(22-11-2021 12:38 PM)Corto schreef: [ -> ]Waar heb je die aangeschaft? Kopke is een huis waaraan ik goede herinneringen heb.
Bij Garrafeira Nacional. Momenteel weer korting op porto & madeira:
https://www.garrafeiranacional.com/en/we...-wine.html
Prijzen zijn heel wat vriendelijker dan hier... Gratis verzending vanaf €150.
(22-11-2021 12:24 PM)redacteur schreef: [ -> ]Geen vintage port hier, maar vrijdag wel een fles colheita '98 van Kopke opengetrokken.
Voordeel aan colheita is dat je die gerust enkele weken in de koelkast kan bewaren. Niet dat deze nog weken zal overleven...
Als ik me nog Port aanschaf zal dat ook Colheita of Tawny zijn. Kopke en ook andere Portugese huizen als Borges of Burmester komen in de Angelsaksische pers weinig of niet aan bod en indien wel, dan worden die, geheel ten onrecht naar mijn mening, een beetje als "tweederangs" beschouwd. Ik zou graag eens een wat oudere bvb. Kopke naast één van de zogenaamde "premium" huizen plaatsen.
(22-11-2021 12:54 PM)redacteur schreef: [ -> ] (22-11-2021 12:38 PM)Corto schreef: [ -> ]Waar heb je die aangeschaft? Kopke is een huis waaraan ik goede herinneringen heb.
Bij Garrafeira Nacional. Momenteel weer korting op porto & madeira: https://www.garrafeiranacional.com/en/we...-wine.html
Prijzen zijn heel wat vriendelijker dan hier... Gratis verzending vanaf €150.
Bedankt voor de tip - inderdaad zeer mooie prijzen !!!
Heb mij daar net Kopke Colheita 1981/1983/1998 aangekocht !
Benieuwd naar de ervaring ... ik had de 1981 ontkurkt voor mijn 40e verjaardag en was een sublieme ervaring - overheerlijk !
Mathijs
Niepoort vintage port 1977
...deze werd voor onze komst vakkundig door mijn vader gedecanteerd in een Portugees porseleinen karafje voorzien van een kurk. Een vintage port is nogal gevoelig voor zuurstof
Doorzichtig amberkleurig, zoet neusje van caramel en geroosterde nootjes. Hemels zacht, cola, dropje, caramel, gedroogde vijgjes, kaneel, rozijntjes...
Perfect van viscositeit, niks stroperig en niet te zoet waardoor het maagje geen neen zei tegen nog een glaasje. Het karafje moest ook uit want een tweede dag overleeft een vintage port niet.
Heaven on earth
(04-12-2021 09:59 AM)jr02 schreef: [ -> ]Niepoort vintage port 1977
...deze werd voor onze komst vakkundig door mijn vader gedecanteerd in een Portugees porseleinen karafje voorzien van een kurk. Een vintage port is nogal gevoelig voor zuurstof
Doorzichtig amberkleurig, zoet neusje van caramel en geroosterde nootjes. Hemels zacht, cola, dropje, caramel, gedroogde vijgjes, kaneel, rozijntjes...
Perfect van viscositeit, niks stroperig en niet te zoet waardoor het maagje geen neen zei tegen nog een glaasje. Het karafje moest ook uit want een tweede dag overleeft een vintage port niet.
Heaven on earth
Hmm, net een Fonseca 1985 gedronken over iets meer dan een week, laatste drupje was nog altijd top hoor. Je moet niet alles geloven wat in de boekskes staat. Niepoort is wel een wat andere stijl, maar 1977 is een bijzonder sterk bewaarjaar. Ik begin nog niet aan Fonseca - Taylor van dat jaar, Smith-Woodhouse daarentegen is bijna op.
(04-12-2021 03:44 PM)wvd schreef: [ -> ] (04-12-2021 09:59 AM)jr02 schreef: [ -> ]Niepoort vintage port 1977
...deze werd voor onze komst vakkundig door mijn vader gedecanteerd in een Portugees porseleinen karafje voorzien van een kurk. Een vintage port is nogal gevoelig voor zuurstof
Doorzichtig amberkleurig, zoet neusje van caramel en geroosterde nootjes. Hemels zacht, cola, dropje, caramel, gedroogde vijgjes, kaneel, rozijntjes...
Perfect van viscositeit, niks stroperig en niet te zoet waardoor het maagje geen neen zei tegen nog een glaasje. Het karafje moest ook uit want een tweede dag overleeft een vintage port niet.
Heaven on earth
Je moet niet alles geloven wat in de boekskes staat. Niepoort is wel een wat andere
Behoorlijk wat depot, wat resulteerde in mindere kwantiteit + in het achterhoofd houdende dat vintage port vlug kan oxideren= drinken tot de laatste druppel zonder dat deze de kans krijgt een 2de nacht te overnachten
Ooit eens bij een pastoor een jonge port aangeboden gekregen maar dat zal dan éen van de weinige keren zijn dat ik mijne port niet jonger dan 20 jaar heb gedronken. Jonge port, tawny, ruby ... is mijne dada niet.
