wijnliefhebbers

Volledige versie: San Patrignano, Emilia Romagna
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
San Patrignano is een organisatie in Emilia Romagna, de streek van Rimini, die drugsverslaafden via allerlei wegen, projecten, opnieuw kansen geeft om zich te integreren in de maatschappij. Wijnbouw is er één van blijkbaar. Ik vind hun wijnen fantastisch, vooral de Montepirlo (100% CS) en de NOI (Sangiovese, CS, Merlot). Als ge ze vindt, koop er maar es een paar (Wineloft deed dit, maar nu niet meer. Ik weet niet waar ze te krijgen zijn nu). Deze TN gaat over de NOI 2006:

Gedronken bij een stukje magnifiek aangebakken rundersteak, blue. Ruiken, stukje vlees, ruiken, ruiken... En dat wil zeggen dat deze wijn een geweldige neus heeft, drinken wordt minder belangrijk, het drinken is een begeleider van de neus, van de benevelende, innemende geur. En na het drinken onmiddellijk terug ruiken, en opnieuw.

Pen en papier erbij. Zeer donkere, ondoorzichtige kleur, granaat, bruine verkleuring aan de rand, wat troebel (ik verwacht veel depot). Zéér rijke, uitgesproken maar toch ingetogen neus met vele nuances en geurlagen. Zwarte bessen treden op de voorgrond, en kruiden, tijm, gedroogde jeneverbes, peper. Ook tabak. Tertiaire aroma's kleuren het geheel zonder alles in beslag te nemen: kreupelhout, wat champignon. Ik heb nog zoethout en rokerigheid. Muntthee verraadt voor mij de Sangiovese. Ook de bloemen doen dit, hoe langer de wijn openstaat, hoe meer: viooltjes of iets in die aard. Bloedappelsien ineens... Bijzonder mooi geheel.

In de mond onmiddellijk fraîcheur en een aanval van strenge zwarte aristocratische bessen in maatpak, afgemeten brokje fondant-chocolade. De wijn is geconcentreerd en zit bomvol rijpe tannine. Dit geeft een mondgevoel vol reliëf, licht gekarteld-prikkelend, complex-gestructureerd (op zijn Bordeaux's, in zijn betere vormen). De wijn gaat volledig in de lengte met op het einde een prachtig licht-bitter tanninespel doorheen zwarte bessen en kruidigheid (kruidnagel, peper). Grote elegantie ook, alles wat gedresseerd maar stijlvol, niet té stijf (enfin, misschien lichtjes stijf, zoals een butler).

De zwarte bessen in de mond zijn misschien iets té streng, maar dat vind ik net zo goed aan de wijn: hij daagt uit, kan zijn karakter niet wegsteken, is niet behaagzuchtig, gewoon vastberaden en plichtsbewust. En de omkadering van de bloemetjes (Sangiovese) verzacht de strakheid van de zwarte bes (Cabernet Sauvignon). Beetje appelsienschilbitter in de afdronk.

Deze wijn van het domein Patrignano (in essentie een resocialisatieproject voor drugsverslaafden) is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot. NOI, oogstjaar 2006. Ik vind hem perfect te drinken: nog vol fruit en evoluerend naar tertiair. De tannine is niet helemaal gladgestreken, maar da's niet nodig. Emilia-Romagna, een Italiaanse wijnstreek met misschien te weinig identiteit... Dit komt uit de streek rond Rimini. Melancholische wijn, schoon, groot... Kurk erop en morgen opnieuw proeven.
(25-10-2013 11:13 AM)de populist schreef: [ -> ]San Patrignano is een organisatie in Emilia Romagna, de streek van Rimini, die drugsverslaafden via allerlei wegen, projecten, opnieuw kansen geeft om zich te integreren in de maatschappij. Wijnbouw is er één van blijkbaar. Ik vind hun wijnen fantastisch, vooral de Montepirlo (100% CS) en de NOI (Sangiovese, CS, Merlot). Als ge ze vindt, koop er maar es een paar (Wineloft deed dit, maar nu niet meer. Ik weet niet waar ze te krijgen zijn nu). Deze TN gaat over de NOI 2006:

Gedronken bij een stukje magnifiek aangebakken rundersteak, blue. Ruiken, stukje vlees, ruiken, ruiken... En dat wil zeggen dat deze wijn een geweldige neus heeft, drinken wordt minder belangrijk, het drinken is een begeleider van de neus, van de benevelende, innemende geur. En na het drinken onmiddellijk terug ruiken, en opnieuw.

