Chateau Ferriére 2004, Margaux 3e GCC
Uit de klimaatkast, open, kurk 1mm doordrongen.(is dit eigenlijk een correct woord?)
Glaasje uitschenken en fles aan de kant voor een 5tal uur.
Momenteel in het glas en dit is echt wel een goed glas wijn, ondanks het jaar, ondanks het minder gekend Chateau...
Straks meer!
(26-01-2020 08:53 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Ferriére 2004, Margaux 3e GCC
Uit de klimaatkast, open, kurk 1mm doordrongen.(is dit eigenlijk een correct woord?)
Glaasje uitschenken en fles aan de kant voor een 5tal uur.
Momenteel in het glas en dit is echt wel een goed glas wijn, ondanks het jaar, ondanks het minder gekend Chateau...
Straks meer!
Mooi zo, klinkt heerlijk!
(26-01-2020 10:02 PM)Benz schreef: [ -> ] (26-01-2020 08:53 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Ferriére 2004, Margaux 3e GCC
Uit de klimaatkast, open, kurk 1mm doordrongen.(is dit eigenlijk een correct woord?)
Glaasje uitschenken en fles aan de kant voor een 5tal uur.
Momenteel in het glas en dit is echt wel een goed glas wijn, ondanks het jaar, ondanks het minder gekend Chateau...
Straks meer!
Mooi zo, klinkt heerlijk!
Dat was het ook @Benz!
Heerlijk herfstneusje, tabak, mokka,...
Mooie lange afdronk met nog voldoende tannine.
Bezit van alles net genoeg om spannend te blijven tot op het einde!
Helemaal niet versleten en kan nog vele jaren mee hoor.
Topmatch met de filet pur!
2004 toont ook hier zn klasse!
Jammer genoeg mn laatste fles
Vin d'Alsace, Jean-Baptiste ADAM Gewurztraminer.
Heel mooi fruitig, Lychee en mango.
Licht zoetig, mooie afdronk.
Heerlijk bij een stukje blauwe kaas!
Eva Fricke Seligmacher 13
zachte toets petrol in neus , in de mond zalvende kruidigheid , daarna geel fruit en lange afdronk mooi!
Deze week gedronken:
- Fournier Bourgogne 2012
- Ricchi Carpino 2015
- Du Glana 2006
- La Luna Nera Spanna 2013
- Bachelards MàV 2015
- Saronsberg Provenance Shiraz 2016
De ene al interessanter dan de andere, maar allemaal best te verhapstukken.
Kanonkop Paul Sauer 2012 in het glas!
Colli di Serrapetrona Robbione Serrapetrona 2008
Helaas geoxideerd
La Lauzette 2005 toen Listrac, nu gebotteld als Haut-Médoc. Dieprood met een ietsje evolutie toch al. Vrij klassiek, rijpend boeket van "wijn", weinig nuance. Halfvol in de mond met enige afdronk en nog wat tannine, maar toch al enige ronding hier. Mag wel na bijna 15 jaar... Een bevredigend glas wijn, maar niet meer dan dat en wel wat saai.
Puygueraud 2015 in het glas vanavond!
Carbonnieux Blanc 2010 ... gezien mijn vorige flessen dacht ik aan pompbak, maar deze wijn toont zich nu toch verrassend heel mooi
L-C Desvignes - Morgon Javernières '12
Tweede fles hiervan, jammer genoeg waan ik me bij deze nogal prominent in een paardenstal. Niets tegen een animale toets, maar dit dekt het fruit nogal hard toe.
De wijn even in een karaf gedropt, hopelijk waait dit nog wat over...
De Desvignes weggezet om morgen nog een kans te geven.
Iets tótaal anders in het glas nu.
Ollieux-Romanis Cuvée d'Or '13, Corbieres Boutenac.
Donker fruit, olijven, kruidigheid, foie gras.
Ik besef dat dit goed gemaakt is, wilde dit eens geproefd hebben en vermoed dat een hartige maaltijd dit mooi zou ondersteunen. Anderzijds besef ik evengoed dat dit niet het soort wijn is waar ik naar op zoek ben.
Boeiend, dat wel
(07-02-2020 08:54 PM)redacteur schreef: [ -> ]L-C Desvignes - Morgon Javernières '12
Tweede fles hiervan, jammer genoeg waan ik me bij deze nogal prominent in een paardenstal. Niets tegen een animale toets, maar dit dekt het fruit nogal hard toe.
De wijn even in een karaf gedropt, hopelijk waait dit nog wat over...
Na 8 jaar zou de shit er toch wel uit mogen zijn. Benieuwd wat dat morgen zal geven.
