(01-07-2018 08:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]En alweer iets bijgeleerd... Cabernet blanc, mocht het 1 april zijn, k zou t niet geloven
Cabernet Blanc werd in 1991 ontwikkeld door de Zwitserse druivenkweker Valentin Blattner in Soyhières (Zwitserse Jura). Het is een kruising tussen cabernet sauvignon en een onbekende schimmel-resistente partner. Cabernet blanc heeft een zeer goede resistentie tegen echte meeldauw, valse meeldauw en grauwe schimmel. De wijnstok is vorstbestendig en vergelijkbaar met riesling. De wijnstok levert geurige wijnen met een sauvignon blanc of riesling aroma: fris en droog met een lange afdronk.
Bron:
http://www.wijnalbum.nl/Druifsoortpagina...m#Cabernet Blanc
Colonjes heeft maar dan 3.000 stokken van deze wijnsoort, de grootste hoeveelheid van Europa.
(02-07-2018 08:56 AM)troisetoiles schreef: [ -> ] (01-07-2018 08:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]En alweer iets bijgeleerd... Cabernet blanc, mocht het 1 april zijn, k zou t niet geloven
Cabernet Blanc werd in 1991 ontwikkeld door de Zwitserse druivenkweker Valentin Blattner in Soyhières (Zwitserse Jura). Het is een kruising tussen cabernet sauvignon en een onbekende schimmel-resistente partner. Cabernet blanc heeft een zeer goede resistentie tegen echte meeldauw, valse meeldauw en grauwe schimmel. De wijnstok is vorstbestendig en vergelijkbaar met riesling. De wijnstok levert geurige wijnen met een sauvignon blanc of riesling aroma: fris en droog met een lange afdronk.
Bron: http://www.wijnalbum.nl/Druifsoortpagina...m#Cabernet Blanc
Colonjes heeft maar dan 3.000 stokken van deze wijnsoort, de grootste hoeveelheid van Europa.
er wordt blijkbaar veel geëxperimenteerd met cabernet om resistente afgeleiden te vinden. Cabernet Dorsa is er ook zo één (een rode), maar wat ik daarvan al geproefd heb, was eigenlijk niet te zuipen.
Het principe is natuurlijk wel interessant : als de druiven meer ziekteresistent zijn, moet er ook niet om de haverklap gespoten worden. Waarschijnlijk zitten ze nu volop in de ontwikkelingsfase en wordt er volop geëxperimenteerd met zulke nieuwe druiven. In die zin is de evolutie naar meer wijnbouw in onze streken eigenlijk wel interessant.
(02-07-2018 10:38 AM)Olivier schreef: [ -> ]er wordt blijkbaar veel geëxperimenteerd met cabernet om resistente afgeleiden te vinden. Cabernet Dorsa is er ook zo één (een rode), maar wat ik daarvan al geproefd heb, was eigenlijk niet te zuipen.
Het principe is natuurlijk wel interessant : als de druiven meer ziekteresistent zijn, moet er ook niet om de haverklap gespoten worden. Waarschijnlijk zitten ze nu volop in de ontwikkelingsfase en wordt er volop geëxperimenteerd met zulke nieuwe druiven. In die zin is de evolutie naar meer wijnbouw in onze streken eigenlijk wel interessant.
Ja, mooi dat ze hier blijven inzetten op innovatie. Het klimaat wordt ook steeds beter om aan wijnbouw te doen (las daarover vandaag nog dit, klinkt wel erg optimistisch:
https://www.gelderlander.nl/bronckhorst/...881ce49/). Ik vind het ook altijd leuk om bezoek blind te laten proeven van een witte wijn van hier en te kijken wat de reacties zijn (gisteren nog: Loire!)
Maar de achilleshiel blijft op veel plekken in België en Nederland toch de bodem, lijkt me. Lössig-leem brengt toch andere wijnen voort dan zandsteen, kiezel, keien, ...