Pen en papier erbij. Zeer donkere, ondoorzichtige kleur, granaat, bruine verkleuring aan de rand, wat troebel (ik verwacht veel depot). Zéér rijke, uitgesproken maar toch ingetogen neus met vele nuances en geurlagen. Zwarte bessen treden op de voorgrond, en kruiden, tijm, gedroogde jeneverbes, peper. Ook tabak. Tertiaire aroma's kleuren het geheel zonder alles in beslag te nemen: kreupelhout, wat champignon. Ik heb nog zoethout en rokerigheid. Muntthee verraadt voor mij de Sangiovese. Ook de bloemen doen dit, hoe langer de wijn openstaat, hoe meer: viooltjes of iets in die aard. Bloedappelsien ineens... Bijzonder mooi geheel.

In de mond onmiddellijk fraîcheur en een aanval van strenge zwarte aristocratische bessen in maatpak, afgemeten brokje fondant-chocolade. De wijn is geconcentreerd en zit bomvol rijpe tannine. Dit geeft een mondgevoel vol reliëf, licht gekarteld-prikkelend, complex-gestructureerd (op zijn Bordeaux's, in zijn betere vormen). De wijn gaat volledig in de lengte met op het einde een prachtig licht-bitter tanninespel doorheen zwarte bessen en kruidigheid (kruidnagel, peper). Grote elegantie ook, alles wat gedresseerd maar stijlvol, niet té stijf (enfin, misschien lichtjes stijf, zoals een butler).

De zwarte bessen in de mond zijn misschien iets té streng, maar dat vind ik net zo goed aan de wijn: hij daagt uit, kan zijn karakter niet wegsteken, is niet behaagzuchtig, gewoon vastberaden en plichtsbewust. En de omkadering van de bloemetjes (Sangiovese) verzacht de strakheid van de zwarte bes (Cabernet Sauvignon). Beetje appelsienschilbitter in de afdronk.

Deze wijn van het domein Patrignano (in essentie een resocialisatieproject voor drugsverslaafden) is een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot. NOI, oogstjaar 2006. Ik vind hem perfect te drinken: nog vol fruit en evoluerend naar tertiair. De tannine is niet helemaal gladgestreken, maar da's niet nodig. Emilia-Romagna, een Italiaanse wijnstreek met misschien te weinig identiteit... Dit komt uit de streek rond Rimini. Melancholische wijn, schoon, groot... Kurk erop en morgen opnieuw proeven.

Zou het kunnen dat ik dat domein en project ooit gezien heb in een programma met Carluccio ?
Ik heb de Avi 2005 en 2007 liggen, 100% sangiovesewijnen, maar nog niet gedronken, ik ga ze nog wat tijd geven. De 2007 zou heel goed zijn, de 2005 minder (werd hier ook al eens door Koen beschreven dacht ik).

De wijnen zijn te verkrijgen bij Superiore, de Avi 2007 stond onlangs in promo aan 20 €.
(25-10-2013 11:18 AM)Dave schreef: [ -> ][Zou het kunnen dat ik dat domein en project ooit gezien heb in een programma met Carluccio ?
Inderdaad ... Two greedy italians met Carluccio en Contaldo


(25-10-2013 11:45 AM)33S schreef: [ -> ]Ik heb de Avi 2005 en 2007 liggen, 100% sangiovesewijnen, maar nog niet gedronken, ik ga ze nog wat tijd geven. De 2007 zou heel goed zijn, de 2005 minder (werd hier ook al eens door Koen beschreven dacht ik).

De wijnen zijn te verkrijgen bij Superiore, de Avi 2007 stond onlangs in promo aan 20 €.

