15-09-2013, 07:10 PM
La Francuska Vinarija (Servië)
Het domein ligt helemaal in het oosten van Servië, Bulgarije en Roemenië zijn niet ver weg. In het dorp Roglievo in het districtje Negotinsko, wordt al bijna tweeduizend jaar wijn gemaakt (die Romeinen wisten ook hier waar ze moesten zijn), in de 19e eeuw exporteerde men naar Rusland, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk en.... Frankrijk, zeker toen daar de phylloxera toesloeg. De Franse Ambassadeur schreef toen: '' En Serbie, la meilleure région pour la production de grands vins est la Negotinska Krajina dans laquelle on produit le meilleur vin serbe, nommé Negotinsko vino. Ce vin contient beaucoup de tanins, de sucre et d’alcool et ne perd pas dans le transport ses caractéristiques d’origine. On peut le mélanger avec d’autres bons vins, c’est pourquoi on l’apprécie beaucoup à Bordeaux. "
Het communisme in de 20e eeuw, Balkanoorlogen deden de tijd 70 jaar lang stil staan, iedereen was verplicht zijn druiven aan de staat te geven. Van de 400 ha wijngaard bleef nog maar 60 over. Bourguignons Estelle Germain (Chorey-les-Beaune ) en echtgenoot Cyrille Bongiraud (bodemdeskundige die meer dan 200 domeinen in heel Frankrijk begeleidt) vonden in deze door de geschiedenis vergeten terroir hun toekomstig walhalla.
http://www.francuskavinarija.com/
http://www.youtube.com/watch?v=RqmOBCFRmhg
Vandaag de Poema 2009 van La Francuska Vinarija herproeft. Eerste keer geproeft in restaurant Vrijmoed en dan de ontdekking van de avond genoemd. Eens te meer ondervonden dat het degusteren van wijn onderhevig is aan het moment, het gezelschap, wat men daarvoor reeds gegeten heeft, ....
http://www.vinejo.freebb.be/thread-2793.html
Maar niet bij deze wijn. Vergeet misschien mijn opmerking dan hij mij deed denken aan een Condrieu, dit had ik nu deze keer totaal niet meer.
Deze wijn is meer dan zijn geld waard. Ik denk nu al dat dit een wijn is dat het perfect zou doen met een lekker stukje vis, asperges en een mousselinesaus. ook bij een stukje gevogelte, type Genste waterzooi, zou deze wijn niet misstaan.Drink deze wijn niet te koud.
Ik kijk er al naar uit om de rest van de wijnen van dit wijndomein te proeven en dan in het bijzonder hun rode OBECANJE , gemaakt van 100% gamay.
http://www.altrovino.be/shop/en/viewcategory/servi
Het domein ligt helemaal in het oosten van Servië, Bulgarije en Roemenië zijn niet ver weg. In het dorp Roglievo in het districtje Negotinsko, wordt al bijna tweeduizend jaar wijn gemaakt (die Romeinen wisten ook hier waar ze moesten zijn), in de 19e eeuw exporteerde men naar Rusland, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk en.... Frankrijk, zeker toen daar de phylloxera toesloeg. De Franse Ambassadeur schreef toen: '' En Serbie, la meilleure région pour la production de grands vins est la Negotinska Krajina dans laquelle on produit le meilleur vin serbe, nommé Negotinsko vino. Ce vin contient beaucoup de tanins, de sucre et d’alcool et ne perd pas dans le transport ses caractéristiques d’origine. On peut le mélanger avec d’autres bons vins, c’est pourquoi on l’apprécie beaucoup à Bordeaux. "
Het communisme in de 20e eeuw, Balkanoorlogen deden de tijd 70 jaar lang stil staan, iedereen was verplicht zijn druiven aan de staat te geven. Van de 400 ha wijngaard bleef nog maar 60 over. Bourguignons Estelle Germain (Chorey-les-Beaune ) en echtgenoot Cyrille Bongiraud (bodemdeskundige die meer dan 200 domeinen in heel Frankrijk begeleidt) vonden in deze door de geschiedenis vergeten terroir hun toekomstig walhalla.
http://www.francuskavinarija.com/
http://www.youtube.com/watch?v=RqmOBCFRmhg
Vandaag de Poema 2009 van La Francuska Vinarija herproeft. Eerste keer geproeft in restaurant Vrijmoed en dan de ontdekking van de avond genoemd. Eens te meer ondervonden dat het degusteren van wijn onderhevig is aan het moment, het gezelschap, wat men daarvoor reeds gegeten heeft, ....
http://www.vinejo.freebb.be/thread-2793.html
Maar niet bij deze wijn. Vergeet misschien mijn opmerking dan hij mij deed denken aan een Condrieu, dit had ik nu deze keer totaal niet meer.
Deze wijn is meer dan zijn geld waard. Ik denk nu al dat dit een wijn is dat het perfect zou doen met een lekker stukje vis, asperges en een mousselinesaus. ook bij een stukje gevogelte, type Genste waterzooi, zou deze wijn niet misstaan.Drink deze wijn niet te koud.
Ik kijk er al naar uit om de rest van de wijnen van dit wijndomein te proeven en dan in het bijzonder hun rode OBECANJE , gemaakt van 100% gamay.
http://www.altrovino.be/shop/en/viewcategory/servi