wijnliefhebbers

Volledige versie: Ch. Prieuré-Lichine - Margaux GCC
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5
Hup....
Ik heb nog 2004 liggen.... wachten of opendoen?
(17-03-2015 09:42 AM)Venne schreef: [ -> ]Ik heb nog 2004 liggen.... wachten of opendoen?

Ik zou die nog wat rust geven....maar ik ben ook geen kenner van oude bordoo natuurlijk!
10jaar is mss te weinig voor dit chateau, alhoewel hij nu ook al super kan zijn...
Terug de '96 in het glas...

Wat een verschil met de vorige die we dronkenSad

In de neus, karamel of chemic ofzo, absoluut niet aangenaam...
Uurtje laten staan, maar geen betering eigenlijk.
In het glas viel het gelukkig wel mee maar niet zoals de vorige belevenis, ik had -gezien mn eerste kennismaking- er toch meer van verwacht...
Komt uit dezelfde kelder nochtans....

Nu, toch opt gemakske in de zon gedegusteerdSlurp
1981: na de Fonroque eerder deze week, eens een andere '81 proberen: tertiaire neus, wat fruitspijs, sigarenkistjes. In de mond nog redelijk stevige (onrijpe) tannines, die na een uurtje wel verdwenen, waardoor de wijn compleet in balans kwam. Met nog stevige zuren en perfect versmolten tannines (niks groen meer) een knappe Margaux, aan een recente 20€! 90.
1981 doet het dus heus niet slecht! Die oude jaargangen werden echt gemaakt om te bewaren en de niet volledig uitgerijpte jaren teren (en profiteren) nu volop op hun knappe zuurtjes.
Even voorleggen aan het hooggeleerde plenum.
The Winevet spreekt van:
- tertiaire neus, wat fruitspijs, sigarenkistjes. Daar kan ik inkomen bij een wijn van 34 jaar oud.
- In de mond nog redelijk stevige (onrijpe) tannines, die na een uurtje wel verdwenen, waardoor de wijn compleet in balans kwam. Hier stel ik me een vraag bij: onrijpe tannines zijn in contradictie met de leeftijd. Tannines, als ik het ooit goed begrepen heb, verbinden met de kleurstoffen en slaan neer. Het lijkt me dan ook eerder dat het om "evolutief" bitter gaat, zoiets als de ruggengraat van de druiven. Zeker de aanwezige merlot heeft dat bittertje al van bij de aanvang, het zal allicht wat opvallender worden, naargelang het fruit naar de achtergrond wordt gedreven.
- Met nog stevige zuren en perfect versmolten tannines (niks groen meer). Ook de zuren lijken me eerder een gevolg van de leeftijd dan dat ze "nog stevig" zouden zijn. De tannines zijn dan weer eerder verdwenen dan versmolten. Groen zullen ze inderdaad niet zijn.

Correct me if I'm wrong. Maar het lijkt me een moment van reflectie waard, zodat er geen misverstanden ontstaan over het degusteren van oudere wijnen.
(28-06-2015 11:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Even voorleggen aan het hooggeleerde plenum.
The Winevet spreekt van:
- tertiaire neus, wat fruitspijs, sigarenkistjes. Daar kan ik inkomen bij een wijn van 34 jaar oud.
- In de mond nog redelijk stevige (onrijpe) tannines, die na een uurtje wel verdwenen, waardoor de wijn compleet in balans kwam. Hier stel ik me een vraag bij: onrijpe tannines zijn in contradictie met de leeftijd. Tannines, als ik het ooit goed begrepen heb, verbinden met de kleurstoffen en slaan neer. Het lijkt me dan ook eerder dat het om "evolutief" bitter gaat, zoiets als de ruggengraat van de druiven. Zeker de aanwezige merlot heeft dat bittertje al van bij de aanvang, het zal allicht wat opvallender worden, naargelang het fruit naar de achtergrond wordt gedreven.
- Met nog stevige zuren en perfect versmolten tannines (niks groen meer). Ook de zuren lijken me eerder een gevolg van de leeftijd dan dat ze "nog stevig" zouden zijn. De tannines zijn dan weer eerder verdwenen dan versmolten. Groen zullen ze inderdaad niet zijn.

