Marc
07-12-2013, 01:48 PM
"Breng zelf een fles mee en stel de wijn kort voor" was de opdracht in de wijncursus.
Niet te geloven wat een stress die keuze met zich meebrengt
, dus chapeau voor Jo die wekelijks trefzeker mooie flesjes meebrengt en daar dan nog de nodige achtergrondinformatie over kan verstrekken in de lessen.
Ik besloot om een wijn mee te brengen uit een streek die waarschijnlijk niet aan bod zou komen in de cursus.
Net buiten de appelation Cotes du Rhone, nabij het stadje Uzès, wordt wijn gemaakt in de IGP Duché d'Uzès (vanaf 2013 AOP satus).
Met wat gewaardeerde hulp van de wijnbouwer (dankjewel, Koen Strobbe) kreeg ik ook wat details over de manier waarop deze wijn was gemaakt.
De wijn: Domaine Perdix-Lasouche "XII Nuits" 2009, 80% Grenache, 20% Syrah:
Een verrassend transparante, dakpannenrode kleur. In de neus gedroogd zwart fruit, rood fruit, sigarenkistje, blauwe bessen, grafiet, aards. Mooi rijp fruit in de mond, sappig, fijne, rijpe en heel zachte tannines. "Een stevige wijn met een ongelofelijke soepelheid" was een van de commentaren.
De wijn wordt met heel beperkt rendement (minder dan 25hl/ha) van heel oude Grenache gemaakt. Sulfiet wordt heel beperkt gebruikt, en dan nog enkel in zuivere gasvorm (!). In 2009 werd eenmalig gesulfiteerd na de malolactische gisting, in totaal 2 g/hl.
Ik volg dit domein al een tijdje, was er enkele jaren geleden op bezoek en kreeg toen een uitgebreide uitleg van een enthousiast en eigenzinnig wijnmaker.
Ik was dan ook heel gelukkig dat de medeproevers de wijn ook fantastisch vonden.
Niet te geloven wat een stress die keuze met zich meebrengt

Ik besloot om een wijn mee te brengen uit een streek die waarschijnlijk niet aan bod zou komen in de cursus.
Net buiten de appelation Cotes du Rhone, nabij het stadje Uzès, wordt wijn gemaakt in de IGP Duché d'Uzès (vanaf 2013 AOP satus).
Met wat gewaardeerde hulp van de wijnbouwer (dankjewel, Koen Strobbe) kreeg ik ook wat details over de manier waarop deze wijn was gemaakt.
De wijn: Domaine Perdix-Lasouche "XII Nuits" 2009, 80% Grenache, 20% Syrah:
Een verrassend transparante, dakpannenrode kleur. In de neus gedroogd zwart fruit, rood fruit, sigarenkistje, blauwe bessen, grafiet, aards. Mooi rijp fruit in de mond, sappig, fijne, rijpe en heel zachte tannines. "Een stevige wijn met een ongelofelijke soepelheid" was een van de commentaren.
De wijn wordt met heel beperkt rendement (minder dan 25hl/ha) van heel oude Grenache gemaakt. Sulfiet wordt heel beperkt gebruikt, en dan nog enkel in zuivere gasvorm (!). In 2009 werd eenmalig gesulfiteerd na de malolactische gisting, in totaal 2 g/hl.
Ik volg dit domein al een tijdje, was er enkele jaren geleden op bezoek en kreeg toen een uitgebreide uitleg van een enthousiast en eigenzinnig wijnmaker.
Ik was dan ook heel gelukkig dat de medeproevers de wijn ook fantastisch vonden.