Gavi di Gavi, 2012
frisse aanzet, nog wat restgas die de wijn heel levendig maakt. Het geheel is ietwat onstuimig, met redelijk veel zuren, en een wat wrange afdronk. Op de site van klassewijnen staat dat de wijn nog 1 à 2 jaar kan bewaren. Op de site van Chiarlo 4 à 5. Zoals de wijn nu is, vind ik hem redelijk onevenwichtig, dus wat rust kan deze wijn zeker gebruiken.
Dag 2 al veel evenwichtiger. Nog altijd vrij nerveuze wijn, maar veel aangenamer nu.
M.Chiarlo Barbera d''Asti Cipressi 2011
Jong, maar voor mij lekker om van te genieten bij linguine all' amatriciana. Sinds 2008 DOCG. Wist ik eigenlijk niet. Ik volg te weinig Italiaanse wijnen. Lekkere, sappige krieken op alcohol. Goeie friste door de krokante zuurtjes. Kruidigheid van rozemarijn, tijm, wat humus, lactische toets in de afdronk. Echt lekker met het gerechtje maar voor mij eerder het niveau van een goeie Dolcetto ... 87 Colruyt.
(23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]M.Chiarlo Barbera d''Asti Cipressi 2011
Jong, maar voor mij lekker om van te genieten bij linguine all' amatriciana. Sinds 2008 DOCG. Wist ik eigenlijk niet. Ik volg te weinig Italiaanse wijnen. Lekkere, sappige krieken op alcohol. Goeie friste door de krokante zuurtjes. Kruidigheid van rozemarijn, tijm, wat humus, lactische toets in de afdronk. Echt lekker met het gerechtje maar voor mij eerder het niveau van een goeie Dolcetto ... 87 Colruyt.
Doc, ik heb totaal geen ervaring met de wijnen van M. Chiarlo, ik laat de grote domeinen trouwens steeds vaker links liggen, maar afgaande op je TN zou ik voor die prijs toch eens eerder bij V&L een Barbera van Cascina Barisel proberen.
(23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]Ik volg te weinig Italiaanse wijnen
foei
ik heb me "mijn overstap" van bdx naar Italië (vnl Toscane en Piëmonte) echt nog niet beklaagd
ik vind er echt veel variatie en de prijssetting is toch wat stabieler dan in bdx, natuurlijk wel een totaal ander smaakpallet maar ik vind het ergens frisser en boeiender dan steeds die bdx (hmmm : ik die zoiets over bdx schrijf
)
(25-10-2013 12:18 AM)doc schreef: [ -> ] (24-10-2013 10:56 PM)Lieven2 schreef: [ -> ] (24-10-2013 10:17 PM)Kris G schreef: [ -> ] (23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]Ik volg te weinig Italiaanse wijnen
foei
ik heb me "mijn overstap" van bdx naar Italië (vnl Toscane en Piëmonte) echt nog niet beklaagd ik vind er echt veel variatie en de prijssetting is toch wat stabieler dan in bdx, natuurlijk wel een totaal ander smaakpallet maar ik vind het ergens frisser en boeiender dan steeds die bdx (hmmm : ik die zoiets over bdx schrijf )
Idem. Maar misschien is het wel de fun van 'het zoeken naar' dat voor bdx wat verdwijnen is door de overkill in de media? Drink- en zoekpatroon is momenteel een flipperkast tussen Bourgogne, Zuid-Afrika, Duitsland, Portugal en Italië, dus zal nog een tijdje duren voor ik naar bdx terugkeer.
Loire kan me tussen dat grote geweld nog altijd zeer opwarmen. Loire heeft alle wijntypes mee. Een rassige Sancerre of Pouilly-Fumé of een Chinon met finesse, een Bourgeuil met al z'n koppigheid. Goh, goh !
Voor mij is de ontdekkingstocht het mooiste: vanalles proeven en nieuwe smaken en streken ontdekken. En voor mij hangt het ook heel erg samen met eten. Ik drink zelden wijn zonder eten. Ik zal misschien al eens proeven terwijl ik het eten klaarmaak, maar de echte test komt aan tafel. En als de match met het eten geslaagd is, tilt dat ook de wijn naar een hoger niveau.
