(27-01-2015 12:14 AM)vinejo schreef: [ -> ] (26-01-2015 11:43 PM)koen schreef: [ -> ] (26-01-2015 06:26 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-01-2015 03:34 PM)koen schreef: [ -> ] (25-01-2015 10:17 PM)fleer schreef: [ -> ] (25-01-2015 10:07 PM)Kris G schreef: [ -> ]Cowra Estate Kangaroo Ridge 2012, blend van Merlot en Cabernet, na de 50/50 is dit een cultuurschok, de vriendin omschreef dit als drinkbaar, zo ver zou ik zelfs niet durven gaan : net tolereerbaar is het hoogste wat ik kan gaan, kwam ook uit die schandalig veel te dure Vivabox
Ik was dus op een bepaald moment aan't denken, wat kan je nu drinken na zo'n €50 tasting .... je weet zo wie zo dat het pijn gaat doen ... mijn Ribera del Duero doet pijn .... Kris, cultuurschok is waarschijnlijk zacht uitgedrukt, ik leef met je mee lol.
Grts
Daar laat ik me niet meer aan vangen ... hier was het de Viret Renaissance 2009 .... originele wijn met een enorm plezier gehalte, ééntje die zowel fruit, kruiden, structuur en fraicheur perfect weet te combineren
Hier was t de 2011 Renaissance. Zelfde wijn precies.
Lekker hé en PK een droom
Idd
Maar dat kan je eigenlijk van zowat de hele Rhone zeggen...
Vanavond 6 poeplekkere wijnen gedronken tussen 7 en 14 euro
Mas De Bressades 2012 Costieres de Nimes (kruidigste en knapperigste)
Le Pigeoulet de Brunier 2011 (de meest speelse)
Domaine Chamfort Rasteau (vlezig en licht animaal)
Chateau de la Pertiane 2012 Vacqueyras (gestructureerd)
Les Garrigues CDR Villages 2012van Ch Les Fines Roches (verrassend goed)
Domaine de Boissan Gigondas 2012 (de zachtste, meest rood zoetig fruit)
Allen gelijkaardig en toch verschillend maar vooral dus..
poeplekker.
Couldn't agree more ... dronk van 't WE ook nog de Jocundaz 2012 van Chateau Simian een Cotes du Rhone Villages Massif d'Uchaux. Ging ik even bij zitten, mooi intens fruit (niet gestoofd), aardbeien à gogo, stevige kruidigheid, minerale toets. Mond sappig, vullend, suave, materie maar tegelijkertijd een gevoel van lichtheid. Veel wijn voor 12€ (domein). Heel grote aanrader.
Couldn't agree more ... dronk van 't WE ook nog de Jocundaz 2012 van Chateau Simian een Cotes du Rhone Villages Massif d'Uchaux. Ging ik even bij zitten, mooi intens fruit (niet gestoofd), aardbeien à gogo, stevige kruidigheid, minerale toets. Mond sappig, vullend, suave veel wijn voor 12€ (domein). Heel grote aanrader.
[/quote]
En waar vinden we die grote aanrader, Koen ? ;-)
Op het domein :-) ... kreeg het flesje van een collega en was zelf ook al op zoek ... België nog niks gevonden. Trouwens wit zou ook goed zijn met een mooie minerale ondertoon (de goed percelen in Uchaux liggen op een rotsformatie) maar die heb ik nog niet mogen proeven ;-)
Le Roc du Pellebouc 2010 - rood.
Die Thienponts weten hoe je wijn moet maken. Da's al langer geen geheim. Deze prijsbreker bewijst opnieuw dat je in een goed Bx-jaar een lekkere 'pleaser' voor je gasten op tafel kunt toveren zonder al te diep in de buidel te tasten. Een heerlijk slobberwijntje, zoals Ilja Gort het zo mooi kan verwoorden...
Vanavond plots 4 drinkebroers over de vloer en kwansuis een Des Tours VDP 2007 open getrokken. Man, zo lekker. Wil wat overhouden voor morgen (is tenslotte Vee haar lievelingswijn) maar heb het moeilijk om eraf te blijven.
Ook nog geproefd: Berliquet 2011, modern gemaakt, zeer mooi evenwicht, veel toekomst, bijzonder knappe St Emilion.
Petit Savagnin 2008: heel typisch, lékker.
Beyerskloof Pinotage: zeer herkenbaar inotiol, goed gemaakt maar iets minder mijn ding.
