Ik was toevallig vanmorgen vroeg in Auchan Roncq en het waren daar blijkbaar al solden. Carlmagnus 2009 was er aan halve prijs, in concreto 7.5 euro per fles, dus meteen maar een kistje in de kar geladen. Er stond vrij veel op het palet, maar geen idee of het de moeite loont om nu nog naar Roncq te sjezen (er was o.a. ook nog Grand Puy Ducasse 2007 en La Dame de Malescot aan -30% en verschillende Sauternes aan halve prijs).
De promoties staan op de website of in de folder mét de beschikbare hoeveelheden ernaast. Van de meeste wijnen slechts enkele kistjes voorradig...
120 flessen beschikbaar volgens de folder... Blijkbaar geluk gehad.
(27-06-2012 02:00 PM)Bram80 schreef: [ -> ]120 flessen beschikbaar volgens de folder... Blijkbaar geluk gehad.
Wow, een REUZEzaakje gedaan, Bram! Trek gauw eentje open en let us know zou k zeggen ! :-)
(11-11-2011 09:16 PM)Kris G schreef: [ -> ]advies aan alle bezitters van de 2009 : 15 jaar laten liggen
Zou wel eens kunnen kloppen. De 2009 die ik enkele weken geleden opendeed was één en al geweld van tannines, zuren en fruit. Lekker hoor, daar niet van, maar ik heb een wijn liever als hij al wat 'op zijn effen' gekomen is.
(18-10-2012 09:41 PM)Bram80 schreef: [ -> ] (11-11-2011 09:16 PM)Kris G schreef: [ -> ]advies aan alle bezitters van de 2009 : 15 jaar laten liggen
Zou wel eens kunnen kloppen. De 2009 die ik enkele weken geleden opendeed was één en al geweld van tannines, zuren en fruit. Lekker hoor, daar niet van, maar ik heb een wijn liever als hij al wat 'op zijn effen' gekomen is.
t Vuur stond te knetteren, Steinbeck in de hand en Bon Iver door de boxen... de St Aubin was leeg en had nog een glaasje nodig om het plaatje volledig te maken. Half flesje Carlmagnus 09 geopend dan maar.
Zoals eerder al gemerkt bij sommige 2009s, al wat evolutie in de kleur. Neus puur bakboter en braambes, kersen, vanille, zoethout. De mond is fris en gestructureerd, niet too much voor het jaartal, tannines (droogtrekking) komen opzetten op t einde. Zoethout in de afdronk. Was van plan om hier ' bwoaf bwoaf' te noteren, maar terwijl ik deze TN schrijf begint de wijn me te bevallen. Toch, heb spijt dat ik geen halve flesjes Bourgogne liggen heb....
(03-03-2013 08:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-10-2012 09:41 PM)Bram80 schreef: [ -> ] (11-11-2011 09:16 PM)Kris G schreef: [ -> ]advies aan alle bezitters van de 2009 : 15 jaar laten liggen
Zou wel eens kunnen kloppen. De 2009 die ik enkele weken geleden opendeed was één en al geweld van tannines, zuren en fruit. Lekker hoor, daar niet van, maar ik heb een wijn liever als hij al wat 'op zijn effen' gekomen is.
t Vuur stond te knetteren, Steinbeck in de hand en Bon Iver door de boxen... de St Aubin was leeg en had nog een glaasje nodig om het plaatje volledig te maken. Half flesje Carlmagnus 09 geopend dan maar.
Zoals eerder al gemerkt bij sommige 2009s, al wat evolutie in de kleur. Neus puur bakboter en braambes, kersen, vanille, zoethout. De mond is fris en gestructureerd, niet too much voor het jaartal, tannines (droogtrekking) komen opzetten op t einde. Zoethout in de afdronk. Was van plan om hier ' bwoaf bwoaf' te noteren, maar terwijl ik deze TN schrijf begint de wijn me te bevallen. Toch, heb spijt dat ik geen halve flesjes Bourgogne liggen heb....
Bon Iver; één van mijn favoriete artiesten/bands van de laatste jaren...
Eén van de rechteroevers uit 2009 die me tot nog toe wel kon bekoren, ondanks de hoge alcohol. Ik laat de mijne alvast nog een tijdje gekist...
(04-03-2013 12:12 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Eén van de rechteroevers uit 2009 die me tot nog toe wel kon bekoren, ondanks de hoge alcohol. Ik laat de mijne alvast nog een tijdje gekist...
Goed idee. Op de derde dag kan ik er echt van genieten. Nu puur rijp fruit, wat mokka, rozijntjes zelfs. Sappig in de mond, vol en fruitig, enkel op t einde komen de tannines opzetten. Zeer smakelijk, maar dat kan ik liggen aan t feit dat ik m net opdronk op t eerste terrasje van 2013...
Eh, m'n hoofd doet zéér zu
Puur ter info. Naast mijn gewone flessen heb ik ook een 24 halve flesjes 2009 die regelmatig tussendoor worden gedronken. Verleden weekend stelde ik vast dat de wijn zich begon te sluiten.
