Net terug van een weekje Italië om er de trouw van vrienden te vieren in Umbrië. Aangezien we na het weekend nog twee nachten in Perugia verbleven, ging ik even op zoek naar mogelijke wijndomeinen om te bezoeken. En waar beter om dat te doen dan hier op het forum... zo kwam ik bij Sportoletti terecht. Dit domein leek me wel eens het bezoeken waard en was perfect te combineren met een bezoekje aan Assisi.
Zonder op voorhand contact op te nemen, werden we vriendelijk ontvangen door Remo Sportoletti. Remo en zijn broer Ernesto, beiden ondertussen al een stuk de pensioenleeftijd voorbij, leerden de stiel van hun vader en besloten zich eind de jaren 70 volledig toe te leggen op wijn maken. Ze werken nog steeds op het domein, maar het zijn hun drie zonen (en nog enkele andere familieleden) die vandaag het meeste werk op zich nemen.
Of het mogelijk zou zijn wat wijnen te proeven? "Yes, yes, but my English not so good." Geen probleem, de taal der wijn is universeel, dus plaatsten we ons graag aan de proeftafel!
Bij Sportoletti worden vijf wijnen gemaakt: twee rode, twee witte en een dessertwijn. In totaal produceert het domein jaarlijks iets minder dan een kwart miljoen flessen, waarvan de basis witte en rode wijn ongeveer 3/4 van uitmaken. Onder de naam 'Assisi' produceren ze een 'instapwijn' in wit en rood. De twee topcuvées krijgen de naam 'Villa Fidelia' naar een villa (say what!?) op 500 meter van het domein die iets te maken heeft met Spello, het dorpje waar het domein zich bevindt. Voor de topcuvées consulteert Sportoletti sinds 1998 de Italiaanse oenoloog Riccardo Cotarella.
We proefden alles behalve de dessertwijn. Geen notities genomen, dus probeer ik nog wat zaken voor de geest te halen. Van alle wijnen wel iets mee naar huis, dus accuratere TN's kunnen volgen...
[
attachment=4032]
Assisi Grechetto DOC 2018
100% Grechetto
Instapwijn in wit.
Website:
The grapes are immediately brought to the winery, de-stemmed and macerated for about 6 hours before soft pressing. Alcoholic fermentation is carried out in stainless steel, thermo-conditioned tanks at a temperature which never exceeds 16°C. Subsequently, the wine is refined for some months in bottles before being sold.
Strogele kleur, fris, fruitig met wat tropisch fruit en witte steenvrucht, minerale toets, mooie aciditeit.
Geen idee of van deze Grechetto-druif echt heel complexe wijnen worden gemaakt, maar als aperitief of zomerwijntje is dit zeker genietbaar. En aan 5 euro, tja, ik heb er wel wat mee
Villa Fidelia Bianco IGT 2015
50% Grechetto, 50% Chardonnay
De topcuvée in wit, blend dus van Grechetto en Chardonnay.
Website:
Once harvested, the grapes are moved to the winery and immediately de-stemmed. In this phase, they are cooled by dry ice to 10°C and macerated in the press for some hours: the quick temperature drop and the action by the cold on the peel allows for a suitable aromatic extraction and – creating an oxygen-free environment – protects grapes from oxidation. Alcoholic fermentation occurs in 228-liter, French oak barriques, where the malolactic fermentation will take place too. The wine refines in barriques for 4 months and in bottles for at least 1 year.
Strogele kleur met een groene schijn. In de neus meteen veel meer body te merken dan bij de instapwijn. Exotisch fruit, pompelmoes, hazelnoot, boter, lichte vanilletoets. Mooi mondgevoel. De 50% Chardonnay geeft deze wijn duidelijk meer body tegenover het meer speelse van de instapwijn die enkel Grechetto bevat. De houtopvoeding is merkbaar, maar ondertussen al voldoende versmolten. Benieuwd hoe deze wijn nog evolueert.
Prijs: 10 euro
Assisi Rosso DOC 2017
50% Sangiovese, Merlot 30%, Cab Sauvignon 20%
Instapwijn in rood.
Website:
The grapes make maceration into thermo-conditioned tanks for 10-15 days with regular pumpovers and delestage, and worked separately so as they can fully develop their own qualities. Afterwards, malolactic fermentation is carried out and monitored. The wine refines in French oak, second-passage barriques for some months and then in bottles for 6 months.
Donkerrode kleur met paarse tinten. Zwart en rood fruit, kruidigheid, koffie, chocolade. Mooi mondgevoel, vrij tanninerijk maar niet storend. De wijn is zeker al genietbaar, maar kan volgens mij wel nog wat kelderrust gebruiken. Op dit moment ook een stuk toegankelijker dan zijn grote broer in rood.
Aan 6 euro
sowieso een hele mooie P/K.
Villa Fidelia Rosso IGT 2014
Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 20%, Cabernet Franc 10%
Topcuvée van het domein.
Website:
Once harvested, the grapes are moved to the winery and immediately de-stemmed. They are then macerated on stainless steel, thermo-conditioned tanks for about 15 days, with regular pumpovers and delestage. The wine is then moved into 228-liter, French oak barriques where the malolactic fermentation and a 12-month refinement will occur. Further 24 moths of ageing in bottles will then follow.
Een serieuze krachtpatser die elk jaar 15% alcohol haalt. De wijn die het domein op de kaart zette, want Robert Parker - "very famous wine critic", dixit Remo - gaf deze wijn ooit "ninety-four points". Hij haalde er zelfs even een print bij van de review om dit te staven. Grappig was de review van Suckling eronder, waar hij nonchalant even naar verwees... "other critic... not so important"
Bon, de wijn. Zeer donkerrode kleur. In de neus overheersen kruiden, drop, tabak en koffie. Na wat walsen komt wat zwart fruit piepen, maar het fruit moet het momenteel duidelijk afleggen tegenover de eerder vermelde geuren. In de mond is dit een tanninerijk beest dat duidelijk nog tijd nodig heeft.
Niet meteen overtuigd van deze wijn, maar ik vermoed dat dit wel potentieel heeft om te verbeteren, al zou het wel eens redelijk wat tijd kunnen kosten. "Dit kan gerust 20 tot 30 jaar meegaan", volgens Remo.
Prijs: 16 euro
Terwijl onze bestelling werd geprepareerd, kregen we door een van de zonen nog een rondleiding in de kelder en productiehallen van het domein.
[
attachment=4033]
Voor wie eens in de buurt van Assisi (Perugia is ook maar 30 minuten rijden) en een no-nonsense domein met wijnen aan scherpe prijzen wil bezoeken, is dit zeker een aanrader.