Snel weer een slokje Des Tours
(30-01-2015 01:28 AM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond plots 4 drinkebroers over de vloer en kwansuis een Des Tours VDP 2007 open getrokken. Man, zo lekker. Wil wat overhouden voor morgen (is tenslotte Vee haar lievelingswijn) maar heb het moeilijk om eraf te blijven.
Ook nog geproefd: Berliquet 2011, modern gemaakt, zeer mooi evenwicht, veel toekomst, bijzonder knappe St Emilion.
Petit Savagnin 2008: heel typisch, lékker.
Beyerskloof Pinotage: zeer herkenbaar inotiol, goed gemaakt maar iets minder mijn ding.
Snel weer een slokje Des Tours
Staat in 't groot op mijn To Do lijst: VEEL MEER DES TOURS KOPEN !
(30-01-2015 01:28 AM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond plots 4 drinkebroers over de vloer en kwansuis een Des Tours VDP 2007 open getrokken. Man, zo lekker. Wil wat overhouden voor morgen (is tenslotte Vee haar lievelingswijn) maar heb het moeilijk om eraf te blijven.
Ook nog geproefd: Berliquet 2011, modern gemaakt, zeer mooi evenwicht, veel toekomst, bijzonder knappe St Emilion.
Petit Savagnin 2008: heel typisch, lékker.
Beyerskloof Pinotage: zeer herkenbaar inotiol, goed gemaakt maar iets minder mijn ding.
Snel weer een slokje Des Tours
Zalig
Vond de tasting van gisteren erg geslaagd. Erg afwisselend ook. Ik bracht zelf een Chenin Blanc van 1992 op tafel van Domaine aux Moines. Sterk geëvolueerd tav vorige zomer. T beestje heeft ook afgezien in de wagen vrees ik. Ondanks m'n pogingen om 'm koel te houden met koelelementen in de wagen, heeft de reis m toch van z'n pluimen doen verliezen. Nog lekker, dat wel, maar het fruit was volledig weg. Puur op mineraliteit.
Domaine Alary, Le Jean De Verde, Cairanne 2010.
Alweer een zeer lekkere wijn van Alary, kruidige neus, rood fruit, chocolade. Mondvullend, goede concentratie maar niet lomp. Ideaal voor op m'n alcoholvrije dag...
Hier momenteel bezig met een Carruades de Lafite 1998 - TN volgt.
Gisteren Soudars 2005 geprobeerd, ondanks de gezondheidstoestand - ziekjes. Had het beter gehouden bij water, want praktisch niks in de neus of mond...
(08-02-2015 05:57 PM)Bert schreef: [ -> ]Gisteren Soudars 2005 geprobeerd, ondanks de gezondheidstoestand - ziekjes. Had het beter gehouden bij water, want praktisch niks in de neus of mond...
ik denk van de 2010 zaterdag (magnum) te ontkurken, maar is misschien niet het beste idee naar drinkbaarheid toe?
(08-02-2015 06:22 PM)Kris G schreef: [ -> ] (08-02-2015 05:57 PM)Bert schreef: [ -> ]Gisteren Soudars 2005 geprobeerd, ondanks de gezondheidstoestand - ziekjes. Had het beter gehouden bij water, want praktisch niks in de neus of mond...
ik denk van de 2010 zaterdag (magnum) te ontkurken, maar is misschien niet het beste idee naar drinkbaarheid toe?
Ik vond persoonlijk de 2010 (vorige week nog gedronken) nochtans zeer goed. Wel nog vrij jong overkomen maar al zeer lekker! Wel meteen na het openen geschonken vanwege zijn jonge leeftijd. 2005 zit misschien nu juist in een gesloten fase...
(08-02-2015 07:07 PM)Benz schreef: [ -> ] (08-02-2015 06:22 PM)Kris G schreef: [ -> ] (08-02-2015 05:57 PM)Bert schreef: [ -> ]Gisteren Soudars 2005 geprobeerd, ondanks de gezondheidstoestand - ziekjes. Had het beter gehouden bij water, want praktisch niks in de neus of mond...
ik denk van de 2010 zaterdag (magnum) te ontkurken, maar is misschien niet het beste idee naar drinkbaarheid toe?
Ik vond persoonlijk de 2010 (vorige week nog gedronken) nochtans zeer goed. Wel nog vrij jong overkomen maar al zeer lekker! Wel meteen na het openen geschonken vanwege zijn jonge leeftijd. 2005 zit misschien nu juist in een gesloten fase...
