wijnliefhebbers

Volledige versie: België
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Het typeert ons Belgisch chauvinisme (sic) dat er na bijna vijf jaar op dit forum nog amper over Belgische wijnen is gesproken.
Nochtans hebben we, in tegenstelling tot Nederland bvb, enkele gecontroleerde herkomstbenamingen. Denk maar aan de drie H s, Heuvelland, Hageland en Haspengauw. Niet veel reden tot hahaha echter want in deze regio s worden heel mooie wijnen gemaakt.
Neem nu de Westhoek, Westouter. Daar maakt de jonge Martin Baquaert van Entre deux Monts enkele bijzonder fijne wijnen.
We dronken gisteren de chardonnay 2011 en die viel heel goed mee. Blind had ik echt aan een goede Bourgogne blanc gedacht.
De schuimwijn, Wiscoutre is bijna nog mooier. Heel zachte wijn, met fijne afdronk. Doet niet echt aan een Champagne denken maar is beter dan vele Cremants.
Ook beter dan de Zwarte Parel 2010 van Genoelselderen. Die had een heel mooie neus (deed wél aan Champagne denken) maar liet het enigszins afweten in de mond. Nochtans ook een mooie schuimwijn, maar misschien is ie beter als ie wat jonger wordt gedronken.
We deden ook een interessante test:
We dronken blind naast elkaar de Chardonnay Blauw van 2009 en van 2011.
Een van beide wijnen rook nogal duidelijk naar groene asperges, de andere had een fijn houtaroma naast peer en appel. Ik veronderstelde dat de aspergewijn de oudste zou zijn, misschien is dit een tertiair aroma van chardonnay (al eerder geconstateerd bij Genoelselderen zelfs, zie hier)
Het tegendeel was waar. De 2009 was de zuiverste, de meest frisse wijn. Het heeft dus te maken met het jaartal, 2009 was uiteraard een topjaar in Belgie, 2011 was heel moeilijk. Straf.

We dronken ook nog een Waalse rode wijn, maar rood is vooralsnog te hoog gegrepen voor Belgische wijnen. De Ry d Argent Regent was plomp en een-dimensionaal, deed wat denken aan een mindere dorndelder of zweigelt uit Duitsland.

De Zeeuwse Nederlanders van De Schorre daarentegen konden ons allen bekoren. Maar dat is dan eigenlijk iets voor een andere topic Wink
Bon Baron, Aldeneyck, Uylenberger en Danouise zijn toch niet slecht in rood.
Belgische wijnen worden elk jaar beter .....maar t weer moet idd wat veel meezitten:-)
Er staan vele niet belgische wijnen id rekken die veel slechter zijn:-)
(21-01-2014 09:58 PM)Venne schreef: [ -> ]Bon Baron, Aldeneyck, Uylenberger en Danouise zijn toch niet slecht in rood.
Belgische wijnen worden elk jaar beter .....maar t weer moet idd wat veel meezitten:-)
Er staan vele niet belgische wijnen id rekken die veel slechter zijn:-)

Just, maar ze mogen dan niet met geïmporteerde druiven werken Wink
Nog geen enkele wijn van eigen bodem gedronken eigenlijk .
Misschien wordt het tijd hier eens verandering in te brengen.
De wijnen die u beschreef Vinejo zijn deze wat gunstig P/Q ?
(21-01-2014 10:08 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Nog een enkele wijn van eigen bodem gedronken eigenlijk .
Misschien wordt het tijd hier eens verandering in te brengen.
De wijnen die u beschreef Vinejo zijn deze wat gunstig P/Q ?

De Cremants rond de 15, de droge wijnen iets meer dan 10 euro, dus valt wel mee eigenlijk. Een goede PQ echter bestaat volgens mij nog niet in Belgische wijn...
(21-01-2014 09:58 PM)Venne schreef: [ -> ]Bon Baron, Aldeneyck, Uylenberger en Danouise zijn toch niet slecht in rood.
Belgische wijnen worden elk jaar beter .....maar t weer moet idd wat veel meezitten:-)
Er staan vele niet belgische wijnen id rekken die veel slechter zijn:-)

De Bon Baron Cabernet Dorsa 2010 die we onlangs blind dronken vond ik bijlange niet slecht (zie post elders op dit forum).

