12-11-2013, 09:04 PM
De aop Saint Emilion Grand Cru is een draak met vele koppen. Er zijn schitterende classés (zelfde aop!) maar er zijn ook totaal banale wijnen. Genre st Emilion Grand Cru à 8 euro in de Carrefour.
Hoe is dat zo gekomen?
Vroeger, vóór de phyloxera ( de druifluis die eind 20 ste eeuw de Europese wijngaarden vernietigde) was een St Emilion Grand Cru zowat enkel afkomstig uit de wijngaarden rond het dorpje St Emilion (waar vooral de grote wijnen huizen). Toen de druifluis toesloeg verhuisde men de wijngaarden naar de meer zanderige en vochtige percelen van de streek. Daar kon de druifluis haar vernietigende werk niet uitvoeren.
De wijnen waren uiteraard lichter en minder interessant!
Toen in de jaren 20 de phyloxera was bestreden discussieerde men intens over wat men zou doen met de wijngaarden in de zanderige stukken. Waren ze nog St Emilion waard? Uiteindelijk heeft men deze wijngaarden in de aop bestendigd, vandaar dat het kwaliteitsverschil in Saint Emilion zo enorm groot kan zijn.
Hoe is dat zo gekomen?
Vroeger, vóór de phyloxera ( de druifluis die eind 20 ste eeuw de Europese wijngaarden vernietigde) was een St Emilion Grand Cru zowat enkel afkomstig uit de wijngaarden rond het dorpje St Emilion (waar vooral de grote wijnen huizen). Toen de druifluis toesloeg verhuisde men de wijngaarden naar de meer zanderige en vochtige percelen van de streek. Daar kon de druifluis haar vernietigende werk niet uitvoeren.
De wijnen waren uiteraard lichter en minder interessant!
Toen in de jaren 20 de phyloxera was bestreden discussieerde men intens over wat men zou doen met de wijngaarden in de zanderige stukken. Waren ze nog St Emilion waard? Uiteindelijk heeft men deze wijngaarden in de aop bestendigd, vandaar dat het kwaliteitsverschil in Saint Emilion zo enorm groot kan zijn.