Correct me if I'm wrong. Maar het lijkt me een moment van reflectie waard, zodat er geen misverstanden ontstaan over het degusteren van oudere wijnen.
Je kan het noemen zoals je wil, natuurlijk. Ik bespreek mijn wijnen zoals het bij mij opkomt. Deze bij het begin storende, licht bittere (groenige) smaak domineerde enigszins en dat leek te linken aan de tannine. Of dit bittertje, dat uiteindelijk volledig verdween, nu komt van de tannines of van het feit dat deze wijn eindelijk eens kon ademen, daar lig ik niet van wakker, juist owv het feit dat het verdween. En wat dan met al die '75-ers? Allemaal gezegend met evolutief bitter, of toch niet zo rijp geoogst dan gewild? En hoe ontstaat een "evolutief bitter? Chemisch gezien dan?
En nergens heb ik gezegd dat de zuren "niet" het gevolg zouden zijn van evolutie, maar ergens zijn ze wel van bij het begin aanwezig. Cfr recente bourgognes 2008...
Ik besprak gewoon de smaak en de geur van de wijn, opdat anderen een gedacht hebben van wat ze kunnen verwachten bij het eventueel kopen van "een" fles. Wat toch een onderdeel van hetopzet van dit forum is? Ik weet ook wel dat je van een 34-jarige wijn geen fruitbom kan verwachten.
Maar zouden al onze TN niet enorm kort worden als we zeiden:
Prieuré-Lichine 1981: rode wijn, lekker neusje, lekker smaakje: 90p
En alsjeblieft: het hooggeleerde plenum? No hard feelings, hoor, maar vanaf wanneer hoort men tot zulk een select groepje?
(28-06-2015 08:27 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(28-06-2015 11:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Even voorleggen aan het hooggeleerde plenum.
The Winevet spreekt van:
- tertiaire neus, wat fruitspijs, sigarenkistjes. Daar kan ik inkomen bij een wijn van 34 jaar oud.
- In de mond nog redelijk stevige (onrijpe) tannines, die na een uurtje wel verdwenen, waardoor de wijn compleet in balans kwam. Hier stel ik me een vraag bij: onrijpe tannines zijn in contradictie met de leeftijd. Tannines, als ik het ooit goed begrepen heb, verbinden met de kleurstoffen en slaan neer. Het lijkt me dan ook eerder dat het om "evolutief" bitter gaat, zoiets als de ruggengraat van de druiven. Zeker de aanwezige merlot heeft dat bittertje al van bij de aanvang, het zal allicht wat opvallender worden, naargelang het fruit naar de achtergrond wordt gedreven.
- Met nog stevige zuren en perfect versmolten tannines (niks groen meer). Ook de zuren lijken me eerder een gevolg van de leeftijd dan dat ze "nog stevig" zouden zijn. De tannines zijn dan weer eerder verdwenen dan versmolten. Groen zullen ze inderdaad niet zijn.

Correct me if I'm wrong. Maar het lijkt me een moment van reflectie waard, zodat er geen misverstanden ontstaan over het degusteren van oudere wijnen.
Je kan het noemen zoals je wil, natuurlijk. Ik bespreek mijn wijnen zoals het bij mij opkomt. Deze bij het begin storende, licht bittere (groenige) smaak domineerde enigszins en dat leek te linken aan de tannine. Of dit bittertje, dat uiteindelijk volledig verdween, nu komt van de tannines of van het feit dat deze wijn eindelijk eens kon ademen, daar lig ik niet van wakker, juist owv het feit dat het verdween. En wat dan met al die '75-ers? Allemaal gezegend met evolutief bitter, of toch niet zo rijp geoogst dan gewild? En hoe ontstaat een "evolutief bitter? Chemisch gezien dan?
En nergens heb ik gezegd dat de zuren "niet" het gevolg zouden zijn van evolutie, maar ergens zijn ze wel van bij het begin aanwezig. Cfr recente bourgognes 2008...
Ik besprak gewoon de smaak en de geur van de wijn, opdat anderen een gedacht hebben van wat ze kunnen verwachten bij het eventueel kopen van "een" fles. Wat toch een onderdeel van hetopzet van dit forum is? Ik weet ook wel dat je van een 34-jarige wijn geen fruitbom kan verwachten.
Maar zouden al onze TN niet enorm kort worden als we zeiden:
Prieuré-Lichine 1981: rode wijn, lekker neusje, lekker smaakje: 90p
En alsjeblieft: het hooggeleerde plenum? No hard feelings, hoor, maar vanaf wanneer hoort men tot zulk een select groepje?