In de betere jaren koop ik er mij een stuk of 5.
[
attachment=6153]
Altijd al een soft spot gehad voor Croft, het is zo'n beetje een "standaard" vintage Port in de goede zin van het woord. Ik wacht gewoonlijk met Vintage Port tot ze een jaar of 20 zijn, deze is nu ruim 35 en helemaal af (en ook zo goed als op, had 24 flessen, dit is bijna de laatste. Veel bezinksel, maar was deftig te scheiden. Zoals je kan zien erg rijpe kleur, eerder naar oude Tawny neigend. Zeer mooie neus met al wat citrusachtige toetsen, volledig versmolten in de mond, puur fluweel en begint iets van zijn kracht te verliezen, maar maakt dat geheel goed door de nuance en zachtheid. Weldra eens zien hoe het met de Fonseca gesteld is.
[
attachment=6312]
Geen 1985, maar het seizoen begonnen met een Guimaraes 1991. Je weet wel, die 2 opeenvolgende jaren waar iedereen het eerste declareerde en Taylor-Fonseca de voorkeur gaven aan 1992, wellicht vanwege het 200-jarige bestaan of zoiets. Dan maar een "tweede" wijn uitbrengen van het andere (betere?) jaar en zowel deze Guimaraes als Taylor's Vagellas werden geroemd toen ze net op de markt kwamen. Nu is deze (ruim) dertig jaar en voor mij begint hij stilaan te komen waar ik ze hebben wil: rijp! Nog diepe kleur voor een dertiger, maar ook al een pak bezinksel dat goed te scheiden was. Eerste deel van de fles was trouwens geledigd onder Coravin en dat is top voor port. Zeer mooi genuanceerd boeket met rijpe tonen en ook nog volop fruit, we zijn nog niet helemaal in "l'age des fleurs" en al zeker niet in "l'age des épices", maar het staat allemaal in de startblokken. Zeer mooie port, nog maar 5 over...
(26-09-2022 05:04 PM)wvd schreef: [ -> ]Geen 1985, maar het seizoen begonnen met een Guimaraes 1991. Je weet wel, die 2 opeenvolgende jaren waar iedereen het eerste declareerde en Taylor-Fonseca de voorkeur gaven aan 1992, wellicht vanwege het 200-jarige bestaan of zoiets. Dan maar een "tweede" wijn uitbrengen van het andere (betere?) jaar en zowel deze Guimaraes als Taylor's Vagellas werden geroemd toen ze net op de markt kwamen. Nu is deze (ruim) dertig jaar en voor mij begint hij stilaan te komen waar ik ze hebben wil: rijp! Nog diepe kleur voor een dertiger, maar ook al een pak bezinksel dat goed te scheiden was. Eerste deel van de fles was trouwens geledigd onder Coravin en dat is top voor port. Zeer mooi genuanceerd boeket met rijpe tonen en ook nog volop fruit, we zijn nog niet helemaal in "l'age des fleurs" en al zeker niet in "l'age des épices", maar het staat allemaal in de startblokken. Zeer mooie port, nog maar 5 over...
Klinkt heerlijk! Over het algemeen is 1992 het 'betere' jaar volgens de kenners, maar het wisselt elkaar af. Al heeft de Taylors 1992 nog wel minimaal 10 jaar nodig om een beetje op stoom te komen.
Taylor's is een ramp, dat koop je voor je kleinkinderen. Ik denk dat je er misschien stilaan kan aan denken om eens een 1977 te openen....
Heb 2 jaar geleden een fles 1992 geopend van Taylors, maar dat was echt een bommetje. In mijn optiek nog niet echt drinkbaar, volgende fles gaat pas over minimaal 10 jaar open. Dus ik kan je wel volgen wat dat betreft. Helaas geen oudere flessen dan dat.
Een paar Portokes van dit jaar:
[
attachment=6418]
De Roeda was de (voor?) laatste fles. Altijd een topper geweest, nu meer als een 100 jaar oude tawny....
De Croft 1985 is al eens vermeld. Daar had ik 24 flessen van en die zijn er nu zowat door, zeer, zeer mooie maar absoluut niet "spectaculaire" Port. Ik herinner me vooral de twee laatst geopende: een werkelijk mooi op dronk komende, geraffineerde Noval 1995 van een huis dat na een dipje terug op topniveau presteert en dan een Fonseca 1983, die veel rijper toonde dan de vorige fles. Mooi wel, zeer rijp uiterlijk maar nog structuur en wat drogend. Ik vond die nu minder dan de molliger 1985. Nog maar een fles of 3 over, snel nog eens proberen.
(16-12-2022 03:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Een paar Portokes van dit jaar:
De Roeda was de (voor?) laatste fles. Altijd een topper geweest, nu meer als een 100 jaar oude tawny....