2009, veel structuur en potentieel, vrij hard en lijkt me idd gesloten
2010, idem als hierboven maar meer genietbaar op deze moment
de volgende blijven nog een zeer lange tijd toe (halve) flesjes
Dag 2:
Men bovenstaande post blijft standhouden, de 2010 lijkt nu wat minder materie te hebben en de 2009 is nog steeds een stug beestje. Hoewel de 09 redelijk goed past bij het stukje pittig vleesbrood dat ik net gemaakt heb lijkt me het best deze nog even te vergeten. Zelfde voor de 2010, ik wacht ze geduldig af...
Ik heb een 2003. Ken dit chateau verder niet. Is dit iets?
Beste Dive, dat kan, Carlmagnus is een knap château. Ik weet niet hoe men de hittegolf van '03 verteerd heeft. Uitproberen... (en een berichtje plaatsen
) .
(21-05-2013 10:54 AM)Mt schreef: [ -> ]Beste Dive, dat kan, Carlmagnus is een knap château. Ik weet niet hoe men de hittegolf van '03 verteerd heeft. Uitproberen... (en een berichtje plaatsen ) .
En even een artikeltje lezen over internet etiquette
(20-05-2013 11:04 PM)Dive schreef: [ -> ]Ik heb een 2003. Ken dit chateau verder niet. Is dit iets?
Beste Dive, welkom op het forum. Een korte voorstelling van jezelf stellen wij op prijs:
http://www.vinejo.freebb.be/forum-62.html . En post maar naar believen!
heb zelf ook enkele flessen liggen van 2003.
Heeft iemand ze intussen al geprobeerd ? ik zal waarschijnelijk gauw 1 open maken
Vrijdag eens eentje van 2003 open gemaakt.
Zal deze proberen te beschrijven .
De kleur was echt donker en deed me wat herinneren aan die hoestsiroop van vroeger bij de apotheek met vlierbessen. Kwestie van de geur vond ik hem vrij mild ruiken geen overdreven afgifte. Wel was het vrij uitnodigend.
Bij deze de uitnodiging aanvaard en dan maar eens geproefd
.
Het smaakte wel "zoet als honing" wss door de donkere vruchten . Geen echt lange afdronk . Maar ik vond het zeker geen slechte wijn. heb een 15 euro betaald per fles van vindt dit een eerlijke prijs.
Het punten systeem heb ik nog niet gekeken hoe ik dit moet doen . Maar vo mij is de wijn geslaagd
.
Heb er nog 2 flessen van liggen en ze zullen dit waarschijnelijk dit jaar of het jaar erop ontkurkt worden !
de maag eens getest
een 75 cl was wa veel roods ineens als test, dus dan maar voor halfje gekozen, in dat formaat bitter weinig liggen, met als resultaat een kindermoord
een 2008 ontkurkt, eerste uren bijna ondrinkbaar, alhoewel dat dit misschien een slecht gekozen term is : niks mis met de wijn maar in een o zo slechte fase : was puur tannine en zo goed als onmogelijk om het potentieel te beoordelen, op dag 2 gelukkig beterschap : kwam even open in de mond (in de neus bleef hij gesloten) en de tannines waren beter versmolten maar nog steeds op de voorgrond aanwezig, maar dit was slechts een korte fase, de zuren kwamen al snel opzetten en veel drinkplezier was er toen niet meer te beleven, zeer gevaarlijk om er nu een score op te plakken : één ding weet ik wel zeker : nog minstens 5 jaar afblijven (en dit lijkt me het absolute minimum) maar ergens wel vertrouwen dat het goed komt met deze wijn
Chateau de Carlmagnus 2003 :
Op oudejaar nog een flesje opengemaakt.Na eerst een flesje
2004 Bodegas Berceo Rioja Gonzalo de Berceo Reserva meester gemaakt te hebben .
Wat heel goed meeviel. Maar goed back on topic
.
De fles die openmaakte was wel met een zekere kurksmaak die aanwezig was.
Voor mij was het zo storend dat ik niet een glas kon drinken.
Uiteindelijk de fles bij kennissen laten staan . Weet niet of hij er nog van gedronken heeft of niet.
De dag erna heb ik nog een fles opengemaakt. Met toch wel een bang hartje
.
Maar dit was niet nodig
. Opnieuw een lekkere zoete wijn die vooral de zwarte besjes prijs gaf . Kwestie van afdronk geen spectaculaire finale maar voldoende.
Uiteindelijk geef ik de wijn toch 83/100 .
2010:
dag 1: recht uit de fles (0.375 l), heeft eigenlijk wel wat tijdnodig om te ontplooien: neus mooi zwart fruit, wat vanille, maar nog redelijk gesloten. In de mond mooie zuren en een stevig bittertje. (87)
dag 2: (met vacuvin) wat een mooie neus: zwart fruit, vanille, chocolade met in de mond een zeer mooie jonge bordeaux, minder bitter, maar een betere samensmelting van zoet, zuur en bitter, met redelijk zachte tannines. (89)
Ik vermoed eentje voor binnen een jaar of 5.
