de 2000 van deze Cru Bourgeois aan het degusteren, is wel OK, ik zou hem toch niet te lang meer laten liggen, begint op het einde van zijn beste drink-periode te komen, samenstelling : Cabernet Sauvignon: 55% / Merlot: 35% / Cabernet Franc: 10%
mijn score 87 (de bobo's geven 82 tot 90)
Hebben de 2004 vorig jaar geserveerd bij mijn trouw, een lekker wijntje en reeds mooi op dronk.
Ik heb een tijdje terug een doos van deze wijn van 2005 gekocht. Deze vond ik de prijs dik waard. Ik heb gelezen dat 2009 toch wat tegen viel, vandaar deze niet meer gekocht. Ik twijfel nu om 4 of 6 flessen in de voorverkoop te kopen van 2010.
Wat is jullie mening....
lijkt me geen kasteel om en primeur te kopen, komt binnen enkele jaren zeker wel eens in de aanbieding en dan heb je ook al meer zicht op de kwaliteit (op CT bv.)
Bedankt voor je mening. Ik twijfelde al inderdaad...
Gisteren weer eens een flesje 2005 open getrokken. Vooral de lange afdronk kon ik wel waarderen. Zelf bij het eten blijf hij mooi overeind.
Afgelopen weekend maar weer eens de kist in gedoken en twee flesjes 2005 te pakken gekregen. Blijf het toch een aangename wijn vinden. Alles behalve een krachtpatser, maar een zachte aanzet. Proef verder wat rommig en is perfect ontwikkeld. De lange afdrok vind ik zelf toch ook erg prettig. Voor het geld nog steeds geen spijt gehad.
Voor de P/K verhouding durf ik er wel 90 punten voor te geven.
Komt misschien niet overeen met de ervaring van Kris, maar misschien was de 2000 al op zijn retour toen Kris deze beproefde.
Ik heb vorig jaar de 2009 gekocht en natuurlijk al geproefd, was toen te koop bij colruyt en moet zeggen voor die prijs is dit echt wel een interessante wijn.
Gisteravond tijdens een etentje de Malescasse 2003 (wijnarrangement) bij een stukje reefilet gedronken. Mooie neus en aanzet, miste iets diepgang, maar had wel een mooie, lange afdronk. Echter, de 10 euro per glas vonden we hem niet waard..!
10 Euro per glas? In welk restaurant was dat? De dieven!
De 2002 kocht ik aan 7,99 Euro. Wel geen topjaar en de paar fleskes die ik ervan had waren vlug verzet.( had weinig bewaarpotentieel)
Tja, wat moet je als je op restaurant bent? Maar ik heb sowieso de indruk dat de p/k van de wijnkaart in Belgische restaurants veel beter is dan in Nederland.
(22-12-2014 10:15 AM)Monique schreef: [ -> ]Tja, wat moet je als je op restaurant bent? Maar ik heb sowieso de indruk dat de p/k van de wijnkaart in Belgische restaurants veel beter is dan in Nederland.
het gebeurt vaak dat ik eens een wijn opzoek waar die te vinden is, en soms vind ik die dan terug zowel in Nederlandse als in Belgische winkels. Vaak zijn de Belgische goedkoper. Vraag me af waaraan dat prijsverschil ligt.
De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
(23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen is deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Prachtige TN, het water staat me in de mond!
(23-07-2020 08:33 PM)Benz schreef: [ -> ] (23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Prachtige TN, het water staat me in de mond!
I
you, Benz
(23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Ik heb ook Malescasse 2015 liggen. Mag ik uit uw TN besluiten dat deze relatief jonge wijn nu al op dronk is? Of is nog enkele jaren oudering aangewezen?
Ik weet wel dat expert proevers de 2015 soepeler vinden dan de 2014, maar dat deze crus bourgeois nu al hun optimum zouden bereikt hebben, verbaast me.
(27-07-2020 12:19 PM)rlin schreef: [ -> ] (23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Ik heb ook Malescasse 2015 liggen. Mag ik uit uw TN besluiten dat deze relatief jonge wijn nu al op dronk is? Of is nog enkele jaren oudering aangewezen?
