11-09-2013, 10:52 AM
Estagio Prolongado 2008
Wijn uit de Dao streek van Alvaro Castro. Blend van touriga nacional, alfrocheiro preto, jaen & tinta roriz.
Website Jeuris:
Estagio Prolongado is de middenklasser van Alvaro Castro (zijn topwijnen komen uit onder de "Quinta da Pelleda" vlag). De ruggengraat voor de wijn wordt gevormd door 50 jaar oude percelen, aangeplant volgens de traditionele 'field blend'-methode. De druiven worden met de hand geplukt en na ontristing volgt een lange maceratietijd in open inox-tanks. De gisting gebeurt eveneens in inox, maar naar het einde van de gisting wordt de wijn overgebracht naar houten vaten. Afhankelijk van het jaar rijpt de wijn 12 tot 18 maanden op houten vaten. Er wordt zo weinig mogelijk nieuw hout gebruikt.
Om met de deur in huis te vallen: geweldige wijn! Popped en poured en onmiddelijk zeer lekker. Mooi rood fruit, kruidig en mineraal ook. In de mond valt naast het zalige, sappige mondgevoel ook onmiddelijk de fraicheur op. Bij deze wijn moest ik me echt bedwingen om nog een glas over te houden voor de volgende dag. Op dag 2 was de neus duidelijk geëvolueerd (minder fruit, meer stoffig), maar in de mond nog steeds zeer lekker (iets softer, misschien zelfs nog beter).
Volgende week ga ik op een 4 daagse wijntrip naar Portugal. Bezoek aan Alvaro Castro maar ook Niepoort (Douro), Jorge Moreira (Poeira - Douro), Lavradores de Feitoria (Douro), Quinta dos Carvailhas (Dao), Casal Figueira (Lisboa), ...Ik kijk er naar uit (en er zal wel een verslagje volgen)!
Wijn uit de Dao streek van Alvaro Castro. Blend van touriga nacional, alfrocheiro preto, jaen & tinta roriz.
Website Jeuris:
Estagio Prolongado is de middenklasser van Alvaro Castro (zijn topwijnen komen uit onder de "Quinta da Pelleda" vlag). De ruggengraat voor de wijn wordt gevormd door 50 jaar oude percelen, aangeplant volgens de traditionele 'field blend'-methode. De druiven worden met de hand geplukt en na ontristing volgt een lange maceratietijd in open inox-tanks. De gisting gebeurt eveneens in inox, maar naar het einde van de gisting wordt de wijn overgebracht naar houten vaten. Afhankelijk van het jaar rijpt de wijn 12 tot 18 maanden op houten vaten. Er wordt zo weinig mogelijk nieuw hout gebruikt.
Om met de deur in huis te vallen: geweldige wijn! Popped en poured en onmiddelijk zeer lekker. Mooi rood fruit, kruidig en mineraal ook. In de mond valt naast het zalige, sappige mondgevoel ook onmiddelijk de fraicheur op. Bij deze wijn moest ik me echt bedwingen om nog een glas over te houden voor de volgende dag. Op dag 2 was de neus duidelijk geëvolueerd (minder fruit, meer stoffig), maar in de mond nog steeds zeer lekker (iets softer, misschien zelfs nog beter).
Volgende week ga ik op een 4 daagse wijntrip naar Portugal. Bezoek aan Alvaro Castro maar ook Niepoort (Douro), Jorge Moreira (Poeira - Douro), Lavradores de Feitoria (Douro), Quinta dos Carvailhas (Dao), Casal Figueira (Lisboa), ...Ik kijk er naar uit (en er zal wel een verslagje volgen)!