De Croft 1985 is al eens vermeld. Daar had ik 24 flessen van en die zijn er nu zowat door, zeer, zeer mooie maar absoluut niet "spectaculaire" Port. Ik herinner me vooral de twee laatst geopende: een werkelijk mooi op dronk komende, geraffineerde Noval 1995 van een huis dat na een dipje terug op topniveau presteert en dan een Fonseca 1983, die veel rijper toonde dan de vorige fles. Mooi wel, zeer rijp uiterlijk maar nog structuur en wat drogend. Ik vond die nu minder dan de molliger 1985. Nog maar een fles of 3 over, snel nog eens proberen.
Zeer mooi rijtje WVD! Als ik de verschillende notities van de Fonseca 1985 lees op bijvoorbeeld CT, dan begrijp ik jouw notitie wel t.o.v. de 1983. De Fonseca 1985 zou nog behoorlijk jeugdig moeten zijn.
Ik lees niets terug over de Vesuvio 1995, hoe was die? En ten opzichte van de Noval 1995?
Ik heb zelf nog een Noval 1987 liggen, die ik deze kerst wil openen. Eens kijken wat dat nog is, want was ook niet bepaald een topjaar. En anders eens kijken wat die Dow's 1985 is, die ik recentelijk gekocht heb
(16-12-2022 09:22 PM)BramC schreef: [ -> ] (16-12-2022 03:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Een paar Portokes van dit jaar:
De Roeda was de (voor?) laatste fles. Altijd een topper geweest, nu meer als een 100 jaar oude tawny....
De Croft 1985 is al eens vermeld. Daar had ik 24 flessen van en die zijn er nu zowat door, zeer, zeer mooie maar absoluut niet "spectaculaire" Port. Ik herinner me vooral de twee laatst geopende: een werkelijk mooi op dronk komende, geraffineerde Noval 1995 van een huis dat na een dipje terug op topniveau presteert en dan een Fonseca 1983, die veel rijper toonde dan de vorige fles. Mooi wel, zeer rijp uiterlijk maar nog structuur en wat drogend. Ik vond die nu minder dan de molliger 1985. Nog maar een fles of 3 over, snel nog eens proberen.
Zeer mooi rijtje WVD! Als ik de verschillende notities van de Fonseca 1985 lees op bijvoorbeeld CT, dan begrijp ik jouw notitie wel t.o.v. de 1983. De Fonseca 1985 zou nog behoorlijk jeugdig moeten zijn.
Ik lees niets terug over de Vesuvio 1995, hoe was die? En ten opzichte van de Noval 1995?
Ik heb zelf nog een Noval 1987 liggen, die ik deze kerst wil openen. Eens kijken wat dat nog is, want was ook niet bepaald een topjaar. En anders eens kijken wat die Dow's 1985 is, die ik recentelijk gekocht heb
Ik zou voor de 1987 Noval gaan. Wellicht niet de meest indrukwekkende qua kracht en volume,.maar ik vermoed wel.dat.die echt rijp en op dronk is nu,. Dow's daarentegen heeft m.i. heel veel tijd nodig om echt charmant te worden. Ik vond hun 1983 een paar jaar geleden nog net iets te stroef.
Wat de Vesuvio beyreft, dat is alweer even geleden. Ik gebruik die fles eigenlijk als karaf... Maar de Port was zeer mooi, misschien iets compacter dan de bredere, fruitiger Noval, maar beide erg mooi. Recente Vintages mijken me ook sneller toegankelijk te zijn, mooiere balans, hoewel, ik drink ze toch liefst heel, heel erg rijp.
(16-12-2022 09:44 PM)wvd schreef: [ -> ] (16-12-2022 09:22 PM)BramC schreef: [ -> ] (16-12-2022 03:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Een paar Portokes van dit jaar:
De Roeda was de (voor?) laatste fles. Altijd een topper geweest, nu meer als een 100 jaar oude tawny....
De Croft 1985 is al eens vermeld. Daar had ik 24 flessen van en die zijn er nu zowat door, zeer, zeer mooie maar absoluut niet "spectaculaire" Port. Ik herinner me vooral de twee laatst geopende: een werkelijk mooi op dronk komende, geraffineerde Noval 1995 van een huis dat na een dipje terug op topniveau presteert en dan een Fonseca 1983, die veel rijper toonde dan de vorige fles. Mooi wel, zeer rijp uiterlijk maar nog structuur en wat drogend. Ik vond die nu minder dan de molliger 1985. Nog maar een fles of 3 over, snel nog eens proberen.
Zeer mooi rijtje WVD! Als ik de verschillende notities van de Fonseca 1985 lees op bijvoorbeeld CT, dan begrijp ik jouw notitie wel t.o.v. de 1983. De Fonseca 1985 zou nog behoorlijk jeugdig moeten zijn.
Ik lees niets terug over de Vesuvio 1995, hoe was die? En ten opzichte van de Noval 1995?
Ik heb zelf nog een Noval 1987 liggen, die ik deze kerst wil openen. Eens kijken wat dat nog is, want was ook niet bepaald een topjaar. En anders eens kijken wat die Dow's 1985 is, die ik recentelijk gekocht heb
Ik zou voor de 1987 Noval gaan. Wellicht niet de meest indrukwekkende qua kracht en volume,.maar ik vermoed wel.dat.die echt rijp en op dronk is nu,. Dow's daarentegen heeft m.i. heel veel tijd nodig om echt charmant te worden. Ik vond hun 1983 een paar jaar geleden nog net iets te stroef.
