wijnliefhebbers

Volledige versie: vintage port
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
Helaas nu voor 20,- euro nagenoeg niets meer te koop veilingen voor wat Port betreft. Maar heb van meerdere vrienden gehoord dat Port voor een habbekrats weg gingen op de verschillende veilingen.
Ik heb de laatste paar kisten vooral van mensen gekocht, die hun kelder gaan/moeten opruimen en dan vaak de port niet meer drinken.
(19-12-2022 03:56 PM)BramC schreef: [ -> ]Helaas nu voor 20,- euro nagenoeg niets meer te koop veilingen voor wat Port betreft. Maar heb van meerdere vrienden gehoord dat Port voor een habbekrats weg gingen op de verschillende veilingen.
Ik heb de laatste paar kisten vooral van mensen gekocht, die hun kelder gaan/moeten opruimen en dan vaak de port niet meer drinken.

Maar die 20€, dat is ook 10 of 20 jaar geleden hé. Je vindt nu nog 20 à 30 jaar oude Vintage aan minder dan 50€, nog steeds een heel goede prijs vind ik.
Dit is de Vargellas:

[attachment=6422]
[attachment=6423]
'k Zal me toch eens zo'n kurkentrekker moeten aanschaffen want hier lag de prut alweer over de hele tafel verspreid... Voor een 1995, enfin.
(19-12-2022 04:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]'k Zal me toch eens zo'n kurkentrekker moeten aanschaffen want hier lag de prut alweer over de hele tafel verspreid... Voor een 1995, enfin.

Ik was zaterdag op verplaatsing en moest een fles Bordeaux 2001 openen met een moderne kurkentrekker met 2 armpjes, ge kent dat wel. Ik had het midden en bovenste stukje kurk mee. Dan een paar pogingen met een sommelier om de rest er uit te prutsen, wijn gedecanteerd door filtertje, maar desondanks zaten er toch heel kleine stukjes kurk in. Ik haat dat. Volgende keer neem ik mijn gerief mee op verplaatsing.
Een goede raad dus: koop een Durand, het bespaart je een pak stress. 't Is veel geld voor zo'n simpel stuk metaal, maar het is echt een wonderbaarlijk instrument. Deze kurk kon ik gewoon in mijn hand verbrokkelen, amper iets in de fles gesukkeld. Ik kan niet meer zonder....
(19-12-2022 04:34 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]'k Zal me toch eens zo'n kurkentrekker moeten aanschaffen want hier lag de prut alweer over de hele tafel verspreid... Voor een 1995, enfin.

Ik kan het advies van WVD enkel beamen. Ook tig keer geprutst met de normale kurkentrekkers, maar de Durand is wat mij betreft zijn geld waard bij dit soort flessen.

@WVD, ik begreep al dat die 20,- euro flessen geen recente aankoop waren. Ook deel ik met jou dat 50,- in verhouding nog steeds een mooi bedrag is voor een gerijpte fles vintage port.
Komt de logische vraag: hoe komt dat toch met die porto's? Een redelijke fles bordeaux uit de jaren negentig doet toch zelden zo moeilijk.
(19-12-2022 11:07 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Komt de logische vraag: hoe komt dat toch met die porto's? Een redelijke fles bordeaux uit de jaren negentig doet toch zelden zo moeilijk.

Slechtere kwaliteit kurk? Dat is slechts een gok, al had ik in de twee flessen die ik de afgelopen dagen geopend heb een goede kurk.

De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar. De alcohol was mooi versmolten qua geur en smaak. Ik vond het geheel wat licht overkomen en vond dit ook terug in de afdronk die kort tot middellang was. Er was nog voldoende fruit merkbaar.
De port overtrof mijn verwachtingen, aangezien deze gezien het 'mindere' jaar wat lager lagen.

De Dow's 1985 maakte mijn verwachtingen dan weer waar, aangezien ik een Port verwachte die nog een hoop leven in zich heeft. Hier is de versmelting wat mij betreft nog niet volledig, dus ik wacht weer een poosje met het openen van de volgende fles. De afdronk was heerlijk lang in combinatie met een niet overdreven fruitige smaak. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de volgende fles over een aantal jaren.
(28-12-2022 09:49 PM)BramC schreef: [ -> ]De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar.

Ik heb nog een 1997 Quinta do Noval, Porto Vintage Silval liggen.
Wanneer zou je aanraden om deze te drinken?
(04-01-2023 04:57 PM)Corto schreef: [ -> ]
(28-12-2022 09:49 PM)BramC schreef: [ -> ]De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar.

Ik heb nog een 1997 Quinta do Noval, Porto Vintage Silval liggen.
Wanneer zou je aanraden om deze te drinken?

Wat mij betreft zou ik deze wijn nog enkele jaren laten rijpen en zo rond 2047 drinken.
(04-01-2023 04:57 PM)Corto schreef: [ -> ]
(28-12-2022 09:49 PM)BramC schreef: [ -> ]De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar.