Dat plenum dat is gewoon wat milde, humoristische ironie, Winevet, als je Jordaens zijn bijdragen een beetje leest weet je dat ze vol staan van dit soort relativerende zelfspot. Persoonlijk kan ik zijn bijdragen steeds ten zeerste apprecieren, hoewel ik begrijp dat zijn reactie hier wat strenger overkwam dan wellicht bedoeld. Ik zou zelf mss ook wel wat in de verdediging zijn gekropen Wink - en bij deze, jouw bijdragen zijn zeker evenveel gewaardeerd, lees ze altijd met veel plezier en interesse (en hoorde al van Olivier dat ge daarenboven naast een uitmuntend proever een zeer toffe pee zijt;-)
(28-06-2015 09:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-06-2015 08:27 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(28-06-2015 11:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Even voorleggen aan het hooggeleerde plenum.
The Winevet spreekt van:
- tertiaire neus, wat fruitspijs, sigarenkistjes. Daar kan ik inkomen bij een wijn van 34 jaar oud.
- In de mond nog redelijk stevige (onrijpe) tannines, die na een uurtje wel verdwenen, waardoor de wijn compleet in balans kwam. Hier stel ik me een vraag bij: onrijpe tannines zijn in contradictie met de leeftijd. Tannines, als ik het ooit goed begrepen heb, verbinden met de kleurstoffen en slaan neer. Het lijkt me dan ook eerder dat het om "evolutief" bitter gaat, zoiets als de ruggengraat van de druiven. Zeker de aanwezige merlot heeft dat bittertje al van bij de aanvang, het zal allicht wat opvallender worden, naargelang het fruit naar de achtergrond wordt gedreven.
- Met nog stevige zuren en perfect versmolten tannines (niks groen meer). Ook de zuren lijken me eerder een gevolg van de leeftijd dan dat ze "nog stevig" zouden zijn. De tannines zijn dan weer eerder verdwenen dan versmolten. Groen zullen ze inderdaad niet zijn.

Correct me if I'm wrong. Maar het lijkt me een moment van reflectie waard, zodat er geen misverstanden ontstaan over het degusteren van oudere wijnen.
Je kan het noemen zoals je wil, natuurlijk. Ik bespreek mijn wijnen zoals het bij mij opkomt. Deze bij het begin storende, licht bittere (groenige) smaak domineerde enigszins en dat leek te linken aan de tannine. Of dit bittertje, dat uiteindelijk volledig verdween, nu komt van de tannines of van het feit dat deze wijn eindelijk eens kon ademen, daar lig ik niet van wakker, juist owv het feit dat het verdween. En wat dan met al die '75-ers? Allemaal gezegend met evolutief bitter, of toch niet zo rijp geoogst dan gewild? En hoe ontstaat een "evolutief bitter? Chemisch gezien dan?
En nergens heb ik gezegd dat de zuren "niet" het gevolg zouden zijn van evolutie, maar ergens zijn ze wel van bij het begin aanwezig. Cfr recente bourgognes 2008...
Ik besprak gewoon de smaak en de geur van de wijn, opdat anderen een gedacht hebben van wat ze kunnen verwachten bij het eventueel kopen van "een" fles. Wat toch een onderdeel van hetopzet van dit forum is? Ik weet ook wel dat je van een 34-jarige wijn geen fruitbom kan verwachten.
Maar zouden al onze TN niet enorm kort worden als we zeiden:
Prieuré-Lichine 1981: rode wijn, lekker neusje, lekker smaakje: 90p
En alsjeblieft: het hooggeleerde plenum? No hard feelings, hoor, maar vanaf wanneer hoort men tot zulk een select groepje?

