wijnliefhebbers

Volledige versie: Decanteren
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Als beginnende wijnverzamelaar heb ik tot nu toe weinig tot geen ervaring met decanteren.

Wanneer is het aagewezen? (of is het altijd aangewezen?)
Indien je decentaart, moet de fles dan best helemaal op?

Daarnaast zou ik ook graag tips hebben bij een eventuele aankoop van een decanteer karaf. (bvb: http://www.provinum.com/nl/wijnaccessoir...norm.html)

Alvast bedankt!
(07-11-2013 12:02 PM)Dc schreef: [ -> ]Als beginnende wijnverzamelaar heb ik tot nu toe weinig tot geen ervaring met decanteren.

Wanneer is het aagewezen? (of is het altijd aangewezen?)
Indien je decentaart, moet de fles dan best helemaal op?

Daarnaast zou ik ook graag tips hebben bij een eventuele aankoop van een decanteer karaf. (bvb: http://www.provinum.com/nl/wijnaccessoir...norm.html)

Alvast bedankt!

In de Decanter van november stond een artikel (1ste in een reeks van 3) over decanteren. Ze hadden een aantal proeven gedaan met oudere en jongere Bdx en met wisselende tijden in karaf. Moet het artikel zelf nog lezen maar misschien interessante input...

Eigenlijk moet je ook een onderscheid maken tussen decanteren en karaferen. Decanteren is eigenlijk het bezinksel in de fles scheiden van de eigenlijke wijn en wordt dus meestal toegepast voor (heel) oude wijn. Ik doe het echter zelden of nooit want niet alle oude wijnen kunnen goed met zuurstof om en durven al eens het loodje leggen in de karaf. Je kan ook gewoon je fles een tijdje vroeger recht zetten (bezinksel laten zakken) en voorzichtig inschenken.

Karaferen is wijn overgieten in karaf om hem wat zuurstof te geven en hem te doen openkomen. Zelf drink ik de meeste van mijn flessen over een paar dagen. In dat geval karafeer ik niet om goed de evolutie te kunnen volgen. Als de fles de dag zelf wordt opgedronken (feestjes, bezoekers), en het is een zeer goede en jonge wijn, dan karafeer ik hem meestal wel en meestal ook vrij lang (4 uur tot zelfs een volledige dag in sommige gevallen, hangt echt van de wijn af). En dan nog is het trial and error want elke wijn reageert anders...
(07-11-2013 12:50 PM)nco schreef: [ -> ]
(07-11-2013 12:02 PM)Dc schreef: [ -> ]Als beginnende wijnverzamelaar heb ik tot nu toe weinig tot geen ervaring met decanteren.

Wanneer is het aagewezen? (of is het altijd aangewezen?)
Indien je decentaart, moet de fles dan best helemaal op?

Daarnaast zou ik ook graag tips hebben bij een eventuele aankoop van een decanteer karaf. (bvb: http://www.provinum.com/nl/wijnaccessoir...norm.html)

Alvast bedankt!

In de Decanter van november stond een artikel (1ste in een reeks van 3) over decanteren. Ze hadden een aantal proeven gedaan met oudere en jongere Bdx en met wisselende tijden in karaf. Moet het artikel zelf nog lezen maar misschien interessante input...

Eigenlijk moet je ook een onderscheid maken tussen decanteren en karaferen. Decanteren is eigenlijk het bezinksel in de fles scheiden van de eigenlijke wijn en wordt dus meestal toegepast voor (heel) oude wijn. Ik doe het echter zelden of nooit want niet alle oude wijnen kunnen goed met zuurstof om en durven al eens het loodje leggen in de karaf. Je kan ook gewoon je fles een tijdje vroeger recht zetten (bezinksel laten zakken) en voorzichtig inschenken.

Karaferen is wijn overgieten in karaf om hem wat zuurstof te geven en hem te doen openkomen. Zelf drink ik de meeste van mijn flessen over een paar dagen. In dat geval karafeer ik niet om goed de evolutie te kunnen volgen. Als de fles de dag zelf wordt opgedronken (feestjes, bezoekers), en het is een zeer goede en jonge wijn, dan karafeer ik hem meestal wel en meestal ook vrij lang (4 uur tot zelfs een volledige dag in sommige gevallen, hangt echt van de wijn af). En dan nog is het trial and error want elke wijn reageert anders...

Dankuwel, Nico, perfect antwoord vind ik!
Wel zéér benieuwd naar de Decantertest (what s in a name? Wink )

@Dc: Hier eventueel nog wat extra info:

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html
@ Dc, waarschijnlijk wist je dit al, maar een langwerpige karaf is om te decanteren en een brede karaf om meer in contact te laten komen met zuurstof (dus voor jonge wijnen). Dus kies je karaf afhankelijk van wat je wil doen.

Marc

Inderdaad een heel goed antwoord van Nico.
Persoonlijk karafeer ik nooit, en drink ik ook over een paar dagen, wat me een goed idee geeft van hoe de wijn zal (zou kunnen) evolueren in de kelder.
Daarvoor sluit ik de fles gewoon af met de kurk (geen vacuum- griezel), en zet weg op kamertemperatuur. Mijn vuistregel: elke dag later geeft een idee van hoe de fles over een extra jaartje in de kelder zal zijn. Dat blijkt aardig te kloppen als ik in mijn database nakijk. In grote lijnen natuurlijk, hoe ouder, hoe meer flesvariatie je zal vinden.