Ooit ook al eens een lekkere rode Aldeneyck Barrique gedronken, maar ben vergeten dewelke Blush
(21-01-2014 10:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-01-2014 10:08 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Nog een enkele wijn van eigen bodem gedronken eigenlijk .
Misschien wordt het tijd hier eens verandering in te brengen.
De wijnen die u beschreef Vinejo zijn deze wat gunstig P/Q ?

De Cremants rond de 15, de droge wijnen iets meer dan 10 euro, dus valt wel mee eigenlijk. Een goede PQ echter bestaat volgens mij nog niet in Belgische wijn...

€10 is geen doodzonde om je land te steunen in tijden van crisis Smile.
(21-01-2014 09:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]De schuimwijn, Wiscoutre is bijna nog mooier. Heel zachte wijn, met fijne afdronk. Doet niet echt aan een Champagne denken maar is beter dan vele Cremants.

De laatste tijd is het leuk om thuis ook eens wijn blind te kunnen proeven.

Vanavond kreeg ik de Bacquart van Entre deux monts in het glas.
Ik dacht echt aan Champagne. Lekker vol en een mooie lengte.
Zeker eens proberen!
(02-10-2015 08:17 PM)Tienne schreef: [ -> ]
(21-01-2014 09:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]De schuimwijn, Wiscoutre is bijna nog mooier. Heel zachte wijn, met fijne afdronk. Doet niet echt aan een Champagne denken maar is beter dan vele Cremants.

De laatste tijd is het leuk om thuis ook eens wijn blind te kunnen proeven.

Vanavond kreeg ik de Bacquart van Entre deux monts in het glas.
Ik dacht echt aan Champagne. Lekker vol en een mooie lengte.
Zeker eens proberen!

Mooie background...! ;-)
in onze lessen net België en Nederland achter de rug. Veel mooie Belgische wijnen gedronken, weinig mooie Nederlandse helaas... Ik stond versteld van de kwaliteit van de Belgische wijnen. Aldeneyck pinot noir was heel mooi, de schuimwijn van Scorpion ook, en voor de eerste keer de Acolon van Bon Baron gedronken. Die was ferm!
Op het feestje voor mijn zestigjarige schoonmoeder in spe werd de Aldeneyck pinot gris 2015 geschonken (het domein is eigendom van haar zus en haar echtgenoot, dat is soms wel handig). Een beetje moeilijk, mooie fruitigheid in de neus, maar onsamenhangend in de mond, vrij vettig, iets te zelfs voor een pinot gris van relatieve lage alcohol en zonder hout te hebben gezien. Ik dacht dat ie wat restsuiker had, en volgens Stefaan zat dat ook rond de vijf gram, dus het is dan waarschijnlijk dat geweest. Aangename wijn (ik heb toch heel op mijn gemak bijna een fles soldaat gemaakt), maar ik heb de indruk dat voorgaande jaren soms beter in balans waren.
Vorig weekend naar de wijnfeesten in Kemmel geweest. Een paar redelijk mooie wijnen gedronken, maar toch ook wat mindere. De witte van Entre Deux Monts (pinot blanc en pinot gris) vond ik de moeite. Maar vooral de brut nature van Monteberg vond ik zeer mooi, droog uiteraard maar niet hard, perfect aperitief. In rood weinig gedronken om over uit te weiden. Met uitzondering misschien van de pinot noir van Zilver Cruys uit Boezinge, beter dan verwacht, met rijp rood fruit, en een redelijk duidelijke houtlagering. Niet complex maar de verdienste om toch goed drinkbaar te zijn...
Wijndocent Ghislain Houben in de krant over Belgische wijnen : "Onze wijnen halen nu al heel wat prijzen in het buitenland. We steken zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen."

Confused
(26-08-2016 09:31 AM)Olivier schreef: [ -> ]Wijndocent Ghislain Houben in de krant over Belgische wijnen : "Onze wijnen halen nu al heel wat prijzen in het buitenland. We steken zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen."

Confused

Ik wil Genoelselderen en primeur kopen!
(26-08-2016 09:50 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:31 AM)Olivier schreef: [ -> ]Wijndocent Ghislain Houben in de krant over Belgische wijnen : "Onze wijnen halen nu al heel wat prijzen in het buitenland. We steken zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen."

Confused

Ik wil Genoelselderen en primeur kopen!

Je bedoelt Hoenshof!
(26-08-2016 05:53 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:50 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:31 AM)Olivier schreef: [ -> ]Wijndocent Ghislain Houben in de krant over Belgische wijnen : "Onze wijnen halen nu al heel wat prijzen in het buitenland. We steken zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen."

