(21-10-2018 01:09 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-10-2018 12:30 PM)Pietn schreef: [ -> ]Deze middag eens een flesje Drappier champagne geopend. Wel leuk nu de disgorged datum onderaan de fles staat. Hier staat 01/2017dus bijna 2 jaar.
Men zou dit moeten verplichten op het etiket in Champagne...
Indeed!
(21-10-2018 01:12 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-10-2018 01:09 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-10-2018 12:30 PM)Pietn schreef: [ -> ]Deze middag eens een flesje Drappier champagne geopend. Wel leuk nu de disgorged datum onderaan de fles staat. Hier staat 01/2017dus bijna 2 jaar.
Men zou dit moeten verplichten op het etiket in Champagne...
Indeed!
Velen doen dat al, op het gevaar af dat sommige liefhebbers dann gaan denken dat ze altijd een
Recent ge
Degorgeerde moeten kopen en drinken en niets is minder waar.
Geen grootse TN's maar gisteravond bij een gezellig etentje met vrienden nog eens als vanouds van wijn genoten. Als aperitief een Yannick Prévoteau blanc de blancs (cuvée Amandine): bloemig in de neus, licht parelend. Zeker geen gastronomische Champagne, lekker licht, ideaal om te starten.
Daarna bij de vegetarische lasagne een Domaine Les Capréoles 2016 Sous la Croix (Régnie): heel veel kersen en rood fruit in de neus. In eerste instantie nog wat gesloten (wellicht wat te vroeg geopend) maar opent zich na een tijd in het glas. Heerlijk!
(21-10-2018 02:42 PM)wvd schreef: [ -> ] (21-10-2018 01:12 PM)Olivier schreef: [ -> ] (21-10-2018 01:09 PM)vinejo schreef: [ -> ] (21-10-2018 12:30 PM)Pietn schreef: [ -> ]Deze middag eens een flesje Drappier champagne geopend. Wel leuk nu de disgorged datum onderaan de fles staat. Hier staat 01/2017dus bijna 2 jaar.
Men zou dit moeten verplichten op het etiket in Champagne...
Indeed!
Velen doen dat al, op het gevaar af dat sommige liefhebbers dann gaan denken dat ze altijd een Recent geDegorgeerde moeten kopen en drinken en niets is minder waar.
Idd. Persoonlijk vind ik champagne die al een eindje gedegoreerd is voller of een champagne die juist gedegorgeerd is. Namelijk de ‘ liqeur ‘ die nadien wordt toegevoegd heeft tijd nodig om te integreren in de champagne. Vorige maand een Ruinart bdb gedronken die al 3 jaar zijn degorge gekregen heeft. 1 woord: Hemels
Critera Primitivo Schola Sarmenti, Salento 2016. Flesje cadeau gekregen. Donkerrood van kleur, erg kruidig en wat zwarte chocolade in de neus, beetje vanille ook. Drinkt lekker weg, correcte wijn, leuk voor op een herfstige dinsdagavond.
Complexe witte in het glas ... Aile d'Argent de Mouton Rothschild 2014
Garofoli Podium 2010. Lekker wijntje maar wordt er niet beter meer op denk ik.
Vanavond Chateau d'Agassac 2009 in het glas.
(24-10-2018 07:18 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Garofoli Podium 2010. Lekker wijntje maar wordt er niet beter meer op denk ik.
Hier recent ook gedronken. Zou ook niet zeggen dat ie nog echt beter zou worden, maar had toch de indruk dat er nog vele jaren status quo kunnen volgen.
(24-10-2018 10:14 PM)33S schreef: [ -> ] (24-10-2018 07:18 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Garofoli Podium 2010. Lekker wijntje maar wordt er niet beter meer op denk ik.
Hier recent ook gedronken. Zou ook niet zeggen dat ie nog echt beter zou worden, maar had toch de indruk dat er nog vele jaren status quo kunnen volgen.
Heb nog 3 flessen 2010 liggen en 2 flessen 2012.
Welke volgorde zou ik aanhouden? Over het algemeen is 2010 een beter jaar dan 2012.
(25-10-2018 10:44 AM)GP1978 schreef: [ -> ] (24-10-2018 10:14 PM)33S schreef: [ -> ] (24-10-2018 07:18 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Garofoli Podium 2010. Lekker wijntje maar wordt er niet beter meer op denk ik.
Hier recent ook gedronken. Zou ook niet zeggen dat ie nog echt beter zou worden, maar had toch de indruk dat er nog vele jaren status quo kunnen volgen.
Heb nog 3 flessen 2010 liggen en 2 flessen 2012.