Ik heb nog een 1997 Quinta do Noval, Porto Vintage Silval liggen.
Wanneer zou je aanraden om deze te drinken?

Ook in de port kennen ze een 'tweede' port, want de Silval bestaat naast de 'gewone' Quinta do Noval (tenminste als je de Nacional niet meerekent).

Ik zou persoonlijk dan ook niet wachten tot 2047, maar ik vermoed dat deze port met 26 jaar op de teller al mooi drinkbaar is. Ik zou eerder tot maximaal 2030 wachten, maar ook sterk afhankelijk van hoe je graag jouw port drinkt.
(05-01-2023 09:26 PM)BramC schreef: [ -> ]
(04-01-2023 04:57 PM)Corto schreef: [ -> ]
(28-12-2022 09:49 PM)BramC schreef: [ -> ]De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar.

Ik heb nog een 1997 Quinta do Noval, Porto Vintage Silval liggen.
Wanneer zou je aanraden om deze te drinken?

Ook in de port kennen ze een 'tweede' port, want de Silval bestaat naast de 'gewone' Quinta do Noval (tenminste als je de Nacional niet meerekent).

Ik zou persoonlijk dan ook niet wachten tot 2047, maar ik vermoed dat deze port met 26 jaar op de teller al mooi drinkbaar is. Ik zou eerder tot maximaal 2030 wachten, maar ook sterk afhankelijk van hoe je graag jouw port drinkt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik weinig ervaring heb met Vintage port. Ik kocht vroeger vooral oude Colheita's. Bedankt voor de tip allebei. In 2047 ben ik al (hoop ik toch) ergens in de 70. Veiligheidshalve drink ik die graag toch nog vroeger om zekerder te zijn dat ik die nog zelf kan opdrinken. ;-)
(06-01-2023 11:32 AM)Corto schreef: [ -> ]
(05-01-2023 09:26 PM)BramC schreef: [ -> ]
(04-01-2023 04:57 PM)Corto schreef: [ -> ]
(28-12-2022 09:49 PM)BramC schreef: [ -> ]De Quinta do Noval 1987 was zeer mooi drinkbaar.

Ik heb nog een 1997 Quinta do Noval, Porto Vintage Silval liggen.
Wanneer zou je aanraden om deze te drinken?

Ook in de port kennen ze een 'tweede' port, want de Silval bestaat naast de 'gewone' Quinta do Noval (tenminste als je de Nacional niet meerekent).

Ik zou persoonlijk dan ook niet wachten tot 2047, maar ik vermoed dat deze port met 26 jaar op de teller al mooi drinkbaar is. Ik zou eerder tot maximaal 2030 wachten, maar ook sterk afhankelijk van hoe je graag jouw port drinkt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik weinig ervaring heb met Vintage port. Ik kocht vroeger vooral oude Colheita's. Bedankt voor de tip allebei. In 2047 ben ik al (hoop ik toch) ergens in de 70. Veiligheidshalve drink ik die graag toch nog vroeger om zekerder te zijn dat ik die nog zelf kan opdrinken. ;-)

Ik heb ooit voor een tijdschrift Vintage Ports van 1997 geproefd, blind uiteraard. Een bekend persoon lachte me toen uit met mijn nummer 2 want dat was "maar een tweede wijn", deze Silval. Ik vond Silval toen echt fijner en interessanter, gelaagder dan alle andere Ports, inclusief Graham's, Dow's, Fonseca, Taylor, Vesuvio. Mijn nummer 1 was Noval. Wink
Was niet vervelend bedoelt! Maar bedoelde meer dat Silval mogelijk minder lang 'houdbaar' is de dan de 'gewone' Noval.

Voor Quinta do Noval was 1997 trouwens een prachtig jaar, de 'gewone' versie heeft van vriend Parker een waardering van 100 punten gehad.
[attachment=6699]
Daar had ik gisteren nog even behoefte aan. Nu 40 jaar oud, mooi op dronk, hemels boeket met wat florale toetsen (roos) en de klassieke toets kruiden. Al flink wat lichter van kleur, maar nog goed voor minstens 20 jaar. Heerlijk gewoon!
[attachment=6737]
De Fonseca was geweldig en helemaal op dronk. Sandeman's Vau is een totaal ander soort Port. Officieel was deze geconcipieerd om jong te kunnen drinken en ik herinner me dat die inderdaad doenbaar was jong, soepeler, fruitig. Maar ja, dan vergeet je die tussen de massa.... Pas na openen was dit heel raar qua aroma, deed me amper aan belegen Port denken, heel donker fruit, iets van schoensmeer, hout misschien, peper en kruidnagel en vrij, stroef in de mond. Na enkele dagen dan soepeler, meer open, zachter, met nog steeds vrij jong aanvoelend qua aroma. Best OK, maar niet waarom ik VP weg leg. Deze zat dichter bij Martinez dan bij de Fonseca.
Fascinerend, die oude porto’s! Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik daar echt geen geduld voor heb om dat 30+ jaar weg te leggen.
(28-10-2023 01:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fascinerend, die oude porto’s! Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik daar echt geen geduld voor heb om dat 30+ jaar weg te leggen.