Dat plenum dat is gewoon wat milde, humoristische ironie, Winevet, als je Jordaens zijn bijdragen een beetje leest weet je dat ze vol staan van dit soort relativerende zelfspot. Persoonlijk kan ik zijn bijdragen steeds ten zeerste apprecieren, hoewel ik begrijp dat zijn reactie hier wat strenger overkwam dan wellicht bedoeld. Ik zou zelf mss ook wel wat in de verdediging zijn gekropen Wink - en bij deze, jouw bijdragen zijn zeker evenveel gewaardeerd, lees ze altijd met veel plezier en interesse (en hoorde al van Olivier dat ge daarenboven naast een uitmuntend proever een zeer toffe pee zijt;-)

Weet je? Als je iets schrijft, kan je daar niet altijd de correcte context van je gedachten op die moment insteken. Proef die wijn samen en diezelfde, laat het ons dan ook een TN noemen, zal totaal anders overkomen... Als wijn onze aller passie is, worden onze "TN" ook op die manier gedreven. Volgende week Bandol, geen TN en veeeeel wijn!! Lang leven mijn simplistische leven! Schol!cheers
Jeez, als je "hooggeleerd plenum" al letterlijk neemt, dan zal ik maar best geen vragen meer stellen. Ik dacht alleen dat "stevige onrijpe tannines" in combinatie met een margaux van 1981, misschien toch een vraag waard waren. Roger Moore zou er wellicht zelfs zijn rechter wenkbrauw voor opgetrokken hebben.
En "Correct me if I'm wrong" was wellicht ook niet duidelijk genoeg. Sorry, laat maar zitten. Als je volgende week bij je Bandol groene appelen, stekelbessen en selderij wenst waar te nemen, zal je mij in elk geval niet horen.
(28-06-2015 10:00 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Jeez, als je "hooggeleerd plenum" al letterlijk neemt, dan zal ik maar best geen vragen meer stellen. Ik dacht alleen dat "stevige onrijpe tannines" in combinatie met een margaux van 1981, misschien toch een vraag waard waren. Roger Moore zou er wellicht zelfs zijn rechter wenkbrauw voor opgetrokken hebben.
En "Correct me if I'm wrong" was wellicht ook niet duidelijk genoeg. Sorry, laat maar zitten. Als je volgende week bij je Bandol groene appelen, stekelbessen en selderij wenst waar te nemen, zal je mij in elk geval niet horen.

Wel Jordaens , ik vond je vraag wel meer dan terecht.
Als je al mijn reacties op dit forum leest zal je bemerken dat ik ook onderscheid maak tussen sterke bitterheid direct gekoppeld aan de tannines en stelige, agressieve bitterheid die ik niet koppel aan tannines daar de hoeken van mijn kaken er niet altijd bij samentrekken.
Dit laatste karakter ervaar ik meestal en uitdrukkelijk in machinaal geplukte druiven zonder enige ontsteling en eventuele triage voor de vinificatie.
Misschien een combinatie van beiden?
(28-06-2015 11:33 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(28-06-2015 10:00 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Jeez, als je "hooggeleerd plenum" al letterlijk neemt, dan zal ik maar best geen vragen meer stellen. Ik dacht alleen dat "stevige onrijpe tannines" in combinatie met een margaux van 1981, misschien toch een vraag waard waren. Roger Moore zou er wellicht zelfs zijn rechter wenkbrauw voor opgetrokken hebben.
En "Correct me if I'm wrong" was wellicht ook niet duidelijk genoeg. Sorry, laat maar zitten. Als je volgende week bij je Bandol groene appelen, stekelbessen en selderij wenst waar te nemen, zal je mij in elk geval niet horen.

