mijn laatste fles 2010 ontkurkt : ik heb niet zo veel ervaring met Blauer Zweigelt, is echt wel een totaal ander smaken pallet dan bv. N-Italië of bdx, ik kan deze stijl ergens wel waarderen, maar meer toch ook niet, ik zie hier weinig bewaarpotentieel in, de wijn komt licht over : zeker qua structuur, maar wel mooi fruit , score 87 : dus wel OK op P/K gebied
(10-01-2014 04:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]mijn laatste fles 2010 ontkurkt : ik heb niet zo veel ervaring met Blauer Zweigelt, is echt wel een totaal ander smaken pallet dan bv. N-Italië of bdx, ik kan deze stijl ergens wel waarderen, maar meer toch ook niet, ik zie hier weinig bewaarpotentieel in, de wijn komt licht over : zeker qua structuur, maar wel mooi fruit , score 87 : dus wel OK op P/K gebied
Zweigelt is zo'n druif die je heel fris en vlot kan vinifiëren of (eerder geblend) voor langere bewaring en meer gestructureerd. De beide opties zijn hierbij mogelijk.
(12-01-2014 02:57 PM)carl schreef: [ -> ] (10-01-2014 04:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]mijn laatste fles 2010 ontkurkt : ik heb niet zo veel ervaring met Blauer Zweigelt, is echt wel een totaal ander smaken pallet dan bv. N-Italië of bdx, ik kan deze stijl ergens wel waarderen, maar meer toch ook niet, ik zie hier weinig bewaarpotentieel in, de wijn komt licht over : zeker qua structuur, maar wel mooi fruit , score 87 : dus wel OK op P/K gebied
Zweigelt is zo'n druif die je heel fris en vlot kan vinifiëren of (eerder geblend) voor langere bewaring en meer gestructureerd. De beide opties zijn hierbij mogelijk.
Wordt die dan ook regelmatig op hout gelagerd, Carl?
(12-01-2014 03:08 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-01-2014 02:57 PM)carl schreef: [ -> ] (10-01-2014 04:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]mijn laatste fles 2010 ontkurkt : ik heb niet zo veel ervaring met Blauer Zweigelt, is echt wel een totaal ander smaken pallet dan bv. N-Italië of bdx, ik kan deze stijl ergens wel waarderen, maar meer toch ook niet, ik zie hier weinig bewaarpotentieel in, de wijn komt licht over : zeker qua structuur, maar wel mooi fruit , score 87 : dus wel OK op P/K gebied
Zweigelt is zo'n druif die je heel fris en vlot kan vinifiëren of (eerder geblend) voor langere bewaring en meer gestructureerd. De beide opties zijn hierbij mogelijk.
Wordt die dan ook regelmatig op hout gelagerd, Carl?
In combinatie met Blaufrankisch en/of Merlot en/of Cabernet zeker wel. Ook solo zal dit wel gebeuren naar mijn aanvoelen.
(12-01-2014 10:53 PM)carl schreef: [ -> ]Ook solo zal dit wel gebeuren naar mijn aanvoelen.
Oké, thanks (de wijn zal dan mss een lichte botertoets vertonen
)
In Oosterenrijk al meerdere keren houtgelagerde Blaufrankisch gedronken en bevalt me steeds wel. Nu eens wat Zweigelt meegebracht, ginder geproefd en goedgekeurd. Als het volgende flesje opengaat post ik het wel...
Gruner Veltliner 2016
Spritz in het glas! Zeer expressieve neus, met veel mineraliteit, heel floraal ook, en iets dat ik associeerde met hoegaarden
Moeilijk thuis te brengen, biergist misschien? Met wat op te warmen evvolueert de neus naar meer exotisch fruit. In de mond een frisse wijn, met toch een rond mondgevoel. In de finale, die langer was dan ik verwachtte, opeens weer die gisttoets. Bij momenten deed dit me ook denken aan een albarinho, fris en toch rijp.
Geen grote complexiteit, maar toch wel een boeiende wijn, die het zeer goed zal doen op een zonnig terrasje!
Dat gistige vind ik zeer typerend voor Gruner, helpt wel tijdens blindproeverijen
.
(04-04-2018 01:27 PM)Kupers schreef: [ -> ]Dat gistige vind ik zeer typerend voor Gruner, helpt wel tijdens blindproeverijen .
Ik ging van vermentino richting alligoté, langs muscadet en zelfs even picpoul de pinet om dan....bij furmint uit te komen. Dan was t niet zó ver meer naar Gruner veltliner
Heel zachte, fluwelige wijn met opvallende mineraliteit (ah ja, just, gans in t begin floepte ook even riesling door mijn hoofd) Miste misschien wat spanning en punch in de mond maar toch heel fijn drinkplezier.
