(23-01-2019 10:08 PM)redacteur schreef: [ -> ]Domaine Parigot Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Clos de la Perrière 2016
En?
(23-01-2019 09:59 PM)El Nicho schreef: [ -> ] (23-01-2019 05:17 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (23-01-2019 02:31 PM)33S schreef: [ -> ]Marchese di Villamarina 2010 - Sella & Mosca. Een cabernet sauvignon uit Sardinië met enige naam en faam. Zeker niet slecht, maar ook niet onvergetelijk.
Montefalco Rosso 2015 - Lungarotti. Nog wat gesloten, te vroeg geopend. Ik vermoed dat dit binnen een paar jaar best goed zal zijn voor een wijn in deze prijsklasse, maar ik ga 'm toch niet terugkopen.
Ik heb van Lungarotti nog altijd die monticchio rubesco riserva van 2010 liggen... en ik durf er nog steeds niet aankomen
Heb drie jaar geleden mijn eerste (van drie) flessen Sagrantino Montefalco 2001 geprobeerd ... en die was nog niet op dronk
Ja, dat is dus exàct de reden waarom ik geen sagrantino koop - echt top bewaarwijn, quasi niet kapot te krijgen, maar jammer genoeg duurt het algemeen gesproken ook zeeeeeeeer lang alvorens die ook min of meer drinkbaar zijn. Ik wil wel wijnen met een lang drinkvenster, maar het moet ook breed genoeg zijn
en dat is bij sagrantino in mijn ervaring te weinig het geval
Maar die Monticchio waar ik naar verwees is sangiovese met een goeie geut canaiolo bij, daar komt geen sagrantino aan te pas (qua appellatie torgiano rosso [riserva]). Maar de commentaren die ik daarover vind gaan toch ook nog in de richting van 'te jong'. Kerin O'Keefe bijvoorbeeld zegt wel dat ie te drinken is vanaf 2018 (ze proefde m blijkbaar in juli 2018), maar als ik in haar nota dan lees "firm, refined tannins", dan denk ik dat het toch eerder de moeite loont om nog wat te wachten
(24-01-2019 10:40 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (23-01-2019 09:59 PM)El Nicho schreef: [ -> ] (23-01-2019 05:17 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (23-01-2019 02:31 PM)33S schreef: [ -> ]Marchese di Villamarina 2010 - Sella & Mosca. Een cabernet sauvignon uit Sardinië met enige naam en faam. Zeker niet slecht, maar ook niet onvergetelijk.
Montefalco Rosso 2015 - Lungarotti. Nog wat gesloten, te vroeg geopend. Ik vermoed dat dit binnen een paar jaar best goed zal zijn voor een wijn in deze prijsklasse, maar ik ga 'm toch niet terugkopen.
Ik heb van Lungarotti nog altijd die monticchio rubesco riserva van 2010 liggen... en ik durf er nog steeds niet aankomen
Heb drie jaar geleden mijn eerste (van drie) flessen Sagrantino Montefalco 2001 geprobeerd ... en die was nog niet op dronk
Ja, dat is dus exàct de reden waarom ik geen sagrantino koop - echt top bewaarwijn, quasi niet kapot te krijgen, maar jammer genoeg duurt het algemeen gesproken ook zeeeeeeeer lang alvorens die ook min of meer drinkbaar zijn. Ik wil wel wijnen met een lang drinkvenster, maar het moet ook breed genoeg zijn en dat is bij sagrantino in mijn ervaring te weinig het geval
Maar die Monticchio waar ik naar verwees is sangiovese met een goeie geut canaiolo bij, daar komt geen sagrantino aan te pas (qua appellatie torgiano rosso [riserva]). Maar de commentaren die ik daarover vind gaan toch ook nog in de richting van 'te jong'. Kerin O'Keefe bijvoorbeeld zegt wel dat ie te drinken is vanaf 2018 (ze proefde m blijkbaar in juli 2018), maar als ik in haar nota dan lees "firm, refined tannins", dan denk ik dat het toch eerder de moeite loont om nog wat te wachten
Ik zou zelfs gaan denken dat een Sagrantino nooit echt een volledig niveau van drinkbaarheid/versmelting bereikt zoals dat bij veel andere bewaarwijnen wel het geval is. De tannine zal altijd overhand behouden en op de duur verdwijnt het fruit. Dronk al een paar Sagrantino's die ik toch beter jonger al had opengedaan. Ooit vond ik dit top, maar nu steek ik er mijn geld en tijd niet meer in.