(07-02-2020 11:28 PM)Fre schreef: [ -> ] (07-02-2020 08:54 PM)redacteur schreef: [ -> ]L-C Desvignes - Morgon Javernières '12
Tweede fles hiervan, jammer genoeg waan ik me bij deze nogal prominent in een paardenstal. Niets tegen een animale toets, maar dit dekt het fruit nogal hard toe.
De wijn even in een karaf gedropt, hopelijk waait dit nog wat over...
Na 8 jaar zou de shit er toch wel uit mogen zijn. Benieuwd wat dat morgen zal geven.
Reductie volgens mij.
Morgen wordt dit mooi vermoed ik.
(07-02-2020 11:52 PM)vinejo schreef: [ -> ] (07-02-2020 11:28 PM)Fre schreef: [ -> ] (07-02-2020 08:54 PM)redacteur schreef: [ -> ]L-C Desvignes - Morgon Javernières '12
Tweede fles hiervan, jammer genoeg waan ik me bij deze nogal prominent in een paardenstal. Niets tegen een animale toets, maar dit dekt het fruit nogal hard toe.
De wijn even in een karaf gedropt, hopelijk waait dit nog wat over...
Na 8 jaar zou de shit er toch wel uit mogen zijn. Benieuwd wat dat morgen zal geven.
Reductie volgens mij.
Morgen wordt dit mooi vermoed ik.
Net een nieuw glas ingeschonken en de meeste funk is inderdaad verdwenen. Het fruit is op de voorgrond getreden, daarnaast ook wat tekenen van evolutie met aardse toetsen en sous-bois. Vrij aanwezige doch niet-storende bitter in de afdronk.
Of hoe het zonde was geweest om dit gisteren al af te schrijven...
Vanavond Branas Grand Poujeaux 2008 van onze Belg Justin Onclin in het glas!
(13-02-2020 07:50 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond Branas Grand Poujeaux 2008 van onze Belg Justin Onclin in het glas!
Zelf de 2006 in magnum en de 2008 liggen. Benieuwd, moet toch wel op zijn piek zijn.
Bij een heerlijke runderwang op restaurant schonk de sommelier een Bandol La Laidière (rood) 2014. Donker rode wijn, beetje paarsachtig. Zwart fruit in de neus, kruiden, garrigue. Tannines waren goed versmolten, wijn kenmerkte zich door voldoende fraîcheur. Goede wijn-spijscombinatie.
Brunello Col d'Orcia 2014 in het glas, mooie wijn maar mist een beetje karakter en Body om echt top te zijn.
(16-02-2020 10:44 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Bij een heerlijke runderwang op restaurant schonk de sommelier een Bandol La Laidière (rood) 2014. Donker rode wijn, beetje paarsachtig. Zwart fruit in de neus, kruiden, garrigue. Tannines waren goed versmolten, wijn kenmerkte zich door voldoende fraîcheur. Goede wijn-spijscombinatie.
Ondertussen is dit domein overgenomen door Tempier dacht ik. Werkten altjd biologisch en maakten eerijke maar niet de meest boeiende Bandols.
Op cabernet friday dronken we een 'Haut de la Butte' Bourgeuil 2016 van Domaine de la Butte.
Fles paar uurtjes voor degustatie geopend. Donkerrood van kleur. In de neus overheersen kers, pruim, aardse tonen en absoluut geen groene paprika. In de mond fris en sappig, zuurtje dat de wijn in evenwicht houdt, lange afdronk. Grootse wijn die nog heel lang mee kan. Next level cabernet.
Enkele witte en rode van deze week:
[
attachment=4486]
Twee mooie expressies van Chardonnay, uiteraard lichte voorkeur voor de rijpere Bourgogne. In de week van de UGCB an maar eens een Bordeaux uit eigen kelder: Moulin Haut Laroque 2009. Nog redelijk jong, maar een erg mooie wijn al met voldoende volume, wat tannine nog, maar niet storend en paste goed bij quiche met witloof & spek. Echt mooie wijn en een aanrader, ook latere jaren! Gisteren dan bij de biefstuk een Crozes uit een "moeilijk" jaar, maar hij ging wel heel gemakkelijk binnen! Heel zuivere wijn, helemaal in de stijl van het domein. Love it!
Gister een feestmaal bij vrienden met mooie wijnen.
Als aperitief kregen we de Chant d'Eole 2016 brut in het glas. Niet de Cuvée Prestige die op het Grand Concours Mondial heel wat Champagnes het nakijken gaf, maar een andere cuvée van het domein in Quevy bij Henegouwen. Een blend van 98 procent chardonnay en 2 procent pinot blanc. Lekkere, licht aperitief (12,5 procent alcohol), maar niet de gelaagdheid van een complexe champagne.