Wel Jordaens , ik vond je vraag wel meer dan terecht.
Als je al mijn reacties op dit forum leest zal je bemerken dat ik ook onderscheid maak tussen sterke bitterheid direct gekoppeld aan de tannines en stelige, agressieve bitterheid die ik niet koppel aan tannines daar de hoeken van mijn kaken er niet altijd bij samentrekken.
Dit laatste karakter ervaar ik meestal en uitdrukkelijk in machinaal geplukte druiven zonder enige ontsteling en eventuele triage voor de vinificatie.
Misschien een combinatie van beiden?

Een combinatie van de 3de wet van Newton, samen met mijn misschien wat te lange, minder relativerende tenen gisterenavond?
Het was uiteindelijk een lekkere fles en ze heeft toch enige controverse opgewekt. Een koppig jaar? Kan wel, ik ben er in geboren... Maar met een snel elimineerbaar en relativeerbaar "bittertje" applaus Bedankt, Jordaens, Jo en DonWink
(29-06-2015 10:57 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(28-06-2015 11:33 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(28-06-2015 10:00 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Jeez, als je "hooggeleerd plenum" al letterlijk neemt, dan zal ik maar best geen vragen meer stellen. Ik dacht alleen dat "stevige onrijpe tannines" in combinatie met een margaux van 1981, misschien toch een vraag waard waren. Roger Moore zou er wellicht zelfs zijn rechter wenkbrauw voor opgetrokken hebben.
En "Correct me if I'm wrong" was wellicht ook niet duidelijk genoeg. Sorry, laat maar zitten. Als je volgende week bij je Bandol groene appelen, stekelbessen en selderij wenst waar te nemen, zal je mij in elk geval niet horen.

Wel Jordaens , ik vond je vraag wel meer dan terecht.
Als je al mijn reacties op dit forum leest zal je bemerken dat ik ook onderscheid maak tussen sterke bitterheid direct gekoppeld aan de tannines en stelige, agressieve bitterheid die ik niet koppel aan tannines daar de hoeken van mijn kaken er niet altijd bij samentrekken.
Dit laatste karakter ervaar ik meestal en uitdrukkelijk in machinaal geplukte druiven zonder enige ontsteling en eventuele triage voor de vinificatie.
Misschien een combinatie van beiden?

Een combinatie van de 3de wet van Newton, samen met mijn misschien wat te lange, minder relativerende tenen gisterenavond?
Het was uiteindelijk een lekkere fles en ze heeft toch enige controverse opgewekt. Een koppig jaar? Kan wel, ik ben er in geboren... Maar met een snel elimineerbaar en relativeerbaar "bittertje" applaus Bedankt, Jordaens, Jo en DonWink

thumbsup applaus respect punkwijn cheers
Die snap ik!
(29-06-2015 03:13 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Die snap ik!