(24-01-2019 02:43 PM)33S schreef: [ -> ][Ik zou zelfs gaan denken dat een Sagrantino nooit echt een volledig niveau van drinkbaarheid/versmelting bereikt zoals dat bij veel andere bewaarwijnen wel het geval is. De tannine zal altijd overhand behouden en op de duur verdwijnt het fruit. Dronk al een paar Sagrantino's die ik toch beter jonger al had opengedaan. Ooit vond ik dit top, maar nu steek ik er mijn geld en tijd niet meer in.
Dat zou inderdaad wel eens de nagel op de kop kunnen zijn!
(24-01-2019 05:27 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (24-01-2019 02:43 PM)33S schreef: [ -> ][Ik zou zelfs gaan denken dat een Sagrantino nooit echt een volledig niveau van drinkbaarheid/versmelting bereikt zoals dat bij veel andere bewaarwijnen wel het geval is. De tannine zal altijd overhand behouden en op de duur verdwijnt het fruit. Dronk al een paar Sagrantino's die ik toch beter jonger al had opengedaan. Ooit vond ik dit top, maar nu steek ik er mijn geld en tijd niet meer in.
Dat zou inderdaad wel eens de nagel op de kop kunnen zijn!
+1
(de tannat van Italie...?)
"Een grote wijn, die ondanks het oogstjaar best nog wat moet liggen om de tannines te temperen (binnen vijf jaar?)."
Uit ons degustatieverslag van oktober 2017, over de 2011.
(24-01-2019 06:37 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-01-2019 05:27 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (24-01-2019 02:43 PM)33S schreef: [ -> ][Ik zou zelfs gaan denken dat een Sagrantino nooit echt een volledig niveau van drinkbaarheid/versmelting bereikt zoals dat bij veel andere bewaarwijnen wel het geval is. De tannine zal altijd overhand behouden en op de duur verdwijnt het fruit. Dronk al een paar Sagrantino's die ik toch beter jonger al had opengedaan. Ooit vond ik dit top, maar nu steek ik er mijn geld en tijd niet meer in.
Dat zou inderdaad wel eens de nagel op de kop kunnen zijn!
+1
(de tannat van Italie...?)
Bwa, ik heb hier jonge drinkbare Tannat, met voldoende fruit en tannines die niet te wild om zich heen schoppen. Goed gemaakte Tannats bereiken voor mij op latere leeftijd ook een mooie balans tussen fruit, body & tannines.
Met Sagrantino nog weinig ervaring.
(25-01-2019 09:25 AM)Jerver schreef: [ -> ] (24-01-2019 06:37 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-01-2019 05:27 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (24-01-2019 02:43 PM)33S schreef: [ -> ][Ik zou zelfs gaan denken dat een Sagrantino nooit echt een volledig niveau van drinkbaarheid/versmelting bereikt zoals dat bij veel andere bewaarwijnen wel het geval is. De tannine zal altijd overhand behouden en op de duur verdwijnt het fruit. Dronk al een paar Sagrantino's die ik toch beter jonger al had opengedaan. Ooit vond ik dit top, maar nu steek ik er mijn geld en tijd niet meer in.
Dat zou inderdaad wel eens de nagel op de kop kunnen zijn!
+1
(de tannat van Italie...?)
Bwa, ik heb hier jonge drinkbare Tannat, met voldoende fruit en tannines die niet te wild om zich heen schoppen. Goed gemaakte Tannats bereiken voor mij op latere leeftijd ook een mooie balans tussen fruit, body & tannines.
Met Sagrantino nog weinig ervaring.
Zijn dat 100% tannat wijnen, Jeroen?