Confused

Ik wil Genoelselderen en primeur kopen!

Je bedoelt Hoenshof!

Ook! Tongue
Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb
(26-08-2016 09:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb

En als het nu in ons landje nog 14 dagen of beter 3 weken goed weder blijft denk ik dat een select aantal ( ik zeg een paar) lokale wijnboeren het potentieel hebben van een paar ( zeer) mooie rode wijnen op de markt te gooien.Rolleyes
Ik vermoed wel een beperkte hoeveelheid
En geen bio of biodynamische wijnen.Sleepy
(26-08-2016 09:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb

Ik heb al verschillende keren wijn geproefd van Hoenshof, voornamelijk wit, maar was nooit echt onder de indruk. Ik herinner me een rode wijn maar dacht niet dat dit merlot was (ik moet eens zoeken in mijn nota's) die correct was maar niet meer dan dat. Ik ga eens een kijkje nemen bij Mig's of er een flesje te krijgen is. Rond welke prijs zit deze wijn?
(28-08-2016 06:08 PM)Kupers schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb

Ik heb al verschillende keren wijn geproefd van Hoenshof, voornamelijk wit, maar was nooit echt onder de indruk. Ik herinner me een rode wijn maar dacht niet dat dit merlot was (ik moet eens zoeken in mijn nota's) die correct was maar niet meer dan dat. Ik ga eens een kijkje nemen bij Mig's of er een flesje te krijgen is. Rond welke prijs zit deze wijn?

Een Belgische wijn die correct is, meer kan je toch niet wensen..? Allee, meer dan correct mischien Wink
(28-08-2016 06:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-08-2016 06:08 PM)Kupers schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb

Ik heb al verschillende keren wijn geproefd van Hoenshof, voornamelijk wit, maar was nooit echt onder de indruk. Ik herinner me een rode wijn maar dacht niet dat dit merlot was (ik moet eens zoeken in mijn nota's) die correct was maar niet meer dan dat. Ik ga eens een kijkje nemen bij Mig's of er een flesje te krijgen is. Rond welke prijs zit deze wijn?

Een Belgische wijn die correct is, meer kan je toch niet wensen..? Allee, meer dan correct mischien Wink

Als er over Belgische wijn gesproken wordt zouden we gerust een beetje chauvinistischer mogen zijn vind ik. Er zijn hier wijnbouwers bezig die echt met hart en ziel, enorme inspanningen leveren om kwaliteitswijn te maken. Uiteraard zal het op dit ogenblik gemakkelijker zijn om hier kwaliteitsvolle witte wijn te maken. Hoe meer de aarde echter opwarmt hoe meer de kans bestaat dat er bij ons goede rode wijn geproduceerd gaat worden. De pinot noir van Genoelselderen is toch al mooie wijn dacht ik. Ook met merlot zijn er blijkbaar al goede resultaten. Ik vond de merlot van Hoenshof toch niet slecht en zeker drinkbaar, heel soepel, sappig en veel rood fruit.
Gisteren op een verjaardagsfeest van een vriend de Chardonnay 2013 van Domein de Caybergh uit Herk-de-Stad gedronken in combinatie met gegrilde Sint-Jacobsvruchten met gekarameliseerd Brussels lof. Ik vind het knap dat er toch bepaalde sommeliers bij ons het al aandurven om Belgische wijn te combineren bij een bepaald gerecht. Ook deze wijn was best genietbaar. Miste nog wat body maar dat is wel normaal bij jonge aanplant.
Zeker, er worden hier en daar mooie dingen gemaakt, maar de uitspraak van die man in de krant dat we frankrijk en Duitsland naar de kroon aan het steken zijn vind ik er heel erg ver over. Eén zwaluw maakt de lente nog niet Wink
(30-08-2016 08:39 AM)Olivier schreef: [ -> ]Zeker, er worden hier en daar mooie dingen gemaakt, maar de uitspraak van die man in de krant dat we frankrijk en Duitsland naar de kroon aan het steken zijn vind ik er heel erg ver over. Eén zwaluw maakt de lente nog niet Wink

Plus het feit dat ze uiteindelijk nogal duur zijn ook, de PN van Genoelselderen bvb kost al 30 euro.
Heel toevallig ben ik zaterdag uitgenodigd voor een blinde vergelijking tss chardonnay en pinot noir van Belgie en Duitsland (hoop dat Genoelselderen ertussen zit) - ik zal hier de bevindingen eens posten.
Citaat:Heel toevallig ben ik zaterdag uitgenodigd voor een blinde vergelijking tss chardonnay en pinot noir van Belgie en Duitsland (hoop dat Genoelselderen ertussen zit) - ik zal hier de bevindingen eens posten.

