wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(24-06-2020 11:37 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Uit de wijnles nog een halfje Reciotto Della Valpollicella - Giuseppe Campagnola meegegrits.
M'n eerste kennismaking met dit soort wijn maar vermoedelijk niet m'n laatste. Dik, zwoel, koffie en gestoofd fruit, sirooperig zonder storend te zijn. Ik kan me voorstellen dat dit niet iedereen z'n meug is. Maar hier hou ik wel van.

Syntra? Als ik me niet vergis vroegen ze vorig jaar op het examen het verschil tussen recioto en amarone.
En ook terra rossa als terroir in Puglia.
Klopt, zaterdag examen.
Merci voor de tips! respect
(25-06-2020 03:40 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Klopt, zaterdag examen.
Merci voor de tips! respect

Verder herinner ik me nog iets over klimatologische en geografische factoren van belang in Portugal en veel streken met druiven verbinden. Frankrijk was een stuk gedetailleerder in vergelijking met Z-Europa. Maar dat ligt ongetwijfeld aan het Suze-aspect...
(25-06-2020 10:06 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(25-06-2020 03:40 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Klopt, zaterdag examen.
Merci voor de tips! respect

Verder herinner ik me nog iets over klimatologische en geografische factoren van belang in Portugal en veel streken met druiven verbinden. Frankrijk was een stuk gedetailleerder in vergelijking met Z-Europa. Maar dat ligt ongetwijfeld aan het Suze-aspect...

Klopt, net nog eens gekeken naar de cursus. De Loire bestaat uit 62 pgs, volledig Italie wordt afgehaspeld in 53 pgs. Zelfs als Francofiel vind ik dat nogal extreem. Maar inderdaad, Suze...
(26-06-2020 11:40 AM)Baldrick schreef: [ -> ]
(25-06-2020 10:06 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(25-06-2020 03:40 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Klopt, zaterdag examen.
Merci voor de tips! respect

Verder herinner ik me nog iets over klimatologische en geografische factoren van belang in Portugal en veel streken met druiven verbinden. Frankrijk was een stuk gedetailleerder in vergelijking met Z-Europa. Maar dat ligt ongetwijfeld aan het Suze-aspect...

Klopt, net nog eens gekeken naar de cursus. De Loire bestaat uit 62 pgs, volledig Italie wordt afgehaspeld in 53 pgs. Zelfs als Francofiel vind ik dat nogal extreem. Maar inderdaad, Suze...

Zo was het vroeger altijd, ik herinner me dat elk wijnboek voor de helft over Bordeaux ging en de rest voor 50% over andere Franse regio's. Italië werd dan afgehaspeld op een blz. of 5.
Wat jammer dat "Suze", whoever that is, blijkbaar mentaal nog in de jaren zeventig zit. Is er nergens een ernstige cursus?
Momenteel nog niks, geraak er gewoon niet uit dewelke open te knallen.

Iemand tips?
(26-06-2020 01:13 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Momenteel nog niks, geraak er gewoon niet uit dewelke open te knallen.

Iemand tips?

Iets Siciliaans!
(26-06-2020 02:42 PM)33S schreef: [ -> ]
(26-06-2020 01:13 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Momenteel nog niks, geraak er gewoon niet uit dewelke open te knallen.

Iemand tips?

Iets Siciliaans!

Helaas niks meer liggen!
Twee weken terug wel nog 2 witte gedronken.
(26-06-2020 11:52 AM)wvd schreef: [ -> ]
(26-06-2020 11:40 AM)Baldrick schreef: [ -> ]
(25-06-2020 10:06 PM)Thomas schreef: [ -> ]
(25-06-2020 03:40 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Klopt, zaterdag examen.
Merci voor de tips! respect

Verder herinner ik me nog iets over klimatologische en geografische factoren van belang in Portugal en veel streken met druiven verbinden. Frankrijk was een stuk gedetailleerder in vergelijking met Z-Europa. Maar dat ligt ongetwijfeld aan het Suze-aspect...

