wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gisterenavond nog een flesje Villalta Valpolicella Ripasso Superiore 2014

Stevige maar toch frisse neus, gestoofd fruit, tikje peper, verse confituur, zette zich verder in de smaak, nog wat kersen snoepjes, beetje zon in het glas gevoel.
Blijft serieus lang plakken in de mond.
Tannines en zuren stevig aanwezig maar zeker niet storend, wel een wijn die meer tot leven komt bij een maaltijd dan in de zetel, denk ik.
Kan ook nog wel enkele jaren mee.
Van James krijgt hij 90 points, ik volg.
Na enkele wijnloze weken gisteravond een Chateau de Sancerre 2017 blanc en vanavond een Chateau de Sancerre 2012 Rouge, die geloof ik net op zijn hoogtepunt is. Genieten!
En om het af te leren nog een Domaine Les Capréoles Sous la Croix Régnié 2016. Perfect evenwicht tussen souplesse en spanning!
Dominique Mugneret, Hautes-Côtes de Nuits 2014

Veel rood fruit, rokerig, sous-bois, frisse zuren die zorgen voor mooie fraîcheur met klein bittertje in finale.

Mooi glas wijn!
Mooie reeks Prosecco's geproefd deze week! Maar wie koopt er nu een (schitterende!) Prosecco aan 17-18 EUR als je daar een (rammelende) échte Champagne kan voor hebben? Rolleyes
[attachment=4303]
Claus Schneider Weiler Schlipf Spätburgunder 2016 - Licht, elegant, kruidig, de perfecte jonge wijn op restaurant 90p
(13-10-2019 10:53 AM)wvd schreef: [ -> ]Mooie reeks Prosecco's geproefd deze week! Maar wie koopt er nu een (schitterende!) Prosecco aan 17-18 EUR als je daar een (rammelende) échte Champagne kan voor hebben? Rolleyes

Ik !
Maar geen rammelende ! Prévoteau-Perrier of Van Ghysel-Liebaert bvb. Wink

Maar ik kan je volgen, terechte stelling. Ook ik laat liever de Vrankens links liggen en proef dan liever een Prosecco (zoals een Malibràn Ruio Prosecco Valdobbiadene) of
een Crément in dezelfde prijsklasse. Slurp
(13-10-2019 10:53 AM)wvd schreef: [ -> ]Mooie reeks Prosecco's geproefd deze week! Maar wie koopt er nu een (schitterende!) Prosecco aan 17-18 EUR als je daar een (rammelende) échte Champagne kan voor hebben? Rolleyes

Dag Werner, nogal vooringenomen je mail. Er bestaan ook tal van schitterende champagnes van 17-18 euro. Natuurlijk wel ter plaatse aan te kopen.
(14-10-2019 12:52 PM)Corto schreef: [ -> ]
(13-10-2019 10:53 AM)wvd schreef: [ -> ]Mooie reeks Prosecco's geproefd deze week! Maar wie koopt er nu een (schitterende!) Prosecco aan 17-18 EUR als je daar een (rammelende) échte Champagne kan voor hebben? Rolleyes

Dag Werner, nogal vooringenomen je mail. Er bestaan ook tal van schitterende champagnes van 17-18 euro. Natuurlijk wel ter plaatse aan te kopen.

Compleet mijn punt! Probeer jij anders eens een (halve) pallet Prosecco aan + 18€ te verkopen... Als je dat kan ligt er hier een mooie toekomst op je te wachten! Smile
Eindelijk nog eens een flesje ontkurkt .... La Dame de Montrose 2014 ( halfje ) ... mooie wijn !
Castagnier passetoutgrains 2017
Beetje moeilijk nu. Sterk reductief bij aanvang maar na luchten toch iets beter. Wel al betere gedronken.
(15-10-2019 08:06 PM)Fre schreef: [ -> ]Castagnier passetoutgrains 2017
Beetje moeilijk nu. Sterk reductief bij aanvang maar na luchten toch iets beter. Wel al betere gedronken.