Want zoals bij een Montefalco de sagrantino wordt aangevuld met sangiovese gaat men in Madiran veelal merlot aan de wijn toevoegen om hem soepeler te maken. (Idem met Cahors_malbec trouwens)
En er is de micro oxygenatie natuurlijk, da s waar.
Net eens gecheckt, ik moet bekennen:
Domaine Sergent Tradition (makkelijk goedkoop maar leuk drinkwijntje): 70 Tannat, 20 CS, 10 CF: de 2015 is perfect te drinken nu
Cuvée Eucalyptus: 100% Tannat: nog niet op dronk, maar veel kruidigheid & fruit, komt zeker goed
Berthoumieu: Charles de Batz: 90 Tannat & 10 CS: 2014 nog niet volledig op dronk, maar gaat geen 10 jaar meer duren en nog véél fruit (en ook wel redelijk wat hout & vanille)
Ik heb met Tannat nog maar weinig overdreven hoge tannine gehad die zwaar stoorde. Misschien ben ik daar te laat voor geboren
(25-01-2019 03:30 PM)Jerver schreef: [ -> ]Net eens gecheckt, ik moet bekennen:
Domaine Sergent Tradition (makkelijk goedkoop maar leuk drinkwijntje): 70 Tannat, 20 CS, 10 CF: de 2015 is perfect te drinken nu
Cuvée Eucalyptus: 100% Tannat: nog niet op dronk, maar veel kruidigheid & fruit, komt zeker goed
Berthoumieu: Charles de Batz: 90 Tannat & 10 CS: 2014 nog niet volledig op dronk, maar gaat geen 10 jaar meer duren en nog véél fruit (en ook wel redelijk wat hout & vanille)
Ik heb met Tannat nog maar weinig overdreven hoge tannine gehad die zwaar stoorde. Misschien ben ik daar te laat voor geboren
Jean-Marc Laffitte was de eerste die geen perswijn toevoegde, bij de anderen was het altijd alles erin, dan hebben we meer. Ik denk niet dat er nu nog perswijn toegevoegd wordt, tenzij in erg beperkte mate.
Vrijdagavond na een zware werkweek, dan mag het eens wat meer zijn: Chapoutier Les Meysonniers 2016 (Crozes-Hermitage). TN volgt, eerst genieten!
Gisteren volk: Champagne G. de Barfontarc, Brezza Barolo 2010 en Biondi-Santi Brunello 2011.
Net een fles Sénéjac 2010 opengetrokken voor deze avond. Proevertje is alleszins veelbelovend, rest in karaf gedaan om nog wat lucht te geven.
Als aperitief momenteel champagne in het glas ...Duval Leroy Brut Réserve ( Delhaize ).
Straks bij het eten een Loire wijn ... Domain Raifault Clos du Villy 2015 ( ter plaatse gekocht ).
Mathijs
(25-01-2019 08:21 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vrijdagavond na een zware werkweek, dan mag het eens wat meer zijn: Chapoutier Les Meysonniers 2016 (Crozes-Hermitage). TN volgt, eerst genieten!
Op zondagavond dan toch maar een TN, nippend aan het laatste glaasje van de fles. Intens paars van kleur. Rood fruit, framboos, peper, iets kruidigs in de neus. Rond mondgevoel, sappig, gestoofd fruit, zindert lang na. En dan te denken dat dit maar een kleine wijn in het gamma van Chapoutier is.
(27-01-2019 10:22 PM)troisetoiles schreef: [ -> ] (25-01-2019 08:21 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vrijdagavond na een zware werkweek, dan mag het eens wat meer zijn: Chapoutier Les Meysonniers 2016 (Crozes-Hermitage). TN volgt, eerst genieten!
Op zondagavond dan toch maar een TN, nippend aan het laatste glaasje van de fles. Intens paars van kleur. Rood fruit, framboos, peper, iets kruidigs in de neus. Rond mondgevoel, sappig, gestoofd fruit, zindert lang na. En dan te denken dat dit maar een kleine wijn in het gamma van Chapoutier is.