Klopt, net nog eens gekeken naar de cursus. De Loire bestaat uit 62 pgs, volledig Italie wordt afgehaspeld in 53 pgs. Zelfs als Francofiel vind ik dat nogal extreem. Maar inderdaad, Suze...

Zo was het vroeger altijd, ik herinner me dat elk wijnboek voor de helft over Bordeaux ging en de rest voor 50% over andere Franse regio's. Italië werd dan afgehaspeld op een blz. of 5.
Wat jammer dat "Suze", whoever that is, blijkbaar mentaal nog in de jaren zeventig zit. Is er nergens een ernstige cursus?

Suze is de Université Du Vin in Suze La Rousse, France Smile

Hier kan je eventueel het diploma sommelier-conseil halen. Ze werken samen met Syntra Gent en Syntra Asse.

Uiteraard focussen ze daar nogal op Frankrijk, het blijven Fransen hé
(26-06-2020 01:13 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]Momenteel nog niks, geraak er gewoon niet uit dewelke open te knallen.

Iemand tips?

iets, lichtjes gekoeld, rood uit de Jura
Bij mij is de keuze gevallen op Gravonia 2011 bij de carbonara
Tenuta Monteti -TM rosé 2019
Blend van 80% merlot en 20% carbernet franc
Droog, licht kruidig, mineraal, met delicaat rood fruit, watermeloen en bloemige toetsen. Licht bitterken, niet storend
Kan als aperitief, maar is perfect inzetbaar aan tafel.
Is nu al lekker maar de ervaring leert dat hij na 1 à 2 jaar nog beter is.

Tip: van hetzelfde huis Caburnio Rosso Toscana IGT 2015, een dijk van een wijn, blend van 55% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Alicante, 5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc. De beste jaargang dat ik hiervan gedronken heb.
(27-06-2020 07:55 PM)shiraz schreef: [ -> ]Tenuta Monteti -TM rosé 2019
Blend van 80% merlot en 20% carbernet franc
Droog, licht kruidig, mineraal, met delicaat rood fruit, watermeloen en bloemige toetsen. Licht bitterken, niet storend
Kan als aperitief, maar is perfect inzetbaar aan tafel.
Is nu al lekker maar de ervaring leert dat hij na 1 à 2 jaar nog beter is.

Tip: van hetzelfde huis Caburnio Rosso Toscana IGT 2015, een dijk van een wijn, blend van 55% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Alicante, 5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc. De beste jaargang dat ik hiervan gedronken heb.
Wat ik van monteti al heb gedronken heeft me altijd goed tot uitmuntend gesmaakt! Zelf nog wat 2011 van de eerste wijn liggen!
(27-06-2020 07:55 PM)shiraz schreef: [ -> ]Tenuta Monteti -TM rosé 2019
Blend van 80% merlot en 20% carbernet franc
Droog, licht kruidig, mineraal, met delicaat rood fruit, watermeloen en bloemige toetsen. Licht bitterken, niet storend
Kan als aperitief, maar is perfect inzetbaar aan tafel.
Is nu al lekker maar de ervaring leert dat hij na 1 à 2 jaar nog beter is.

Tip: van hetzelfde huis Caburnio Rosso Toscana IGT 2015, een dijk van een wijn, blend van 55% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Alicante, 5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc. De beste jaargang dat ik hiervan gedronken heb.

thank you voor de mooie TN!
Mocht je tijd en zin hebben, copypaste in de rubriek van Monteti?
http://www.vinejo.freebb.be/thread-1766-...ht=Monteti
Done
Dit weekend aan de zee doorgebracht.
Samen met "de vaste proefpartner" een en ander open gedaan

Delavenne Brut Reserve:
Lekker gemaakt, maar gaf me geen waaw gevoel. Heb de laatste tijd gemerkt dat meer een blanc de blancs drinker ben.
Deze cuvee was met 50% pinot noir. Als ik dan toch een extra druif in de blend krijg, spreek pinot meunier me meer aan...

Wit:
Seresin Sauvugnon Blanc 2016.
SB uit New Zeeland smaakt altijd. Volle, gelaagde wijn.