superinteressant. Heel benieuwd!
Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Hier in Nederland zijn ook een heel aantal wijngaarden, maar slechts een handvol maakt tot nu toe redelijke/mooie wijnen. Laatst een Nederlandse mousserende witte wijn gedronken op een feestje, die was echt de moeite waard, maar helaas volledig uitverkocht.
Maar ik vind het toch knap en mooi om te zien hoe mensen bevlogen kunnen raken van wijn maken.
(29-08-2016 09:22 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(28-08-2016 06:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(28-08-2016 06:08 PM)Kupers schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-08-2016 09:43 PM)Kupers schreef: [ -> ]Wel een beetje kort door de bocht in de Bordeaux-vergelijking, ik wil de eerste Belgische drinkbare merlot of cabernet sauvignon toch nog eens zien hier....

Beste Peter, ik heb al heel wat wijn achter mijn kiezen en ik kan je verzekeren dat de Merlot van Hoenshof zéér drinkbaar is. En je moet er niet naar kijken maar gewoonweg hem eens gaan proeven op het domein. Ik ben er vorig jaar naar een uitgebreide degustatie en rondleiding geweest! Ik stond versteld van de kwaliteit! En dat meen ik! In de warenhuizen verkopen ze veel grotere brol dan wat ik daar geproefd heb

Ik heb al verschillende keren wijn geproefd van Hoenshof, voornamelijk wit, maar was nooit echt onder de indruk. Ik herinner me een rode wijn maar dacht niet dat dit merlot was (ik moet eens zoeken in mijn nota's) die correct was maar niet meer dan dat. Ik ga eens een kijkje nemen bij Mig's of er een flesje te krijgen is. Rond welke prijs zit deze wijn?

Een Belgische wijn die correct is, meer kan je toch niet wensen..? Allee, meer dan correct mischien Wink

Als er over Belgische wijn gesproken wordt zouden we gerust een beetje chauvinistischer mogen zijn vind ik. Er zijn hier wijnbouwers bezig die echt met hart en ziel, enorme inspanningen leveren om kwaliteitswijn te maken. Uiteraard zal het op dit ogenblik gemakkelijker zijn om hier kwaliteitsvolle witte wijn te maken. Hoe meer de aarde echter opwarmt hoe meer de kans bestaat dat er bij ons goede rode wijn geproduceerd gaat worden. De pinot noir van Genoelselderen is toch al mooie wijn dacht ik. Ook met merlot zijn er blijkbaar al goede resultaten. Ik vond de merlot van Hoenshof toch niet slecht en zeker drinkbaar, heel soepel, sappig en veel rood fruit.
Gisteren op een verjaardagsfeest van een vriend de Chardonnay 2013 van Domein de Caybergh uit Herk-de-Stad gedronken in combinatie met gegrilde Sint-Jacobsvruchten met gekarameliseerd Brussels lof. Ik vind het knap dat er toch bepaalde sommeliers bij ons het al aandurven om Belgische wijn te combineren bij een bepaald gerecht. Ook deze wijn was best genietbaar. Miste nog wat body maar dat is wel normaal bij jonge aanplant.

Het is een beetje dubbel. De link met wijnbouwers hier is vaak iets eenvoudiger dan met collega's in Spanje, Italie of Frankrijk, dus als het daar klikt of als je ziet hoe ze met passie werken ga je sowieso al anders kijken naar de wijnen. Mag dit een rol spelen in een mening over die wijn? Ergens wel, zeker nu dat het 'verhaal' dat een wijnboer rond zijn of haar domein/productie/vinificatie/appelatie kan ophangen steeds belangrijker lijkt te worden in iemands oordeel over wat er in het glas zit, maar anderzijds moet je natuurlijk objectief blijven. We bezochten vorig jaar domein Monteberg, en de uitleg die we kregen was fantastisch, je merkte echt de passie en de drive achter de wijnmakers, maar de wijnen zelf? Niet memorabel en niets wat ik zou kopen, toen niet en nu ook niet.

