26-12-2013, 08:34 PM
Wieninger is een bijna 100 jaar oud familiebedrijf wat tot 1987 uitsluitend wijn maakte die in de eigen ‘Heurige' werd verkocht. Een ‘Heurige' is een restaurant waar doorgaans eenvoudig, maar vers en smaakvol wordt gekookt en waar de eigen geproduceerde wijnen worden geschonken. Wijn geschonken in de eigen ‘Heurige' moet niet door de overheid gecontroleerd en gecertificeerd worden en mag zo uit de vaten (of flessen) worden getapt. Tijdens de oogst kan hier ook ‘Sturm' gedronken worden, nog gistend druivensap, troebel, fris, en een hoeveelheid alcohol die van moment tot moment verschilt. In 1987 werd Fritz Wieninger jr. manager van het bedrijf en heeft het roer omgegooid en zich toegelegd op kwaliteitswijnen. Sinds die tijd heeft het wijngoed zich ontwikkeld tot het beste wijngoed in het wijnbouwgebied Wenen. Wieninger bezit 25 hectare wijngaarden die zich bevinden op twee hellingen, namelijk de Bisamberg en de Nussberg. De Bisamberg met de wijngaarden Herrenholz, Jungenberg, Gabrissen, Rothen, Breiten en Wiesthalen. De bodem hier bevat voornamelijk zand en kalkrijke leem. De Nussberg is voor wijnbouw beste bekende Weense helling met voornamelijk verweerde kalksteen in de bodem. In de wijngaard wordt zoveel mogelijk in eendracht met de natuur gewerkt. Zo wordt er beslist geen kunstmest gebruikt, maar organische mest en er wordt alleen opgetreden met bestrijdingsmiddelen wanneer de oogst op het spel staat.
(Cfr. Leirovins)
WIENINGER CHARDONNAY SELECT 2011
Fermentatie van de wijn gebeurde in hout - 65% in grote eiken vaten en 35% in barriques (waarvan 25% nieuwe).
In de neus geuren van wit fruit, citrus en een hint van butterscotch. In de smaak fijne zuren, romige wijn, warme lichte houttoetsen ( eikvanille), heel lekkere wijn.
Gedronken bij risotto met daslook, op vel gebakken snoekbaars en gegrilde gamba.
Gekocht bij Leirovins, 18.40€ / fles
(Cfr. Leirovins)
WIENINGER CHARDONNAY SELECT 2011
Fermentatie van de wijn gebeurde in hout - 65% in grote eiken vaten en 35% in barriques (waarvan 25% nieuwe).
In de neus geuren van wit fruit, citrus en een hint van butterscotch. In de smaak fijne zuren, romige wijn, warme lichte houttoetsen ( eikvanille), heel lekkere wijn.
Gedronken bij risotto met daslook, op vel gebakken snoekbaars en gegrilde gamba.
Gekocht bij Leirovins, 18.40€ / fles