Luis Jadot Puligny Montrachet 2011
Super. Dit smaakt naar zoveel meer! Vol, lang zalvend. Genieten

Vincent Dureuil Rully blanc 2016
brioche, amandelen, toch nog fris. Hout nog wel aanwezig, misschien iets te jong. Zeer aangename kennismaking!

(Ik ben afgeleid geweest door bordeaux 2019 maar neem me nu terug voor om witte bourgonge (en Rhone) aan de kelder toe te voegen Smile).

Rood:
Joel Gott Zinfandel 2017
Voor mij een afknapper. Zo zoet, zo warm, zo "mannelijk", nieuwe hout heel prominent aanwezig. Ik kreeg al bijna hoofdpijn door er aan te ruiken...

Le Petit Lion du Marquis de las Cases 2010
Bordeaux... tja soms denk ik zoveel te ontdekken, andere zaken kopen en dan krijg je dit te drinken.
Super, gewoon genieten!
Op dag 2 pas écht helemaal op zijn plooi

Vincent Dureuil Rully rouge 2016
Anders dan de pinots die ik reeds dronk als bourgogne leek (Nieuw Zeeland en spätburgunder uit Duitsland).
Ook hier was dag 2 de betere.

Alois Lageder Lindenburg Lagrein 2012
Lagrein uit Alto Adige, dat werkt. Donker druit, chocolade, koffie. Zeer mooi
Prachtige degustatie.
Die Dureuil wit, kon die mee met de Puligny van Jadot? (kwalitatief bedoel ik dan)
Afgelopen weekend op restaurant:

- Zwarte parel van Wijnkasteel Genoels-Elderen. Ik rook er wat appel en wit fruit in. Best wat bubbels, in de mond licht, zuurtjes, geen bijzonder lange afdronk. Zou hem zelf niet kopen (rond de 18 euro, kan vb niet op tegen de crémant de Jura die ik onlangs dronk), maar leuke ervaring om eens een aperitief uit de streek te drinken.

- Bernhard Koch Pinot Noir Kirchenstuck 2017. Neus maakt indruk: meteen zeer sterk boeket met kersen, aardse tonen, beetje spicy. In de mond een bom van fruit en wat zuurtjes. Lange afdronk. Ik verschiet als ik hoor dat deze wijn ook rond de 18 euro zit: had hem een stuk hoger ingeschat. Aangename ontdekking.
(29-06-2020 07:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Prachtige degustatie.
Die Dureuil wit, kon die mee met de Puligny van Jadot? (kwalitatief bedoel ik dan)

Dag Jo,

Goh het was wel een ander 'niveau' wat mij bertreft. De Jadot had meer diepte, lengte en gelaagdheid. Iets eleganter ook.

Langs de andere kant was de Dureuil jonger. En als je bekijkt naar de appelatie p/q wel beter denk ik (laten we het prijsverschil niet vergeten..)

Als je de puligny van Dureuil ernaast zou zetten, kan ik me perfect inbeelden dat hij de bovenhand neemt.
(30-06-2020 08:18 AM)Dc schreef: [ -> ]
(29-06-2020 07:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Prachtige degustatie.
Die Dureuil wit, kon die mee met de Puligny van Jadot? (kwalitatief bedoel ik dan)

Dag Jo,

Goh het was wel een ander 'niveau' wat mij bertreft. De Jadot had meer diepte, lengte en gelaagdheid. Iets eleganter ook.

Langs de andere kant was de Dureuil jonger. En als je bekijkt naar de appelatie p/q wel beter denk ik (laten we het prijsverschil niet vergeten..)

Als je de puligny van Dureuil ernaast zou zetten, kan ik me perfect inbeelden dat hij de bovenhand neemt.

Merci Daan!
Zoiets hadik wel verwacht (is idd x 3 dacht ik van prijs)
Ik denk dat het veelal zo is dat het genot soms even groot kan zijn bij “goedkopere” wijnen dan hun zo veel duurdere neefjes maar dat die laatste dan weer intellectueel meer genot geven. Ik spreek dus over het genot van de drinker, niet over de pure kwaliteit.
Een beetje zoals je soms even veel kan genieten van een leuke thriller (genre Malice die ik onlangs op TV zag) dan van een ingewikkeld en fel doordacht psycologisch drama (zoals...eh... van die ingewikkelde en fel doordachte psychologische films).