Kleine wijn met een behoorlijk prijskaartje toch ;-)
(27-01-2019 11:41 PM)vinejo schreef: [ -> ] (27-01-2019 10:22 PM)troisetoiles schreef: [ -> ] (25-01-2019 08:21 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vrijdagavond na een zware werkweek, dan mag het eens wat meer zijn: Chapoutier Les Meysonniers 2016 (Crozes-Hermitage). TN volgt, eerst genieten!
Op zondagavond dan toch maar een TN, nippend aan het laatste glaasje van de fles. Intens paars van kleur. Rood fruit, framboos, peper, iets kruidigs in de neus. Rond mondgevoel, sappig, gestoofd fruit, zindert lang na. En dan te denken dat dit maar een kleine wijn in het gamma van Chapoutier is.
Kleine wijn met een behoorlijk prijskaartje toch ;-)
Klopt, ik betaalde 18,75 euro / fles (op het domein kosten ze 15,50 euro, las ik). Maar ik bedoelde dat Chapoutier wijnen heeft die net dat tikkeltje meer kosten.
Gisteren 2 wijnen de revue laten passeren.
1) Notte a San Martino van Olivini (Veneto) 2010
100% Merlot
Zit in de goede fase voor mij, nog (net) niet op het tertiaire pallet.
Nodige structuur en dito afdronk.
2) Corimbo 2012 van Bodegas La Horra
La Horra staat voor lekkere wijnen.
Ik moest een partner vinden voor de Iberico Entrecôte die ik had klaar liggen.
Bij deze was hij gevonden
Donker fruit, vol, vlezig, hout in balans en kruiden op de achtergrond.
Zeer mooi!
(26-01-2019 04:48 PM)redacteur schreef: [ -> ]Net een fles Sénéjac 2010 opengetrokken voor deze avond. Proevertje is alleszins veelbelovend, rest in karaf gedaan om nog wat lucht te geven.
Een avondje vis-gourmet met een gemengd wijnliefhebbers publiek afsluiten. Dan kies ik voor een Sénéjac 2010. Valt altijd in de smaak bij zowel kenners als leken
Een uurje laten luchten in karaf toverde een ware beauty in het glas. Peper, braambesjes, zwarte chocolade, licht eikentoetsje, zacht verweven tannines... Een wijntje aan 16€ die nu reeds heel mooi op zijn plooi valt maar die mij zeker nog zal blijven verrassen in de toekomst.
Nog steeds op wacht op mijn kistje 2016. (Zou nog iets beter zijn dan 2009-2010)
Af en toe moet je je eigen wijnen eens herproeven. Dit week-end was dat (behalve hoger genoemde) een Fournier Bourgogne 2014 met bijzonder mooi boeket, maar in de mond begint het wat moeilijker met nu duidelijk merkbare tannines. Ik denk dat de "jonge" periode wat voorbij is en dat enkele jaren geduld niet zouden misstaan.
Ook onze eerste fles (thuis) van Saint-Cosme's Châteauneuf 2015 en die vond ik echt super en (nog) beter dan verwacht in een totaal andere stijl dan Charvin, Bosquets' Castellas of Vaudieu om maar die te noemen die recent thuis genuttigd werden. Kleine anecdote: zoals steeds krijgt de vrouw dit blind, zonder enige voorkennis van druif, streek,.... Steekt neus in het glas en zegt: "Gigondas?". Soms hé...
(28-01-2019 09:21 AM)troisetoiles schreef: [ -> ] (27-01-2019 11:41 PM)vinejo schreef: [ -> ] (27-01-2019 10:22 PM)troisetoiles schreef: [ -> ] (25-01-2019 08:21 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vrijdagavond na een zware werkweek, dan mag het eens wat meer zijn: Chapoutier Les Meysonniers 2016 (Crozes-Hermitage). TN volgt, eerst genieten!
Op zondagavond dan toch maar een TN, nippend aan het laatste glaasje van de fles. Intens paars van kleur. Rood fruit, framboos, peper, iets kruidigs in de neus. Rond mondgevoel, sappig, gestoofd fruit, zindert lang na. En dan te denken dat dit maar een kleine wijn in het gamma van Chapoutier is.