(02-07-2018 11:33 AM)troisetoiles schreef: [ -> ] (02-07-2018 10:38 AM)Olivier schreef: [ -> ]er wordt blijkbaar veel geëxperimenteerd met cabernet om resistente afgeleiden te vinden. Cabernet Dorsa is er ook zo één (een rode), maar wat ik daarvan al geproefd heb, was eigenlijk niet te zuipen.
Het principe is natuurlijk wel interessant : als de druiven meer ziekteresistent zijn, moet er ook niet om de haverklap gespoten worden. Waarschijnlijk zitten ze nu volop in de ontwikkelingsfase en wordt er volop geëxperimenteerd met zulke nieuwe druiven. In die zin is de evolutie naar meer wijnbouw in onze streken eigenlijk wel interessant.
Ja, mooi dat ze hier blijven inzetten op innovatie. Het klimaat wordt ook steeds beter om aan wijnbouw te doen (las daarover vandaag nog dit, klinkt wel erg optimistisch: https://www.gelderlander.nl/bronckhorst/...881ce49/). Ik vind het ook altijd leuk om bezoek blind te laten proeven van een witte wijn van hier en te kijken wat de reacties zijn (gisteren nog: Loire!)
Maar de achilleshiel blijft op veel plekken in België en Nederland toch de bodem, lijkt me. Lössig-leem brengt toch andere wijnen voort dan zandsteen, kiezel, keien, ...
Inderdaad, de bodem is de grote beperkende factor vrees ik- er zijn in Belgie maar een 300tal ha die echt een geschikte bodem voor wijnstokken zouden zijn - van Nederland weet ik het niet maar zal niet veel beter zijn zoals jij ook stelde.
Frankrijk is het land waar de meest kalkrijke bodems te vinden zijn, ideaal voor fijne wijnen ;-)
Btw, Oli, ik dronk ooit de cabernet dorsa van Bon Baron en die viel wel goed mee (hoewel de prijs dan weer wat tegenviel, iets van 17 euro)
Ik zou nu ook niet de algemene beperking die de bodem oplegt overschatten; indien een wijnbouwer selectief is in de keuze van zijn wijngaarden, en dan kiest voor kwalitatief material (lees: geen hybriden), dan kan je op de meeste plekken wel 'redelijke' wijnen maken. Wil je echt naar een ander niveau dan zijn in België-Nederland de locaties weliswaar dungezaaid, maar wel kwalitatief zeer moo. ik denk dan aan het Maasland, Mergelland, en (persoonlijk) in mindere mate aan Heuvelland. alles daar tussenin zal op zijn slechtst gerommel in de marge blijven, en op zijn best aangename, maar niet memorabele wijn opleveren.
En kalk is niet het alfa en omega van de wijnwereld hé
.
(02-07-2018 12:18 PM)Kupers schreef: [ -> ]En kalk is niet het alfa en omega van de wijnwereld hé .
Jawel hoor, staat uitgebreid beschreven in het naslagwerk van John Chalkbottom uit 1879: "Why limestone is the alpha and omega of the wineworld".
Citaat:Btw, Oli, ik dronk ooit de cabernet dorsa van Bon Baron en die viel wel goed mee
Ik heb me vergist, ik doelde op cabernet cortis. Die dorsa heb ik nog niet geproefd.
(02-07-2018 02:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (02-07-2018 12:18 PM)Kupers schreef: [ -> ]En kalk is niet het alfa en omega van de wijnwereld hé .
Jawel hoor, staat uitgebreid beschreven in het naslagwerk van John Chalkbottom uit 1879: "Why limestone is the alpha and omega of the wineworld".
En ken je dat boek van Griet Graniet?
(02-07-2018 02:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (02-07-2018 12:18 PM)Kupers schreef: [ -> ]En kalk is niet het alfa en omega van de wijnwereld hé .