Wat de Vesuvio beyreft, dat is alweer even geleden. Ik gebruik die fles eigenlijk als karaf... Maar de Port was zeer mooi, misschien iets compacter dan de bredere, fruitiger Noval, maar beide erg mooi. Recente Vintages mijken me ook sneller toegankelijk te zijn, mooiere balans, hoewel, ik drink ze toch liefst heel, heel erg rijp.
Sowieso zou de 1987 de eerste zijn die ik zou openen. Ik drink ze tegenwoordig ook het liefste wat rijper, dus 25 of 30 jaar oud. Ik moet deze, gezien mijn eigen leeftijd, dan wel over kunnen nemen van andere liefhebbers.
Ondertussen bestaat misschien wel 25% van het totaal uit vintage port, dus best wat keuzemogelijkheid.
Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995
Compleet ondoorzichtig robijnrood
Complexe neus, geconcentreerd fruit, wat nootjes, alcool camphré, hoestsiroop, veel diepte
Veeleisend in de mond, goede molligheid maar ook behoorlijk veel frisse zuren en tannine. Erg jong nog, maar geweldig lekker. Om, als de twee bejaarden die we stilaan aan het worden zijn, langzaam op te zabberen.
Een heel verschil ook met de ho, zo zoete Niepoorts die hier bij herhaling over de tongen gaan.
(18-12-2022 09:54 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995
Compleet ondoorzichtig robijnrood
Complexe neus, geconcentreerd fruit, wat nootjes, alcool camphré, hoestsiroop, veel diepte
Veeleisend in de mond, goede molligheid maar ook behoorlijk veel frisse zuren en tannine. Erg jong nog, maar geweldig lekker. Om, als de twee bejaarden die we stilaan aan het worden zijn, langzaam op te zabberen.
Een heel verschil ook met de ho, zo zoete Niepoorts die hier bij herhaling over de tongen gaan.
Interessant, Rik! ;-)
1995 is dus een goed jaar voor Porto? Heb nog een flesje liggen (geen dure), is geboortejaar van m’n jongste dochter…
Zou s moeten kijken van welk huis..
Je hebt natuurlijk uitzonderlijke vintagejaren, zoals 1977, maar door de band is "goed" of "minder goed" m.i. niet echt relevant, vermits alles afhangt van de beslissing om al dan niet te declareren. Ik mag aannemen dat de meeste portoboeren geen rotzooi gaan declareren en dat de beslissing om niet te declareren vaak een commerciële of budgettaire reden heeft.
Dus ja, als deze Fonseca een relevant voorbeeld is, dan is 1995 een stevig, evenwichtig vintagejaar voor de long run. Als je wel eens van een wijntje met wat beet wil genieten, zoals ik, dan is die 1995 nu al bijzonder tof.
(18-12-2022 02:03 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Je hebt natuurlijk uitzonderlijke vintagejaren, zoals 1977, maar door de band is "goed" of "minder goed" m.i. niet echt relevant, vermits alles afhangt van de beslissing om al dan niet te declareren. Ik mag aannemen dat de meeste portoboeren geen rotzooi gaan declareren en dat de beslissing om niet te declareren vaak een commerciële of budgettaire reden heeft.
Dus ja, als deze Fonseca een relevant voorbeeld is, dan is 1995 een stevig, evenwichtig vintagejaar voor de long run. Als je wel eens van een wijntje met wat beet wil genieten, zoals ik, dan is die 1995 nu al bijzonder tof.
Er zijn natuurlijk wel een aantal huizen die praktisch ieder jaar een vintage op de markt brengen, zoals Quinta do Noval en Quinta do Vesuvio. Maar een 'algemene' declaratie gebeurd enkel in de 'goede' jaren, waarbij dat recentelijk veel vaker is.
Vesuvio is een single quinta en voor zover ik het begrijp volgen die een andere filosofie dan de anderen.
Een algemene vintage is natuurlijk de norm voor de top, maar dat neemt niet weg dat elke shipper voor zichzelf kan besluiten om een vintage uit te brengen (zo is de 1987 op. cit. niet gedeclareerd, maar levert toch leuke port op), ook in een vintage die door de meerderheid genegeerd wordt. En nogmaals, correct me if I'm wrong, er spelen andere factoren dan alleen maar de kwaliteit van de oogst.
(18-12-2022 04:50 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Vesuvio is een single quinta en voor zover ik het begrijp volgen die een andere filosofie dan de anderen.
Een algemene vintage is natuurlijk de norm voor de top, maar dat neemt niet weg dat elke shipper voor zichzelf kan besluiten om een vintage uit te brengen (zo is de 1987 op. cit. niet gedeclareerd, maar levert toch leuke port op), ook in een vintage die door de meerderheid genegeerd wordt. En nogmaals, correct me if I'm wrong, er spelen andere factoren dan alleen maar de kwaliteit van de oogst.