Ik weet wel dat expert proevers de 2015 soepeler vinden dan de 2014, maar dat deze crus bourgeois nu al hun optimum zouden bereikt hebben, verbaast me.
Dat hangt volledig van je persoonlijke smaak af. Normaal gezien open ik zulke flessen niet meer vooraleer ze 15 jaar of ouder zijn. Maar soms is het ook leuk om, als je meerdere flessen hebt, de wijn ook al jong eens te proeven. En in dit geval viel dit erg goed mee, tannines heel rijp, geen overdreven zuren, wel wat merkbare houtlagering maar niet teveel getoast zoals bij vele jonge Bordeaux het geval was begin deze eeuw.
Mijn andere flessen zullen sowieso nog veel tijd krijgen om te ontwikkelen naar andere aroma s en nog meer versmolten mondgevoel.
(27-07-2020 01:46 PM)vinejo schreef: [ -> ] (27-07-2020 12:19 PM)rlin schreef: [ -> ] (23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Ik heb ook Malescasse 2015 liggen. Mag ik uit uw TN besluiten dat deze relatief jonge wijn nu al op dronk is? Of is nog enkele jaren oudering aangewezen?
Ik weet wel dat expert proevers de 2015 soepeler vinden dan de 2014, maar dat deze crus bourgeois nu al hun optimum zouden bereikt hebben, verbaast me.
Dat hangt volledig van je persoonlijke smaak af. Normaal gezien open ik zulke flessen niet meer vooraleer ze 15 jaar of ouder zijn. Maar soms is het ook leuk om, als je meerdere flessen hebt, de wijn ook al jong eens te proeven. En in dit geval viel dit erg goed mee, tannines heel rijp, geen overdreven zuren, wel wat merkbare houtlagering maar niet teveel getoast zoals bij vele jonge Bordeaux het geval was begin deze eeuw.
Mijn andere flessen zullen sowieso nog veel tijd krijgen om te ontwikkelen naar andere aroma s en nog meer versmolten mondgevoel.
Nog wat merkbare houtlagering stelt u vast. Ja dan blijven ze best nog wat ouderen. Voor Bordeaux geldt voor mij dat de drinkbaarheid van de wijn ook mede bepaald wordt door het wijnjaar, het type vinificatie en het type van houtlagering. Voor de meeste crus artisans en crus bourgeois ligt dat zo tussen de 8 à 12 jaar. Voor de crus classés en geassimileerden begint dat eerder rond 15 jaar. Er zijn uiteraard vele individuele verschillen. Maar dat weet u best.
(27-07-2020 04:58 PM)rlin schreef: [ -> ] (27-07-2020 01:46 PM)vinejo schreef: [ -> ] (27-07-2020 12:19 PM)rlin schreef: [ -> ] (23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Ik heb ook Malescasse 2015 liggen. Mag ik uit uw TN besluiten dat deze relatief jonge wijn nu al op dronk is? Of is nog enkele jaren oudering aangewezen?
Ik weet wel dat expert proevers de 2015 soepeler vinden dan de 2014, maar dat deze crus bourgeois nu al hun optimum zouden bereikt hebben, verbaast me.
Dat hangt volledig van je persoonlijke smaak af. Normaal gezien open ik zulke flessen niet meer vooraleer ze 15 jaar of ouder zijn. Maar soms is het ook leuk om, als je meerdere flessen hebt, de wijn ook al jong eens te proeven. En in dit geval viel dit erg goed mee, tannines heel rijp, geen overdreven zuren, wel wat merkbare houtlagering maar niet teveel getoast zoals bij vele jonge Bordeaux het geval was begin deze eeuw.
Mijn andere flessen zullen sowieso nog veel tijd krijgen om te ontwikkelen naar andere aroma s en nog meer versmolten mondgevoel.
Nog wat merkbare houtlagering stelt u vast. Ja dan blijven ze best nog wat ouderen. Voor Bordeaux geldt voor mij dat de drinkbaarheid van de wijn ook mede bepaald wordt door het wijnjaar, het type vinificatie en het type van houtlagering. Voor de meeste crus artisans en crus bourgeois ligt dat zo tussen de 8 à 12 jaar. Voor de crus classés en geassimileerden begint dat eerder rond 15 jaar. Er zijn uiteraard vele individuele verschillen. Maar dat weet u best.