Herinner mij de Avi 2005 nog goed
(21-02-2011 12:21 PM)koen schreef: [ -> ]Avi Sangiovese Riserva 2005 van San Patrignano (Emilia-Romagna) 23,5€, 100% Sangiovese 12 maanden barrique Allier en 18 maanden flesrijping. Rood fruit, kers, tabak en tonnen hout … oei wat gaat dat in de mond geven. Inderdaad de mond wordt volledig overheerst door het hout, droogtrekkend van voor tot achter en van boven naar beneden. Geen tandenstoker, geen balk maar een hele boom. Dit is voor mij een bos te ver. Onmiddellijk gekarafeerd en na drie dagen nog eens geproefd: het hout blijft de wijn scheeftrekken 79

[b

http://www.vinejo.freebb.be/thread-987-p...l#pid11196

Zou wel eens willen weten hoe die nu geëvolueerd is.
ik heb niet zo lang geleden de 2006 gedronken : fantastische ervaring, mijn beste niet-Brunello 100% Sangiovese ervaring, ik vond hem nog een 2-tal jaar te jong, toen 91+ gegeven, en dit wordt waarschijnlijk wel 92, zeer zuiver fruit en mooi in balans Smile was mijn enigste fles Sad
(25-10-2013 12:47 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik heb niet zo lang geleden de 2006 gedronken : fantastische ervaring, mijn beste niet-Brunello 100% Sangiovese ervaring, ik vond hem nog een 2-tal jaar te jong, toen 91+ gegeven, en dit wordt waarschijnlijk wel 92, zeer zuiver fruit en mooi in balans Smile was mijn enigste fles Sad

Bedankt voor de info, dronk vorig jaar de AVI 2006 en was toen aanvankelijk lichtjes ontgoocheld al veegde hij toen toch al tegen het einde van de avond een Brunello en een Vino Nobile van de tafel. Ik heb nog één AVI 2006 en één 2007 liggen.
Gisteren een proefflesje geopend van de 100% sangiovese "Ora" 2012.

Mooie wijn, wat voller en fruitiger dan veel sangiovese van de buren uit Toscane, maar wel heel herkenbaar. Na een mond vol fris rood fruit, o.a. framboos, komen de tannines nog wat te stevig opzetten. Als alles in z'n plooi zal vallen, en ik twijfel er niet aan dat dit zal gebeuren, zal dit binnen een drietal jaar poeplekker zijn.

Aan net geen 10 euro een uitmuntende P/K verhouding (xtrawine.com, incl. verzendingskosten). Is vreemd genoeg zo'n 5 euro duurder bij Superiore (13.95 euro zonder verzending).
(14-03-2014 12:16 PM)33S schreef: [ -> ]Aan net geen 10 euro een uitmuntende P/K verhouding (xtrawine.com, incl. verzendingskosten). Is vreemd genoeg zo'n 5 euro duurder bij Superiore (13.95 euro zonder verzending).

ik krijg ook kop noch staart aan de prijspolitiek van die webshops, er kruipt heel veel tijd in het maken van prijsvergelijkingen, en ergens wil ik ook geen 10 bestellingen plaatsen, al die leveringen zijn ook vervelend, nu ook gedwongen home sweet home om de forumbestelling te ontvangen, ergens dan liever wa korting onderhandelen en de transportkosten proberen drukken door één grote bestelling te plaatsen, maar ik besef ook dat ik sommige wijnen elders een stuk goedkoper kon krijgen, nu ja : blijft sowieso nog een stuk goedkoper dan Licata en Grandry, jammer dat het aanbod van Collishop zo beperkt blijft voor Italië
Inderdaad kop noch staart aan te krijgen. Zo is de Soave 'Monte Carbonare' van Suavia meer dan 3 euro goedkoper bij Superiore. Xtrawine is meestal goedkoper maar hun aanbod is veel minder groot.