Heb vandaag zelfs nog getwijfeld om een Escurac 2005 open te trekken maar dan toch wijselijk niet gedaan, zelfs de subtoppers zouden nog wel eens teveel tannines en zuren kunnen vertonen- en slecht gaan ze niet worden hoor als je ervan blijft.
Zeker in magnum lijkt het me toch wel een risico..
A Sweet Beginning of a Better End 2013. cultwijn door cultwijnmaker Jean-Marc Brignot. Eerder bekend van zijn Jura-wijnen maar sinds enkele jaren gestopt omwille van financiële problemen. Sinds kort maakt hij wel weer wijn. Etiket geeft bitter weinig prijs, enkel de meest wettelijk noodzakelijke info. Volgens Terrovin is het een assemblage van syrah, grenache, cabernet sauvignon en carignan uit de Ardeche.
Eerste indruk is puur bio. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Typiciteit van cepage of terroir is het niet, want het is een geur, het komt mss nog het dichtst in de buurt van gist, die je in veel biologische wijnen van over heel Frankrijk tegenkomt. Mondgevoel begint zeer prikkelend, precies zelfs niet helemaal uitgegist of toch minstens wat CO2 in de aanzet. Voor de rest weinigzeggend dus maar een dagje opzij zetten. Dag twee is al wat duidelijker, ik merk vooral de peper van de syrah en voor de rest is het enkel fruit, mooi maar ik mis precies een ankerpunt, iets wat toch een indicatie geeft van wat de wijnmaker in het glas wilde brengen. Dag drie is meer fruit in de neus en aanzet maar de afdronk is belegen en een beetje plat. Ik denk niet dat ik dit nogmaals zou kopen. 20 euro was wel zeer veel geld, zeker als je al een dag moet wachten voordat een wijn zich een beetje toont.
(08-02-2015 07:42 PM)Kupers schreef: [ -> ]A Sweet Beginning of a Better End 2013. cultwijn door cultwijnmaker Jean-Marc Brignot. Eerder bekend van zijn Jura-wijnen maar sinds enkele jaren gestopt omwille van financiële problemen. Sinds kort maakt hij wel weer wijn. Etiket geeft bitter weinig prijs, enkel de meest wettelijk noodzakelijke info. Volgens Terrovin is het een assemblage van syrah, grenache, cabernet sauvignon en carignan uit de Ardeche.
Eerste indruk is puur bio. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Typiciteit van cepage of terroir is het niet, want het is een geur, het komt mss nog het dichtst in de buurt van gist, die je in veel biologische wijnen van over heel Frankrijk tegenkomt. Mondgevoel begint zeer prikkelend, precies zelfs niet helemaal uitgegist of toch minstens wat CO2 in de aanzet. Voor de rest weinigzeggend dus maar een dagje opzij zetten. Dag twee is al wat duidelijker, ik merk vooral de peper van de syrah en voor de rest is het enkel fruit, mooi maar ik mis precies een ankerpunt, iets wat toch een indicatie geeft van wat de wijnmaker in het glas wilde brengen. Dag drie is meer fruit in de neus en aanzet maar de afdronk is belegen en een beetje plat. Ik denk niet dat ik dit nogmaals zou kopen. 20 euro was wel zeer veel geld, zeker als je al een dag moet wachten voordat een wijn zich een beetje toont.
Je beschrijving vind ik beter dan de wijn (volgens diezelfde beschrijving
! Kan me er echt iets bij voorstellen en je quote over de typiciteit is er boenk op.
Het blijft moeilijk. Vorig weekend ben ik naar Dive Bouteille in Saumur geweest, enkel biologische en natuurlijke wijnen. Sommigen zijn echt prachtig, maar anderen zijn gewoon... Bio. Ik heb nog van geen enkele wijnboer een duidelijk antwoord gekregen op wat het nu eigenlijk is, ofwel zeggen ze dat het echte fruitigheid is of gewoon de gout de terroir waar je dus niet veel mee wordt verder geholpen. Ik wil eigenlijk eens een degustatie doen met natuurlijke wijnen, verschillende druiven en verschillende streken om te zien hoe divers ze nu in feite zijn en waar dat aan te linken is. Pas op, ik ben wel een fan van wijnen waar voldoende aandacht aan is geschonken en ik ben ook echt wel een paar zeer mooie wijnen tegengekomen, maar het is een beetje vissen. Het niveau is er wel een stuk op vooruitgegaan, het aantal echte stinkers of foutieve wijnen was te verwaarlozen, dus ik blijf voorlopig toch neigen naar bio om nieuwe dingen te ontdekken, ik merk het zelf ook vaker op degustaties dat de wijnen die mij bijblijven biologisch of biodynamisch werden gevinifieerd.