Dju, ik nie...
Leg eens uit Rik ?
Of is de clou weg als het wordt uitgelegd..?
Het werkt alleen als de stoelen op wieltjes staan.
Gisteren de 2de wijn Le Cloitre de Prieuré-Lichine 2009 van dit prachtige Chateau in het glas. Wijn 2 uurtjes op voorhand geopend. Mooie robijnrode kleur. Neus van rood en zwart fruit braambes, pruimen, kersen en aardbeien ook wat kruiden en vanille (eik). In de mond mooie evenwichtige wijn met mooie tannines en zuren perfect in evenwicht. Mooie afdronk ook. Niet voor niets één van mijn favoriete wijnen. Prieuré-Lichine was mijn eerste grote wijn dat ik dronk en door dit Chateau is de liefde voor wijn bij mij begonnen! Prachtige 2de wijn. 90 cheers
(20-11-2015 01:04 PM)Benz schreef: [ -> ]Gisteren de 2de wijn Le Cloitre de Prieuré-Lichine 2009 van dit prachtige Chateau in het glas. Wijn 2 uurtjes op voorhand geopend. Mooie robijnrode kleur. Neus van rood en zwart fruit braambes, pruimen, kersen en aardbeien ook wat kruiden en vanille (eik). In de mond mooie evenwichtige wijn met mooie tannines en zuren perfect in evenwicht. Mooie afdronk ook. Niet voor niets één van mijn favoriete wijnen. Prieuré-Lichine was mijn eerste grote wijn dat ik dronk en door dit Chateau is de liefde voor wijn bij mij begonnen! Prachtige 2de wijn. 90 cheers
Heb er 2 flesjes van liggenSlurp
Gisterenavond Chateau Prieuré Lichine 2008 in het glas. Wijn 2 uur op voorhand geopend. Mooie paarsrode kleur. Schitterende neus van zwart fruit, braambessen, ook wat leder, bosgrond, tabbak, sigarenkistje en ook wat koffie. In de mond een zeer mooie evenwichtige wijn met zeer mooie tannines. Afdronk is zeer mooi. Schitterende wijn 91 applaus.
vandaag de 2005 opengetrokken en denk dat dit veel te vroeg was.
nochtans zou die volgens Parker al mooi op dronk moeten zijn of toch te drinken, maar nog niets versmolten, te groen voor mij althans
duidelijk te vroeg voor een boswandeling dus houden we het op bessen, zwart fruit en wat tijm op de achtergrond
ik heb er nog 3 van liggen, zal ze ook laten liggen
vorig jaar de 2003 met kerst getrokken en die was super, mooi versmolten, gewoon lekker
(29-11-2015 11:15 PM)frank schreef: [ -> ]vandaag de 2005 opengetrokken en denk dat dit veel te vroeg was.
nochtans zou die volgens Parker al mooi op dronk moeten zijn of toch te drinken, maar nog niets versmolten, te groen voor mij althans
duidelijk te vroeg voor een boswandeling dus houden we het op bessen, zwart fruit en wat tijm op de achtergrond
ik heb er nog 3 van liggen, zal ze ook laten liggen
vorig jaar de 2003 met kerst getrokken en die was super, mooi versmolten, gewoon lekker

6 stuks van liggen, maar nog geen haar op mijnen kop dat er aan denkt om er nu al één te ontkurken, lijkt me idd veel te vroeg, een betere jaargang van een groot kasteel heeft meestal minstens 15 jaar nodig, jouw geduld zal beloond worden Smile
TN Château Prieuré-Lichine - 2002 (Rood)

Dit weekend een Prieuré -Lichine 2002 opengedaan.
De kleur was geëvolueerd naar medium robijn- richting granaatrood met het begin van een waterig randje: 1.5/2
Mooi vol rijpe cassis en bramen in de neus met wat tertiaire geuren op de achtergrond: 8/10
In de mond wordt het allemaal wat fragiel, erg elegant nog, maar met tertiaire smaken en initieel een daarmee geassocieerd zuurtje. Na een uur of drie zat het wat meer in balans en was dat storend zuurtje gelukkig weg. 8.5/10
Afdronk: redelijk schriel, niet te lang en met nog een beetje tannines waarmee hij nog wel een jaar of drie dit niveau kan houden. 7.5/10
Overall 8.4


De fles werd volledig uitgewerkt op http://www.allzthings.com/ShowCollectori...&version=3

[attachment=2258]

Daarbij viel me volgende op (link naar de technical sheet):

Grape varieties : Cab. Sauvignon : 50% Merlot : 45% Petit Verdot : 5%
Grand Vin 2002 : Cab. Sauvignon : 72% Merlot : 22% Petit Verdot : 6%
Weet iemand wat het verschil is tussen die twee percentages ?
(28-11-2016 07:55 PM)BobVanGhent schreef: [ -> ]TN Château Prieuré-Lichine - 2002 (Rood)

Dit weekend een Prieuré -Lichine 2002 opengedaan.
De kleur was geëvolueerd naar medium robijn- richting granaatrood met het begin van een waterig randje: 1.5/2
Mooi vol rijpe cassis en bramen in de neus met wat tertiaire geuren op de achtergrond: 8/10
In de mond wordt het allemaal wat fragiel, erg elegant nog, maar met tertiaire smaken en initieel een daarmee geassocieerd zuurtje. Na een uur of drie zat het wat meer in balans en was dat storend zuurtje gelukkig weg. 8.5/10
Afdronk: redelijk schriel, niet te lang en met nog een beetje tannines waarmee hij nog wel een jaar of drie dit niveau kan houden. 7.5/10
Overall 8.4


De fles werd volledig uitgewerkt op http://www.allzthings.com/ShowCollectori...&version=3



Daarbij viel me volgende op (link naar de technical sheet):

Grape varieties : Cab. Sauvignon : 50% Merlot : 45% Petit Verdot : 5%
Grand Vin 2002 : Cab. Sauvignon : 72% Merlot : 22% Petit Verdot : 6%
Weet iemand wat het verschil is tussen die twee percentages ?