Dat reductieve had ik onlangs ook bij de PTG 2015 van Lignier.
Viel me ook wat tegen...
Weeral veel te proeven deze week: een blijkbaar interessante reeks uit Portugal, witte en rode uit Alentejo, niet de grootste complexiteit, maar goed gemaakt, sappig en simpelweg lekker. De moeite aan minder dan €8. Dan een goede en niet te tanninerijke Dao en gisteren dan een Doa Reserva naast een Spaanse Syrah-Malbec-Cabernet uit de regio onder Madrid. Ondanks 2 jaar ouder was die laatste veel harder, rauwer dan de Dao Reserva, die ik wel zie zitten aan zo'n €10.
Uit Italië dan een witte Passerina. Ik herkende het overheersende aroma, maar kon het niet dadelijk thuisbrengen. De eega wel natuurlijk: "hé, dat is net Hoegaardse witte".watte
"Vin nature" vrees ik, lichtjes troebel. Een week open laten staan hielp niet. En ai, er staat ons nog een in de pers bejubelde rosé en een paar rode te wachten, ik zit er niet echt om te springen...
En dan een goede reeks van de Nahe, maar... de prijzen hé! Gek?
Deze avond een paar glaasjes nippen van Les Cordeliers ... een voor de meesten onbekende Crémant de Bordeaux.
Had hem in St. Emilion al eens geproefd toen we de site bezochten, maar kan hem nu pas echt appreciëren.

https://www.lescordeliers.com/

Recent nog in promotie gekocht bij Delhaize aan 9,50 Euro - een absoluut koopje, want dit is wel mooi gemaakt !

[attachment=4309]
Mathijs
Chateau Tracy 2013 Loire, ondanks zn 6 jaar is deze witte super! Heerlijk neusje, dito in de mond. Blijft voor mij aan die prijs altijd koopwaardig.

Chateau La Fleur Peyrabon Pauillac Cru Bourgeois
Cs 67%, Merlot 26%, Petit verdot 7%
Dronk ik nooit eerder maar aangenaam verrast eigenlijk, ondanks de 2011. Is al mooi op zn plooi en zal daar wel enkele jaren blijven hangen.

Chateau Haut Marbuzet 2012 St Estephe
Cs 50%, Merlot 40%, Cf 10%
Hier had ik dan meer van verwacht eerlijk gezegd. Dronk ooit een halfje 2009 -owkei het jaartal ik weet het- maar was toch behoorlijk onder de indruk.
Nu had ik dat niet, jaartal? Gesloten fase?
St Estephe heeft sowieso wat jaren rust nodig, voor 30 euro wat teleurgesteld.
Mss es herproeven in een topjaar met min 10 jaar kelderrust?
100% Roussanne - Mischa estate Zuid-Afrika 2017

Was geïntrigeerd door deze druif die je toch niet vaak als monocepage vindt.
Blijkbaar bewaart en evolueert deze druif ook uitstekend dus meteen maar 6 flessen gekocht.

Strogele kleur, heel aromatisch in de neus met citroen, abrikoos, honing en iets die me doet denken aan thee. In de mond is de wijn filmend maar heeft toch voldoende aciditeit om een mooi geheel te vormen. Alchohol (14%) is merkbaar.
Dit lijkt me een wijn die zich heel goed laat combineren met een gerecht.

Benieuwd hoe dit zal evolueren.
Chateau Poujeaux 2011 in het glas. Slurp
Fattoria Le Terrazze - Rosso Conero Riserva 'Sassi Neri' 2016

Ik twijfelde nog even of ik deze wijn nu al zou openen, was bang dat het nog te vroeg was en/of dat het hout nog wat te dominant ging zijn, maar instinct gevolgd en ... heel aangename verrassing, al van bij de eerste slok was ik verkocht.