Welke volgorde zou ik aanhouden? Over het algemeen is 2010 een beter jaar dan 2012.
Ik heb 2012 nog niet gedronken denk ik en maar 1 fles gekocht. Ze zullen beide niet echt meer verbeteren, maar blijven nog wel een paar jaar in hun drinkvenster.
Straks een François Engel Gewurztraminer GC Altenberg 2015 bij een venkel-pasta met Münster-salie-saus. Benieuwd naar wijn, gerecht en match!
Allgodão Branco 2017. Portugese witte wijn, blend van encruzado 20% en malvasia fina 80%.
Fris wijntje, licht mineralig, citrusvruchten en florale toetsen domineren. Geen grote complexiteit, maar mooi in balans. P/Q zeker in orde (7,5 betaald).
(25-10-2018 07:18 PM)redacteur schreef: [ -> ]Allgodão Branco 2017. Portugese witte wijn, blend van encruzado 20% en malvasia fina 80%.
Fris wijntje, licht mineralig, citrusvruchten en florale toetsen domineren. Geen grote complexiteit, maar mooi in balans. P/Q zeker in orde (7,5 betaald).
Da’s t fijne aan Portugal; voor weinig geld heb je zeker in wit al mooie dingen
(25-10-2018 05:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Straks een François Engel Gewurztraminer GC Altenberg 2015 bij een venkel-pasta met Münster-salie-saus. Benieuwd naar wijn, gerecht en match!
Zal wellicht een match worden op Champions League Niveau...
(25-10-2018 09:38 PM)Fre schreef: [ -> ] (25-10-2018 07:18 PM)redacteur schreef: [ -> ]Allgodão Branco 2017. Portugese witte wijn, blend van encruzado 20% en malvasia fina 80%.
Fris wijntje, licht mineralig, citrusvruchten en florale toetsen domineren. Geen grote complexiteit, maar mooi in balans. P/Q zeker in orde (7,5 betaald).
Da’s t fijne aan Portugal; voor weinig geld heb je zeker in wit al mooie dingen
Dit laatste moet ik zeker beamen.
Heb ervaring met 100% Encruzodo's die ik zeer kan appreciëren.
(25-10-2018 09:52 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-10-2018 05:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Straks een François Engel Gewurztraminer GC Altenberg 2015 bij een venkel-pasta met Münster-salie-saus. Benieuwd naar wijn, gerecht en match!
Zal wellicht een match worden op Champions League Niveau...
Het was helaas geen match made in heaven! De wijn was weliswaar erg lekker, zeker als aperitief wegens de zoete toets (boeket van oa honing en perzik), maar bij het heerlijke gerecht was een droge GW beter geweest. Maar goed, dat weten we dan voor de volgende keer.
(26-10-2018 10:21 AM)troisetoiles schreef: [ -> ] (25-10-2018 09:52 PM)vinejo schreef: [ -> ] (25-10-2018 05:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Straks een François Engel Gewurztraminer GC Altenberg 2015 bij een venkel-pasta met Münster-salie-saus. Benieuwd naar wijn, gerecht en match!
Zal wellicht een match worden op Champions League Niveau...
Het was helaas geen match made in heaven! De wijn was weliswaar erg lekker, zeker als aperitief wegens de zoete toets (boeket van oa honing en perzik), maar bij het heerlijke gerecht was een droge GW beter geweest. Maar goed, dat weten we dan voor de volgende keer.
Klinkt lekker dat gerechtje, maar om daar een gepaste wijn bij te vinden lijkt mij inderdaad niet gemakkelijk. Zowel venkel, munster als salie zijn zeer specifieke smaken waarbij ik iedere keer naar iets anders zou grijpen qua wijn, dus om een gemeenschappelijke deler te vinden zal niet gemakkelijk zijn... Benieuwd hoe een droge gewurz het er vanaf zal brengen volgende keer.
Chateau Marquis de Bellefont 2012, 2e wijn van Chateau Bellefont-Belcier GCC St Emilion.
Momenteel in de karaf, straks bij de filet-pur
Hier nog even "fantoom zomeren" ... dat is dus de chauffage een graad omhoog en rosé in het glas
.
Klostergut Himmeroder Hof Domina Regent - Qualitätswein - halbtrocken Rosé 2016
Die Duitsers toch ... zelfs op een ( simpele ) fles rosé staat hopen informatie
.
Mathijs
Gisteravond een Louis Chèze Caroline Saint-Joseph 2015. Uurtje na openen nog behoorlijk dicht (haha), scherp maar wel al kenmerkend pepertje van de Syrah. Naarmate de avond vorderde, werd de wijn milder en milder - en de gesprekken aan tafel scherper en scherper.