Volledig eens met jouw bewering en het stukje voor wat betreft de algemene vintage was ook wat ik wilde zeggen. De niet-gedeclareerde vintage jaren kunnen zeker mooi zijn, maar wanneer alle shippers zeggen dat een bepaald jaar top is, dan geeft dat toch een bepaalde uitstraling.
Ook kan een dergelijke keuze voor een bepaalde shipper ook ingegeven zijn door een jubilieum of iets dergelijks.
Wat ik ook vermoed is, dat je geen vintage gaat declareren als je kelders nog volzitten met een vorige vintage...
Interessant, jawel
(18-12-2022 07:05 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Wat ik ook vermoed is, dat je geen vintage gaat declareren als je kelders nog volzitten met een vorige vintage...
Hele andere vraag, wat is jouw mooiste port tot nu toe?
Daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. We drinken daar bij ons veel te weinig porto voor en dat over een heel lange periode. Er zijn nooit slechte ports in ons glas geweest, voor zover ik me herinner. Wel merkwaardige. Zoals b.v. een oude bordeauxfles zonder etiket en zonder enige info op de kurk, waarin een - denk ik - witte port van zo'n halve eeuw oud inzat. Dit soort flessen gaan normaal de goot in, maar na even nieuwsgierig proeven hebben we toch alles maar met veel plezier uitgedronken.
Maar verder Burmester uit de jaren veertig en vijftig, zowel vintage als "reserva", veel te jonge Taylor's (herinner me de vintage niet meer), een heel mooie, zachte Martinez 1987 (een kleine shipper, port is zowat het enige drinkbare van dat jaar, geboortejaar van onze zoon), veel Niepoort van diverse jaren, 1982 wellicht de beste, maar o.m. de 2002 ook niet verkeerd... En ook een heel oude 1887 Reserve Port 'Granja T' van Fereira. Ik wist destijds niet echt wat dat voor iets was, duidelijk geen vintage en ook niet van 1887, maar wel bijzonder lekker. En ja, Dow's, Croft, Quinta do Vesuvio, Graham's, ook een aantal zeer mooie LBV's (steeds interessanter naarmate vintages te duur worden)...
Eigenlijk geen echt antwoord, dus (maar héél interessant)
(18-12-2022 11:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. We drinken daar bij ons veel te weinig porto voor en dat over een heel lange periode. Er zijn nooit slechte ports in ons glas geweest, voor zover ik me herinner. Wel merkwaardige. Zoals b.v. een oude bordeauxfles zonder etiket en zonder enige info op de kurk, waarin een - denk ik - witte port van zo'n halve eeuw oud inzat. Dit soort flessen gaan normaal de goot in, maar na even nieuwsgierig proeven hebben we toch alles maar met veel plezier uitgedronken.
Maar verder Burmester uit de jaren veertig en vijftig, zowel vintage als "reserva", veel te jonge Taylor's (herinner me de vintage niet meer), een heel mooie, zachte Martinez 1987 (een kleine shipper, port is zowat het enige drinkbare van dat jaar, geboortejaar van onze zoon), veel Niepoort van diverse jaren, 1982 wellicht de beste, maar o.m. de 2002 ook niet verkeerd... En ook een heel oude 1887 Reserve Port 'Granja T' van Fereira. Ik wist destijds niet echt wat dat voor iets was, duidelijk geen vintage en ook niet van 1887, maar wel bijzonder lekker. En ja, Dow's, Croft, Quinta do Vesuvio, Graham's, ook een aantal zeer mooie LBV's (steeds interessanter naarmate vintages te duur worden)...
Eigenlijk geen echt antwoord, dus (maar héél interessant)
Vooral die eerste fles klinkt als een hele mooie ervaring! Ik heb hier ook een fles liggen, waarvan ik en de verkoper dachten dat het hele oude port zou zijn. Het lijkt er echter op dat het Moscatel de Setubal is uit 1923.
Ik ben 'helaas' nog iets jonger dan jouw zoon, waardoor ik de drinkbare (20/30/40 jaar oud) via veilingen en private verkopen moet aanschaffen. Het is dan altijd maar afwachten wat de kwaliteit nog is. Ik heb vooral veel (geproefd) uit de jaren 90 en 00.
Mijn mooiste ervaring is een originele botteling van Taylor's uit 1970. Dit was nog zo krachtig dat het een dag of 4/5 volhield en misschien wel op dag 2/3 op zijn top was. En na 50 jaar ook nog zo jeugdig, prachtig toch!
(19-12-2022 12:20 PM)BramC schreef: [ -> ] (18-12-2022 11:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. We drinken daar bij ons veel te weinig porto voor en dat over een heel lange periode. Er zijn nooit slechte ports in ons glas geweest, voor zover ik me herinner. Wel merkwaardige. Zoals b.v. een oude bordeauxfles zonder etiket en zonder enige info op de kurk, waarin een - denk ik - witte port van zo'n halve eeuw oud inzat. Dit soort flessen gaan normaal de goot in, maar na even nieuwsgierig proeven hebben we toch alles maar met veel plezier uitgedronken.