Brignot was een restje van gisteren, nu de Blauer Spätburgunder 2011 van Heger uit Baden in mijn glas. Zeer vol in de neus, vlees, rokerig en een duidelijke geroosterde toets. Mondgevoel heeft wel de mooie sappigheid die je uit Baden verwacht, afdronk is wat kort maar we zullen zien wat het morgen geeft. Sowieso is dit voor twaalf euro een zeer mooie wijn!
Net klaar met een Domaine de Chevalier 1989 - zeer aangename ervaring, TN volgt in de passende sectie !
(24-01-2015 11:11 PM)orion schreef: [ -> ] (24-01-2015 02:06 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-01-2015 12:10 PM)orion schreef: [ -> ] (24-01-2015 12:54 AM)vinejo schreef: [ -> ] (23-01-2015 11:40 PM)orion schreef: [ -> ]Yves Cuilleron St. Joseph Les Serines 2010
Zwart rijp fruit,peper, cassis zeer kruidig en voldoende zuren, stalgeurtjes
92. Te lekker om af te blijven. Fles is dus zo goed als leeg . Jammer, het was de laatste.
Ola!
Koop je die in Belgie, Orion?
Neen gekocht in Frankrijk bij Cave de la Crosse in Renescure (tegen St Omer - Steenvoorde) ik denk dat het ongeveer 28 € was. Ook te koop bij Grandry maar dan 10 € duurder... Cave de la Crosse heeft ook Tempier, Pibarnon, Vogue en ander lekkers tegen schappelijke prijzen. Grtn
Dan is het mss wel eens de moeite waard om de verplaatsing te maken..
Denk dat dit ook de favoriete cavist is van Luc Javeaux van LpdV...
, Orion!
Moet ge zeker doen ! De baas van deze cave - Daniël Becu - is een hele sympathieke gast die graag advies geeft zonder opdringerig te zijn.
3
ik zie net dat de St Joseph Les Serines 2013 binnen is in Renescure - kost 30 euro en dat is toch bijna 10 Euro minder dan bij Grandry...
Tja Kupers, nu pikt ge der wel ne straffe wijnmaker tussenuit eh, JM B is een toptalent maar maakt wel wijnen waar ge wat tijd moet voor nemen om ze te begrijpen..... en soms moet je een wijn niet altijd proberen te begrijpen en trachten te plaatsen in AOC's en cépages...maar hem gewoon drinken omdat hij lekker is :-)
(08-02-2015 07:07 PM)Benz schreef: [ -> ] (08-02-2015 06:22 PM)Kris G schreef: [ -> ] (08-02-2015 05:57 PM)Bert schreef: [ -> ]Gisteren Soudars 2005 geprobeerd, ondanks de gezondheidstoestand - ziekjes. Had het beter gehouden bij water, want praktisch niks in de neus of mond...
ik denk van de 2010 zaterdag (magnum) te ontkurken, maar is misschien niet het beste idee naar drinkbaarheid toe?
Ik vond persoonlijk de 2010 (vorige week nog gedronken) nochtans zeer goed. Wel nog vrij jong overkomen maar al zeer lekker! Wel meteen na het openen geschonken vanwege zijn jonge leeftijd. 2005 zit misschien nu juist in een gesloten fase...
Voor alle duidelijkheid: dat de wijn praktisch niks in neus of mond had, was (en is
) te wijten aan mijn gezondheidstoestand...
Die 2010 zou ik nu zeker niet proberen want die zitten behoorlijk toe (zelfs los van mijn eigen neus en mond dan...)
(09-02-2015 07:55 PM)Venne schreef: [ -> ]Tja Kupers, nu pikt ge der wel ne straffe wijnmaker tussenuit eh, JM B is een toptalent maar maakt wel wijnen waar ge wat tijd moet voor nemen om ze te begrijpen..... en soms moet je een wijn niet altijd proberen te begrijpen en trachten te plaatsen in AOC's en cépages...maar hem gewoon drinken omdat hij lekker is :-)
Ja, maar lekker is niet altijd genoeg hé... Zeker voor een wijn van 20 euro..