Jawel hoor, staat uitgebreid beschreven in het naslagwerk van John Chalkbottom uit 1879: "Why limestone is the alpha and omega of the wineworld".
Ik voeg het toe op de amazon wishlist
.
De lekkerste Belgische wijn die ik ooit proefde was gemaakt van hydriden. :-o
Zelfs mijn persoonlijke top drie van wat ik proefde zijn allemaal hybriden.
Die dorsa ook nog gedronken.
Idd lekker, en duur.
Maar duur, tja het zal een woord zijn die je wel vaker tegenkomt.
Als het onderwerp dan Belgische wijn is.
Citaat:Zelfs mijn persoonlijke top drie van wat ik proefde zijn allemaal hybriden.
van Belgische wijnen of in het algemeen?
Welke wijnen zijn dat? Als het goede zijn, willen we die ook kennen he
(02-07-2018 05:44 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Zelfs mijn persoonlijke top drie van wat ik proefde zijn allemaal hybriden.
van Belgische wijnen of in het algemeen?
Welke wijnen zijn dat? Als het goede zijn, willen we die ook kennen he
Van Belgische hé.
1. Lijsternest - Mag Da 2016
2. Lijsternest - Herbert 2016
3. Vin de Liege - O de craie
En die waren ook nog prijs/kwaliteit te verantwoorden.
De meeste weinige pinot en chardonnay was telkens zeer overprijsd.
En konden me weinig bekoren.
De pinot gris van Kluisberg zit ook nog goed aan een 10 euro de fles.
Nu ik heb er ook nog geen honderd geproefd hé.
Laat ons zeggen een 20 a 25.
Mss wel meer.
Reynald héaulé - a contre courant 2014.
Zalig lekker sappige wijn.
Finesse en toch wat vol.
Zonder op enig moment streng te zijn.
Blend van redelijk wat.
O.a. Côt, pineau d'aunis, gamay,...
11% alcohol.
Allee nog eentje dan.
The Beachhouse 2017 sauvignon blanc (2017)
Een flesje dat overbleef op de zomerborrel, verwachtingen niet te hoog. Toch wel een ander soort sauvignon dan wat ik ken uit de Loire. Kost 4 euro bij Appie, dus gaan ze vast voor hoge rendementen.
Dit gezegd zijnde is de wijn wel goed gemaakt. Toegankelijk, fruitig. Ananas, citroengras, in evenwicht met de zuurtjes. Aangenaam aperitiefje in de zon. Goeie prijs-kwaliteit dus, maar de lat mag altijd hoger. En zelf zou ik nooit een fles van 4 euro uit Z-A kopen, maar goed.
Nee, ik was te mild in een eerste reactie. Complexiteit en afdronk nihil, de rest van de fles is voor de gootsteen.
Vorige week Chateau Larruau 2009 Margaux en Pavillon de Leoville Poyferre 2006 St Julien.
De Margaux was voller, mondvullend, heel lange afdronk en versmolten.
De St Julien bleef hier achter op alle vlakken.
Gisterenavond bij vrienden Robert Mondavi Napa Valley CS 2014
Meegebracht van over zee toen hij daar was begin dit jaar.
Geen tn maar een heel lekkere wijn die prima samenging met de 'veggie' bbq! Beste fles van de avond!
Gisteren op het terras tussen 19 uur en 1 uur 30 deze morgen.
zie foto.
Van hoog naar laag wat betreft ervaren kwaliteit:
1- La Pointe 1986
2- Clos Saint Andre Monopole 2011
3- Menetou Salon 2014 Domaine Pellé
4- Flama D’Or Brut Cava
5- Riesling Terroir d’Alsace 2015 Zind-Humbrecht
6- Rochet-Bocart Blanc de Blanc
De verwachtingen voor de laatste twee waren hoog maar werden niet ingelost.