Maar verder Burmester uit de jaren veertig en vijftig, zowel vintage als "reserva", veel te jonge Taylor's (herinner me de vintage niet meer), een heel mooie, zachte Martinez 1987 (een kleine shipper, port is zowat het enige drinkbare van dat jaar, geboortejaar van onze zoon), veel Niepoort van diverse jaren, 1982 wellicht de beste, maar o.m. de 2002 ook niet verkeerd... En ook een heel oude 1887 Reserve Port 'Granja T' van Fereira. Ik wist destijds niet echt wat dat voor iets was, duidelijk geen vintage en ook niet van 1887, maar wel bijzonder lekker. En ja, Dow's, Croft, Quinta do Vesuvio, Graham's, ook een aantal zeer mooie LBV's (steeds interessanter naarmate vintages te duur worden)...
Eigenlijk geen echt antwoord, dus (maar héél interessant)
Vooral die eerste fles klinkt als een hele mooie ervaring! Ik heb hier ook een fles liggen, waarvan ik en de verkoper dachten dat het hele oude port zou zijn. Het lijkt er echter op dat het Moscatel de Setubal is uit 1923.
Ik ben 'helaas' nog iets jonger dan jouw zoon, waardoor ik de drinkbare (20/30/40 jaar oud) via veilingen en private verkopen moet aanschaffen. Het is dan altijd maar afwachten wat de kwaliteit nog is. Ik heb vooral veel (geproefd) uit de jaren 90 en 00.
Mijn mooiste ervaring is een originele botteling van Taylor's uit 1970. Dit was nog zo krachtig dat het een dag of 4/5 volhield en misschien wel op dag 2/3 op zijn top was. En na 50 jaar ook nog zo jeugdig, prachtig toch!
Het is inderdaad zo dat een huis enkel een Vintage zal declareren in een groot jaar EN als ze denken dat de markt een nieuw jaar kan opnemen.
Vintage Port had, en heeft soms nog, veel jaren op fles nodig om zacht en aantrekkelijk te worden. Enkele jaren terug had ik daar een boeiend gesprek over met Sophia Bergqvist van Quinta de la Rosa. Volgens haar vindt dat mede zijn oorzaak in de voor de mutering gebruikte alcohol, een ruw product dat geleverd werd door de staat. Dat is veranderd ergens rond de eeuwwisseling (?) en sindsdien mag de shipper zelf zijn alcohol kiezen. Velen (o.a. zij zelf) gebruiken nu een verfijnder, meestal wat gerijpt product en dat zou veel sneller "introuwen" met de jonge wijn, wat maakt dat je vele recente Vintage Ports al veel jonger kan genieten, dan wel meer als een stevige Ruby type Vintage uiteraard. Om echt subliem etherisch te worden moet je nog steeds wat geduld hebben. Mijn recentste Port was Croft 2000 (nog niet geproefd), maar ik kon het niet laten en heb me dan toch nog een kistje Noval 2015 aangeschaft.
Taylor's, tja, dat is een probleem hé... Ik heb die 1970 geproefd in de jaren 90. Een beer van een Port, bijzonder indrukwekkend, maar een kandidaat voor eeuweling. En de 1977 die ik in hetzelfde jaar dronk is misschien nog steviger, massiever en totaal ongenaakbaar na ruim 10 jaar. Ik heb daar 1 fles van liggen denk ik, daar blijf ik nog even vanaf, 50 jaar lijkt me een minimum.
Gelukkig brengt Taylor's in die zogezegd "mindere" jaren ook een Single Quinta uit van Vargellas. Die 1991 zit nu in mijn glas. Dertig jaar oud en nog steeds ondoorzichtige, donkerrode kleur, diep fruitige neus, full bodied, krachtig maar ook vrij zacht op de tong met mooi verpakte tannines. Ik vind hem zeer mooi, maar ik ga toch nog even wachten voor een volgende fles en eerst mijn oudere Croft's, Burmester's, Smith-Woodhouse's enz oplepelen....
(19-12-2022 12:49 PM)wvd schreef: [ -> ] (19-12-2022 12:20 PM)BramC schreef: [ -> ] (18-12-2022 11:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. We drinken daar bij ons veel te weinig porto voor en dat over een heel lange periode. Er zijn nooit slechte ports in ons glas geweest, voor zover ik me herinner. Wel merkwaardige. Zoals b.v. een oude bordeauxfles zonder etiket en zonder enige info op de kurk, waarin een - denk ik - witte port van zo'n halve eeuw oud inzat. Dit soort flessen gaan normaal de goot in, maar na even nieuwsgierig proeven hebben we toch alles maar met veel plezier uitgedronken.