Het voordeel aan xtrawine is dat het voordeliger is om maar 12 flessen te bestellen (20 euro, maar na elke bestelling krijg je een soort van getrouwheidspremie, bij mij 5 euro, waardoor de verzending per fles overeenkomt met de herverpakkingskost bij de collishop). In het begin van elke maand doen ze een promo-actie waar een veertigtal wijnen in promo staan aan nog scherpere prijzen. Als daar iets interessant bij zit, doe ik telkens een bestelling. Vaak gaat het om wijnen die nog in stock zijn en waarvan de nieuwe jaargang gaat binnenkomen.
Kunnen we collishop geen hints geven?Smile

Vind Colruyt qua prijzenpolitiek de interessantste supermarkt... (Buiten bvb de Cora maar dat is vooral Brussel en daar kom ik praktisch nietTongue)

(14-03-2014 12:25 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(14-03-2014 12:16 PM)33S schreef: [ -> ]Aan net geen 10 euro een uitmuntende P/K verhouding (xtrawine.com, incl. verzendingskosten). Is vreemd genoeg zo'n 5 euro duurder bij Superiore (13.95 euro zonder verzending).

ik krijg ook kop nog staart aan de prijspolitiek van die webshops, er kruipt heel veel tijd in het maken van prijsvergelijkingen, en ergens wil ik ook geen 10 bestellingen plaatsen, al die leveringen zijn ook vervelend, nu ook gedwongen home sweet home om de forumbestelling te ontvangen, ergens dan liever wa korting onderhandelen en de transportkosten proberen drukken door één grote bestelling te plaatsen, maar ik besef ook dat ik sommige wijnen elders een stuk goedkoper kon krijgen, nu ja : blijft sowieso nog een stuk goedkoper dan Licata en Grandry, jammer dat het aanbod van Collishop zo beperkt blijft voor Italië
ik heb nog extra korting op Xtrawine (wel nog niks besteld), maar Superiore was nu eenvoudiger om de forumaankoop te organiseren, en met die extra korting hebben we toch mooie koop gedaan
Citaat:al die leveringen zijn ook vervelend, nu ook gedwongen home sweet home om de forumbestelling te ontvangen

dat vind ik ook vervelend aan webshops. Voor kleine bestellingen zou ik een systeem à la Kiala interessant vinden. Meestal wel iets in je buurt, en je gaat erom wanneer je wil.
Avi 2007. Eerste indruk: zeer gesloten. Monotoon. hout.
Na 3 uur in de karaf, nog niet veel verbetering. Na 12 uur in de karaf een beetje opengekomen maar nog totaal geen "waauw" gevoel. Tegenvaller. Ik zal de volgende fles eens over een 5-tal jaar openen en zien of het dan goed gekomen is (maar ik vrees er voor).
(23-11-2015 12:33 PM)Corto schreef: [ -> ]Avi 2007. Eerste indruk: zeer gesloten. Monotoon. hout.
Na 3 uur in de karaf, nog niet veel verbetering. Na 12 uur in de karaf een beetje opengekomen maar nog totaal geen "waauw" gevoel. Tegenvaller. Ik zal de volgende fles eens over een 5-tal jaar openen en zien of het dan goed gekomen is (maar ik vrees er voor).

Ik heb blijkbaar de 2005 al gedronken, maar herinner mij niet meer wanneer Blush. Herinner mij wel de Montepirolo 2007 en daar had ik ongeveer dezelfde conclusie over, misschien iets positiever en met meer kans op verbetering binnen minstens 5 jaar, maar was ook niet echt mijn stijl.
2007 Avi:

Takje hout , zuurtjes check!
Cassis , vrij volle stijl met wat groene peper.
Fijn maar met kracht.
Was niet zo makkelijk te herkennen voor mij.
Zeker knap gemaakt en gelukkig veel beter dan een fles van diezelfde jaargang die hier een tijdje terug zen kurk verloor... 90/100
Montepirolo 2010. Blend van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.
Strenge wijn, niet gelaagd, geen verfijnde charmeur. Is niet een wijn waarin men voortdurende nieuwe smaaksensaties ontdekt en waarbij men met lichte spijt elke slokje doorslikt.

Toch wel smakelijk bij een maaltijd die een wijn vraagt die tegen een stootje kan. Paste wonderwel bij een romige pastaschotel waarbij veel andere wijnen kopje onder zouden gaan.

Aan de Superiore prijs van iets meer dan 20 euro zou ik hem niet kopen. Aan de meer gangbare prijs van 13 euro wel.
Koppelingen