05-01-2014, 02:22 PM
Ach, natuurlijke wijnen. Ze kunnen heerlijk zijn, ze kunnen doen kokhalzen. Ze hebben aanhangers die sektarisch genoegen scheppen in het aanbidden van deze non-interventionele wijnen. Anderen stellen zich vragen bij de houdbaarheid, de stabiliteit van deze wijnen. Onlangs las ik een heel mooi stukje van onze wijnmaster Jan De Clercq die dit alles prachtig kan plaatsen:
De zoektocht naar ‘terroir’ neemt ondertussen bijna mythische proporties aan. Als je sommigen hoort doet de natuur alles; hoe minder de mens tussenkomt hoe beter. Laten we daarin ook niet overdrijven. Het mirakel van wijn is juist dat de onmetelijke rijkdom en diversiteit van de natuur door de beschavende en creatieve ingreep van de mens gebruikt wordt om een ogenschijnlijk banaal product zoals druivensap om te toveren tot een uiterst complex en verfijnd genotsmiddel. Druiven groeien in het wild maar wijn is op de eerste plaats een product van onze menselijke beschaving. En als de wijnen van Nicola Manferrari zo uniek zijn is dat voor een groot stuk omdat de poëtische visie die hij van zijn ‘terroir’ en van het ‘Mediterraanse landschap’ heeft heel verschillend is van zijn buren die nochtans dezelfde geologische grond delen. Ze beschikken beiden over een mooi stuk marmer maar de één ziet er vloertegels in en de ander een prachtige sculptuur.
Prachtig gezegd, Jan!
However, deze Ledogar "La Compagnon" is een zeer knappe wijn.
Drop, zadel, mest, dan een mooie mineraliteit en cassis, sappig en vol in de mond, full bodied maar zeer fris, lichtjes uitdrogend en bittertje in de afdronk. 60% grenache, voor de rest mourvedre, carignan en wat syrah - een heerlijke wijn. Natuurlijk!
De zoektocht naar ‘terroir’ neemt ondertussen bijna mythische proporties aan. Als je sommigen hoort doet de natuur alles; hoe minder de mens tussenkomt hoe beter. Laten we daarin ook niet overdrijven. Het mirakel van wijn is juist dat de onmetelijke rijkdom en diversiteit van de natuur door de beschavende en creatieve ingreep van de mens gebruikt wordt om een ogenschijnlijk banaal product zoals druivensap om te toveren tot een uiterst complex en verfijnd genotsmiddel. Druiven groeien in het wild maar wijn is op de eerste plaats een product van onze menselijke beschaving. En als de wijnen van Nicola Manferrari zo uniek zijn is dat voor een groot stuk omdat de poëtische visie die hij van zijn ‘terroir’ en van het ‘Mediterraanse landschap’ heeft heel verschillend is van zijn buren die nochtans dezelfde geologische grond delen. Ze beschikken beiden over een mooi stuk marmer maar de één ziet er vloertegels in en de ander een prachtige sculptuur.
Prachtig gezegd, Jan!
However, deze Ledogar "La Compagnon" is een zeer knappe wijn.
Drop, zadel, mest, dan een mooie mineraliteit en cassis, sappig en vol in de mond, full bodied maar zeer fris, lichtjes uitdrogend en bittertje in de afdronk. 60% grenache, voor de rest mourvedre, carignan en wat syrah - een heerlijke wijn. Natuurlijk!