Deze Zweigelt in wijnjaar 2019.
Veel te lang gelede dat ik nog iets Oostenrijks kocht en in de rode prijzen van die supermarkt hier wat verder kon ik dit toch niet laten liggen.
De kleur is licht kriekenrood met wat verdunning aan de meniscus, maar we kopen deze wijn om gezellig weg te drinken, niet weg te leggen. De neus is fruitig en peperig, met merkwaardig genoeg iets dat me aan kostschoolsoep doet denken.
In de mond smakelijk, goed evenwicht, veel kruiden, niet overdreven lang, rood fruit en een rustig bittertje op het einde, weinig sporen van tannine.
Voor minder dan tien euro kan je hier alleen maar content mee zijn. Een wijn voor mensen die al eens naar een Beaujolais-Villages of een Bourgueil willen grijpen. Of een Bierzo, misschien.
(14-06-2021 08:27 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Deze Zweigelt in wijnjaar 2019.
Veel te lang gelede dat ik nog iets Oostenrijks kocht en in de rode prijzen van die supermarkt hier wat verder kon ik dit toch niet laten liggen.
De kleur is licht kriekenrood met wat verdunning aan de meniscus, maar we kopen deze wijn om gezellig weg te drinken, niet weg te leggen. De neus is fruitig en peperig, met merkwaardig genoeg iets dat me aan kostschoolsoep doet denken.
In de mond smakelijk, goed evenwicht, veel kruiden, niet overdreven lang, rood fruit en een rustig bittertje op het einde, weinig sporen van tannine.
Voor minder dan tien euro kan je hier alleen maar content mee zijn. Een wijn voor mensen die al eens naar een Beaujolais-Villages of een Bourgueil willen grijpen. Of een Bierzo, misschien.
Yep, al gedronken, mooi hè. Ik vond m zelfs Bourgondisch. Maar was de 2015 dacht ik.
(14-06-2021 08:27 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Voor minder dan tien euro kan je hier alleen maar content mee zijn. Een wijn voor mensen die al eens naar een Beaujolais-Villages of een Bourgueil willen grijpen. Of een Bierzo, misschien.
Deze avond de 2019 in het glas bij boerenkost (stoemp met sossissen). Naast de proefnotities van Rik kan ik ook alleen maar zijn waardering bijtreden. Enig minpunt (maar dat is persoonlijke smaak): bij een hap stoemp komt er een toets karamel boven in de wijn die minder mijn ding is, en die door het vrolijke fruit afgedekt bleef bij eerste degustatie. Maar verder een onberispelijke vin de soif.
Edition Chremisa Blauer Zweigelt 2019
Qualitätswein Trocken
E.A. Winzer Krems, Weinbaigebiet Niederöstereich
13,5%Vol - Colruyt 9,79 euro
De kleur is lichtrood, wat verdunnend naar de rand toe, maar met een zeer mooie glans en zeer goed geconcentreerd.
De neus is fleurig en rond, kersachtig, rode bes, kruidig, vrij diep. De kostschoolsoep is wel weg en een mens vraagt zich af waartoe associaties soms kunnen leiden.
Al het fruit komt terug in de mond (en proef ik nu toch weer een beetje prei?), mouthwatering eindigend op kersenpit en nog een vaag vermoeden van houtrijping en tannine. Heel rond en vriendelijk.
Niet te warm laten worden!
DNA is wel iets knaps.
Dacht men vroeger dat Zweigelt een soortement Gamay Noir was (en verwarring is bij het proeven niet onmogelijk), dan weten we nu:
- dat Zweigelt gekruist is door Fritz Zweigelt (hééé)
De papa is Blaufränkisch, de mama is Sankt Laurent
- De papa van Blaufränkisch is Gouais Blanc, de mama onbekend
- De papa van Sankt Laurent is Pinot Noir, de mama onbekend.
- Gouais Blanc ligt aan de basis van een enorm spectrum aan druiven, Chardonnay is er één van, Gamay ook.
Pinot Noir is euh, Pinot Noir met zijn tientallen clones.
Zweigelt is een waardige telg van deze grote familie, die allemaal een steentje hebben bijgedragen.
(07-09-2022 08:31 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]...
- De papa van Blaufränkisch is Gouais Blanc, de mama onbekend
- De papa van Sankt Laurent is Pinot Noir, de mama onbekend.
Eigenaardig, bij de homo sapiens is het gewoon het omgekeerde. Daar is de 'mama' steeds bekend, de vader daarentegen gelukkig niet.
Nochtans, eens je de genealogische ladder opklimt begin je voor de XVIde eeuw toch regelmatig "moeder onbekend" tegen te komen, hoor.