Of zoals een ter dood veroordeelde als laatste avondmaal eerder zal kiezen voor het puur en direct genot van een biefstuk friet dan voor een enorm complex gerechje van Sergio Herman met vis en kruiden waar je nog nooit van hebt gehoord...
In een wijnbar de Morgon 18 van Descombes gedronken. Amai, echt goed!

Ook een Dolcetto van Paolo Conterno. Ook zeer te pruimen.
Rosso Gradis'ciutta - 2014 Gradis'ciutta
70% Merlot, 25% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon
framboos, bramen,pepertje, kreupelhout en zwarte krakers. Mooie zuren, de tannines trekken nog wat.Best drinken rond de 16 à 18 graden.
(02-07-2020 10:26 PM)shiraz schreef: [ -> ]Rosso Gradis'ciutta - 2014 Gradis'ciutta
70% Merlot, 25% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon
framboos, bramen,pepertje, kreupelhout en zwarte krakers. Mooie zuren, de tannines trekken nog wat.Best drinken rond de 16 à 18 graden.

Uit de Friuli zie ik? Ik zie vaak bordeauxblends uit die regio. Blijkbaar toch goed bevonden?
ja, maar iets te jong
(03-07-2020 12:24 AM)shiraz schreef: [ -> ]ja, maar iets te jong

Zeker eens Dario Princic proberen uit die contreien.
Te koop bij Divino.
Beter op dag 2 + 1/2 h frigo, tannines zijn wat versmolten
Moulin Favre - Julienas - 2016

Gekocht/ontdekt op de wijnbeurs in Lille

Typische Beaujolais in die zin dat het fruit uit je glas stuift. Heeft voldoende body en structuur om toch interessant te blijven.
Gisteravond vrienden op bezoek en dus een mooi excuus om iets goeds uit de kelder te halen.

Het werd de Jean Foillard Morgon Cuvée Corcelette 2016. Net als de Julienas van Baldrick is dit een bom van fruit, in de eerste plaats kers, aardbei, frambozen. Daarnaast wat vanille, aardse tonen, bosgrond, iets rokerigs. In de mond ook erg fruitig, sappig en lekker licht, en door de mooie zuurtjes wil je hiervan blijven snoepen... Blijft nog een tijdje nazinderen in de mond. Deze wijn heeft die spankracht van een goede Morgon en gaat nooit vervelen. Grote onderscheiding!
Deze week alreeds gedronken:
- Fougueyrat Saint-Emilion 2009: V steekt neus in glas en zegt: " puke, wat een vieze "animale" geur, bijna niet door te geraken". Ze geraakt er natuurlijk wel door en vindt de wijn totaal uiteenvallend met amper volume en teveel zuren. Ik vond de neus weliswaar ook vrij, euh, "animaal", ik suggereerde nog even "leer?" maar we kwamen samen uit op bloederig dood rauw wild van een paar dagen oud.
Nu, ik kan daar beter tegen, maar was het wel eens met het wat uiteen vallen. Het was nooit een hoogvlieger, de prijs ook niet, maar ik vond hem jong echt wel beter.
- La Fleur Peyrabon 2004 Pauillac: een Cru Bourgeois uit een minder jaar, maar dit is wel meer dan OK. V steekt neus in het glas en zegt: "Cabernet?, Bordeaux?" Tja, ik geeft toe, denkend dat er weer gebasht gaat worden, maar ze vindt hem toch OK (helaas...). Ik vind hem zeer mooi, zeker voor een CB uit een minder jaar, smakelijke wijn, helemaal op dronk uiteraard. Dit type Bx is wel nuttig aan tafel en zeker zijn prijs waard. Sindsdien niet meer gezien.
Vrijdag de collega’s getrakteerd op twee flessen La Marzelle 2008 bij onze gezamenlijke lunch.

Onder het motto “work hard, play hard” als cadeau op tafel gezet.

Niet echt passend bij pizza, pasta en pitta, maar het smaakte hen wel.

Mathijs
Koppelingen