Ik denk dat we onszelf ook geen rad voor de ogen moeten draaien, voor mij blijft Belgische wijn een streekproduct wat wel een groot potentieel heeft, maar wat mij nu niet op dezelfde geeky manier kan interesseren als andere streken of appelaties. Betekent dit dat er geen goede wijnen worden gemaakt? Absoluut niet, ik heb toch al een paar vakken in de kelder gevuld, maar om nu ieder jaar te gaan declameren dat het fantastisch is en dat we andere landen binnen onafzienbare tijd de loef kunnen afsteken is gewoon niet waar.
Vorige zaterdag proefde ik enkele Belgische wijnen op een heel mooie locatie te Zomergem (Clos des Sabotiers, aangekocht en gerenoveerd door Stijn en Iris, binnen enkele jaren ook met micro-wijngaard)

We kregen eerst twee schuimwijnen, die men aankocht ter plaatse. De eerste herinner ik me de naam niet van, zal wel nog eens polsen, maar hoewel deze bubbel heelgoed was meegevallen op het domein, vertoonde elke fles die men thuis opentrok dezelfde muffe keldergeur. Ook dit exemplaar had er last van, hoewel het in de mond wel duidelijk was dat er een zekere kwaliteit voorhanden was.
Tweede bubbel was de Cuvée van Domein Driesse, een wijngoed van anderhalve ha in de Vlaamse Ardennen (St Lievens Esse). Ondanks het feit dat dit meer aan een cider deed denken (misschien heeft men ook appelbomen staan?) was dit toch een respectabele schuimwijn.

Vervolgens kregen we 4 droge witte wijnen, 2 Duitse en 2 Belgische, allen monocepage chardonnay.
De twee Belgische heb ik er eerlijk gezegd nogal makkelijk uitgehaald op basis van...de zwavelige neus en het schrale mondgevoel. I know, maar het is niet anders.
Noch de 2013 Pietershof (gelegen in de Voerstreek) als de chardonnay uit hetzelfde jaar van Bon Baron (17 ha aan de oevers van de Maas, blijkbaar uitgeroepen tot beste chardonnay van België) kon me enigszins bekoren.
De Duitse witte waren nochtans ook niet veel soeps vond ik, mijn voorkeur ging uiteindelijk naar de goedkoopste van de 4 wijnen, de chardonnay "Handwerk" 2015 van Leiner. Een zeer fris en evenwichtig mondgevoel gaf de doorslag- iets wat de duurdere Ilbesheim van hetzelfde huis miste (vooral door de fel overdreven houtlagering).

Slecht nieuws alweer voor Belgie?
Geloof het of niet maar dat werd goedgemaakt dankzij de rode wijnen..!

Jammer genoeg had de organisator van deze degustatie slechts 1 Belgische pinot noir aangekocht en was het niet Genoelselderen ( zie conversatie boven)
De andere drie rode wijnen die werden geschonken waren spatburgunders, drie heel mooie wijnen van Holger Koch (Herrenstück), Stadt Klingenberg en Weingut Huber (Alte Reben, hier had ik wel nog iets meer van verwacht.)
De absolute winnaar van deze flight (zowel voor mij als gemiddeld voor de groep) was echter de pinot noir 2013 van Chateau Bon Baron. Ik vermoedde in deze de Alte Reben van Huber. Oké, hij moet dan wel 26 euro kosten, maar deze Belgische wijn (afkomstig van de hoogstgelegen percelen in het land) hield zich dus méér dan staande tegen de Duitse spatburgunders aan evenredige prijzen.

Een verrassende vineuze opkikker!
Interessant experment! Dat de pinot noir van Bon Baron goed scoort verbaast me niet. Ik vind hem nog beter dan die van Genoels-Elderen.

Marc

(06-09-2016 06:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]De absolute winnaar van deze flight (zowel voor mij als gemiddeld voor de groep) was echter de pinot noir 2013 van Chateau Bon Baron. Ik vermoedde in deze de Alte Reben van Huber. Oké, hij moet dan wel 26 euro kosten, maar deze Belgische wijn (afkomstig van de hoogstgelegen percelen in het land) hield zich dus méér dan staande tegen de Duitse spatburgunders aan evenredige prijzen.

Een verrassende vineuze opkikker!

Bon Baron is momenteel de top van Belgische wijn.
Ze organiseren volgend jaar (mee) een "Cool Climate symposium" met Belgische en Nederlandse wijnmakers.
De populist zou zijn verslagen van de onlangs gehouden degustatie (29 Pinot Noirs uit de Lage Landen en het buitenland) ook eens hier moeten copiëren.
Facebookers: ik geef jullie graag de link door.
Pagina's: 1 2
Koppelingen