En wat Bordeaux betreft: Dat is voor mij een beetje als de Beatles; soms ben je dat wel eens beu (wegens al een triljoen keer naar geluisterd), maar als je het een tijdje links laat liggen, doet het nóg meer deugd om er naar terug te keren
(25-10-2013 09:09 AM)Dave schreef: [ -> ] (25-10-2013 12:18 AM)doc schreef: [ -> ] (24-10-2013 10:56 PM)Lieven2 schreef: [ -> ] (24-10-2013 10:17 PM)Kris G schreef: [ -> ] (23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]Ik volg te weinig Italiaanse wijnen
foei
ik heb me "mijn overstap" van bdx naar Italië (vnl Toscane en Piëmonte) echt nog niet beklaagd ik vind er echt veel variatie en de prijssetting is toch wat stabieler dan in bdx, natuurlijk wel een totaal ander smaakpallet maar ik vind het ergens frisser en boeiender dan steeds die bdx (hmmm : ik die zoiets over bdx schrijf )
Idem. Maar misschien is het wel de fun van 'het zoeken naar' dat voor bdx wat verdwijnen is door de overkill in de media? Drink- en zoekpatroon is momenteel een flipperkast tussen Bourgogne, Zuid-Afrika, Duitsland, Portugal en Italië, dus zal nog een tijdje duren voor ik naar bdx terugkeer.
Loire kan me tussen dat grote geweld nog altijd zeer opwarmen. Loire heeft alle wijntypes mee. Een rassige Sancerre of Pouilly-Fumé of een Chinon met finesse, een Bourgeuil met al z'n koppigheid. Goh, goh !
Voor mij is de ontdekkingstocht het mooiste: vanalles proeven en nieuwe smaken en streken ontdekken. En voor mij hangt het ook heel erg samen met eten. Ik drink zelden wijn zonder eten. Ik zal misschien al eens proeven terwijl ik het eten klaarmaak, maar de echte test komt aan tafel. En als de match met het eten geslaagd is, tilt dat ook de wijn naar een hoger niveau.
En wat Bordeaux betreft: Dat is voor mij een beetje als de Beatles; soms ben je dat wel eens beu (wegens al een triljoen keer naar geluisterd), maar als je het een tijdje links laat liggen, doet het nóg meer deugd om er naar terug te keren
Ik heb een zeer brede interesse sfeer en dat vind je ook terug in mijn kelder (zal tussen de 450-500 verschillende cuvées hebben liggen uit bijna 200 apellaties). Maar één ding is zeker, never turn your back on Bordeaux. Over de jaren heb ik al vaak gedacht bij het degusteren van één of ander topcuvée uit een beetje of weinig gekende streken: "had ik voor dit geld maar ne bordeaux gekocht". In het gamma 15-25 vind je in bordeaux een hoop toppertjes (en dan spreek ik niet over de GCC), en ja die zijn in de jaren serieus in prijs gestegen .... maar als je er de inflatie uit weg cijfert dan valt dat meestal wel mee.
Enige probleem je moet ze lang kunnen vergeten maar als je een beetje verder zoekt op ebay of op veilingen, kan je voor 10-15€ mooie flessen op de kop tikken die perfect op dronk zijn. Fiefs 99 bijvoorbeeld aan 11€
.
in het begin een 99% bdx kelder, dus eigenlijk is het wel een zeer positieve evolutie dat ik al een tijdje bezig ben met mijn horizon wat te verleggen, maar ik zal wel een bdx-drinker blijven hoor, het is ook beetje noodgedwongen dat ik richting Italië ben gaan kijken : mijn bdx is langs geen kanten op dronk, binnen een 10-15 jaar ga ik wel een paar top bdx-belevenissen hebben denk ik
(23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]M.Chiarlo Barbera d''Asti Cipressi 2011
Jong, maar voor mij lekker om van te genieten bij linguine all' amatriciana. Sinds 2008 DOCG. Wist ik eigenlijk niet. Ik volg te weinig Italiaanse wijnen. Lekkere, sappige krieken op alcohol. Goeie friste door de krokante zuurtjes. Kruidigheid van rozemarijn, tijm, wat humus, lactische toets in de afdronk. Echt lekker met het gerechtje maar voor mij eerder het niveau van een goeie Dolcetto ... 87 Colruyt.