(09-02-2015 07:55 PM)Venne schreef: [ -> ]Tja Kupers, nu pikt ge der wel ne straffe wijnmaker tussenuit eh, JM B is een toptalent maar maakt wel wijnen waar ge wat tijd moet voor nemen om ze te begrijpen..... en soms moet je een wijn niet altijd proberen te begrijpen en trachten te plaatsen in AOC's en cépages...maar hem gewoon drinken omdat hij lekker is :-)
Pas op, ik ben de laatste om in vakjes van dat aroma bij die cépage of die stijl bij die AOC te denken. Of je nu sangiovese in de Rhône wil maken of je riesling op 200% nieuwe eik wil leggen, whatever floats your boat en zolang wat in het glad komt goed is mag je doen wat je wil. Ik vind wel dat een wijnmakers ergens voor moet kiezen met een wijn, er een vorm van identiteit aan moet meegeven en dat ontbrak hier, fruitig en fris op dag één en belegen op dag twee, deze indrukken liggen voor mij te ver uit elkaar om te weten wat ik hier van moet denken. Daar komt nog bij dat ik het op beide momenten wel lekker vond, maar om nu te zeggen waw voor die prijs? Neen.
Het ligt misschien ook aan mijn verwachtingen, ik heb ook de verhalen van zijn semi-legendarische vin jaunes gehoord maar had nog nooit de kans om een fles op de kop te tikken. Als het hele verhaal nu dan ook nog eindigt met een wijnmakers die er op een gegeven moment de brui aan geeft, dan moet je toch ook wel gebruiken dat je iets speciaals verwacht als hij dan toch weer begint
.
(09-02-2015 07:55 PM)Venne schreef: [ -> ]Tja Kupers, nu pikt ge der wel ne straffe wijnmaker tussenuit eh, JM B is een toptalent maar maakt wel wijnen waar ge wat tijd moet voor nemen om ze te begrijpen..... en soms moet je een wijn niet altijd proberen te begrijpen en trachten te plaatsen in AOC's en cépages...maar hem gewoon drinken omdat hij lekker is :-)
Wax on, wax off
Over de prijs ga ik niet in discussie of hij dat waard is, dit zal wel te maken hebben met het feit dat iedereen in de wereld die wijnen wil hebben.... Zijn wijnen staan trouwens op wijnkaarten van vele top restaurants in de wereld dus brol zal het zeker niet zijn :-)
Maar Brignot is een speciaal verhaal dat ik al een aantal jaar "probeer" te volgen. Samen met KK heb ik eens aan zijn huis (als je dat een huis kon noemen) gestaan in Molamboz... maar JM was met andere zaken bezig :-) Hadden we daar binnengeraakt waren we niet direct naar huis geweest.
Ik heb wel de sjans gehad om zijn jaune's , savagnins en poulsards te proeven. Bizarre maar o zo geweldige wijnen. Probeer maar eens een fles La Combe op de kop te tikken.
JM zit nu in Sado waar hij over een jaar of 5 wijn gaat maken.... maar of hij daar voor de wijn zit denk ik niet.
Sweet beginning is trouwens niet alleen van zijn hand, de ex sommelier van Noma zit er ook tusssen.
(10-02-2015 12:53 PM)Venne schreef: [ -> ]Bizarre maar o zo geweldige wijnen. Probeer maar eens een fles La Combe op de kop te tikken.
Ik kan dit enkel maar bevestigen: La Combe, één van mijn beste wijnervaringen ooit ...
Voor mij ook Filip, nog es merci :-)
De Rayure was "werkendag" maar de dag erna was dat "spacy" spul mooi opengekomen.
Ge moet Pat Desplats er eens over bezig horen....
(10-02-2015 12:53 PM)Venne schreef: [ -> ]Ik heb wel de sjans gehad om zijn jaune's , savagnins en poulsards te proeven. Bizarre maar o zo geweldige wijnen. Probeer maar eens een fles La Combe op de kop te tikken.
Heb ik onlangs nog eens geprobeerd en me suf gezocht ... tevergeefs
. Hoe zijn zijn jaunes?
als ik me goed herinner :-) zéér zuiver en bleef enorm lang hangen.
Bij Wouter "stonden" de laatste bottelingen op de prijslijst maar vond ze wel wat prijzig.
Gisteren instapwijn van Argiolas (Perdera) nog eens gedronken bij homemade pizza: Jammie
Het zuiden in je glas: Me like
(12-02-2015 03:56 PM)Dc schreef: [ -> ]Gisteren instapwijn van Argiolas (Perdera) nog eens gedronken bij homemade pizza: Jammie
Het zuiden in je glas: Me like
Inderdaad lekker, als je de kans hebt, moet je zeker ook eens de 'Antigua' van Santadi proberen. Zelfde druif, nog goedkoper en minstens even lekker. Wel wat rustieker.