Het bewijs dat er toch verdomd lekkere Montepulciano wordt gemaakt. Het hout mooi geïntegreerd en voldoende zuren als begeleider bij het kruidig stoofpotje met tomaat en kip.
Alex Foillard (zoon van) Côte de Brouilly 2017.
Framboos, aardbei, herfstig bos in de neus. Kenmerkende zuurtje in de mond, vol, hier ook aardse tonen, lange afdronk.
Fijne kennismaking!
Soms, heel soms krijg je als wijnliefhebber de kans om een iconische wijn te degusteren. Gisteren was voor mij zo'n dag.
Ik kreeg de kans om zowel de 1996 als de 1999 van Chateau Mouton Rothschild te proeven.
Het was dan ook de eerste keer dat ik zo'n wijn in het glas had.
Dit dan nog te kunnen drinken met mn dierbaren maakt het helemaal speciaal.
De 1996 een heerlijke neus van leer, tabak, herfstbladeren, zachte tannines en een echt lange afdronk. Deze wijn begint aan zn volwassen leven en kan nog ettelijke jaren mee.
De 1999 was nog niet uit zn puberteit en kwam dan ook nog heel jong over.
Heerlijke wijnen, blijvende herinnering, waarvoor dank aan de gulle schenker Censor
(02-11-2019 04:19 PM)Biff schreef: [ -> ]Soms, heel soms krijg je als wijnliefhebber de kans om een iconische wijn te degusteren. Gisteren was voor mij zo'n dag.
Ik kreeg de kans om zowel de 1996 als de 1999 van Chateau Mouton Rothschild te proeven.
Het was dan ook de eerste keer dat ik zo'n wijn in het glas had.
Dit dan nog te kunnen drinken met mn dierbaren maakt het helemaal speciaal.
De 1996 een heerlijke neus van leer, tabak, herfstbladeren, zachte tannines en een echt lange afdronk. Deze wijn begint aan zn volwassen leven en kan nog ettelijke jaren mee.
De 1999 was nog niet uit zn puberteit en kwam dan ook nog heel jong over.
Heerlijke wijnen, blijvende herinnering, waarvoor dank aan de gulle schenker Censor

Schitterend! Wink
Galius 2012, Saint-Emilion Grand Cru

Een wijn van de cooperatieve Union de Producteurs de Saint-Emilion.

Volop in het aantrekkelijk fruit, cassis, braambessen. In de mond letterlijk een dik mondgevoel, heel veel sap, opnieuw aantrekkelijk fruit, maar direct na openen een ietwat storend bittertje.
Intense kuur in de karaf waardoor de wijn wat fijner wordt. Het bittertje merk ik ook niet meer zo op. De tannines zijn nu wel duidelijker merkbaar.
Heel veel materie en nog veel potentieel. Te jong eigenlijk op dit moment. Prijs/kwaliteit best ok (gekocht aan 8,39€).
TROUSSEAU GRANDE GARDE - DOMAINE DÉSIRÉE PETIT 2016
In de neus kers, bosbes en in de achtergrond wat rook. In de mond mooie sappige wijn, rood fruit, zachte tannines. Eerste glas deed mij denken aan een goede Beaujolais, het laatste eerder aan een Pinot noir uit Bourgogne. 13€ drinkplezier
(09-11-2019 07:43 PM)shiraz schreef: [ -> ]TROUSSEAU GRANDE GARDE - DOMAINE DÉSIRÉE PETIT 2016
In de neus kers, bosbes en in de achtergrond wat rook. In de mond mooie sappige wijn, rood fruit, zachte tannines. Eerste glas deed mij denken aan een goede Beaujolais, het laatste eerder aan een Pinot noir uit Bourgogne. 13€ drinkplezier

Ik heb daar de gewone trousseau van liggen, ook heel lekker.
De Lafage Narassa (Cotes Catalanes) 2017 is wat lucht aan het pakken voor bij de tajine straks.
(09-11-2019 08:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(09-11-2019 07:43 PM)shiraz schreef: [ -> ]TROUSSEAU GRANDE GARDE - DOMAINE DÉSIRÉE PETIT 2016
In de neus kers, bosbes en in de achtergrond wat rook. In de mond mooie sappige wijn, rood fruit, zachte tannines. Eerste glas deed mij denken aan een goede Beaujolais, het laatste eerder aan een Pinot noir uit Bourgogne. 13€ drinkplezier

Ik heb daar de gewone trousseau van liggen, ook heel lekker.

Trousseau is heden mijn lievelingsdruif!
En idd, Shiraz, een perfecte kruising tssn gamay en pinot noir. Ik zou er in sommige gevallen zelfs nog een vleugje spatburgunder bij doen.
Gisteren een flesje Chateau Lafon-Rochet 2009 geopend.