Kleine wijn met een behoorlijk prijskaartje toch ;-)
Klopt, ik betaalde 18,75 euro / fles (op het domein kosten ze 15,50 euro, las ik). Maar ik bedoelde dat Chapoutier wijnen heeft die net dat tikkeltje meer kosten.
Ah, dat valt nog mee, ik dacht inderdaad eerder aan de andere Crozes wijnen van Chapoutier die nu eerder richting 40 euro gaan.
Deze avond normaal Rampolla Chianti Classico 2011.
Benieuwd!
(29-01-2019 11:41 AM)Dc schreef: [ -> ]Deze avond normaal Rampolla Chianti Classico 2011.
Benieuwd!
Vandaag komt de 2016 binnen.
Benieuwd!
Zin in wijn, en de eerste fles opengetrokken die ik tegenkwam en waar ik zin in had.
Wat een lekkere, sappige, mondvullende wijn, Marcel Lapierre Morgon 2016.
Mmm.
Een fleske Sociando '10 en Siaurac 2015 werd mij kado gedaan.
De Siaurac 2015 moest ik zeker eens drinken van de bezoeker, dus waarom niet de dag zelf de kurk eruit.
Een wijn die mij niet direct bekend in de oren klonk maar hier wil ik echt wel meer van.
Lalande de Pomerol, uit een mooi jaar. Donker rood fruit, tabak, leder, thijm, zuiderse kruiden, koffie, ceder, 'lavendeltoetske', flinke body, nog pertinent aanwezige tannines maar niet storend. Geef deze wijn nog minimun 5 jaar kelder en u kan zeker jaren genieten van toch wel een toppertje uit één van de satellieten van Pomerol.
(Had twee uurtjes karaf genoten)
Nog een fles die ik vergeten was in de kelder ...
Saint Roch, Vieilles Vignes 2015 ( Rousillon )
Paar glaasjes vanavond, rest voor morgen !
Mathijs
Terre Del barolo, barbera D'alba 2013
Veel zure kers, beetje aarde en een klets rookerigheid.
Naar mijn mening, beter een jaartje sneller gedronken.
Vandaag 17 jaar samen met dezelfde generaal, dus toch wat lekkers uit de kelder gehaald voor straks:
Champagne Rochet-Bocart 2006
Priorat Celler Nin Ortiz Planetes de Nin Blanc 2017
100% Carinyena blanca. Zeer doorgedreven biodynamische wijnbouw en vinificatie. Geen toevoeging van sulfiet tijdens de vinificatie. Elevage op één amfora van 700 liter en daarna een verdere rijping van 3 maanden op oudere vaten
Gigondas Guigal 2009
Priorat Costers del Siurana Usatges Negre 2007[/i]
(01-02-2019 01:06 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Vandaag 17 jaar samen met dezelfde generaal, dus toch wat lekkers uit de kelder gehaald voor straks:
Champagne Rochet-Bocart 2006
Priorat Celler Nin Ortiz Planetes de Nin Blanc 2017
100% Carinyena blanca. Zeer doorgedreven biodynamische wijnbouw en vinificatie. Geen toevoeging van sulfiet tijdens de vinificatie. Elevage op één amfora van 700 liter en daarna een verdere rijping van 3 maanden op oudere vaten
Gigondas Guigal 2009
Priorat Costers del Siurana Usatges Negre 2007[/i]
Proficiat
(01-02-2019 01:06 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Vandaag 17 jaar samen met dezelfde generaal, dus toch wat lekkers uit de kelder gehaald voor straks:
Champagne Rochet-Bocart 2006
Priorat Celler Nin Ortiz Planetes de Nin Blanc 2017
100% Carinyena blanca. Zeer doorgedreven biodynamische wijnbouw en vinificatie. Geen toevoeging van sulfiet tijdens de vinificatie. Elevage op één amfora van 700 liter en daarna een verdere rijping van 3 maanden op oudere vaten
Gigondas Guigal 2009
Priorat Costers del Siurana Usatges Negre 2007[/i]
Ge bedoelt "al 17 jaar dienend onder het commando van..."?