01-03-2010, 11:27 PM
Een kort verslag van een zeer gesmaakte degustatieavond:
* 13 wijnen (2 wit, 11 rood) allemaal blind geproefd
* 10 proevers (2 V, 10 M) waaronder 2 wijnprofessionals
* Voorkennis organisator & presentator rond Piemontse wijnen: onbevlekt
Selectie van de meest memorabele wijnen:
* Malvira 2006 Renesio Roero DOCG (100% Arneis): gesloten neus, zeer frisse fijne zuren, lange afdronk (88/100) – 12 eur
* Filippo Gallino 2007 Barbera d’alba – (100% Barbera): mokka, leer, dierlijke toets, evenwichtig, lichte aanzet & ontplooit daarna volledig, blijft hangen (91/100) – 8 eur
* Sobrino 2006 Barbera d’alba (100% Barbera): drop, donker rood fruit, zeer evenwichtig in mond, zeer fijne tannine, 15% alcohol bijzonder mooi verweven (91/100) – 24.36 eur
* Giovanni Manzone 2004 Barolo Le Gramolere (100% Nebiollo): mooie evolutie, fijn, evenwichtig, ietsje vlak in structuur, drink vrij makkelijk, genietwijn (90/100): 34,79 EUR
* Malvira 2005 Roero superiore Mombeltramo (100% Nebiollo): franchepane, amandel, fijne zuren, mooi evenwichtig, lange afdronk, topper (92/100): 33,88 EUR
Extra: Paulo Manzone, 2001 Barolo Serralunga (100% Nebiollo): oranje kleur, kirsh, gedroogde rozijnen, finesse primeert, lange afdronk (90/100): 17 EUR
Conclusies:
1° Verrassend: druivensoort Arneis, heeft niks te maken met anijs maar heeft toch een zeer uitgesproken uniek karakter, is precies een soort kruising tussen Sauvignon Blanc & Viognier. Voor de eerst maal geproefd & smaakt zeker naar meer.
2° Barbera: mijn vooroordelen (levert vooral lichte, fruitige wijnen, geen verouderingspotentieel) zijn volledig verdwenen. De geproefde wijnen bewezen het tegendeel.
3° Barbera versus Nebiollo: blind proeven levert soms verwarring op, Barbera kan soms vrij makkelijk ingewisseld worden voor Nebiollo.
4° Kwaliteit: met een gemiddelde score van 86/100 voor alle proefde wijnen deed Piemonte zijn reputatie van kwaliteit alle eer aan.
5° Prijzen die bevestigen & toch verrassen:
- Bevestigen: reputatie van Barolo’s wordt bevestigd, instapprijs vanaf 30 eur dus blijft helaas al bij al een dure wijn.
- Verrassend: unieke & relatief zeldzame wijnen (Arneis) hoeven per definitie niet duur te zijn, koopjes zijn er zeker te doen (Filippo Gallino 2007 Barbera d’alba werd 15 EUR geschat) & uitkijken tijdens wijnfestivals (Paulo Manzone, Barolo Serralunga bij CORA) kunnen de aanslag op je portefeuille beperken.
6° Had er nog nooit van gehoord maar Vlaanderen heeft er toch wel een schitterende wijnhandel bij : http://www.gusto-wines.com, gelegen te Zeebrugge en beidt meer dan 80 wijnen uit Piemonte aan. Zeer informatieve & complete website. De presentator van dienst werd er ter voorbereiding naar eigen zeggen met open armen ontvangen door een zeer gepassioneerde Luk Vandriessche. Benieuwd wanneer hij zijn eerstvolgende opendeurdag organiseert.
* 13 wijnen (2 wit, 11 rood) allemaal blind geproefd
* 10 proevers (2 V, 10 M) waaronder 2 wijnprofessionals
* Voorkennis organisator & presentator rond Piemontse wijnen: onbevlekt
Selectie van de meest memorabele wijnen:
* Malvira 2006 Renesio Roero DOCG (100% Arneis): gesloten neus, zeer frisse fijne zuren, lange afdronk (88/100) – 12 eur
* Filippo Gallino 2007 Barbera d’alba – (100% Barbera): mokka, leer, dierlijke toets, evenwichtig, lichte aanzet & ontplooit daarna volledig, blijft hangen (91/100) – 8 eur
* Sobrino 2006 Barbera d’alba (100% Barbera): drop, donker rood fruit, zeer evenwichtig in mond, zeer fijne tannine, 15% alcohol bijzonder mooi verweven (91/100) – 24.36 eur
* Giovanni Manzone 2004 Barolo Le Gramolere (100% Nebiollo): mooie evolutie, fijn, evenwichtig, ietsje vlak in structuur, drink vrij makkelijk, genietwijn (90/100): 34,79 EUR
* Malvira 2005 Roero superiore Mombeltramo (100% Nebiollo): franchepane, amandel, fijne zuren, mooi evenwichtig, lange afdronk, topper (92/100): 33,88 EUR
Extra: Paulo Manzone, 2001 Barolo Serralunga (100% Nebiollo): oranje kleur, kirsh, gedroogde rozijnen, finesse primeert, lange afdronk (90/100): 17 EUR
Conclusies:
1° Verrassend: druivensoort Arneis, heeft niks te maken met anijs maar heeft toch een zeer uitgesproken uniek karakter, is precies een soort kruising tussen Sauvignon Blanc & Viognier. Voor de eerst maal geproefd & smaakt zeker naar meer.
2° Barbera: mijn vooroordelen (levert vooral lichte, fruitige wijnen, geen verouderingspotentieel) zijn volledig verdwenen. De geproefde wijnen bewezen het tegendeel.
3° Barbera versus Nebiollo: blind proeven levert soms verwarring op, Barbera kan soms vrij makkelijk ingewisseld worden voor Nebiollo.
4° Kwaliteit: met een gemiddelde score van 86/100 voor alle proefde wijnen deed Piemonte zijn reputatie van kwaliteit alle eer aan.
5° Prijzen die bevestigen & toch verrassen:
- Bevestigen: reputatie van Barolo’s wordt bevestigd, instapprijs vanaf 30 eur dus blijft helaas al bij al een dure wijn.
- Verrassend: unieke & relatief zeldzame wijnen (Arneis) hoeven per definitie niet duur te zijn, koopjes zijn er zeker te doen (Filippo Gallino 2007 Barbera d’alba werd 15 EUR geschat) & uitkijken tijdens wijnfestivals (Paulo Manzone, Barolo Serralunga bij CORA) kunnen de aanslag op je portefeuille beperken.
6° Had er nog nooit van gehoord maar Vlaanderen heeft er toch wel een schitterende wijnhandel bij : http://www.gusto-wines.com, gelegen te Zeebrugge en beidt meer dan 80 wijnen uit Piemonte aan. Zeer informatieve & complete website. De presentator van dienst werd er ter voorbereiding naar eigen zeggen met open armen ontvangen door een zeer gepassioneerde Luk Vandriessche. Benieuwd wanneer hij zijn eerstvolgende opendeurdag organiseert.