoontes op na te houden. Sleepy Ze hebben naar verluid doorgaans weinig geduld, wijnen kelderrust geven en het geduldig opbouwen van eigen wijnkeldertje is er blijkbaar veel minder ingeburgerd dan bij ons.

Ik had het hier vorig jaar nog over met één van mijn wijnhandelaars die dit bevestigde. Hij vond ook dat Italiaanse sommeliers hier maar al te vaak tegen zondigden.
Nog even melden dat de le fonti vandaag veel lager in zuren zat en evenwichtiger overkwam. Zal echter nooit een complexe wijn worden, denk ik. Paste dus wel goed bij de spaghetti cacciatore.
Koppelingen