Ch. Prieuré-Lichine - Margaux GCC 2003
Mooie wijn. Krachtige neus met vooral toast, mocca, chocolade, zwart fruit. In de mond een stuk krachtiger dat je zou vermoeden voor een margaux. Ook de koffie komt weer naar voor, wellicht net iets té nadrukkelijk. Ik ken het chateau niet genoeg om te oordelen of dit hun huisstijl is, dan wel of dit te wijten is aan het ongewone jaar 2003
. Het was in ieder geval een perfecte wijn voor bij onze filet pur. Mooi begin van het weekend!
wine Spectator/ James Suckling zegt:Aromas of blackberry and smoke with hints of toasted oak. Full-bodied, with chewy tannins and lots of fruit. This is a rich and seamless wine with lots of everything going on in the bottle. Best after 2011. 15,000 cases made. –JS
WS92 nr 63 in 2006 top 100
Gekocht in Carrefour wijnfestival in '07 voor 21.59€. Nice deal moet ik zeggen, en ook met de score kan ik leven! Het fruit is momenteel wel iets minder nadrukkelijk aanwezig dan de bespreking doet vermoeden. Over de toastiness ben ik het absoluut eens zoals m'n eigen bespreking al aangaf.
Ontegensprekelijk een goede performer.
Ik kocht de 2003 op eBay (23€) en in Auchan (iets meer dan 20€).
Gisteren avond Le Blanc du Chateau Prieure-Lichine 2009 geopend.
Toch een mooie verrassing. Heel licht gele kleur. In de neus: witte bloemen, beetje banaan. Na walsen: witte bloemen, ananas, knoesels, mooie zachte frisse geur, combinatie van groen en heel licht zoet.
In de mond: mooi fris, knoesels, na een tijdje ananas, een bittertje na, limoen-pompelmoes. Mooi
89-91/100
Opnieuw flesje Le Blanc du Chateau Prieure-Lichine 2009 geopend. Tegenvaller nu. Te veel zuren met hout. Onevenwichtig.[/i]
Pat,
Als ik bovenste twee proefervaringen naast elkaar zet valt me het grote verschil op dat je notitie van 23 augustus geen verwijzing geven naar een teveel aan zuren met hout.
Heeft dit te maken met het feit dat onze geur en smaakpapillen niet altijd op dezelfde manier reageren .
Of heeft dit te maken dat de inhoud van beide flessen afkomstig zijn van verschillende vaten;een verschil in behandeling hebben ondergaan; verschil in moment van pluk; afkomst terrein,………Dit laatste lijk me vreemd daar de professionele keldermeester toch let op de homogeniteit wat in de flessen komt (vb door menging; declassering….)
Of heeft dit te maken dat deze twee flessen op twee verschillende plaatsen werden gekocht en hun bewaring of opslag anders was.
Of heeft dit te maken met…..?
Eergisteren had ik een soortgelijke ervaring met een witte Argentijnse Chardonnay wijn: Vinalba Reserva 2008.
Deze werd gekenmerkt door een overdreven bitterheid in combinatie met een teveel aan eik.
Ongeveer twee maanden geleden dronk ik dezelfde wijn en toen had hij deze kenmerken niet of in ieder geval niet zo uitgesproken.
Dit laatste is geen uniek geval bij mij.
Hoe dikwijls is me het al niet overkomen dat ik op een degustatie kenmerken ervaar die ik later thuis niet meer terugvind in dezelfde wijn.(en zelfs als ik op die degustatie maar heel weinig geproefd heb
)
Mooie illustratie van deze wijnwetenschap:
Goede wijnen bestaan niet.
Enkel goede flessen.
Inderdaad. Om eerlijk te zijn was dit ook niet de eerste mindere fles, maar de tweede van vijf. Dacht vorige keer dat het een foutje was. Gisteren feestje gehad met eten. Vraagt men mij en mooi flesje wit mee te brengen en da dit...
tot nu toe enkel de 2006 gedronken en die kwam er heel mooi uit op onze bdx-2006 tasting vorige winter, ik heb ondertussen 4 flessen 2005 gekocht, die ene fles was voldoende om overtuigd te geraken van hun kunnen
Nog eens de 2003 gedronken met Gerten tijdens het songfestival
Aantrekkelijke neus met toast, boter en zwart fruit, zacht in de mond ZONDER enige uitdrogende tannine.
Zeer aangenaam verrast, 89/100
(16-05-2011 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nog eens de 2003 gedronken met Gerten tijdens het songfestival
Elke gelegenheid is ook goe eh bij u...
(16-05-2011 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nog eens de 2003 gedronken met Gerten tijdens het songfestival
Aantrekkelijke neus met toast, boter en zwart fruit, zacht in de mond ZONDER enige uitdrogende tannine.
Zeer aangenaam verrast, 89/100
Als ik het goed begrijp is hij dus op dronk ? Heb er nog wat liggen vandaar...
(17-05-2011 12:13 AM)dr_magooo schreef: [ -> ] (16-05-2011 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nog eens de 2003 gedronken met Gerten tijdens het songfestival
Aantrekkelijke neus met toast, boter en zwart fruit, zacht in de mond ZONDER enige uitdrogende tannine.
Zeer aangenaam verrast, 89/100
Als ik het goed begrijp is hij dus op dronk ? Heb er nog wat liggen vandaar...
Met uitzondering van St Estephe heb ik voor bordeaux wat twijfels over hoe de 2003 s gaan verouderen. Gaan ze niet uitdrogen?
Nu moet ik zeggen dat de wijn nog geen enkele tertiaire toets vertoonde, dus waarschijnlijk heeft hij wel reserve... De tannines waren trouwens verbazend rijp voor een 2003, niks droogtrekking.