Een selectie van de regionale wijnen gedronken op vakantie in de regio Val Venosta (Vinschgau) in Alto Adige / Zuid-Tirol :
- Falkenstein Riesling 2015 : beste wijn van de vakantie. Riesling met houtopvoeding. Ik vond eerder de 2012 al onweerstaanbaar maar ook deze is werkelijk top. Enorm lang, vol, fris, complex ... Ik heb weinig ervaring met Duitse Rieslings om te kunnen vergelijken, maar dit is topniveau.
- Falkenstein Sauvignon 2014 : meer op het fruit dan op het grassige/kruidige. Heel mooie wijn, maar toch trapje lager dan de Riesling.
- Nals Margreid Pinot Bianco 'Sirmian' 2015 : eerste glas vond ik geweldig, laatste glas al wat minder. Heel goed gemaakt, serieus glas wijn, maar mist wat eigenheid (en naar mijn smaak ook wel wat zuren) om te blijven boeien. Misschien is dit mijn druif niet. Toch kan dit veel mensen bekoren denk ik.
- Köfererhof Sylvaner 'R' 2014 - Mijn eerste kennismaking (naar ik meen) met Sylvaner. Uit de Valle Isarco (Eisacktal). Heel strak en mineraal. Je proeft dat dit uit de bergen komt. Bij mij genieten van het eerste tot het laatste glas. 39 euro in het hotelrestaurant. Achteraf gezien dat dit +-28 euro kost bij Stappato.
- Erbhof Unterganzner (Josephus Mayr) St. Magdalener Klassisch 2016 - Ik hou wel van dit soort frisse rode wijnen in de zomer. Heel drinkbaar.
(22-07-2018 10:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Gisteren op het terras tussen 19 uur en 1 uur 30 deze morgen.
zie foto.
Van hoog naar laag wat betreft ervaren kwaliteit:
1- La Pointe 1986
2- Clos Saint Andre Monopole 2011
3- Menetou Salon 2014 Domaine Pellé
4- Flama D’Or Brut Cava
5- Riesling Terroir d’Alsace 2015 Zind-Humbrecht
6- Rochet-Bocart Blanc de Blanc
De verwachtingen voor de laatste twee waren hoog maar werden niet ingelost.
Oei, wat scheelde er aan de Rochet-Bocart Blanc de Blanc?
(23-07-2018 10:47 AM)Corto schreef: [ -> ] (22-07-2018 10:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Gisteren op het terras tussen 19 uur en 1 uur 30 deze morgen.
zie foto.
Van hoog naar laag wat betreft ervaren kwaliteit:
1- La Pointe 1986
2- Clos Saint Andre Monopole 2011
3- Menetou Salon 2014 Domaine Pellé
4- Flama D’Or Brut Cava
5- Riesling Terroir d’Alsace 2015 Zind-Humbrecht
6- Rochet-Bocart Blanc de Blanc
De verwachtingen voor de laatste twee waren hoog maar werden niet ingelost.
Oei, wat scheelde er aan de Rochet-Bocart Blanc de Blanc?
De Champagne had maar weinig te bieden wat betreft geur en smaak.
In de geur zelfs iets muffig en had een gebrek aan fraîcheur.
Kwam mollig over niettegenstaande voldoende gekoeld.
Slechte fles?
Als aprèstief nen gin-tonic.
Smaakt toch wel in dit zomers weertje.
Omdat het de laatste dagen gewoon te warm is om rode wijn te drinken
2015 G. Chavet & Fils Menetou-Salon Cuvée Exception
Mooie wijn, lekker mineraal en correcte afdronk ! Over periode van drie dagen gedronken, geen afbreuk tussen dag 1-3.
Mathijs
(23-07-2018 06:20 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Omdat het de laatste dagen gewoon te warm is om rode wijn te drinken
Zondagavond Chateau Pibran 2010 Pauillac
Eerste keer in het glas, werd ons voorgesteld op restaurant door de gastvrouw. Was nieuw binnen en stond nog niet op de kaart.