Dag Bob, ik denk dat de eerste cijfers over de tweede wijn gaan (die veelal meer merlot bevat op linkeroever) en de andere over de "Grand Vin".

Btw, ik vermoed dat jij toch al eens iets van lessen hebt gevolgd? Je mooie tasting notes wijzen alvast in die richting...
(28-11-2016 08:04 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-11-2016 07:55 PM)BobVanGhent schreef: [ -> ]TN Château Prieuré-Lichine - 2002 (Rood)

De fles werd volledig uitgewerkt op http://www.allzthings.com/ShowCollectori...&version=3

Daarbij viel me volgende op (link naar de technical sheet):

Grape varieties : Cab. Sauvignon : 50% Merlot : 45% Petit Verdot : 5%
Grand Vin 2002 : Cab. Sauvignon : 72% Merlot : 22% Petit Verdot : 6%
Weet iemand wat het verschil is tussen die twee percentages ?

Dag Bob, ik denk dat de eerste cijfers over de tweede wijn gaan (die veelal meer merlot bevat op linkeroever) en de andere over de "Grand Vin".

Btw, ik vermoed dat jij toch al eens iets van lessen hebt gevolgd? Je mooie tasting notes wijzen alvast in die richting...

Thanks Jo, dat klinkt logisch; wat zou "Grand Vin" anders kunnen wezen? Ik zal de percentages alzo aanpassen.
Btw mijn mentor is Omar Khayyam wiens lessen ik dagelijks ter harte neem Wink
Ook de variëteit aan posts op dit forum zelf helpt erg om bepaalde waarnemingen onder woorden te kunnen brengen Smile
thank you !
Misschien een domme vraag of misschien ook al eerder gesteld, maar wat is eigenlijk het verschil tussen de Confidence en de Le Cloitre de Prieure-Lichine?
Ik heb van beide de 2009 in de kelder en lees van beide dat het de tweede wijn is..
PRIEURE LICHINE 2004

09/ 13 Opvallend donker. Licht bouquet, framboos, kers, vleugje ceder.
Mager mondgevoel, wat vlak en dun. Stug, korte afdronk. Wel bitters en tannine, maar fruit ? diepte? lengte? Teleurstellend.

09/16 Concentratie in de neus, stevig fruit, veel vanille.
Ook in de mond veel vanille en wat bitters. Ceder op de afdronk.
Iets drogend. Dat blijft het zo ongeveer.. Best goede wijn, maar heeft nog tijd nodig. Zal geen grootheid worden, wel goede ontwikkeling.

09/17 Mooi donker, oranje rand, schakeringen.
Direct swingende neus: voornaam hout, gekonfijt fruit. Medium bodied.
Weelderig, charmant, sensueel, elegant. Mooie lengte.
Naar het einde komen zachte tannines opzetten.
Die gaan zeker voor nog meer ontwikkeling zorgen.
Heerlijke wijn.


PRIERE LICHINE 1975

03/11 Laatste fles uit mijn Allereerste kist.
Behoorlijk bruin. Hout domineert de neus. Sinaasappel, caramel, jodium, sigaren kistje. Vijg.
Dun, weinig smaak, tikje roest, zuurtje, geen afdronk. Wel komt er nog wat tannine opspelen.
Even later iets meer intensiteit, meer weelde.

Geen enkele fles van deze kist 1975 heeft aan de verwachtingen voldaan.
Droog en bitter , zero fruit, ijzer in het kwadraat. En ook nog is voor een vermogen in die tijd.