Maar verder Burmester uit de jaren veertig en vijftig, zowel vintage als "reserva", veel te jonge Taylor's (herinner me de vintage niet meer), een heel mooie, zachte Martinez 1987 (een kleine shipper, port is zowat het enige drinkbare van dat jaar, geboortejaar van onze zoon), veel Niepoort van diverse jaren, 1982 wellicht de beste, maar o.m. de 2002 ook niet verkeerd... En ook een heel oude 1887 Reserve Port 'Granja T' van Fereira. Ik wist destijds niet echt wat dat voor iets was, duidelijk geen vintage en ook niet van 1887, maar wel bijzonder lekker. En ja, Dow's, Croft, Quinta do Vesuvio, Graham's, ook een aantal zeer mooie LBV's (steeds interessanter naarmate vintages te duur worden)...
Eigenlijk geen echt antwoord, dus (maar héél interessant)
Vooral die eerste fles klinkt als een hele mooie ervaring! Ik heb hier ook een fles liggen, waarvan ik en de verkoper dachten dat het hele oude port zou zijn. Het lijkt er echter op dat het Moscatel de Setubal is uit 1923.
Ik ben 'helaas' nog iets jonger dan jouw zoon, waardoor ik de drinkbare (20/30/40 jaar oud) via veilingen en private verkopen moet aanschaffen. Het is dan altijd maar afwachten wat de kwaliteit nog is. Ik heb vooral veel (geproefd) uit de jaren 90 en 00.
Mijn mooiste ervaring is een originele botteling van Taylor's uit 1970. Dit was nog zo krachtig dat het een dag of 4/5 volhield en misschien wel op dag 2/3 op zijn top was. En na 50 jaar ook nog zo jeugdig, prachtig toch!
Het is inderdaad zo dat een huis enkel een Vintage zal declareren in een groot jaar EN als ze denken dat de markt een nieuw jaar kan opnemen.
Vintage Port had, en heeft soms nog, veel jaren op fles nodig om zacht en aantrekkelijk te worden. Enkele jaren terug had ik daar een boeiend gesprek over met Sophia Bergqvist van Quinta de la Rosa. Volgens haar vindt dat mede zijn oorzaak in de voor de mutering gebruikte alcohol, een ruw product dat geleverd werd door de staat. Dat is veranderd ergens rond de eeuwwisseling (?) en sindsdien mag de shipper zelf zijn alcohol kiezen. Velen (o.a. zij zelf) gebruiken nu een verfijnder, meestal wat gerijpt product en dat zou veel sneller "introuwen" met de jonge wijn, wat maakt dat je vele recente Vintage Ports al veel jonger kan genieten, dan wel meer als een stevige Ruby type Vintage uiteraard. Om echt subliem etherisch te worden moet je nog steeds wat geduld hebben. Mijn recentste Port was Croft 2000 (nog niet geproefd), maar ik kon het niet laten en heb me dan toch nog een kistje Noval 2015 aangeschaft.
Taylor's, tja, dat is een probleem hé... Ik heb die 1970 geproefd in de jaren 90. Een beer van een Port, bijzonder indrukwekkend, maar een kandidaat voor eeuweling. En de 1977 die ik in hetzelfde jaar dronk is misschien nog steviger, massiever en totaal ongenaakbaar na ruim 10 jaar. Ik heb daar 1 fles van liggen denk ik, daar blijf ik nog even vanaf, 50 jaar lijkt me een minimum.
Gelukkig brengt Taylor's in die zogezegd "mindere" jaren ook een Single Quinta uit van Vargellas. Die 1991 zit nu in mijn glas. Dertig jaar oud en nog steeds ondoorzichtige, donkerrode kleur, diep fruitige neus, full bodied, krachtig maar ook vrij zacht op de tong met mooi verpakte tannines. Ik vind hem zeer mooi, maar ik ga toch nog even wachten voor een volgende fles en eerst mijn oudere Croft's, Burmester's, Smith-Woodhouse's enz oplepelen....
Interessant verhaal voor wat betreft de alcohol! Het valt mij op dat de verschillende port-producten best wel open zijn inzake hun productie-proces. Best wel veel is terug te vinden/lezen.
Helaas wat de Taylor's 1970 mijne enige oude fles Taylor's. Hierna is 1992 de oudste Taylor's, maar die laat ik nog geruime tijd liggen. Op veilingen en zo gaan de 1970 en 1977 voor flinke prijzen weg.
Mogelijk de komende tijd nog de mogelijkheid om Dow's, Croft, Warre en Cockburn van 1970 en/of 1977 te kopen.
(19-12-2022 02:31 PM)BramC schreef: [ -> ] (19-12-2022 12:49 PM)wvd schreef: [ -> ] (19-12-2022 12:20 PM)BramC schreef: [ -> ] (18-12-2022 11:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Daar kan ik eigenlijk niet op antwoorden. We drinken daar bij ons veel te weinig porto voor en dat over een heel lange periode. Er zijn nooit slechte ports in ons glas geweest, voor zover ik me herinner. Wel merkwaardige. Zoals b.v. een oude bordeauxfles zonder etiket en zonder enige info op de kurk, waarin een - denk ik - witte port van zo'n halve eeuw oud inzat. Dit soort flessen gaan normaal de goot in, maar na even nieuwsgierig proeven hebben we toch alles maar met veel plezier uitgedronken.