Wat een heerlijke wijn! Oke, nog niet helemaal versmolten maar toch echt te genieten. Tannines natuurlijk nog volop aanwezig maar zeker niet storend.
Geef dit nog een 5tal jaren en dan gaat ie echt top zijn en heel lang blijven!
Effe opgesnord: te koop Topwijnen 35 euro. Prijszetting restaurant weet ik niet, het was op uitnodiging!
(24-07-2018 07:58 AM)Biff schreef: [ -> ] (23-07-2018 06:20 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Omdat het de laatste dagen gewoon te warm is om rode wijn te drinken
Zondagavond Chateau Pibran 2010 Pauillac
Eerste keer in het glas, werd ons voorgesteld op restaurant door de gastvrouw. Was nieuw binnen en stond nog niet op de kaart.
Wat een heerlijke wijn! Oke, nog niet helemaal versmolten maar toch echt te genieten. Tannines natuurlijk nog volop aanwezig maar zeker niet storend.
Geef dit nog een 5tal jaren en dan gaat ie echt top zijn en heel lang blijven!
Effe opgesnord: te koop Topwijnen 35 euro. Prijszetting restaurant weet ik niet, het was op uitnodiging!
Dat doet deugd.
Ik kreeg hier de indruk dat ik alleen rode wijn drink bij dit warme weer.
En wat betreft Pibran; ik vind dit zeer goede wijn ongeacht de jaargang.
Biff, die prijs van 35 € voor de 2010 is geen topprijs maar zeker niet teveel.
Zie mijn Bericht: #2 onder
http://www.vinejo.freebb.be/thread-5762.html
(24-07-2018 12:30 PM)don quichotte schreef: [ -> ]En wat betreft Pibran; ik vind dit zeer goede wijn ongeacht de jaargang.
Awel Don, geloof het of niet, maar toen de gastvrouw met de Chateau Pibran naar onze tafel kwam en de wijn voorstelde zei ik direct, ja!
Omdat ik dus die topic gelezen had en wist dat dit wel een heel goede wijn moest zijn.
De gastvrouw en de mensen die ons uitnodigden kenden de wijn niet...
(24-07-2018 12:47 PM)Biff schreef: [ -> ] (24-07-2018 12:30 PM)don quichotte schreef: [ -> ]En wat betreft Pibran; ik vind dit zeer goede wijn ongeacht de jaargang.
Awel Don, geloof het of niet, maar toen de gastvrouw met de Chateau Pibran naar onze tafel kwam en de wijn voorstelde zei ik direct, ja!
Omdat ik dus die topic gelezen had en wist dat dit wel een heel goede wijn moest zijn.
De gastvrouw en de mensen die ons uitnodigden kenden de wijn niet...
Pibran is wellicht de meest koopwaardige Pauillac van het moment.
Edetària Via Terra Rosat Garnatxa Peluda 2017... hmmm... rosé kan toch eens lekker zijn.
(24-07-2018 02:09 PM)wvd schreef: [ -> ]Pibran is wellicht de meest koopwaardige Pauillac van het moment.
Ook onderdeel van de AXA stal .... idem als Pichon Baron & Suduiraut ...
(24-07-2018 06:40 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (24-07-2018 02:09 PM)wvd schreef: [ -> ]Pibran is wellicht de meest koopwaardige Pauillac van het moment.
Ook onderdeel van de AXA stal .... idem als Pichon Baron & Suduiraut ...
En sinds kort van een eerste domein in de VS:
https://www.thedrinksbusiness.com/2018/0...pa-estate/
Sylvaner Expression Vieilles Vignes 2016 van Domaine Agapé.
Ingetogen neus, na wat walsen groene appel, in het tweede glas na een tijdje ook wat gras - aarde. Veel zuurtjes in de mond en ook hier weer granny smith. Lekker verfrissend als aperitief!