2011
Popped & poured:
Mooie kersenrode kleur.
Aromatisch. Rijpe neus, wat ceder. Later wat toast. Vrij mooi.
In de mond zet de wijn mooi aan. In de aanzet een licht sappig mondgevoel, zuurtjes die de wijn een mooie fraicheur geven. Toch vrij mooi.
De afdronk is een tegenvaller. Het fruit valt vlug weg.
12 uur later:
Minder aromatisch maar iets meer complexiteit. Vleugje basilicum.
Iets gereserveerder en koeler in de mond.
Aanzet is vrij mooi maar opnieuw is de afdronk zeer kort.
Ik ben voorlopig niet overtuigd.
Hm, dit Chateau werd altijd wat overroepen hier vond ik. Of niet?
Tienne zijn TN van de 2011 maakte me nieuwsgierig.
Uit curiositeit zonet dan maar een halfje 2009 opengetrokken...
Heel donker kleur maar al behoorlijk wat evolutie aan de rand.
In de neus direct na openen: boter die in t putje is gevallen ;-)
Algauw komt ook fruit opzetten, blauwe bes vooral, maar ook kruidigheid ( peper, laurier, kruidnagel). Ceder en zoethout ook. De geur blijft wel wat "wee", de boter wordt wat ranzig.
De mond valt mee, genoeg geknoopt (structuur) om sletterigheid te vermijden, cassis nu, wat alcohol op t einde. De afdronk is hier wel behoorlijk, met kersen en weer wat warmtegevoel en een chocoladebittertje.
Tja, hoe zou ik deze wijn nu beoordelen...
Mijn proefglas was snel op, da s positief.
Toch zou ik dit geen toonvoorbeeld van evenwicht noemen.
En aldus wordt dit in Belgische context alsnog... een koninklijke wijn.
de 2008 heeft me jong wel kunnen overtuigen, maar zal lang duren vooraleer hij op dronk komt, de 2009 vind ik nog een twijfelgeval
wel niet vergeten dat deze wijn wel in een vrij lage prijsklasse zit, p/k toch niet van de slechtste hoor
2011 wordt gepusht door Collishop, eens wa gezocht : 81-84 van nonkel Bob, niet dat ik blind op hem voort ga, maar toch
Tienne was precies ook niet overtuigd, er staat een kist op Ebay dat een koopje zou kunnen zijn, maar ik ga passen : te veel twijfels
kist van 6 stuks verkocht op ebay aan 42,50 euro : dat is minder dan de helft van de collishop prijs
Zondag een 2000 gedronken. Heette toen nog Carolus. Indertijd ter plekke gekocht. Het is (was?) een kleine wijngaard met oude stokken 100% merlot op een helling. Bovenaan heel dunne laag aarde op kalkrots, die hier en daar boven komt, onderaan vooral (heel vette) klei. Wijn vond ik later te fel geëxtraheerd en zeker teveel hout (100% nieuw). In de loop der jaren al vele pogingen gedaan (nog 3 over), maar ik vond hem altijd te tanninerijk (een echte, rustieke Fronsac) en zeker teveel hout (100% nieuw). Jedoch zondag ontdekten we een stevige, aangename, volle, romige wijn met goede afdronk. Zoals zovele 2000 dus een laatbloeier.
(10-09-2014 12:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Zoals zovele 2000 dus een laatbloeier.
Inderdaad!!
Nu pas beginnen wijnen van dit niveau (met alle respect voor dit huis) op dronk te komen. Ga binnenkort bvb eens mijn Lanessan 2000 openen. Maar de fles Pontet Canet die ik van hetzelfde jaar liggen heb daar blijf ik nog 5 jaar van af...
PS: dat zware gevoel bij Carlmagnus had ik ook bij de 2009...
hun 2005 en 2008 ben ik echt wel overtuigd van, bij de 2009 ook wat bedenkingen
de 2005 in het glas, de kleur vertoont nog maar weinig evolutie, in de neus, die trouwens vrij zwaar aanvoelt, vnl fruit met sinaasappel als buitenbeentje en ook nieuw hout dat nog steeds aanwezig is
in de mond zeker niet de typische bdx-ervaring, het begint met wat bittere toetsen die op het einde van het midden pallet overgaan naar iets prominentere zuren, die in de afdronk toch iets te veel overheersen, de alcohol is zeker niet storend, maar een fractie minder zou toch welkom zijn, p/k zit deze wijn wel goed, en ik blijf bij mijn 89 score die ik hem de vorige keer ook heb gegeven, ligt ook in lijn met CT, een grote wijn is dit wel niet en zal het ook niet worden, maar je mag natuurlijk de prijsklasse waarin deze wijn zit niet vergeten, daarin doet hij het wel goed en het blijft toch een buitenbeentje waar de klassieke bdx-liefhebber toch in ontgoocheld zou kunnen zijn door het atypische