Maar verder Burmester uit de jaren veertig en vijftig, zowel vintage als "reserva", veel te jonge Taylor's (herinner me de vintage niet meer), een heel mooie, zachte Martinez 1987 (een kleine shipper, port is zowat het enige drinkbare van dat jaar, geboortejaar van onze zoon), veel Niepoort van diverse jaren, 1982 wellicht de beste, maar o.m. de 2002 ook niet verkeerd... En ook een heel oude 1887 Reserve Port 'Granja T' van Fereira. Ik wist destijds niet echt wat dat voor iets was, duidelijk geen vintage en ook niet van 1887, maar wel bijzonder lekker. En ja, Dow's, Croft, Quinta do Vesuvio, Graham's, ook een aantal zeer mooie LBV's (steeds interessanter naarmate vintages te duur worden)...
Eigenlijk geen echt antwoord, dus (maar héél interessant)
Vooral die eerste fles klinkt als een hele mooie ervaring! Ik heb hier ook een fles liggen, waarvan ik en de verkoper dachten dat het hele oude port zou zijn. Het lijkt er echter op dat het Moscatel de Setubal is uit 1923.
Ik ben 'helaas' nog iets jonger dan jouw zoon, waardoor ik de drinkbare (20/30/40 jaar oud) via veilingen en private verkopen moet aanschaffen. Het is dan altijd maar afwachten wat de kwaliteit nog is. Ik heb vooral veel (geproefd) uit de jaren 90 en 00.
Mijn mooiste ervaring is een originele botteling van Taylor's uit 1970. Dit was nog zo krachtig dat het een dag of 4/5 volhield en misschien wel op dag 2/3 op zijn top was. En na 50 jaar ook nog zo jeugdig, prachtig toch!
Het is inderdaad zo dat een huis enkel een Vintage zal declareren in een groot jaar EN als ze denken dat de markt een nieuw jaar kan opnemen.
Vintage Port had, en heeft soms nog, veel jaren op fles nodig om zacht en aantrekkelijk te worden. Enkele jaren terug had ik daar een boeiend gesprek over met Sophia Bergqvist van Quinta de la Rosa. Volgens haar vindt dat mede zijn oorzaak in de voor de mutering gebruikte alcohol, een ruw product dat geleverd werd door de staat. Dat is veranderd ergens rond de eeuwwisseling (?) en sindsdien mag de shipper zelf zijn alcohol kiezen. Velen (o.a. zij zelf) gebruiken nu een verfijnder, meestal wat gerijpt product en dat zou veel sneller "introuwen" met de jonge wijn, wat maakt dat je vele recente Vintage Ports al veel jonger kan genieten, dan wel meer als een stevige Ruby type Vintage uiteraard. Om echt subliem etherisch te worden moet je nog steeds wat geduld hebben. Mijn recentste Port was Croft 2000 (nog niet geproefd), maar ik kon het niet laten en heb me dan toch nog een kistje Noval 2015 aangeschaft.
Taylor's, tja, dat is een probleem hé... Ik heb die 1970 geproefd in de jaren 90. Een beer van een Port, bijzonder indrukwekkend, maar een kandidaat voor eeuweling. En de 1977 die ik in hetzelfde jaar dronk is misschien nog steviger, massiever en totaal ongenaakbaar na ruim 10 jaar. Ik heb daar 1 fles van liggen denk ik, daar blijf ik nog even vanaf, 50 jaar lijkt me een minimum.
Gelukkig brengt Taylor's in die zogezegd "mindere" jaren ook een Single Quinta uit van Vargellas. Die 1991 zit nu in mijn glas. Dertig jaar oud en nog steeds ondoorzichtige, donkerrode kleur, diep fruitige neus, full bodied, krachtig maar ook vrij zacht op de tong met mooi verpakte tannines. Ik vind hem zeer mooi, maar ik ga toch nog even wachten voor een volgende fles en eerst mijn oudere Croft's, Burmester's, Smith-Woodhouse's enz oplepelen....
Interessant verhaal voor wat betreft de alcohol! Het valt mij op dat de verschillende port-producten best wel open zijn inzake hun productie-proces. Best wel veel is terug te vinden/lezen.
Helaas wat de Taylor's 1970 mijne enige oude fles Taylor's. Hierna is 1992 de oudste Taylor's, maar die laat ik nog geruime tijd liggen. Op veilingen en zo gaan de 1970 en 1977 voor flinke prijzen weg.
Mogelijk de komende tijd nog de mogelijkheid om Dow's, Croft, Warre en Cockburn van 1970 en/of 1977 te kopen.
Ik heb ruim drie kwart van mijn VP op veilingen gekocht in de tijd dat dat blijkbaar niemand interesseerde. Ik kocht de meeste aan minder dan 20€, maar dat is al lang geleden, ze gaan nu wel wat hoger, maar nog steeds interessanter dan de meeste andere "klassieke" wijnen.