Ik heb deze wijn ook in het glas. Inderdaad sappige krieken op alcohol, ook framboos, kruiden, goed gevulde wijn met veel lengte, interessante structuur, zachte tannine, goed gedoseerde zuren, toetske Nutella, mooie Barbera met perfect evenwicht, waar voor je geld.
(25-10-2013 12:55 PM)Kris G schreef: [ -> ]in het begin een 99% bdx kelder, dus eigenlijk is het wel een zeer positieve evolutie dat ik al een tijdje bezig ben met mijn horizon wat te verleggen, maar ik zal wel een bdx-drinker blijven hoor, het is ook beetje noodgedwongen dat ik richting Italië ben gaan kijken : mijn bdx is langs geen kanten op dronk, binnen een 10-15 jaar ga ik wel een paar top bdx-belevenissen hebben denk ik
Hier net hetzelfde, 90% zeer jonge bdx wijnen in de kelder die bijlange nog niet op dronk zijn (ook ik ga daar binnen 10-15 jaar van beginnen genieten)
. Ook ik ben daardoor wat naar Italië gaan kijken (Toscane en Piemonte) en een beetje Spanje vooral Rioja dan. En ook ik zal altijd een fervent Bdx drinker blijven!! maar het is wel leuk om zo wat meer kennis van andere landen op te doen, en ja ook in Italië zijn er zeer veel mooie wijnen
(23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]M.Chiarlo Barbera d''Asti Cipressi 2011
Jong, maar voor mij lekker om van te genieten bij linguine all' amatriciana. Sinds 2008 DOCG. Wist ik eigenlijk niet. Ik volg te weinig Italiaanse wijnen. Lekkere, sappige krieken op alcohol. Goeie friste door de krokante zuurtjes. Kruidigheid van rozemarijn, tijm, wat humus, lactische toets in de afdronk. Echt lekker met het gerechtje maar voor mij eerder het niveau van een goeie Dolcetto ... 87 Colruyt.
Dronk dezelfde wijn vandaag. Mooie zuren maar geen dunne wijn. De kruidigheid is inderdaad mooi aanwezig. Vond duidelijk een gebrande toets terug in de afdronk. Was lekker bij lam met rozemarijn.
(23-03-2014 05:06 PM)Gerten schreef: [ -> ] (23-10-2013 11:43 PM)doc schreef: [ -> ]M.Chiarlo Barbera d''Asti Cipressi 2011
Jong, maar voor mij lekker om van te genieten bij linguine all' amatriciana. Sinds 2008 DOCG. Wist ik eigenlijk niet. Ik volg te weinig Italiaanse wijnen. Lekkere, sappige krieken op alcohol. Goeie friste door de krokante zuurtjes. Kruidigheid van rozemarijn, tijm, wat humus, lactische toets in de afdronk. Echt lekker met het gerechtje maar voor mij eerder het niveau van een goeie Dolcetto ... 87 Colruyt.
Dronk dezelfde wijn vandaag. Mooie zuren maar geen dunne wijn. De kruidigheid is inderdaad mooi aanwezig. Vond duidelijk een gebrande toets terug in de afdronk. Was lekker bij lam met rozemarijn.
De 2012 gekraakt en wat een meevaller: hier geen gebrande toets maar een fruitige (kers idd) zijdezachte en elegante wijn met op het einde een licht bittertje in de afdronk. Het label vermeldt 'handpicked' en nog zeker 7 tot 8 jaar bewaren. Zelf zou ik niet zo lang wachten want nu reeds heerlijk om van te genieten. Eindelijk nog eens een Italiaan uit de supermarkt die de moeite waard is.
Michele Chiarlo Il Principe Nebbiolo d'Alba DOCG 2011
Was benieuwd naar dit wijntje, gekocht in Colruyt.
Een 100% Nebbiolo met lichtrode kleur. Heel veel rood fruit in de neus zoals kersen en pruimen en een aangename bosgeur. Ook een hint van hout in de neus.
Mooie, ronde wijn die goed samen ging met het hertenkalf van dit weekend.
De Barbera d'Asti Superiore 2012 van Michele Chiarlo staat momenteel voor 8,95 euro in reclame in de Colruyt.
http://www.colruyt.be/colruyt/static/102...dex.html#6
Blij dat er hier al wat reacties geplaatst zijn, want ik ben van plan om die ook wel in huis te halen. Leek mij ook het enigste interessante wijntje die op de lijst staat. Ik ben nog niet echt thuis tussen de Italiaantjes, maar nog niet zo heel lang geleden omver geblazen geweest door een Barbera d'Alba, dus ik ben zeer benieuwd in deze!