Mocht je toch willen karaferen: kijk ook eens op deze webshop: lijkt me schappelijk van prijs: http://www.vindivineshop.be/glazen-karaf...=price-asc
Voor de liefhebbers van karaffen : Momenteel in Aldi karaffen (1,5 L) te koop voor 8 €. Ze zien er professioneel uit en voor de prijs moet je het niet laten Wink
Ik decanteer wel altijd oude vintage port, puur om geen bezinksel in mijn glas te krijgen. Meestal schenk ik hem wel weer terug in de fles (of twee halve flesjes om de evolutie iets tegen te gaan) en bewaar hem dan in de ijskast.
(10-09-2014 04:37 PM)carl schreef: [ -> ]Voor de liefhebbers van karaffen : Momenteel in Aldi karaffen (1,5 L) te koop voor 8 €. Ze zien er professioneel uit en voor de prijs moet je het niet laten Wink

Vorig jaar zo kleintje gekocht helaas sneuvelde het al na korte tijd .
thank you for spreading the word Smile
(10-09-2014 08:11 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(10-09-2014 04:37 PM)carl schreef: [ -> ]Voor de liefhebbers van karaffen : Momenteel in Aldi karaffen (1,5 L) te koop voor 8 €. Ze zien er professioneel uit en voor de prijs moet je het niet laten Wink

Vorig jaar zo kleintje gekocht helaas sneuvelde het al na korte tijd .

"Europese kwaliteit" eh Wink
Ik schenk gewoon een glas uit, wat walsen en dan neem ik een beslissing.
Een heel interessante topic!

Is iets waar ik ook al veel m'n hoofd over gebroken heb.
To decant, or not to decant. That's the question! [Afbeelding: thinking-002.gif]

Na het lezen van de heel interessante uitleg van nco ook geleerd dat er dus een verschil is tussen decanteren en karaferen (will keep that in mind).

Ik denk dat het voor velen vooral de vraag is welke wijnen het meeste baat hebben bij een karafering. Vooral jonge, tanninerijke wijnen neem ik aan (Medoc-wijnen, om een voorbeeld te noemen)?

Ofwel gewoon bowmore's idee volgen, en na de eerste slok beslissen om hem te karaferen of niet Smile

Verder ook een goede tip om een fles over verschillende dagen te degusteren!

Thanks for the info guys!
Ik decanteer nooit mijn oude wijnen, ik zet ze wel 2 dagen op voorhand rechtop op een koele plaats. Maak ze een 4 a 5 tal uren op voorhand open om daarna rechtsreeks uit de fles te schenken. Mijn wijnen tussen de 8 a 15 jaar doe ik wel in de karaf, 3 tal uurtjes op voorhand openen half uurtje karaf geven op een koele plaats zetten trg in de fles over schenken en dan dikke 2 uur later schenken uit de originele fles. Hele jonge wijnen schenk ik meestal meteen rechtstreeks uit de fles. Dus eigenlijk pas ik steeds de methode van Vinejo hier op het forum toe, zoals hij dat hierboven nog eens mooi vermeld. En daar kan ik mij best in vinden. thumbsup
(09-01-2015 06:38 PM)Benz schreef: [ -> ]Ik decanteer nooit mijn oude wijnen, ik zet ze wel 2 dagen op voorhand rechtop op een koele plaats. Maak ze een 4 a 5 tal uren op voorhand open om daarna rechtsreeks uit de fles te schenken. Mijn wijnen tussen de 8 a 15 jaar doe ik wel in de karaf, 3 tal uurtjes op voorhand openen half uurtje karaf geven op een koele plaats zetten trg in de fles over schenken en dan dikke 2 uur later schenken uit de originele fles. Hele jonge wijnen schenk ik meestal meteen rechtstreeks uit de fles. Dus eigenlijk pas ik steeds de methode van Vinejo hier op het forum toe, zoals hij dat hierboven nog eens mooi vermeld. En daar kan ik mij best in vinden. thumbsup

Amai, dat ziet er mij een heel ritueel uit Smile En na het karaferen terug de fles in?

Ik zal alvast ook eens beginnen met een uur of 3-4 karaf te geven. Onlangs 2 Margaux' gedronken en ik vond ze heel gesloten. Ik begon te concluderen dat ik misschien geen Margaux-fan ben, maar zal ze nog eens proberen na enkele uren karaf.
(09-01-2015 07:11 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(09-01-2015 06:38 PM)Benz schreef: [ -> ]Ik decanteer nooit mijn oude wijnen, ik zet ze wel 2 dagen op voorhand rechtop op een koele plaats. Maak ze een 4 a 5 tal uren op voorhand open om daarna rechtsreeks uit de fles te schenken. Mijn wijnen tussen de 8 a 15 jaar doe ik wel in de karaf, 3 tal uurtjes op voorhand openen half uurtje karaf geven op een koele plaats zetten trg in de fles over schenken en dan dikke 2 uur later schenken uit de originele fles. Hele jonge wijnen schenk ik meestal meteen rechtstreeks uit de fles. Dus eigenlijk pas ik steeds de methode van Vinejo hier op het forum toe, zoals hij dat hierboven nog eens mooi vermeld. En daar kan ik mij best in vinden. thumbsup

Amai, dat ziet er mij een heel ritueel uit Smile En na het karaferen terug de fles in?

Ik zal alvast ook eens beginnen met een uur of 3-4 karaf te geven. Onlangs 2 Margaux' gedronken en ik vond ze heel gesloten. Ik begon te concluderen dat ik misschien geen Margaux-fan ben, maar zal ze nog eens proberen na enkele uren karaf.

Idd na een half uurtje karaf de wijn terug in de originele fles om 2 of 3 uur later te kunnen schenken uit de originele fles, dit doe ik vooral met wijnen tussen de 8 en 15 tal jaar Wink
Kijk hier de link naar Vinejo zijn blog staat alles correct in beschreven:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html
Merci,Benz! Wink
[Afbeelding: thanks-068.jpg]

Echt interessant! Smile
Koppelingen