(17-05-2011 05:45 PM)vinejo schreef: [ -> ] (17-05-2011 12:13 AM)dr_magooo schreef: [ -> ] (16-05-2011 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nog eens de 2003 gedronken met Gerten tijdens het songfestival
Aantrekkelijke neus met toast, boter en zwart fruit, zacht in de mond ZONDER enige uitdrogende tannine.
Zeer aangenaam verrast, 89/100
Als ik het goed begrijp is hij dus op dronk ? Heb er nog wat liggen vandaar...
Met uitzondering van St Estephe heb ik voor bordeaux wat twijfels over hoe de 2003 s gaan verouderen. Gaan ze niet uitdrogen?
Nu moet ik zeggen dat de wijn nog geen enkele tertiaire toets vertoonde, dus waarschijnlijk heeft hij wel reserve... De tannines waren trouwens verbazend rijp voor een 2003, niks droogtrekking.
Tnx
Met Songfestival zuipt ge beter pinten, man !
Ch. Prieuré Lichine 2000
Betreur nog altijd dat ik de aftrap niet kon geven van dit domein. Om in voetbaltermen te blijven. Deze fles was het enige lichtpuntje in de match België - Turkije. Axel toch ...
Bon, had de fles niet gekaraffeerd, maar bleek ook niet echt nodig, onmiddelijk zeer expressieve neus van cassis, wat hout, sigarenkistje, wat kruidig en licht teritiaire kenmerken van varens. Zeer bekoorlijk en veelbelovend. In de mond terug zwarte bramen, cassis, versmolten tannines, mooi geëvolueerde suave mond, perfecte zuurbalans. De wijn zit duidelijk op z'n kantelpunt in de match tussen jeugdigheid en tertiaire evolutie, ideaal naar mijn goesting. Warm gloedvol, een tikkeltje drop en zwarte peper op het einde met tevens een orgelpuntje van fijn zuurtjes.
Zeer charmante wijn, alles wat een geslaagde Bdx moet hebben, heel veel tafelambitie.
Alles zit mooi gestructureerd en versmolten. Deze wijn haalt makkelijk de barrages ! Voor eenmaal punten en ben beetje gul.
93+/100
Gevloekt. GEVLOEKT!
(en bij mij waren t pintjes, zat bij een niet-wijnliefhebber - dus weinig troost gehad
)
Die Lichine 2000, om terug on-topic te komen, dronk ik met kempie in 2007 - zelfs toen al, redelijk overeenkomstige TN vind ik
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...rapie.html
TN eke gelezen (toen al groots) en .... inderdaad tegen tandpijn, beste middel is alcohol ! Onlangs een pulpitis en da's nie voor te lachen !
Prieuré Lichine 2000
Mooi op dronk, nog mooi zwarte kersjes maar toch wat tertiaire toetsen in de neus van varens en boslucht, tabak, potloodslijpsel. Heel zacht, fluwelig, beetje lichtvoetig. Geen groot mondvolume en mist wat lengte maar toch charmant en finesse. Voor mij niveau van een goede Haut Médoc, niet meer niet min. En toch hou ik van PL !
Dag 2, ik zal toch eeen quote van gisteren serieus moeten herzien , niveau HM, ik denk het niet, vandaag mooi vol, kruidig schoon bouquet, héél mooie wijn hoor. Had duidelijk een dag karaf nodig. Al drinkend iets bij geleerd, daarom is wijnliefhebber zijn zo'n schoon hobby, mannekes ... We zegden het nog vandaag, hoe meer je bezig bent met wijn, hoe meer je je leek voelt...... mij niet gelaten
fijn om te lezen
ik heb dit kasteel nog maar 1x gedronken (de 2006 jong) en ik was direct fan, ik heb 4 stuks van de 2005 liggen : ik denk dat die me veel plezier gaan geven binnen een 10-tal jaar
Taalcorrectietje toegepast, wat een spellingsfout, ik ben daar nochtans zo gevoelig aan ...hopelijk niemand gezien :-)
drinken is bijleren... :-)
allez, dan heb ik al ferm bijgeleerd vandaag...
Domaine St-Andrieu Cot.Varois rosé, 2010
Albert Mann, Pinot Blanc 2007
Pesquié Terrasses, Ventoux, 2009
Pierre Henri Morel, Gigondas, 2008
(20-08-2011 10:43 PM)Venne schreef: [ -> ]drinken is bijleren... :-)
Inderdaad, en hoe meer ervaringen er hier neergepend worden, hoe beter, ...
Ja bertje... wat drinken we vandaag..... alle 4 alleen leeggemaakt? Ik zie alles dubbel , maar het zal aan de flessen bij mij liggen:-)
(20-08-2011 11:06 PM)Venne schreef: [ -> ]Ja bertje... wat drinken we vandaag..... alle 4 alleen leeggemaakt? Ik zie alles dubbel , maar het zal aan de flessen bij mij liggen:-)
Heb wel beetje hulp gekregen, gelukkig.
De laatste ga ik nu wel nie meer uit krijgen... :-)
't is een mooie dag geweest :-)
(20-08-2011 11:06 PM)Venne schreef: [ -> ]Ja bertje... wat drinken we vandaag..... alle 4 alleen leeggemaakt? Ik zie alles dubbel , maar het zal aan de flessen bij mij liggen:-)
Wil wel eens weten wat dat je allemaal hebt binnengoten dan, eerst jij dan ik :-)
ik zag zijn reactie dubbel eh:-) op 2 plaatsen op t forum
braaf geweest, Puff CHD 06 en Bouland VV Morgon 09
nu een Black Albert 06:-)
rustig houden ... morgenmiddag weer op het "wijn"appel...
Wel euh, toch meer dan de helft van die 4 flessen...
(al heeft dat al niks meer te maken met Prieuré Lichine...
)