Een halve fles een 3 tal uur laten decanteren in de decanteerkan.
Even de neus boven de kan gehouden en eens goed gesnoven :-) toen wist ik al dit word een topper.

Na 3 u ongeduldig wachten de eerste sop genomen die een explotie van smaken gaf.

Mooi rijp fruit, pruimen, tabak en een lange afdronk die zeer aangenaam is door de aanwezige maar subtiele tannines.
Precies een snoepje die je in de mond hebt die blijft smaken tot die gesmolten is Smile
Normaal drink ik max een glas of 2, maar na een dik uur zat ik al aan een halve fles huhuh

Dikke aanrader.

Een dikke 93+

Nog 2 flesjes van liggen die nog een tijdje mogen rijpen.
(10-11-2019 01:41 PM)150pk schreef: [ -> ]Gisteren een flesje Chateau Lafon-Rochet 2009 geopend.

Een halve fles een 3 tal uur laten decanteren in de decanteerkan.
Even de neus boven de kan gehouden en eens goed gesnoven :-) toen wist ik al dit word een topper.

Na 3 u ongeduldig wachten de eerste sop genomen die een explotie van smaken gaf.

Mooi rijp fruit, pruimen, tabak en een lange afdronk die zeer aangenaam is door de aanwezige maar subtiele tannines.
Precies een snoepje die je in de mond hebt die blijft smaken tot die gesmolten is Smile
Normaal drink ik max een glas of 2, maar na een dik uur zat ik al aan een halve fles huhuh

Dikke aanrader.

Een dikke 93+

Nog 2 flesjes van liggen die nog een tijdje mogen rijpen.

Lafon Rochet is PQ echt wel een van de meest interessante Cru Classés.
Zou je eventueel deze interessante TN in de topic willen plaatsen?
Ik heb voor jou al het laatste bericht gezocht, gewoon even op “reactie plaatsen” drukken en copypaste Smile
http://www.vinejo.freebb.be/thread-242-p...l#pid92487
thank you
(10-11-2019 02:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-11-2019 01:41 PM)150pk schreef: [ -> ]Gisteren een flesje Chateau Lafon-Rochet 2009 geopend.

Een halve fles een 3 tal uur laten decanteren in de decanteerkan.
Even de neus boven de kan gehouden en eens goed gesnoven :-) toen wist ik al dit word een topper.

Na 3 u ongeduldig wachten de eerste sop genomen die een explotie van smaken gaf.

Mooi rijp fruit, pruimen, tabak en een lange afdronk die zeer aangenaam is door de aanwezige maar subtiele tannines.
Precies een snoepje die je in de mond hebt die blijft smaken tot die gesmolten is Smile
Normaal drink ik max een glas of 2, maar na een dik uur zat ik al aan een halve fles huhuh

Dikke aanrader.

Een dikke 93+

Nog 2 flesjes van liggen die nog een tijdje mogen rijpen.

Lafon Rochet is PQ echt wel een van de meest interessante Cru Classés.
Zou je eventueel deze interessante TN in de topic willen plaatsen?
Ik heb voor jou al het laatste bericht gezocht, gewoon even op “reactie plaatsen” drukken en copypaste Smile
http://www.vinejo.freebb.be/thread-242-p...l#pid92487
thank you

Is ondertussen gebeurt, ja had dus niet door dat ik dat hier niet moest posten banghead
Deze middag opnieuw gaan proeven in Torhout :

- Carbonnieux Rouge 1982 ( zie TN )
- d'Arenberg The Ironstone Pressings 2000
- Clinet 2004
- Wildflower Cuvee Blanc Reserva ( wit, jaartal niet genoteerd )

Mathijs
Gisteren op mijn vrouw haar feestje wat Bordeaux geschonken.
Fonbel en Puygueraud 2005 en Poujeaux 2008.
Wijnen zonder leven, platgespoten en doodgesulfiteerd.
De gasten lustten er nochtans wel (Bordelese) pap van.
Gelukkig waren t geen kenners van de ware wijn. Rolleyes
Koppelingen