Bij het voorgerecht, gegrilde sint-jakobsvruchten, werd een Domaine des Huards François Premier Vieilles Vignes Cour-Cheverny geschonken, van de mij onbekende druif romorantin. Maar wat een wijn! Bijzondere neus van tropisch fruit, iets floraals, citrus. In de mond lekker zacht, een zuurtje voor het evenwicht (perfecte wijn-spijscombinatie), lange afdronk. Voor de meeste aanwezigen - inclusief mezelf - was dit dé wijn van de avond.
Bij de heerlijke lamstajine werd een Corbières van Chateau Fabre-Cordon 'Qui m'aime me suive' 2015 geschonken. Rijp, geconfijt rood fruit in de neus, stevig maar toch soepel om te drinken. Ook dit was weer een erg goede combinatie met het gerecht.
Na het dessert kregen we bij een stuk zwarte chocolade een glas Cordani Lallabi Barbera 2013. Donkerrood met paarse rand. In de neus een beetje porto-achtig, geur van (gestoofde?) kersen en bramen. In de mond is deze wijn niet heel fris, best veel tannines, droogtrekkend en klein bittertje in de afdronk. Met zijn 15,5 procent alcohol wel een bommetje.
Nu in het Zalto Unversal glas: bond Melbury 2005. De mooiste cabernet wijnen komen voor mij uit USA. Zo ook deze wijn. Prachtige neus waar je aan wil blijven ruiken. Duidelijk gemaakt op donker zwoel bosfruit. De wijn vult je mond volledig en brengt je in hogere sferen. Veel van alles en tegelijkertijd alles op zijn plaats en geweldig in balans. Enorme gelaagdheid en lengte in de afdronk. Bravo! 97/100
(23-02-2020 05:48 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Gister een feestmaal bij vrienden met mooie wijnen.
Als aperitief kregen we de Chant d'Eole 2016 brut in het glas. Niet de Cuvée Prestige die op het Grand Concours Mondial heel wat Champagnes het nakijken gaf, maar een andere cuvée van het domein in Quevy bij Henegouwen. Een blend van 98 procent chardonnay en 2 procent pinot blanc. Lekkere, licht aperitief (12,5 procent alcohol), maar niet de gelaagdheid van een complexe champagne.
Bij het voorgerecht, gegrilde sint-jakobsvruchten, werd een Domaine des Huards François Premier Vieilles Vignes Cour-Cheverny geschonken, van de mij onbekende druif romorantin. Maar wat een wijn! Bijzondere neus van tropisch fruit, iets floraals, citrus. In de mond lekker zacht, een zuurtje voor het evenwicht (perfecte wijn-spijscombinatie), lange afdronk. Voor de meeste aanwezigen - inclusief mezelf - was dit dé wijn van de avond.
Bij de heerlijke lamstajine werd een Corbières van Chateau Fabre-Cordon 'Qui m'aime me suive' 2015 geschonken. Rijp, geconfijt rood fruit in de neus, stevig maar toch soepel om te drinken. Ook dit was weer een erg goede combinatie met het gerecht.
Na het dessert kregen we bij een stuk zwarte chocolade een glas Cordani Lallabi Barbera 2013. Donkerrood met paarse rand. In de neus een beetje porto-achtig, geur van (gestoofde?) kersen en bramen. In de mond is deze wijn niet heel fris, best veel tannines, droogtrekkend en klein bittertje in de afdronk. Met zijn 15,5 procent alcohol wel een bommetje.
Mooie, ietwat onverwachte keuzes.
Romorantin werd me al een paar keer geserveerd in enkele culinaire restaurants. Wat me telkens opviel is dat ze een zeer mooie combinatie vormen met schelp- en schaaldieren.
Gisteravond, alweer op verplaatsing, eerst een Mont de Milieu La Chablisienne Chablis 1er Cru 2015 in het glas. Goudgeel in het glas, abrikoos, peer, appel en wat vanille in de neus, in de mond zacht, droog en fris. Fijn en lekker aperitief.
Bij de kaas nog een glas Jean-Claude Thiellin Montlouis-sur-Loire demi-sec 2011. Wijn waar ik helemaal geen ervaring mee heb. Complexe neus van peer en noten. In de mond een zoetje, in balans gehouden door frisse zuren en iets bitters in de afdronk. Lekker bij de kaas, maar niet spannend genoeg om daarna de fles uit te drinken.
Citaat:maar niet spannend genoeg om daarna de fles uit te drinken.
Aha. Maar daar is die fles ook niet voor gemaakt, denk ik dan. Meer en meer besef ik dat de meerwaarde van sommige wijnen in de juiste combinatie met eten ligt. Als je daarmee kan spelen, dan ben je Sjakie in de Chocoladefabriek.