Ze raden ook wel aan om deze wijn het best op voorhand te karaferen. Maar ik heb al begrepen dat je dit voor Italiaanse wijnen het best altijd doet?
Nizza Cipressi 2015
Dit is de nummer 1 van de top 100 van Wine Enthusiast. Op zich verwonderlijk dat een barbera zo’n topplaats behaalt tussen al het andere geweld, maar goed, we proberen het eens.
Op zich wel mooi neusje, wat ceder, kersjes, en na wat open staan kwam daar een animaal toetsje bij. In de mond redelijk lineair kersjes en zuurtjes. Typisch barbera, niet slecht, maar om dit nu de nr 1 van een top 100 te maken
Eerlijkheid gebiedt mij ook om te zeggen dat hij na de Capbern Gasqueton 2010 kwam. Kwam daardoor eerst zeer eenvoudig over.
Barbera D'Asti 16 mesi 2016
13,5% alc
Mooie donkere wijn in het glas nog paarse kleur, dun waterrandje.
Bij opwalsen mooi tranend - bakken rood fruit, lactisch in de neus.
Mooi licht zoet in de aanzet & frisse zuren. De neus zet zich in de mond door.
Een wijn met voldoende materie met middelange afdronk.
Zeer mooi en nog erg jong, nu zit deze wijn nog vol op zijn fruit.
Bewaarpotentieel?
Prijs kwaliteit een toppertje ( 8-9 € )
Barolo Palas 2013
Na enkele leuke Italiaanse TN s op dit forum kreeg ik ook zin in een Italiaan.
Deze 2013 zou toch wel op dronk kunnen zijn?
Ja hoor.
3/4 fles uit op 2 uur.
Lekker in de neus, met aardse toets, bos, blauwe bes, en ja, iets van truffels. In de mond perfect op dronk, herfstig maar met nog mooi zomerfruit, mooi evenwicht, elegant, rijpe tannines...kortom, een Barolo zoals ik ze wel elke dag zou willen drinken.
Ooit gekocht aan iets van 17 euro in Colruyt, PQ dus wel héel mooi.
PS: Gedronken tijdens het máken, niet tijdens het eten...
(11-10-2020 09:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Barolo Palas 2013
Na enkele leuke Italiaanse TN s op dit forum kreeg ik ook zin in een Italiaan.
Deze 2013 zou toch wel op dronk kunnen zijn?
Ja hoor.
3/4 fles uit op 2 uur.
Lekker in de neus, met aardse toets, bos, blauwe bes, en ja, iets van truffels. In de mond perfect op dronk, herfstig maar met nog mooi zomerfruit, mooi evenwicht, elegant, rijpe tannines...kortom, een Barolo zoals ik ze wel elke dag zou willen drinken.
Ooit gekocht aan iets van 17 euro in Colruyt, PQ dus wel héel mooi.
PS: Gedronken tijdens het máken, niet tijdens het eten...
Aha, ik heb die ook liggen. Niet te lang meer mee wachten dus?
(11-10-2020 09:29 PM)Olivier schreef: [ -> ] (11-10-2020 09:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Barolo Palas 2013
Na enkele leuke Italiaanse TN s op dit forum kreeg ik ook zin in een Italiaan.
Deze 2013 zou toch wel op dronk kunnen zijn?
Ja hoor.
3/4 fles uit op 2 uur.
Lekker in de neus, met aardse toets, bos, blauwe bes, en ja, iets van truffels. In de mond perfect op dronk, herfstig maar met nog mooi zomerfruit, mooi evenwicht, elegant, rijpe tannines...kortom, een Barolo zoals ik ze wel elke dag zou willen drinken.
Ooit gekocht aan iets van 17 euro in Colruyt, PQ dus wel héel mooi.
PS: Gedronken tijdens het máken, niet tijdens het eten...
Aha, ik heb die ook liggen. Niet te lang meer mee wachten dus?
Ik vond m perfect op dronk.
Kan nog wel 3 jaar mee of zo, maar zou niet weten wat er nog zal aan verbeteren.