Inderdaad, voor de GCC s zou ik zelfs 20 (+) jaar durven vooropstellen, zéker in goede jaren.
Château Malescasse 2015 - een Haut-médoc uit Lamarque.
Diep donker, een zeer elegante complexe neus van rood en zwart fruit met een frisse toets, volle mannelijke harmonische mond van fluweelachtige lekkerheid, zeer lange en volle afdronk. Komt op dronk, maar heeft nog veel in zijn mars. Nu reeds kwalitatief op GCC-niveau.
Samenstelling: CS45PV9ME46.
Aankoop: Colruyt klassewijnen: 13,1 € - oktober 2018
Ik herinner me niet dat Malescasse zo'n speciale reputatie had. Maar de huidige kwaliteit zal zeker ook te maken hebben met een hoog percentage (9%) petit verdot: "c'est le poivre et le sel du vin", dixit lokale wijnbouwers. En de klimaatopwarming doet deze druif goed.
(11-06-2022 02:59 PM)Vince schreef: [ -> ]Ik herinner me niet dat Malescasse zo'n speciale reputatie had. Maar de huidige kwaliteit zal zeker ook te maken hebben met een hoog percentage (9%) petit verdot: "c'est le poivre et le sel du vin", dixit lokale wijnbouwers. En de klimaatopwarming doet deze druif goed.
Malescasse had vroeger een eerder slechte reputatie ondanks het terroir, een mooie grindheuvel ergens tussen Margaux en Saint-Julien. Het kasteel heeft vele eigenaren gekend, die weinig aandacht besteedden aan de kwaliteit van de wijn. Op een bepaald ogenblik zijn de Tesserons eigenaar ervan geworden, maar die hadden hun handen vol met het op peil brengen van Pontet-Canet en Lafon-Rochet. Zij hebben het dan doorverkocht aan Gema-Vinicole van Philippe Austruy in 2012.
Sindsdien waait er een nieuwe meer kwalitatieve wind in de bedrijfsvoering. De Malescasse 2015 en 2016 zijn daarvan de resultaten. Ze behaalden allebei 2 sterren in de Hachette en de prijzen bleven nog laag vanwege de vroegere slechte reputatie. Een goede p/k dus.
De Malescasse 2015 heeft me werkelijk verrast qua kwaliteit. Ik weet het, de 2015 is voorlijk, maar deze wijn borg in zijn karakter nog een veel mooiere toekomst. Trouwens hier boven staat ook een proefnotitie beschreven toen deze wijn nog heel jong was en ook goed scoorde.
Ik heb er nog een 20-tal van liggen.
PS. Ik heb ook bemerkt dat Médoc-wijnen met een hoog gehalte van Petit Verdot in goede jaren een ware 'pré' uitmaken.
(23-07-2020 07:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]De Chateau Malescasse 2015 krijgt goede punten van de critics (zie andere topic) Gezien ik amper Bordeaux 2015 liggen heb kocht ik me bij KW een doosje van zes.
Heb daar allerminst spijt van.
Een al wat verschoten kleur, verrassend voor zo n jonge Haut Medoc.
Het aroma is onmiddellijk zeer innemend, het gooit me zelfs even terug naar een jaar of vijftien geleden, toen ik nog geregeld eens een jonge Medoc opentrok. Ik word blij van het rijpe doch frisse fruit, de mooie cederframbozentoets, de fraicheur van het zoethout met munt. Cassis ook, jawel. Tabak. De kruidigheid is peperachtig, kruidnagel.
In de mond start de wijn zacht, blijft zacht en eindigt zacht. De frisse rijpheid van een Ribera. Aan de perfecte tannines te voelen zijn de druiven voor deze wijn op het ideale moment geplukt.
In de afdronk komt het fruit terug, en wat boter met een lekkere koffiebitter.
90-91
Absoluut heerlijke wijn. Denk een 15 euro betaald maar is er 25 waard.
Dank voor de tip, Vinejo!