Dat gaat vanzelf hoor, je moet daar niets speciaals voor doen. Smile
(28-10-2023 01:52 PM)wvd schreef: [ -> ]
(28-10-2023 01:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fascinerend, die oude porto’s! Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik daar echt geen geduld voor heb om dat 30+ jaar weg te leggen.

Dat gaat vanzelf hoor, je moet daar niets speciaals voor doen. Smile

Vind ik ookWink, kopen en vergeten ...simpel Smile en een geluk bij een ongeluk, mijn smaakpapillen weigeren dienst bij jonge port. Enkel oude vintage graag Heart
(28-10-2023 02:08 PM)jr02 schreef: [ -> ]
(28-10-2023 01:52 PM)wvd schreef: [ -> ]
(28-10-2023 01:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]Fascinerend, die oude porto’s! Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik daar echt geen geduld voor heb om dat 30+ jaar weg te leggen.

Dat gaat vanzelf hoor, je moet daar niets speciaals voor doen. Smile

Vind ik ookWink, kopen en vergeten ...simpel Smile en een geluk bij een ongeluk, mijn smaakpapillen weigeren dienst bij jonge port. Enkel oude vintage graag Heart

cheers ik proef een eerste flesje bij hun 25e verjaardag. Dikwijls besluit ik dan toch nog even te wachten... 1985 en 1983 vind ik nu top, maar helaas raken die langzaam op nu, van elk nog amper een fles of 12 Confused Vargellas 1991 dronken we vorig jaar en die was heel mooi, maar nog relatief jong, het "probleem" met Taylor's... Ik probeer deze winter of Warre's Cavadinho 1992 al wat open is, DOW's heeft meestal ook extra time nodig tov de andere Symington's.
Het laatste jaar gebruik ik hier mijn Coravin voor. Dat houdt de droesem uit het glas en eens er maar 1/3 meer in zit, decanteer ik pas in een gespoelde fles van Vesuvio.
Indien mogelijk laat ik de Coravin er in steken. Die kurken zijn zo oud, die sluiten niet meer en dat geeft niet voor de oxidatie, maar je moet opletten want als je een nieuw pushje geeft, komt de wijn ook door de vorige gaatjes en dat is dan meestal naast je glas....watte
[attachment=6814]
In mei 2022 schreef ik over de vorige fles: "Altijd al een soft spot gehad voor Croft, het is zo'n beetje een "standaard" vintage Port in de goede zin van het woord. Ik wacht gewoonlijk met Vintage Port tot ze een jaar of 20 zijn, deze is nu ruim 35 en helemaal af (en ook zo goed als op, had 24 flessen, dit is bijna de laatste. Veel bezinksel, maar was deftig te scheiden. Zoals je kan zien erg rijpe kleur, eerder naar oude Tawny neigend. Zeer mooie neus met al wat citrusachtige toetsen, volledig versmolten in de mond, puur fluweel en begint iets van zijn kracht te verliezen, maar maakt dat geheel goed door de nuance en zachtheid."
Deze liet zich wat moeilijker openen (zie hier), maar decanteren (in een schoongemaakte andere VP fles) liep geweldig, alle rommel bleef in de fles plakken, quasi geen verlies. Zelfde niveau als de vorige, wellicht voor sommigen net iets te oud, maar o zo genuanceerd, zo fijn, zo fluwelig en verdomd moeilijk te weerstaan. Veel beter wordt het niet voor mij! Nog 2....
Ik krijg zowaar zin in een goei glas vintage Port Slurp
Ik zie dat het niet de beste foto is die ik gepost had en de 3000 minuten die je hebt om aan te passen zijn verstreken, Sad dus hier opnieuw:

[attachment=6817]
(Sorry voor de flou...)
[attachment=7017]
Eerste fles uit de kist... Gewoonlijk doe ik de eerste open na 25 jaar, deze is er zowaar dertig...watte
Maar het is zeker niet te laat. Zoals je kan zien, is de kleur nog erg diep. Dat kan ook van het boeket gezegd worden. Had even tijd nodig om wakker te worden na 28 jaar in de fles. Neus met zoete pruimen en vijgen met toetsje chocolade, romig en breed in de mond met echt vette tannines. Het honing & kruiden niveau is nog niet bereikt, maar ik denk ook niet dat het die richting uit gaat met deze. In ieder geval een echt heerlijk glas? S&W is een zogenaamd "second tier" merk van Symington (Na Graham, Dow en Warre), maar ik heb aan hun 1977 en 1980 ook echt plezier beleefd. Er ligt trouwens nog 1 1977 denk ik, misschien iets voor later in 't jaar.
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen