flesje waar het etiket vergaan is.. het enige wat ik nog kan lezen is vieilles vignes en pinot noir (wijn is zeer "frans" van stijl dus ik ben bijna zeker dat het bourgogne is)... is wel verdomd verfijnd en lekker met veel florale toetsen... is écht blindproeven mietjes!!jamjam
is plezant eh.... maar toch ook wel shit omdat ge niet weet wat dat ge aan het drinken zijt. Staat er ook niks op de kurk?
@ Carl
(22-11-2010 11:04 AM)koen schreef: [ -> ]Gisteren (22/11/2010) Il Poggione 2004, Brunello. Bij het openen kruiden en rood fruit, na een paar uur bescheiden aroma's vlezig/leder en een beetje zoethout. Is nog niet volledig open. In de mond heel zachte tannines (mis ze een beetje), kruidigheid en vrij hoog in de zuren. Heeft nog wat jaren kelder nodig. Een 95 van RP, ik hou het voorlopig meer bescheiden en ga voor een 88.
Heb hem deze keer gekarafeerd en hij kwam veel beter tot zijn recht (+ vorige keer onmiddellijk gedronken na aankoop en heb het al een paar keer meegemaakt dat wijn vlak na transport minder overkomt). De tanninnes en de typische Sangiovese zuurtjes zijn zeer mooi, aroma's zoals de vorige keer maar meer aanwezig ... is een wijn waar je blijft van ruiken. Leunt voor mij persoonlijk meer aan bij de klassieke Brunello. Deze keer een 91
als ik degustatieflessen krijg, open ik die pas een paar dagen na ontvangst. Heb ook al willen merken dat ze niet top zijn na transport.
Koen schreef
Citaat:(+ vorige keer onmiddellijk gedronken na aankoop en heb het al een paar keer meegemaakt dat wijn vlak na transport minder overkomt).
Alex schreef
Citaat:als ik degustatieflessen krijg, open ik die pas een paar dagen na ontvangst. Heb ook al willen merken dat ze niet top zijn na transport.
Als dat zo is kunnen we dan de tasting van 12 maart niet cancellen want al die wijnen zullen gedronken worden praktisch onmiddellijk na transport.
My two cents:
Ik heb mijn twijfels dat dit werkelijk zo is in de meeste gevallen bij witte en rode ( jonge) wijnen. Wel onder voorbehoud dat die niet bij een hoge of verkeerde temperatuur zijn getransporteerd.
Ik ken in principe geen enkel fysisch, mechanisch of chemisch proces die de smaak of drinkbaarheid van deze wijnen zou beïnvloeden.
Schudden zou geen directe invloed hebben op de normale ontwikkeling van wijn. Alleen zou dan dit proces ( veel) sneller gebeuren. De impact ervan is meetbaar over lange termijn maar niet over die paar uren dat de wijn bv in je wagen zit. Daarom dat een goede wijnkelder ondermeer trillingsvrij moet zijn.(ver weg van een trillende chaufageketel bv)
Ik laat hier wel gashoudende wijnen buiten beschouwing.(champagne, cava,.........)
Ik geloof eerder dat dit een fabeltje is dat ik al menige keer heb gehoord.
Wijnen met een natuurlijk depot, waarbij ik vooral naar oudere wijnen verwijs, hebben wel een rustperiode nodig opdat de in suspensie gebrachte stoffen terug kunnen bezinken.
Gun de getransporteerde wijn wel wat tijd dat deze rustig op temperatuur kan komen waarop deze normaal wordt gedronken zowel voor de rode als de witte wijnen.
ik had het niet over in de wagen hoor. Maar als ze uit Portugal of Oostenrijk komen en soms komen ze veel te koud aan of veel te warm. Dus laat ik ze maar even rusten
Zolang ze niet uit de diepvries komen, zie ik geen probleem !
Ik heb het al een paar keer gehad zulle dat er een merkbaar verschil was, maar in 99% van de gevallen niet. Een paar "anciens" vertelden me dat je ofwel de fles onmiddellijk na transport moet drinken ofwel een paar dagen moet laten rusten.
In dit concreet geval hier was het een uurtje wagen, namiddag in de koffer en dan opnieuw een uurke transport.
(11-01-2011 02:21 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Zolang ze niet uit de diepvries komen, zie ik geen probleem !
diepvries? geen probleem... nadien gewoon even in de microgolf
italianen moet je altijd wat luchten om hun agressie er uit te krijgen
ongefilterde wijnen willen toch nogal ne keer wat droezelig zijn bij opening na aankomst
(11-01-2011 05:52 PM)barre schreef: [ -> ]ongefilterde wijnen willen toch nogal ne keer wat droezelig zijn bij opening na aankomst
@ Barre
Volledig akkoord.
Daarom schreef ik ook
" wijnen met een natuurlijk depot, ......"
Ik laat die ook eerst een paar uurtjes in een wijnmandje rusten.
Dan kan die ook zo langzaam op temperatuur komen.
Interessante discussie! thumb (en nog grappig ook !
)
en wat drink jij nu?
@ koen,
Er ligt een fleske Château Sainte-Colombe 2000; Côtes de Castellon in het mandje te wachten voor deze avond.
De laatste fles die ik ervan dronk was gewoonweg excellent.
Wie kent deze wijn ook?
(11-01-2011 07:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]@ koen,
Er ligt een fleske Château Sainte-Colombe 2000; Côtes de Castellon in het mandje te wachten voor deze avond.
De laatste fles die ik ervan dronk was gewoonweg excellent.
Wie kent deze wijn ook?
Die is van Perse of zo (Pavie et al), veel zien liggen én zin om te kopen maar t is er nooit van gekomen...
Nog nikske gedronken vandaag, denk dat 't een blauw Chimayke wordt.. ;-)
1997 Chauvenet-Chopin Nuits St. Georges 1er Cru Les Chaignots
Eén van mijn eerste aankopen via sylvies en meteen een voltreffer. Voor 12 euro per fles toch wel een degelijke middenklasse bourgogne.
Nogal tertiar maar toch impressies van chocolade, natte bladeren, wat grafiet... Zeer elegant
Stilaan aan het uitbollen maar toch veel plezier gehad van dat kisteke nuits saint georges... Enfin, nog twee te gaan
(11-01-2011 07:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]@ koen,
Er ligt een fleske Château Sainte-Colombe 2000; Côtes de Castellon in het mandje te wachten voor deze avond.
De laatste fles die ik ervan dronk was gewoonweg excellent.
Wie kent deze wijn ook?
Kennen wel, maar nog niet geproefd.
Heb een flesje 2005 van liggen.
Die al gedronken, Don?
(11-01-2011 07:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]@ koen,
Er ligt een fleske Château Sainte-Colombe 2000; Côtes de Castellon in het mandje te wachten voor deze avond.
De laatste fles die ik ervan dronk was gewoonweg excellent.
Wie kent deze wijn ook?
2002 al een paar keer gedronken, zit P/K wel goed
(11-01-2011 09:04 PM)barre schreef: [ -> ]1997 Chauvenet-Chopin Nuits St. Georges 1er Cru Les Chaignots
Eén van mijn eerste aankopen via sylvies en meteen een voltreffer. Voor 12 euro per fles toch wel een degelijke middenklasse bourgogne.
Nogal tertiar maar toch impressies van chocolade, natte bladeren, wat grafiet... Zeer elegant
Stilaan aan het uitbollen maar toch veel plezier gehad van dat kisteke nuits saint georges... Enfin, nog twee te gaan
Amai, 12 euro voor een Nuits 1er cru uit een jaar dat niet slecht was!
Vanavond eens in de pinot noir gevlogen. Na een lovende bespreking op een blog over ( een voor mij onbekende ) wijnbouwer uit Savoie was ik toch nieuwsgierig geworden. Een natuurlijke wijnbouwer, Francois Grinand, zou na een korte break en wat hulp zijn come-back hebben gemaakt. Domaine du Perron. Just for fun ook een fleske Volnay 2001 VV van Michel Large meegenomen om te vergelijken. Altijd plezant maar niet echt zinvol om pinot noir met elkaar te laten concurreren. Zeker niet als de ene op natuurlijke wijze is gemaakt, uit de Savoie komt en 8 jaar jonger is dan een Volnay van een oer-traditionalist. Eigenlijk gewoon veel dorst en zin in goede PN. Anyway de twee flessen komen uit dezelfde prijscategorie wat eigenlijk al een referentiepunt op zich is. Bij het openen van Domaine du perron werd ik een beetje overbluft door een neus van geconcentreerd rood fruit ( 2009 ) en klei of witte steen. Niet vergelijkbaar met een pinot noir uit de Cote-d'or regio maar zeker en vast aangenaam. Ik heb nog niet zoveel ervaring met pinot noir uit de Jura of Savoi streek maar iets deed me wel aan die steek herinneren. Wel wat twijfels over diepgang en finesse. De Volnay van Lafarge kwam een beetje vermoeid over bij het openen maar heeft zich goed herpakt. Al wat je verwacht van een delicate Bourgogne. Minder expressief maar meer lagen. In de mond eigenlijk hetzelfde verhaal. De Bourgogne op zijn fraicheur en elegantie en de Savoie op zijn kracht en sappigheid. Spijtig dat ik de wijn van Francois Grinand niet op dezelfde leeftijd heb kunnen beoordelen maar ben er zeker van dat die zeer mooi gaat evolueren.
"...op een blog..."
Ch. Eugénie Tradition 2006, Cahors. In begin stal in de neus, hout en tabak, vleugjes natte humus en zwart fruit, lichtjes kruidig. Instapje Ch. Eugénie, correct gemaakt. En voor geen geld.
(11-01-2011 10:09 PM)Bert schreef: [ -> ] (11-01-2011 07:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]@ koen,
Er ligt een fleske Château Sainte-Colombe 2000; Côtes de Castellon in het mandje te wachten voor deze avond.
De laatste fles die ik ervan dronk was gewoonweg excellent.
Wie kent deze wijn ook?
Kennen wel, maar nog niet geproefd.
Heb een flesje 2005 van liggen.
Die al gedronken, Don?
De 2005 heb ik nog niet gedronken en heb ik niet liggen.
Heb nog 4 stuks van de 2000 en 3 stuks van de 2006.
Die van 2000 ga ik normaal dit jaar verwerken.(is zeker op zijn top)
Deze van 2006 is nog onaangeroerd.
Die 2005 , ook een goed jaar zou ik geen 5 jaar meer laten liggen.
KK is weer eens in Dendermonde geweest:-)
PN uit de savoie heb ook nog niet veel gedronken, uit de jura al wat meer, laatstgeproefde 09 vielen goed mee!
Gaan ook eens een mengelinkske PN opendoen, lang geleden:-)
Na de brunello nog een beetje verder de Italiaanse toer op, Divoto riserva copertino rosso 2000 van Apolonnio. Onmiddellijk in de karaf omdat voor mij persoonlijk deze wijn de eerste dag vrij moeilijk drinkt (vrij sterk in de mond, soort tinteling, bij de eerste fles dacht ik dat het een foutje was). Ook nu de eerste dag niet echt mijn ding, na de tweede dag in karaf een echte bom, stukken beter en wauw, nog heel wat power.
Domaine de l'Ecu, Expression de Granite 2009 Muscadet. Heel fris, licht honingvleugje in de neus, mineraal. Gedragen door heel fijne zuren en lichte vettigheid. 6 euro , uitgelezen bij oesters.... Top Muscadet volgens de "Demeter" methode. Verbazend eigenlijk ! Ook deze kan mooi verouderen.
hey Dr , idd laat dat maar eens een jaar of 10 liggen... en dat voor €6
@ Venne en andere gasten,
Waar verkopen ze deze Muscadet ergens in de omgeving van Leuven?
In Heusden bij Steven van wijnhuis Tinto. Niet zooo ver van Antwerp...