Het laatste jaar heb ik veel wijnstreken ontdekt, een van de grootste coup de foudres is rood uit de Noordelijke Rhône.
Citaat:Gisteravond een Louis Chèze Caroline Saint-Joseph 2015. Uurtje na openen nog behoorlijk dicht
Een caviste in Tain zei me deze zomer dat de 2015s nu inderdaad dicht zitten.
Tip : koop nu 2016! Voor mij een zalig jaar in noordelijke rhone...
(27-10-2018 11:03 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Gisteravond een Louis Chèze Caroline Saint-Joseph 2015. Uurtje na openen nog behoorlijk dicht (haha), scherp maar wel al kenmerkend pepertje van de Syrah. Naarmate de avond vorderde, werd de wijn milder en milder - en de gesprekken aan tafel scherper en scherper.
- politiek?
Domaine de la Chevalerie - Alcofribas - 2005
Is 100% Cabernet Franc uit de Loire ( Bourgueil ), momenteel een proevertje via m'n Coravin systeem.
Toen ik hem een maandje geleden op domein proefde, schoot ik uit mijn sokken, dus een paar flessen ingeslagen.
Ook nu, enorm kruidig en sterk ... doet me deels denken aan een oudere Bordeaux, maar met flink wat meer pit.
Dit wordt genieten geblazen ! Ik tracht een meer uitgebreide TN te zetten ook onder de Loire sectie.
Mathijs
(27-10-2018 06:31 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Domaine de la Chevalerie - Alcofribas - 2005
Is 100% Cabernet Franc uit de Loire ( Bourgueil ), momenteel een proevertje via m'n Coravin systeem.
Toen ik hem een maandje geleden op domein proefde, schoot ik uit mijn sokken, dus een paar flessen ingeslagen.
Ook nu, enorm kruidig en sterk ... doet me deels denken aan een oudere Bordeaux, maar met flink wat meer pit.
Dit wordt genieten geblazen ! Ik tracht een meer uitgebreide TN te zetten ook onder de Loire sectie.
Mathijs
Blijkbaar verkoopt die cuvee niet zo goed op t domein, heb ook nog een flesje liggen.
Al eerder eentje geproefd en inderdaad, topBordeaux
(27-10-2018 12:39 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Gisteravond een Louis Chèze Caroline Saint-Joseph 2015. Uurtje na openen nog behoorlijk dicht
Een caviste in Tain zei me deze zomer dat de 2015s nu inderdaad dicht zitten.
Tip : koop nu 2016! Voor mij een zalig jaar in noordelijke rhone...
Dank - ga ik doen!
(27-10-2018 02:19 PM)vinejo schreef: [ -> ] (27-10-2018 11:03 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Gisteravond een Louis Chèze Caroline Saint-Joseph 2015. Uurtje na openen nog behoorlijk dicht (haha), scherp maar wel al kenmerkend pepertje van de Syrah. Naarmate de avond vorderde, werd de wijn milder en milder - en de gesprekken aan tafel scherper en scherper.
- politiek?
De politiek, de wijn, het leven
(27-10-2018 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Blijkbaar verkoopt die cuvee niet zo goed op t domein, heb ook nog een flesje liggen.
Al eerder eentje geproefd en inderdaad, topBordeaux
Ook op domein flink wat wijnen en diverse jaargangen kunnen proeven.
Maar deze 2005 sprong er destijds wel uit - vreemde eend in de bijt ?
Vergeef me de Bordelaise invloed die ik erbij sleur ... maar lijkt wel zo.
(27-10-2018 07:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (27-10-2018 06:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Blijkbaar verkoopt die cuvee niet zo goed op t domein, heb ook nog een flesje liggen.
Al eerder eentje geproefd en inderdaad, topBordeaux
Ook op domein flink wat wijnen en diverse jaargangen kunnen proeven.
Maar deze 2005 sprong er destijds wel uit - vreemde eend in de bijt ?
Vergeef me de Bordelaise invloed die ik erbij sleur ... maar lijkt wel zo.
Ja maar wij vonden dat toen écht ook hoor. Was niet badinerend of paternalistisch bedoeld.
Een Loupiac uit 2001, Ségur du Cros.
Destijds (2004 denk ik) 7€ betaald in GB.
Geen Sauternes kwaliteit, (is dan ook een fles van 7€ en geen 40€ of meer) maar een lekkere dessertwijn whatsoever.
Topjaar 2001 zal er ook wel voor iets tussen zitten