Gisteren iets vreemd meegemaakt: mijn fles had (een lichte) kurksmaak. Niet zo uitzonderlijk, ware het niet dat deze werd veroorzaakt door een soort zwart schimmel bovenop m'n kurk. Ook aan de buitenkant van de fles, onder het plastiekje, was er schimmel aanwezig.
Ik begin me zorgen te maken. Ik woon voorlopig nog op appartement. Mijn wijnen stockeer ik in een aparte ruimte waar het donker en relatief koel is. Maar waar ook andere producten gestockeerd staan. Zou ik m'n betere (bewaar-)wijnen nu best onderbrengen in de kelder van m'n ouders, in afwachting tot we in ons definitief huis kunnen intrekken (we zijn aan het bouwen)? Of panikeer ik nu...
Ben dit ooit ook al tegen gekomen; een pak zwarte schimmel boven op de kurk.
Maar de wijn in de flessen was intact.
Wat ik wel doe alvorens deze te ontkurken is deze kurken en hals bovenaan volledig afwassen met water.
En de handen ook omdat deze dan kunnen rieken naar de kurkgeur en dan zou je kunnen denken dat het de wijn is.
Ik heb dit ooit tegengekomen met een volledige kist Clos de Quatre Vents 2009 (Thienpont) en meteen toch eentje geproefd. De wijn zelf was niet aangetast, integendeel...wat een topwijntje ;-) ...de rest ligt dus nog te rusten. Heb er die zwarte vette smurrie afgewassen. Nu, de reden volgens mij was dat de wijn te warm heeft gelegen en heb deze dus toen verlegd. Nu heb ik dit probleem niet meer.
Ok, mss toch voor alle zekerheid verleggen.
@ Stevie & Fre
Ik heb toch enig voorbehoud om te beweren dat de oorsprong van deze zwarte schimmel te zoeken is in de bewaarcondities en zeker in die van mijn kelder.
De uitzonderlijke flesjes waar ik dit probleem van de zwarte schimmel mee had kwamen telkens uit eenzelfde karton of houten kistje.
Ik ben daarom de mening toegedaan dat de oorzaak niet in mijn kelder te zoeken is maar eerder bij de producenten of in de weg van producent tot mijn aankoop.
M.a.w dat de initiator van dat soort schimmels te zoeken is ergens vroeger dan de aankoop.
Wat ik wel heb bemerkt dat bij een paar van deze flessen de kurk de wijn nog bijna aanraakte.Daarom de vraag; kan dit zijn oorzaak vinden in een overvulling van de fles?