En dan toch is het mogelijk Bordeaux liefhebber te worden...
(18-09-2017 11:33 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]PRIEURE LICHINE 2004

09/ 13 Opvallend donker. Licht bouquet, framboos, kers, vleugje ceder.
Mager mondgevoel, wat vlak en dun. Stug, korte afdronk. Wel bitters en tannine, maar fruit ? diepte? lengte? Teleurstellend.

09/16 Concentratie in de neus, stevig fruit, veel vanille.
Ook in de mond veel vanille en wat bitters. Ceder op de afdronk.
Iets drogend. Dat blijft het zo ongeveer.. Best goede wijn, maar heeft nog tijd nodig. Zal geen grootheid worden, wel goede ontwikkeling.

09/17 Mooi donker, oranje rand, schakeringen.
Direct swingende neus: voornaam hout, gekonfijt fruit. Medium bodied.
Weelderig, charmant, sensueel, elegant. Mooie lengte.
Naar het einde komen zachte tannines opzetten.
Die gaan zeker voor nog meer ontwikkeling zorgen.
Heerlijke wijn.


PRIERE LICHINE 1975

03/11 Laatste fles uit mijn Allereerste kist.
Behoorlijk bruin. Hout domineert de neus. Sinaasappel, caramel, jodium, sigaren kistje. Vijg.
Dun, weinig smaak, tikje roest, zuurtje, geen afdronk. Wel komt er nog wat tannine opspelen.
Even later iets meer intensiteit, meer weelde.

Geen enkele fles van deze kist 1975 heeft aan de verwachtingen voldaan.
Droog en bitter , zero fruit, ijzer in het kwadraat. En ook nog is voor een vermogen in die tijd.


En dan toch is het mogelijk Bordeaux liefhebber te worden...
Nooit overtuigd geweest om in dit chateau te investeren om één of andere reden. Dit bevestigt dus weeral een stuk mijn aanvoelen.
Ja dat had ik ook. Zeker ook na mijn 1975 ervaring.

Maar zie mijn proefnotitie van de 2004 : heerlijke wijn...

En dan doe ik er nog maar eentje:

PRIERE LICHINE 2003


06/13 Mooie kleur met duidelijk al wat oranje.
Direct hoogwaardige neus. Koffie, cacao, tabak . Lengte. Tikje medicinaal, mint. Zacht in de mond, fruitvol, kers, goed zuurtje en redelijk lang. Goed evenwicht, souplesse, mild. Gewoon erg lekker! Drinkt makkelijk, maar wat een niveau! De tannines zijn zo ( poederig) fijn verstopt

09/15 Oranje rand, schakeringen, doorzichtig
klassiek bouquet, kers, kirsch, amarene, vanille.
Zuiver, tabak, ceder.
Vriendelijk, toegankelijk. Elegant en Hoog niveau. Pruim, mint, kaneel.
Goed sap, tannines verschijnen, heel zacht. Complexiteit, met iets gebrand hout. Mooi rijp.
Gisteren de 2e wijn (Le Cloitre) 2008 gedronken. In de neus een mooi evenwicht tussen het zwart fruit, fijn versmolten cederhout en de eerste tertiaire toetsen (leder). Zeer mooi. De tannines waren aanwezig maar toch mooi zacht. Voor mij op dronk.
Een 2005 geopend. Vrijdag. Nog te weinig open. Vrij paarse kleur. Nu in de neus vrij veel bessen maar geen jammy. Weinig kruiden.Wel lekker maar geen overdondering. Een middellange afdronk. Nog heel wat fijne zuren aanwezig. Kan dus opnieuw een aantal jaren aan. Grappig 2-jaar terug heb ik bijna dezelfde notitie gepost en geijverd om nog lang te wachten. Niet dus.
De reden waarom ik de fles ontkurkte, is dat ik onlangs 2 oude bdx dronk La Dominique (1996) en Phelan Segur (1995) in een blinde proeverij. Ze waren beiden futloos en einde verhaal. Is oude bordeaux overroepen ? Of waren het mindere bdx in minder jaar ?
Pagina's: 1 2 3 4 5
Koppelingen